ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Τα χτεσινά μαζικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και σε δεκάδες ακόμα πόλεις πρόσθεσαν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών, με τις οποίες το ταξικό κίνημα μπαίνει μπροστά για να οργανώσει την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου. Ολα τα σφυριά χτυπάνε από σήμερα στην επιτυχία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Για να σπάσει το κλίμα της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας που σπέρνουν κυβέρνηση και εργοδοσία. Για να πάρει το μήνυμα η κυβέρνηση και το κεφάλαιο ότι ο λαός δε συναινεί με τα μέτρα που τον εξοντώνουν. Οτι δεν πέφτει στην παγίδα της διαίρεσης και του κοινωνικού αυτοματισμού. Οτι έχει τη δύναμη να εμποδίσει μέτρα, αρκεί να το πάρει απόφαση και οργανωμένα να παλέψει. Παρακαταθήκη για τη μάχη της απεργίας, που θα κορυφωθεί τις επόμενες τρεις βδομάδες μέχρι τις 12 Νοέμβρη, με Γενικές Συνελεύσεις, αγωνιστικές πρωτοβουλίες, περιοδείες και εξορμήσεις, αποτελούν οι 618 συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι άλλοι φορείς του κινήματος που μέχρι χτες είχαν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια και στην απεργία. Μ' αυτήν την ορμή συνεχίζουμε!

Από σήμερα και κάθε μέρα όλοι στο πόδι για την απεργία!

Χιλιάδες διαδηλωτές χτες στο κέντρο της Αθήνας. Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για να νεκρώσουν τα πάντα στις 12 Νοέμβρη

Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Μεγάλη σε όγκο και παλμό ήταν η χτεσινή συγκέντρωση και πορεία που συγκρότησαν στο κέντρο της Αθήνας χιλιάδες διαδηλωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων και άλλων φορέων του κινήματος που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης σε χώρους δουλειάς και γειτονιές, ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Το συλλαλητήριο που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, έδωσε ηχηρή απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης να ισοπεδώσει ό,τι έχει μείνει όρθιο στην Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και μια σαφή προειδοποίηση να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή τα μέτρα που σχεδιάζει στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά και στα άλλα μέτωπα. Οτι από σήμερα κιόλας, τα πόδια όλων θα πάρουν φωτιά για να νεκρώσουν τα πάντα στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ να σφραγίσουν με τη μαζικότητά τους την απεργιακή κινητοποίηση εκείνης της μέρας.

Με τύμπανα να δίνουν το ρυθμό στα συνθήματα που έπεφταν βροχή, η πορεία ανέβηκε τη Σταδίου και στη συνέχεια, στο ύψος της Κλαυθμώνος, πέρασε στην Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση την Ομόνοια, απ' όπου ξεκίνησε. Την ίδια ώρα, το κέντρο της Αθήνας ήταν σιδερόφραχτο και αποκλεισμένο, λόγω της επίσκεψης Ολάντ.

Μπλόκο στα αντιασφαλιστικά σχέδια

Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, οι διαδηλωτές που κατέφθασαν από τις τέσσερις προσυγκεντρώσεις, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την αναγγελία από τα μεγάφωνα ότι πάνω από 600 εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, Ενώσεις των ΕΒΕ, Αγροτικοί Σύλλογοι, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, καθώς και Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 12 Νοέμβρη και καλούσαν ταυτόχρονα στα χτεσινά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

Στην εξέδρα δέσποζε το πανό του ΠΑΜΕ με το σύνθημα - αίτημα του ταξικού κινήματος: «Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Απεργία 12 Νοέμβρη». Στο κάτω μέρος της εξέδρας, ένα ακόμα πανό σημείωνε την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ στον μεγάλο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων της «Coca - Cola» στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, ο Ανέστης Μεταξάς, αναπληρωτής γγ του Σωματείου της «Coca - Cola» Θεσσαλονίκης, ήταν ανάμεσα σ' αυτούς που χαιρέτισαν τη μαζική διαδήλωση στην Ομόνοια, ευχαριστώντας το ΠΑΜΕ για τη συνεπή αλληλεγγύη και συμπαράστασή του. «Δύο ολόκληρα χρόνια, κάνουμε έναν αγώνα σε μια από τις σκληρότερες πολυεθνικές παγκοσμίως. Παρά την προσπάθεια ποινικοποίησης και τη σιωπή των ΜΜΕ, συνεχίζουμε!», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Μετά το χαιρετισμό που διαβάστηκε εκ μέρους της ΠΑΣΥ, στο βήμα ανέβηκε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο οποίος κάλεσε σε ξεσηκωμό, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Παίρνουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις θα τα καταφέρουμε!».

Στον Πειραιά

Από την πορεία στον Πειραιά
Από την πορεία στον Πειραιά
Η συγκέντρωση στον Πειραιά έγινε στην πλατεία Καραϊσκάκη, απ' όπου το μήνυμα του απεργιακού ξεσηκωμού στις 12 Νοέμβρη μεταφέρθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετείχε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

ΑΛΕΚΟΣ ΠΕΡΡΑΚΗΣ
Παίρνουμε την οργάνωση της απεργίας στα χέρια μας, θα τα καταφέρουμε!

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη χτεσινή συγκέντρωση

Ο Αλέκος Περράκης στο βήμα
Ο Αλέκος Περράκης στο βήμα
Η σημερινή συγκέντρωση στην Αθήνα, οι συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, είναι ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Στέλνουμε μήνυμα! Στις 12 Νοέμβρη κανένας και καμία στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στο μαγαζί, στο χωράφι. Κανένας και καμία στη δουλειά! Κανένας άνεργος μόνος του! Ολοι μια γροθιά στον απεργιακό αγώνα.

Στις 12 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα πάντα! Να τρανταχτούν γερά, κυβέρνηση και μονοπωλιακοί όμιλοι. Να νιώσουν τη δύναμή μας και να τη νιώσουμε και εμείς! Την επιτυχία της γενικής απεργίας τη φοβούνται. Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει! Ξέρουν από τι κινδυνεύουν! Ανησυχούν και μόνο στην ιδέα ο εργαζόμενος λαός να γίνει αληθινά πρωταγωνιστής και όχι θεατής, με μαζικό οργανωμένο και μαχητικό τρόπο.

Καλούμε τα σωματεία, όλους τους τίμιους συνδικαλιστές, τους εργαζόμενους. Ολους όσοι δεν συμβιβάζονται με τη βαρβαρότητα και το μαύρο μέλλον που φτιάχνουν για μας και τα παιδιά μας. Ολους όσοι δεν ανέχονται τον κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο στα συνδικάτα που επιδιώκει να επιβάλει σιωπή νεκροταφείου, σιωπή των αμνών, ή το πολύ να γίνει μια διαμαρτυρία για τα μάτια του κόσμου... Στις 12 Νοέμβρη να γεμίσει από απεργούς η Αθήνα και όλες οι πόλεις της Ελλάδας. Να παραλύσουμε τις μεταφορές, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τα τρένα, τα λεωφορεία.

Ολα τα σωματεία, οι ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, οι Σύλλογοι Γυναικών που τα μέτρα τις καταδικάζουν, τα αγωνιστικά μπλόκα των αγροτών, μπορούμε και πρέπει να ξεσηκώσουμε τον εργαζόμενο λαό! Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στη νεολαία, στα άνεργα παιδιά, στους νέους των πεντάμηνων, της μαθητείας, του λειψού και ανασφάλιστου μεροκάματου. Τους νέους των θρανίων, των πανεπιστημίων και των σχολείων. Τώρα, είναι η ώρα του αγώνα απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Λένε ψέματα ότι οι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, αυτοί που το λένε ομολογούν ότι 40 χρόνια προσπαθούν να περάσουν αυτά τα μέτρα, που είναι απαίτηση του κεφαλαίου και δεν τα κατάφεραν. Τι τους εμπόδισε; Ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας της εργατικής τάξης. Αυτή πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση. Η απεργία στις 12/11 να γίνει η αφετηρία νέων τέτοιων αγώνων που θα προετοιμάζει την αντεπίθεση των εργαζομένων, του λαού. Να μην τους δίνουμε άλλο το δικαίωμα να υποστηρίζουν ότι ο λαός συμφωνεί με τη σφαγή του. Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τη βρώμικη κυβερνητική προπαγάνδα.

Αποδείχτηκε και στην πράξη ότι δεν αφήνεται τίποτα όρθιο, την ίδια ώρα που δίνονται τεράστιες φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Τους χαρίζουν χρέη εκατομμυρίων όπως στα μεγαθήρια των μεταφορικών εταιρειών, τους σβήνουν πρόστιμα, τους απαλλάσσουν από φόρους, τους επιδοτούν με ζεστό χρήμα που βγήκε από τις δικές μας αιματηρές θυσίες. Είναι προκλητικοί.

Τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας! Κανένα λαϊκό σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Ολοι στο πόδι! Προετοιμασία, οργάνωση, ετοιμότητα. Ολος ο κλάδος, ο χώρος δουλειάς, όλη η γειτονιά στο πόδι. Τα κριτήρια που βάζουν τους τα επιστρέφουμε. Τα παζάρια τους δεν μας αφορούν. Ξεσηκωμός! Δηλώνουμε καθαρά ότι τα κοράκια που θα έρθουν να πάρουν σπίτι συναδέλφου μας, μεροκαματιάρη, άνεργου γείτονά μας θα μας βρουν εκεί. Παίρνουμε την υπόθεση της απεργίας στα χέρια μας. Με μαζικές συλλογικές διαδικασίες και κινητοποιήσεις θα τα καταφέρουμε!

Μαζική πορεία υπό βροχή στη Θεσσαλονίκη

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την πορεία στη Θεσσαλονίκη
Μεγάλη και μαχητική διαδήλωση έγινε και στη Θεσσαλονίκη παρά τη βροχή. Χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, αγρότες, φοιτητές, γυναίκες πήραν τη θέση τους πίσω από τα πανό των σωματείων τους και του ΠΑΜΕ, των φοιτητικών συλλόγων και του ΜΑΣ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, της ΟΓΕ, των Λαϊκών Επιτροπών και διαδήλωσαν αγωνιστικά ενάντια στα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Στη συγκέντρωση, στο Αγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Γιώργος Τσαμπούκης, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Σημείωσε ότι «αυτή η πολιτική δεν διορθώνεται, δεν παίρνει μερεμέτια και σοβαντίσματα. Ο λαός μόνη επιλογή έχει να την αντιπαλέψει, να τη δυσκολέψει με στόχο να την ανατρέψει μαζί με τις αιτίες που τη γεννούν». Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. «Η απεργία στις 12 του Νοέμβρη να είναι το πρώτο βήμα σε μια προοπτική κλιμάκωσης και απόδειξης ότι εμείς έχουμε τη δύναμη», είπε.

Ακολούθησε πορεία υπό βροχή στο κέντρο της πόλης με κατάληξη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Επικοινωνιακά τερτίπια για να περάσουν οι ανατροπές

Με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα εφησυχασμού και ανοχής

Σε επικοινωνιακά παιχνίδια επιδίδεται το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το Ασφαλιστικό και ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας, με αντικείμενο την «ποσοτικοποίηση» των νέων περικοπών στις αποδιδόμενες συντάξεις, αλλά και των αναλογιστικών αποτελεσμάτων, με βάση τη «νέα αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού, που θα φέρει νέα δεινά στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων.

Ετσι, σε άλλη μια συνέντευξή του χτες σε εφημερίδα, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, ισχυρίστηκε ότι το πόρισμα της Επιτροπής για το Ασφαλιστικό δεν είναι η κυβερνητική πρόταση, αλλά μόνο «το τεχνοκρατικό έναυσμα διαλόγου» (!), όταν κάθε μέρα παρουσιάζονται στοιχεία αυτής της πρότασης ως δεδομένα (π.χ. απορρόφηση της επικουρικής από την κύρια, ενοποίηση Ταμείων, «εθνική σύνταξη», επανακαθορισμός των αποδιδόμενων συντάξεων) και ενώ ήδη με την τρόικα ξεκίνησε η σχετική συζήτηση για τα ποσοτικά δεδομένα της πρότασης της Επιτροπής.

Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι δεν έχει υιοθετήσει το πόρισμα της Επιτροπής διατυπώνονται μόνο για να δημιουργήσουν κλίμα αναμονής και εφησυχασμού στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους, αφού έτσι και αλλιώς στο τραπέζι της «αξιολόγησης», αλλά και στη δημόσια αντιπαράθεση, αυτό που υπάρχει είναι οι γενικές κατευθύνσεις των ανατροπών, όπως περιγράφονται και στο πόρισμα, το οποίο άλλωστε με τη σειρά του υπακούει στις δεσμεύσεις που ψηφίστηκαν με το 3ο μνημόνιο.

Το ίδιο παιχνίδι με τις λέξεις παίζει ο υπουργός, όταν υποστηρίζει ότι «το πόρισμα δεν περιλαμβάνει προτάσεις για μειώσεις», όταν με το μνημόνιο καθορίζονται με ακρίβεια οι ετήσιες μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη και όταν κάτω από την έννοια του «εξορθολογισμού» και της «ομογενοποίησης των κανόνων» κρύβεται η «δαμόκλειος σπάθη» των νέων αιματηρών και διαχρονικών περικοπών. Αλλωστε, αυτό μαρτυρά η καθημερινή πλέον στοχοποίηση των συνταξιούχων από τα κυβερνητικά στελέχη και ευφυολογήματα όπως αυτό του Γ. Κατρούγκαλου στη συγκεκριμένη συνέντευξη «να πάψουν μερικοί συνταξιούχοι να είναι πιο "ίσοι" από τους άλλους»!

Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών για το ζήτημα του Ασφαλιστικού, το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ σχολιάζει, ανάμεσα σε άλλα, τα εξής:

«Δεν είναι σωτήρες! Είναι δήμιοι! Οι συνεχείς δηλώσεις από κυβερνητικά στελέχη και υπουργούς που προετοιμάζουν το πιο συντριπτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, δικαιώνει διαχρονικά όλους τους σφαγείς των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που προσπάθησαν να διαλύσουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά βρήκαν σθεναρή αντίσταση και μαχητικούς αγώνες από τον εργαζόμενο λαό.

Να αποκρούσουμε αγωνιστικά τη βρώμικη προπαγάνδα που στόχο έχει τη ζωή μας! Με θράσος τιτλοφορούν το χτύπημα στον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης ως "κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη" δηλαδή ισότητα στην ανέχεια και εξίσωση των δικαιωμάτων στα όρια της εξαθλίωσης.

Συκοφαντούν, σπέρνουν ψέματα παντού! Τρανταχτό παράδειγμα της βρώμικης προπαγάνδας αποτελεί ο μύθος των μεγάλων συντάξεων. Μόλις 2.500 συνταξιούχοι από το σύνολο των 2,5 εκατ., δηλ. το 0,1% παίρνει σύνταξη άνω των 3.000 ευρώ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία προσπαθεί να ζήσει με 500 - 600 ευρώ.

Να μην περάσει ο νέος σφαγιασμός! Να δώσουμε απάντηση σε κάθε κλάδο, χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά! Στις 12 Νοέμβρη να σημάνει παντού απεργιακός ξεσηκωμός!».


Στον αυριανό «Ριζοσπάστη»: Ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε άλλες πόλεις.

Πρωτοβουλίες μπροστά στις 12 Νομέβρη
  • Σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 26/10, στις 10 π.μ., καλεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ απευθυνόμενη στα μέλη των ΔΣ των συνδικάτων εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (Ικτίνου 4, 1ος όροφος). Η Γραμματεία θέτει τέσσερις άξονες για συζήτηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή - υπογραφή ΣΣΕ, καμία αύξηση της τιμής των εισιτηρίων - καρτών, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, κρατική χρηματοδότηση για επισκευή - ανανέωση του στόλου (τρένα - τραμ - τρόλεϊ - λεωφορεία), άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής τη Δευτέρα 26/10, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).
  • Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με θέμα την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και τις θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τη Δευτέρα 26/10, στις 12 μ.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, την Τετάρτη 4/11, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος) για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Παράλληλα, το σωματείο παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τουρνουά μπάσκετ 3Χ3. Η έναρξη θα γίνει την Κυριακή 8/11 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210.8235.261 και 6947.430.622.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή του

Στο χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο ελληνικός λαός δεν έχει δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή του. Τα μέτρα που έρχονται είναι πάρα πολύ σκληρά, γι' αυτό τώρα χρειάζεται κλιμάκωση της λαϊκής πάλης, λαϊκή ενότητα, λαϊκή συμμαχία όλων των εργατών, των ανέργων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των παιδιών τους, των γυναικών τους, έτσι ώστε να μπορέσει ν' αντισταθεί, να παλέψει αυτή τη σκληρότητα και βαρβαρότητα που έρχεται».

Αναβλήθηκαν λόγω κακοκαιρίας

Για τις επόμενες μέρες αναβλήθηκαν λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών ορισμένα από τα προγραμματισμένα για χτες συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Το Σάββατο θα γίνουν τα συλλαλητήρια στην Κατερίνη (11 π.μ.) και τη Νάουσα (7 μ.μ.) ενώ για την Τρίτη (6.30 μ.μ.) μεταφέρθηκε το συλλαλητήριο στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή (6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία), στην Καβάλα (6.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία). Λόγω έντονης βροχόπτωσης αναβλήθηκε, επίσης, το συλλαλητήριο στις Σέρρες.

Απεργίες στα καράβια

Κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες, με 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, από τις 6 π.μ. έως την ίδια ώρα το πρωί της Τετάρτης 4 Νοέμβρη και 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη, για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με πλατιές συσκέψεις.

Σε κινητοποιήσεις και η αγροτιά

Στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήρε η πλατιά σύσκεψη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα, για τοπικές κινητοποιήσεις και πανελλαδική κλιμάκωση στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας αποφάσισε, μετά από σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων, τη διοργάνωση πανκαρδιτσιώτικου - παναγροτικού συλλαλητηρίου, με τρακτέρ, στην πόλη της Καρδίτσας, στις 5 Νοέμβρη. Κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Οκτώβρη στον Πύργο ετοιμάζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 10.30 π.μ. στο παλιό νοσοκομείο (οδός Μανωλοπούλου) και πορεία, μετά την παρέλαση, στους δρόμους της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ