ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας

«Αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας των εφοπλιστών δίνει η νέα κυβερνητική παρέμβαση

Eurokinissi

«Αέρα στα πανιά» της επιθετικότητας των εφοπλιστών δίνει η νέα κυβερνητική παρέμβαση
Αύξηση κατά 2,4% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της οικονομικής θέσης και ναύλα οχημάτων και εμπορευμάτων, προβλέπει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση που προσφέρει η συγκυβέρνηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του. Η νέα αύξηση τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Οκτώβρη, δηλαδή το περασμένο Σάββατο και προβλέπεται σε σχετική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες με μορφή ... «ενημερωτικού σημειώματος».

Η αύξηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην αύξηση ως και 25% που επέβαλαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες από την 1η του περασμένου Απρίλη και δίνει ένα ακόμα δυνατό χτύπημα στο λεηλατημένο πενιχρό λαϊκό εισόδημα, στη ζωή στα νησιά.

Στο ενημερωτικό σημείωμα όπου περιέχεται το κείμενο της υπουργικής απόφασης, αναφέρεται προκλητικά ότι: «Με την υπ' αριθμό 3323.1/01/08/19-03-2008 (Β΄509) απόφαση Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε ότι οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές καθαρών ναύλων οικονομικής ή ενιαίας θέσης επιβατών, οχημάτων και εμπορευμάτων, (....) αναπροσαρμόζονται την 1η Μαΐου κάθε έτους σε ποσοστό αντίστοιχο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.) των μηνών Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους, όπως αυτό επίσημα προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδας. Με την εν λόγω απόφαση, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 01-05-2008, οι ανώτατες επιτρεπόμενες τιμές (....) αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξεως του 8%, για την περίοδο 01/05/2008 - 30/04/2009. Εκτοτε, οι τιμές των ναύλων διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή στα επίπεδα τιμών της περιόδου 01/05/2008 - 30/04/2009»! Που σημαίνει ότι οι απανωτές αυξήσεις που είδαν από τότε οι επιβάτες, με τελευταία αυτή του κατά 25% τον περασμένο Απρίλη, δεν ... «πιάνονται» και δεν θεωρούνται αρκετές, επειδή δεν αποφασίστηκαν από το υπουργείο!

Η αύξηση αφορά και τις λεγόμενες άγονες γραμμές, αυτές που για να δρομολογήσουν οι εφοπλιστές τα καράβια τους επιδοτούνται με ζεστό χρήμα που κάθε χρόνο φτάνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις γραμμές «ελεύθερης δρομολόγησης», με βάση το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001, με το οποίο εναρμονίστηκε ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών (άρση του καμποτάζ), με την ελληνική νομοθεσία, οι τιμές των εισιτηρίων καθορίζονται ελεύθερα από τους εφοπλιστές. Τώρα με τη νέα αύξηση που τους εξασφάλισε η συγκυβέρνηση μέσω του υπουργού Ναυτιλίας, είναι προφανές ότι οι τιμές των εισιτηρίων και στις ελεύθερες δρομολογήσεις θα εκτιναχθούν ακόμα περισσότερο στα ύψη.

ΤΑΞΙΚΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κάτω τα χέρια από την περιουσία του ΝΑΤ

Σήμερα συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ και πορεία στο ΝΑΤ

Επί ποδός είναι οι ναυτεργάτες για να προστατεύσουν την ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ, που έχει χτιστεί από τον ιδρώτα και το αίμα τους στα καράβια των εφοπλιστών, από τη λεηλασία που προετοιμάζει η συγκυβέρνηση, στο πλαίσιο της βάρβαρης πολιτικής της. Σήμερα στις 10.30 το πρωί η ΠΕΣ/ΝΑΤ και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΡΠΝ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλούν ναυτεργάτες εν ενεργεία και συνταξιούχους σε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην ΠΕΜΕΝ όπου θα ακολουθήσει πορεία και παρέμβαση στο ΝΑΤ.

Τους ναυτεργάτες έχει ξεσηκώσει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του κεφαλαίου εδαφίου της παρ. 1. του άρθρου 3 του ν. 3986. 2011» «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» που στο άρθρο 3 προβλέπονται ρυθμίσεις για την «αξιοποίηση» δημόσιας ακίνητης περιουσίας, με την παραχώρησή της στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), χτυπώντας την «καμπάνα» σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την αντίθεσή της στην τροπολογία εξέφρασε χτες ομόφωνα η διοίκηση του ΝΑΤ, σε συζήτηση που έκανε εκτός ημερήσιας διάταξης, αλλά και με σχετικό ψήφισμα.

Σε δελτίο Τύπου των ναυτεργατικών σωματείων και της Επιτροπής Ανέργων επισημαίνεται ότι πρόκειται για «αποφασιστικό βήμα από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και το πολιτικό της προσωπικό για την πλήρη διάλυση της περιουσίας, των υποδομών, του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης τόσο του ΝΑΤ και των κεφαλαίων που εποπτεύει όσο και των υπολοίπων ασφαλιστικών ταμείων».

Καλούν τους ναυτεργάτες, τα σωματεία, τους εργαζόμενους να αναπτύξουν την πάλη τους και να απαιτήσουν την κατάργηση της δανειακής σύμβασης, των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων. Να οργανωθούν και να αναπτύξουν τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

ΑΝΑΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
«Φαρμακερά» παιγνίδια με τις τιμές

Αλαλούμ επικρατεί στα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά και τα φαρμακεία των νοσοκομείων, καθώς άρχισαν να εμφανίζονται πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων. Αιτία είναι η έκδοση του νέου δελτίου τιμών που διορθώνεται συνέχεια απ' την Κυριακή το βράδυ.

Η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλά λάθη και αρνείται να τιμολογήσει τα φάρμακα. Ετσι δεν εφοδιάζει την αγορά ούτε τα φαρμακεία των νοσοκομείων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα για τους ασθενείς. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες έλειπαν απ' τα ράφια κοντά στα 200 φάρμακα. Ανάμεσα σε αυτά είναι κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ).

Οι φαρμακαποθηκάριοι ανακοίνωσαν τριήμερη απεργία από αύριο διαμαρτυρόμενοι για το νέο δελτίο τιμών.

Κομπορρημονεί το υπουργείο

Το νέο δελτίο τιμών δεν περιλαμβάνει και κοντά στα 2.000 σκευάσματα, που πριν υπήρχαν. Ανάμεσά τους και παυσίπονα, όπως το πολύ γνωστό σε όλους Depon.

Κι όμως παρά το «αλαλούμ» και τους κινδύνους για τους ασθενείς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς κομπορρημονούσε χτες από τηλεοράσεως πως διασφαλίζει φθηνότερα φάρμακα απ' την 1.11.2012 και μειώνει το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον μονολογούντα αναπληρωτή υπουργό επιτυγχάνονται μεσοσταθμικά μειώσεις 16% σε 12.500 σκευάσματα. Συγκεκριμένα, μειώνεται η τιμή περίπου 7.000 σκευασμάτων, ενώ παραμένει σταθερή σε περίπου 5.000 ακόμη. Από αυτά στο μισό πέφτει η τιμή 800 φαρμάκων, των οποίων έληξε η πατέντα και βγήκαν από τη σχετική ειδική λίστα, στην οποία απομένουν πλέον περί 750 άλλα φάρμακα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αγωνίζονται για δεδουλευμένα και δουλειά με δικαιώματα

Με κατάληψη του Δημαρχείου που ξεκίνησαν από χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι του Δήμου Περάματος, κλιμακώνουν τον αγώνα τους για τα δεδουλευμένα και παράλληλα απευθύνουν στο λαό της εργατούπολης το κάλεσμα του αγωνιστικού ξεσηκωμού ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που με συνένοχο τις δημοτικές αρχές, όπως αυτή του Δήμου Περάματος, σπρώχνει στη διάλυση κάθε κοινωνική υποδομή και υπηρεσία, από τους παιδικούς σταθμούς μέχρι την καθαριότητα, για να την παραδώσει στους ιδιώτες, μετατρέπει τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ με τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ σε σύγχρονους σκλάβους των 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και πάει λέγοντας... Ηδη 40 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω της ΜΚΟ ΟΥΝΕΣΚΟ κλείνουν δύο μήνες απλήρωτοι.

Η απάντηση χτες της δημοτικής αρχής, με το που αναρτήθηκε το πανό της κατάληψης στην είσοδο του Δημαρχείου, ήταν να απειλήσει ότι θα φέρει εισαγγελέα και ότι θα μηνύσει εργαζόμενους και την πλειοψηφία της ταξικής διοίκησης του Συλλόγου τους, να εκβιάσει με την απειλή της απόλυσης τους εργαζόμενους που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ, αλλά και να επιδοθεί σε αγοραίο αντικομμουνισμό του τύπου «το ΚΚΕ να μη μιλάει, γιατί θα ψάχνει να βρει οπαδούς» κ.ά. Η κινητοποίηση των εργαζομένων συνεχίστηκε αποφασιστικά.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ