ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Να μην επιτραπεί σε φασίστες να προσβάλουν την επέτειο

«Να μην επιτρέψουν στους απογόνους των συνεργατών των Γερμανών και τιμητές των Ναζί να προσβάλουν τον ηρωικό αγώνα του Λαού μας για ελευθερία, στις εκδηλώσεις των σχολείων για την 28η Οκτωβρίου» καλεί γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές η Ενωση Γονέων Περιστερίου με ανοιχτή επιστολή της προς τους φορείς και τους γονείς στο Δήμο. Καλεί επίσης τη Δημοτική Αρχή «να μην επιτρέψει την παρουσία φασιστών της Χρυσής Αυγής στην εργατούπολη του Περιστερίου».

Η επιστολή που ομόφωνα ενέκρινε, το ΔΣ της Ενωσης, έχει ως εξής:

«Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την επέτειο του μεγαλειώδους "ΟΧΙ" του Λαού μας στη φασιστική εισβολή.

Η ιστορική πείρα μας έχει δείξει πως ο φασισμός πάντα αποτελούσε τη χρυσή εφεδρεία του συστήματος το οποίο σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης και ανόδου του κινήματος τον ανασύρει φορώντας του τη λαϊκή προβιά, για να ανακόψει τη ριζοσπαστικοποίηση των μαζών και να τσακίσει κάθε οργανωμένη αντίσταση.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε συχνά - πυκνά μάρτυρες τέτοιων φασιστικών προκλήσεων. Εχουμε ξυλοδαρμούς μεταναστών, δουλεμπορικά "Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας", Ερωτήσεις βουλευτών για παιδιά μεταναστών σε παιδικούς σταθμούς κλπ.

Γι' αυτό καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, να μην επιτρέψουν στους απογόνους των συνεργατών των Γερμανών και τιμητές των Ναζί να προσβάλλουν τον ηρωικό αγώνα του Λαού μας για ελευθερία, στις εκδηλώσεις των σχολείων για την 28η Οκτωβρίου.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή να μην επιτρέψει την παρουσία φασιστών της Χρυσής Αυγής στην εργατούπολη του Περιστερίου.

Εμπρός να παλέψουμε για ζωή με αξιοπρέπεια και δικαιώματα για μας και τα παιδιά για όλον το λαό ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή και θρησκεία».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου

Από την εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα
Από την εκδήλωση που έγινε στη Λάρισα
«

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός»: Το νόημα του στίχου σφράγισε την εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Περιστερίου με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, που έγινε την περασμένη Κυριακή. Η συγκεκριμένη επέτειος, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, «σηματοδοτεί την αρχή του ηρωικού αγώνα ενάντια στον ξένο και τον ντόπιο ζυγό. Την αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πιο αντιδραστική και βάρβαρη έκφρασή του, όπως αναπτύχθηκε στον καπιταλιστικό κόσμο την περίοδο του μεσοπολέμου, το φασισμό και το ναζισμό». Την εκδήλωση πλαισίωσαν η αφήγηση του χρονικού της περιόδου, μουσική και τραγούδια που παρουσίασαν τα μέλη της ΚΝΕ. Αποτέλεσε έναυσμα για περισσότερη μελέτη, πηγή έμπνευσης και συμπερασμάτων για τους νέους κομμουνιστές που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις σημερινές απαιτήσεις της πάλης για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Με τη μαζική συμμετοχή μελών της ΚΝΕ αλλά και μαθητών σχολείων της περιοχής πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου και στην περιοχή του Πειραιά. Το απόγευμα του Σαββάτου, στη γεμάτη από νεολαίους αίθουσα της ΠΕΜΕΝ, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με ομιλήτρια την Εύη Χαβελέ, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Πειραιά, που μεταξύ άλλων επισήμανε: «Πρώτα και κύρια αποδεικνύεται η παντοδυναμία του λαού ακόμα και όταν τα βάζει με τον πιο ισχυρό αντίπαλο. Οσοι σήμερα λένε ότι οι αγώνες δε φέρνουν αποτέλεσμα κι ότι δεν αλλάζει τίποτα, πρέπει να παραδειγματιστούν από την περίοδο αυτή». Και πρόσθεσε: «Σήμερα απαιτείται η νεολαία με όλους τους εργαζόμενους να στριμώξουν την κυβέρνηση, την ΕΕ, τους καπιταλιστές για να μην περάσουν τα νέα μέτρα εξαθλίωσης, να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση αλλά αυτοί που τη δημιούργησαν».

Την Κυριακή το απόγευμα ανάλογη εκδήλωση έγινε στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Δεκάδες μαθητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι νέοι συγκεντρώθηκαν στο χώρο όπου πριν από μερικές δεκαετίες εκτελέστηκαν για τα ιδανικά τους δεκάδες πατριώτες αγωνιστές. Στην κεντρική ομιλία η Αντιγόνη Νουφαρίτση, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Κοκκινιάς - Κορυδαλλού - Ρέντη της ΚΝΕ, αφού αναφέρθηκε στο πώς ο καπιταλισμός χρησιμοποίησε το φασισμό για να περάσει τα σχέδιά του και να εξασφαλίσει τα κέρδη του, αναφερόμενη στο σήμερα τόνισε πως η εργατική τάξη πρέπει να έχει ανοιχτά τα μάτια της για το πώς τέτοιες δυνάμεις σήμερα αξιοποιούνται και θα αξιοποιούνται.

Αντίστοιχα, εκδήλωση με θέμα «28η Οκτώβρη - Ο αντικομμουνισμός σήμερα στα σχολεία και η θεωρία των άκρων» οργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, η Τομεακή Οργάνωση Μαθητών Λάρισας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μπροστά από το άγαλμα του Τάκη Γαργαλιάνου, ο οποίος διατέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας από το 1945 έως το 1946 και εκτελέστηκε το 1949 στο Μεζούρλο από το μοναρχοφασιστικό καθεστώς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με θεατρικό αναλόγιο και προβολές κι ακολούθησε συζήτηση, με εισηγητές τον Θ. Αναπλιώτη, γραμματέα του Σ.Π. Θεσσαλίας της ΚΝΕ, τον Χρ. Μπίκα, εκπαιδευτικό, μέλος της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ, και την Ελένη Γελαλή, μέλος του Ν.Σ. Λάρισας της ΚΝΕ. Στάθηκαν, κυρίως, σε ζητήματα όπως το αναποδογύρισμα της Ιστορίας από την αστική τάξη, η παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέσα στα σχολικά βιβλία, ο μαζικός λαϊκός ηρωισμός του ένοπλου λαού - εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων, νεολαίας - την περίοδο 1940-'44, τα συμπεράσματα που αντλούμε σήμερα από τη δράση του ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ κ.ά.

Η εκδήλωση με θέμα «Ψάχνοντας το μυστικό του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια», που ήταν να γίνει προχτές Κυριακή στη Λάρισα, αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο πάρκο Αλκαζάρ.

Το πλήθος των εκδηλώσεων της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται όλη αυτή τη βδομάδα. Σήμερα και αύριο είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα, Τρίτη

- Φιλοσοφική Αθήνας, 1.30 μ.μ., αίθουσα 432. Ομιλητής ο Αναστάσης Γκίκας, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τρίπολη, 4 μ.μ., Πανεπιστήμιο, προβολή ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ».

- Ζάκυνθος, 8 μ.μ., θέατρο Σαρακινάδου, προβολή ταινίας «Ο Μεγάλος Δικτάτωρ».

- Ξάνθη, 8 μ.μ., αίθουσα Α2 του Πολυτεχνείου.

Αύριο, Τετάρτη

- Παιδαγωγικά Αθήνας, 1 μ.μ., αίθουσα ΥΑ2. Ομιλητής ο Γρηγόρης Δελημάρης, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

- Παιδαγωγικά Πάτρας, 12 το μεσημέρι, αίθουσα ΑΕ ΠΤΝ, προβολή ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση».

- ΤΕΙ Πάτρας, 12 το μεσημέρι, μικρό αμφιθέατρο. Ομιλήτρια η Τασούλα Μπάτσικα, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου.

- Σπάρτη, 7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο, προβολή ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση».

- Ζάκυνθος, 8 μ.μ., θέατρο Σαρακινάδου, προβολή ταινίας «Ο αληθινός φασισμός».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Αφιέρωμα στον κομματικό Τύπο

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του δεκαπενθήμερου αφιερώματος στον κομματικό Τύπο που διοργανώνουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται εκδηλώσεις:

- Σήμερα Τρίτη, στις 13.00, στο ΤΕΙ Πειραιά (αμφιθέατρο Α011) και Πέμπτη 25/10, στις 12.00, στο ΠΑΠΕΙ (πορτοκαλί αμφιθέατρο): Βιβλιοπαρουσίαση με την ομάδα βιβλίων: «Επαναστατικός - κομματικός Τύπος», «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1918-2008. Η εφημερίδα του λαού. Περίοδος 1941-1945» και «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες». Ομιλητής Παναγιώτης Ράμμος, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

- Πέμπτη 25/10, στις 13.00, στο ΤΕΙ Αθήνας (αμφιθέατρο ΣΑΕΤ): «Οι ηρωικές μορφές του "Ριζοσπάστη" - Αφιέρωμα στους κομμουνιστές δημοσιογράφους». Ομιλητής Θανάσης Λεκάτης, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Ριζοσπάστη».

- Παρασκευή 26/10, στις 19.00, στα ΤΕΙ Πειραιά: «Η ιστορία του "Ριζοσπάστη": "Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης"». Θα μιλήσει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του «Οδηγητή». Θα ακολουθήσει το βράδυ, στις 21.00, καλλιτεχνικό αφιέρωμα και λαϊκό γλέντι, έκθεση γραφιστικής δημιουργίας με θέμα τον κομματικό Τύπο από σπουδαστές της ΣΓΤΚΣ.

- Σάββατο 27/10, στις 11.00 επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης».

Επίσκεψη στο μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Η Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με σύνθημα «Τιμάμε την 28η Οκτωβρίου, μαθαίνουμε μαζί με τους μαθητές μας την Ιστορία του λαού μας και του τόπου μας», διοργανώνει την Παρασκευή 26 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στο Μουσείο του Μπλόκου της Κοκκινιάς (πλατεία Οσίας Ξένης).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ