ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα πρόκληση του Ισραήλ σε πλοιάριο προς τη Γάζα

Στη Γάζα, σήμερα, ο εμίρης του Κατάρ

Το ιστιοφόρο στο λιμάνι Ασντότ όπου οδηγήθηκε απο το ισραηλινό ναυτικό
Το ιστιοφόρο στο λιμάνι Ασντότ όπου οδηγήθηκε απο το ισραηλινό ναυτικό
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Αλλη μια γκανγκστερική επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σημειώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι από τον ισραηλινό στρατό σε πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας (Αντίστοιχο περιστατικό είχε συμβεί το Μάη του 2010 με το τουρκικό πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», όπου είχαν δολοφονηθεί 8 και δεκάδες είχαν τραυματιστεί). Πρόκειται για το ιστιοφόρο πλοίο «Εστέλ» που συμμετέχει στην καμπάνια «Ενα Καράβι για τη Γάζα», του οποίου η πορεία ανακόπηκε, το μεσημέρι του Σαββάτου, 30 μίλια από τις ακτές της Γάζας - δηλαδή όπως καταγγέλλουν οι επιβαίνοντες σε διεθνή ύδατα - από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Το πλοίο, όπου επέβαιναν 30 ακτιβιστές από Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισραήλ, αρνήθηκε ν' αλλάξει πορεία και στη συνέχεια κομάντος του ισραηλινού ναυτικού πραγματοποίησαν απόβαση και το οδήγησαν στο παρακείμενο λιμάνι του Ασντότ. Οι ακτιβιστές κρατήθηκαν σε κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών, ενώ αρκετοί κατήγγειλαν ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια.

Την Κυριακή, οκτώ εξ αυτών, μεταξύ των οποίων οι πέντε Ελληνες - ανάμεσα στους οποίους και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - επέστρεψαν στην Ελλάδα, ενώ άλλοι 19 ξένοι ακτιβιστές αναμένεται ν' απελαθούν εντός των επόμενων ωρών. Αντίθετα, οι τρεις Ισραηλινοί επιβαίνοντες στο πλοίο ανακρίνονται ως ύποπτοι για τις κατηγορίες της «υποκίνησης σε στάση» και της «παροχής βοήθειας στον εχθρό». Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πρόκληση» την αποστολή του πλοίου, επιμένοντας ότι «δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα».

Αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και επίσκεψη
του εμίρη του Κατάρ

Χτες, επίσης, πραγματοποιήθηκαν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Γάζα, όπου σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι άνδρες, ένας της «Χαμάς» και ένας από την οργάνωση «Λαϊκές Επιτροπές Αντίστασης» και υπήρξαν δύο τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός, ως συνήθως, ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για «αντίποινα» σε εκτόξευση ρουκετών κατά στρατιωτικής περιπόλου επί του ισραηλινού εδάφους, ενώ πηγές προσκείμενες στη «Χαμάς» υποστήριζαν ότι η ισραηλινή περίπολος βρισκόταν κοντά στην Μπέιτ Χανούν εντός παλαιστινιακού εδάφους.

Οι επιδρομές σημειώνονται ένα 24ωρο πριν από την, εξαιρετικά μεγάλης συμβολικής σημασίας, επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας, την πρώτη που πραγματοποιείται από ηγέτη χώρας μετά από την επιβολή του αποκλεισμού από Ισραήλ, ΗΠΑ, ΕΕ το 2007 και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εμίρης θεωρείται ένας από τους καλύτερους συμμάχους του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Σέικ Χαμάν μπιν Κχαλίφα αλ Θάνι φθάνει σήμερα στη Γάζα, συνοδευόμενος από 50 αξιωματούχους, και εκτός των άλλων πιθανότατα θα επισημοποιηθούν τυπικά τα ήδη εξαγγελθέντα σχέδια του Κατάρ να προχωρήσει σε έργα ανοικοδόμησης αξίας 254 εκατομμυρίων δολαρίων στη Λωρίδα.

Πιθανότατα με την αυτοκινητοπομπή του εμίρη του Κατάρ θα εισέλθει στη Γάζα, σύμφωνα με διαρροές από ισραηλινές πηγές, και το φορτίο που μετέφερε το πλοίο «Εστέλ». Σχολιάζοντας την επίσκεψη του εμίρη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιγκάλ Παλμόρ, χαρακτήριζε «περίεργο» το ότι ο αλ Θάνι «επιλέγει να επισκεφτεί μόνο ένα τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών» και εκτιμούσε ότι αυτό εκφράζει την υποστήριξή του μόνο σε αυτό το τμήμα γιατί αλλιώς θα επισκεπτόταν και την Π. Αρχή στη Ραμάλα, όπου επίσης δεν έχει βρεθεί ποτέ πριν.

Τέλος, αναμένοντας τα επίσημα αποτελέσματα από τις δημοτικές εκλογές στη Δυτική Οχθη, η οργάνωση «Φατάχ» του Προέδρου Αμπάς δήλωσε «νικήτρια» αν και αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για πύρρειο νίκη λόγω της μικρής, για τα παλαιστινιακά δεδομένα, συμμετοχής, που δεν ξεπέρασε το 54,8% (80% την περασμένη φορά) πιθανότατα εξαιτίας και του μποϊκοτάζ που αποφάσισε η ισλαμιστική «Χαμάς» καθώς και λόγω του ότι από 11 μεγάλες πόλεις οι επίσημοι υποψήφιοι της οργάνωσης κέρδισαν τις έξι, ενώ οι άλλες πέντε πέρασαν στα χέρια ανεξάρτητων.

ΛΙΒΥΗ
Μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ

ΤΡΙΠΟΛΗ.-

Με σφοδρότητα συνεχιζόταν, χτες, για πολλοστή ημέρα η επίθεση παραστρατιωτικών ομάδων από την πόλη Μισράτα που συνεργάζονται με το νυν υπουργείο Αμυνας κατά της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, που θεωρείται προπύργιο των υποστηρικτών του ανατραπέντος πρώην ηγέτη της χώρας, Μουαμάρ Καντάφι. Το επίσημο πρακτορείο ΛΑΝΑ μετέδιδε ότι έχουν σκοτωθεί 22 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 200, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων.

Παρέμβαση έκανε ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, εκφράζοντας ανησυχία και καλώντας σε άμεσο τερματισμό των μαχών. Παρέλειψε, βέβαια, να αναφερθεί στο ότι το χάος που επικρατεί στη χώρα λόγω της δράσης δεκάδων διαφορετικών παραστρατιωτικών οργανώσεων με διαφορετικά κίνητρα και στόχους, όπως και η αδυναμία της ηγεσίας που αναδείχτηκε με την ανοχή αν όχι την υποστήριξη των ιμπεριαλιστών, να ελέγξει τη χώρα, αποτελεί την πραγματική αιτία για την τραγική αυτή καθημερινότητα.

Την Κυριακή, περίπου 500 διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του Κοινοβουλίου στην Τρίπολη και ζήτησαν να σταματήσουν άμεσα οι μάχες στο Μπάνι Ουαλίντ αλλά και γενικότερα να αναλάβει τις ευθύνες της η νέα ηγεσία και να δώσει τέλος στην ανεξέλεγκτη δράση των διαφόρων ενόπλων ανά τη χώρα. Επισήμως, η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει καν σχολιάσει το γεγονός ότι παραστρατιωτικοί σφυροκοπούν μια πόλη δήθεν ως εκπρόσωποί της.

Η ένταση έχει οξυνθεί περαιτέρω και από τις φήμες ότι σκοτώθηκε στο Μπάνι Ουαλίντ ο μικρότερος γιος του Καντάφι, Κχάμις - τον οποίο φήμες τον ήθελαν νεκρό και σε άλλες τρεις περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, χωρίς καμία να επιβεβαιωθεί - και ότι συνελλήφθη ο τελευταίος εκπρόσωπος του Καντάφι, Μούσα Ιμπραχίμ. Καμία από τις δύο πληροφορίες δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, ούτε υπάρχουν αποδείξεις ότι αληθεύουν. Με αφορμή τη νέα αυτή σύγχυση, εκατοντάδες εξοργισμένοι διαδηλωτές εισέβαλαν την Κυριακή το βράδυ σε κτίριο ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου στη Βεγγάζη και απαίτησαν από τους ιθύνοντες ή να δείξουν αποδεικτικά στοιχεία για την τύχη του Κχάμις και του Ιμπραχίμ ή να πάψουν να μεταδίδουν την πληροφορία ως είδηση, γιατί αναμοχλεύει τη βία και την ένταση.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εκατέρωθεν διάψευση διμερών επαφών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Διαψεύστηκε τόσο από αμερικανικής όσο και από ιρανικής πλευράς το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει «επί της αρχής» να αρχίσουν διμερείς επαφές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και γενικότερα μετά από το τέλος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Το δημοσίευμα, επικαλούμενο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους κοντά στον Πρόεδρο Ομπάμα, υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει κλειστεί μυστικά και ότι η ιρανική πλευρά ήταν αυτή που επέμενε ν' αρχίσουν οι συζητήσεις αυτές μετά από τις αμερικανικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ποιος θα είναι ο συνομιλητής της.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα, Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να το διαψεύσουν δηλώνοντας ότι οι μοναδικές επαφές που έχουν είναι διά μέσου της ομάδας των «6», δηλαδή της ομάδας των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, η οποία υπό την προεδρία της εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Αστον, βρίσκεται σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τον ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ήρθε δύο μόλις μέρες πριν από την τελευταία τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο προεδρικούς υποψηφίους στις ΗΠΑ, η οποία θα επικεντρωθεί σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δηλώνοντας άγνοια για το αν υπάρχει κάποια τέτοια συμφωνία. Ο Νετανιάχου επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές και εμπρηστικές του θέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ο μοναδικός τρόπος για ν' αποτραπεί «ο κίνδυνος να βρεθεί το Ιράν με πυρηνικά όπλα, είναι οι κυρώσεις αλλά και η προοπτική μιας αποτελεσματικής στρατιωτικής απειλής». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, σχολίασε ότι σε γενικές γραμμές το Ισραήλ θα ήταν το πρώτο που θα χαιρέτιζε μια εξέλιξη κατά την οποία το Ιράν, διαπιστωμένα, δεν κατασκευάζει πυρηνικά όπλα, ακόμη και αν αυτή ερχόταν από διμερείς συνομιλίες με τις ΗΠΑ. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι με βάση τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει το Ισραήλ, ούτε ο Αγιατολλάχ Χαμενεΐ επιθυμεί διάλογο με τις ΗΠΑ, ούτε υπάρχει κάποιος λόγος ν' αμφισβητηθεί η διάψευση της Ουάσιγκτον όσον αφορά στο δημοσίευμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Επίδειξη βαρβαρότητας»

Για την επίθεση των Ισραηλινών στο πλοίο «ESTELLE» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σχόλιο που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο, σημειώνει: «Η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο πλοίο "ESTELLE" αποτελεί ένα ακόμα δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ που εγκληματεί ασταμάτητα εναντίον του παλαιστινιακού λαού έχοντας τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να διεκδικήσει να σταματήσει ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας, να διακοπεί εδώ και τώρα η στρατιωτική συμφωνία - συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ