ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κύριος στόχος το ξαναμοίρασμα της πίτας σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τις γνωστές διαδικασίες fast track, κατέθεσε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιό της για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθώντας ταυτόχρονα ν' αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του που είναι σε εξέλιξη. Πριν από λίγες μέρες ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μόλις το 30% των προαπαιτούμενων, νέα πολυνομοσχέδια είναι στα σκαριά με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ προετοιμάζεται και η ολομέτωπη επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνώς, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ και η συνδιαλλαγή με τους σταθμούς για ευνοϊκότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αφού το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να παραχωρήσει τις άδειες μέσα από τη διαδικασία διαγωνισμού και δημοπράτησης.

Παράλληλα, επιδιώκεται η συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμη λιγότερα χέρια, ιδιαίτερα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας που τίθενται για τους περιφερειακούς και δημοτικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τερματίζει, όπως ισχυρίζεται, το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής, με ευθύνη βέβαια και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το αναπαράγει και το ενισχύει, αφού η ιδιοκτησία των ΜΜΕ παραμένει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τα αξιοποιούν για την προώθηση των συμφερόντων τους και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει άλλωστε και η κρατική τηλεόραση στον καπιταλισμό.

Γι' αυτό και αποτελεί μεγάλη κοροϊδία ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η "πολυφωνία" και η "αντικειμενική" ενημέρωση. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην πραγματικότητα θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας του, που είναι ασυμβίβαστα με την προβολή των αναγκών, των δικαιωμάτων, των αγώνων των εργαζομένων, του λαού μας.

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ρυθμιστεί το καθεστώς των ΜΜΕ, να θεσπιστούν διαφανείς κανόνες λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και να μπει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας "σκοντάφτουν" πρώτα απ' όλα στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπου όλα τα κρίσιμα ζητήματα (αριθμός αδειών, τιμή εκκίνησης δημοπράτησης, μετοχικό κεφάλαιο περιφερειακών καναλιών κ.λπ.) θα ρυθμιστούν, μετά την ψήφισή του, με υπουργικές αποφάσεις, παραπέμποντας σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και παζάρια. Ακόμη και στο ζήτημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών, θεσπίζονται εξαιρέσεις για τις ξένες εταιρείες και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που ακυρώνουν την όποια υποχρέωση ονομαστικοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε οργανόγραμμα, πόσοι και σε ποια τμήματα θα απασχολούνται, ούτε δέσμευση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των αντίστοιχων ενώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα αντιπαλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ενημέρωση του λαού. Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, στην ψυχαγωγία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ, μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υποχρεώνουν τη Δημοτική Τηλεόραση να γίνει Ανώνυμη Εταιρεία

Παρέμβαση από το βουλευτή του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης, Γ. Δελή

Φορείς και σωματεία της Θεσσαλονίκης αντιδρούν στο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες που έφερε για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, επικεντρώνοντας τις αντιδράσεις στις διατάξεις για τους δημοτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και πιο ειδικά για τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV 100).

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι δημοτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θα πρέπει να λειτουργούν με καθεστώς Ανωνύμων Εταιρειών και όχι ως σχήματα δημοτικών επιχειρήσεων ειδικού σκοπού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παύουν να έχουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από τους δήμους και θα οδηγηθούν σε αναγκαστικό κλείσιμο.

Με αφορμή τις εξελίξεις, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ένας φτηνός αντιπερισπασμός της κυβέρνησης, για να δείξει ότι αντιτίθεται στην ολιγαρχία, τη στιγμή που ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία την ευνοούν.

Το νομοσχέδιο είναι γεμάτο με αδιαφανείς διατάξεις, αφού τα κρίσιμα ζητήματα παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις. Στοχεύει στην αναδιανομή της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο των ΜΜΕ.

Το νομοσχέδιο βάζει τους δήμους να ανταγωνιστούν τα επιχειρηματικά μεγαθήρια της τηλεόρασης και απειλεί άμεσα τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, υποχρεώνοντάς την να μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρεία. Αυτή η εξέλιξη μας βρίσκει αντίθετους, αφού είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δράση των δήμων.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο μέχρι στιγμής κόμμα που καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, στη βάση της πολιτικής θέσης που θεωρεί ότι οι συχνότητες είναι κοινωνικό αγαθό και γι' αυτό πρέπει να γίνουν κοινωνική - λαϊκή περιουσία.

Σε σχέση με τη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της».

Απεργία σε ΕΡΤ και ιδιωτικά κανάλια

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας ανακοίνωσαν αργά χτες το βράδυ η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και η Ενωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, από τις 6 το πρωί σήμερα έως και τις 6 το πρωί του Σαββάτου. Η απεργία πραγματοποιείται στην ΕΡΤ, σε όλους τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες, καθώς και σε Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και Γραφεία Τύπου υπουργείων, ΟΤΑ, Περιφερειών, ελληνικών πρεσβειών και το Κανάλι της Βουλής. Η απεργία αφορά κατά βάση το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, για το οποίο οι δύο Ενώσεις εκτιμούν ότι «δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας στο νέο μιντιακό τοπίο. Αντιθέτως αφήνει περιθώρια για νέο κύμα απολύσεων και αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων».

«ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Αγώνας για πραγματική ενημέρωση σε όφελος του λαού

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» εκφράζει τις σοβαρές επιφυλάξεις της σχετικά με την αντίληψη που διαπερνά τη χτεσινή ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, που αφορά την παρουσία εκπροσώπων του ΔΣ στη Βουλή, για τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ.

«Συνιστά επικίνδυνη αυταπάτη για το σύνολο των εργαζομένων στον κλάδο η αναμονή της όποιας "ρύθμισης" του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης. Η όποια "ρύθμιση" συνιστά ουσιαστικά αναδιανομή της πίτας της αγοράς των ΜΜΕ μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων», σημειώνει.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» δηλώνει πως αντιτάσσεται στην αντίληψη του σωματείου - «κοινωνικού εταίρου», που είναι «σύμμαχος και αρωγός» στις προσπάθειες της όποιας κυβέρνησης - διαχειριστή είτε της καπιταλιστικής κρίσης, είτε της ανάπτυξης που πάντα έχει θύματά της τους εργαζόμενους.

Καλεί τους εργαζόμενους δημοσιογράφους «να απορρίψουν, με τη στάση και τη δράση τους, τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές. Με τον αγώνα τους να ανοίξουν το δρόμο της πραγματικής ενημέρωσης σε όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του!».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το νομοσχέδιο επιδεινώνει όλα τα προβλήματα στα ΜΜΕ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απ' το χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες:

«Με το νομοσχέδιο και με τη διαδικασία fast track που έρχεται, δε λύνονται προβλήματα. Αντίθετα, επιδεινώνονται όλα τα προβλήματα στα ΜΜΕ. Δεν εξασφαλίζεται ούτε η διαφάνεια ούτε πατάσσεται η διαπλοκή, όπως λέει η κυβέρνηση, ούτε λύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ούτε εξασφαλίζεται η ενημέρωση του λαού απ' αυτό το τηλεοπτικό τοπίο, που πάει να δημιουργηθεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ