ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ
Η πολιτική αδιαφορίας συνεχίζεται
  • Συζητήθηκε χτες στη Βουλή σχετική Επερώτηση του ΔΗΚΚΙ
  • Σταύρος Παναγιώτου: Με τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης αντιμετωπίζονται και οι μετανάστες

Νέα καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων αποκατάστασης των παλιννοστούντων - που εκκρεμεί εδώ και 2,5 χρόνια - εξάγγειλε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επερώτησης του ΔΗΚΚΙ. Οπως είπε, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στις αρχές του καλοκαιριού. Η ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου προκάλεσε τον έντονο σχολιασμό του βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Παναγιώτου,ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όταν πρόκειται για αντιλαϊκά νομοσχέδια η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά πώς να επισπεύδει τις διαδικασίες τους!

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γ. Παπανδρέου ανήγγειλε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει θέματα στεγαστικής πολιτικής, χορηγήσεων αδειών παραμονής, καθώς και επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης. Παράλληλα επιχείρησε να αποσείσει τις ευθύνες του για τη σημερινή κατάσταση των παλιννοστούντων, λέγοντας ότι αυτό είναι αντικείμενο αρμοδιότητας άλλων υπουργείων.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σταύρος Παναγιώτου, τόνισε ότι το ΚΚΕ "παρακολουθεί τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών, των παλιννοστούντων, των επαναπατρισμένων, των νεοπροσφύγων και γενικά όλων των Ελλήνων, που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας", υπενθυμίζοντας ότι Επερώτηση είχε καταθέσει ήδη για το θέμα από το 1994. Κάνοντας μια σύντομη αναφορά στις ουσιαστικές αιτίες που οδήγησαν στη μετανάστευση, ο Στ. Παναγιώτου τόνισε ότι "η άρχουσα τάξη της χώρας μας δεν μπόρεσε να κρατήσει και να αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου τον πιο μεγάλο πλούτο του, το ανθρώπινο δυναμικό. Το ξεπούλησε στις ξένες αγορές εργασίας".

Παράλληλα περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι παλιννοστούντες στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η κυβερνητική αδιαφορία είναι η βασική αιτία γι' αυτό. Οπως χαρακτηριστικά είπε, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς (το ΕΥΑΠΟΕ) "δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Θράκης. Το πρόγραμμά του για τη στεγαστική αποκατάσταση εξήντα χιλιάδων περίπου ομογενών δεν υλοποιήθηκε. Η πλειοψηφία τους ζει σε ενοικιαζόμενα σπίτια ή σε κοντέινερς. Η οκτάχρονη απάνθρωπη εγκατάλειψή τους στις λαμαρίνες των οικισμών του ΕΥΑΠΟΕ παραβιάζει ευθέως πλέον διατάξεις του εσωτερικού και διεθνούς δικαίου, που αφορούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εξαιτίας αυτής της ανεύθυνης πολιτικής, η κυβέρνηση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας".

Ο Στ. Παναγιώτου σημείωσε ότι "η αντιμετώπιση των μεταναστών και των απογόνων τους δεν είναι άσχετη από την πολιτική των κυβερνήσεων απέναντι στους εργαζόμενους στην ίδια τη χώρα μας. Δεν μπορεί στο εσωτερικό της χώρας να εφαρμόζεται μια αντιλαϊκή πολιτική και στη συνέχεια αυτή να είναι φιλική για τους μετανάστες".

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής του κόμματος Γ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ δεν έχουν μέχρι σήμερα κατορθώσει να εκπονήσουν μια μακρόπνοη πολιτική για το θέμα των μεταναστών.

Οσον αφορά το ΔΗΚΚΙ ο πρόεδρός του Δ. Τσοβόλας εγκάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη σύσταση υφυπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΡΑΝΤΑΡ
Περίεργη υπόθεση απευθείας ανάθεσης

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα

Με ανάθεση ουσιαστικά η κυβέρνηση προχωράει στην προμήθεια τριών ραντάρ διαδρομής, αξίας 2,7 δισ. δραχμών, για την ανάγκη κάλυψης των βορειοανατολικών και νοτιοανατολικών τομέων του FIR Αθηνών, παρά την αντίδραση των δύο μελών της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,καταγγέλλοντας πως παρά το ότι με διαγωνισμό ανατέθηκε σε ιταλική εταιρία η προμήθεια τεσσάρων ραντάρ (ΤΑRς), παρανόμως σε παράρτημα της σχετικής διακήρυξης γίνεται αναφορά και σε άλλα τρία ραντάρ MSSR. Και ενώ το 1995 ο τότε υπουργός Μεταφορών εγκρίνει την προμήθεια μόνο των τεσσάρων ραντάρ ΤΑRς, στη συνέχεια κατά μυστηριώδη τρόπο στη σύμβαση που ετοίμασε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με την ιταλική εταιρία περιλαμβάνονται και τα τρία ραντάρ διαδρομής MSSR.

Προκειμένου δε να καμφθούν οι αντιδράσεις των δύο μελών της Διακομματικής Επιτροπής που διαφώνησαν, η ΥΠΑ χρησιμοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο για να εμφανίσει νόμιμη τη σύμβαση.

Ο υπουργός Μεταφορών Τ. Μαντέλης στην απάντησή του ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν νόμιμα και η προμήθεια των τριών ραντάρ μεγάλης διαδρομής MSSR, που είναι απαραίτητα, έγινε με τη χρήση του δικαιώματος option από το δημόσιο, δικαίωμα που περιλαμβανόταν στη σύμβαση και είναι προς το συμφέρον του δημοσίου. Οσον αφορά την προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, είπε ότι αυτή είναι υποχρεωτική για κάθε προμήθεια που υπερβαίνει το ένα δισ. δρχ.

"Δεν είπατε την αλήθεια", είπε ο Στρ. Κόρακας στην τοποθέτησή του, υπογραμμίζοντας ότι ο τότε υπουργός Ε. Βενιζέλος υπέγραψε μόνο για τα τέσσερα ραντάρ, διευκρινίζοντας "εκτός από τα τρία ραντάρ διαδρομής". Μάλιστα τα δύο μέλη της Διακομματικής Επιτροπής που διαφώνησαν πρότειναν από το 1995 ακόμα να γίνει νέος διαγωνισμός για τα τρία αυτά ραντάρ. Είστε εκτεθειμένος, είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι πρόκειται για μία υπόθεση που χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση. Το θέμα είναι - είπε - ότι κάποιοι σκόπιμα πέρασαν από το παράθυρο τα τρία ραντάρ διαδρομής και αρνήθηκαν την πρόταση για διαγωνισμό.

Επικίνδυνες λογικές

Τα εκσυγχρονιστήρια στον Πειραιά έχασαν την ψυχραιμία τους, βλέποντας την καθημερινή άνοδο του μαζικού λαϊκού κινήματος. Στην αρχή επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν τους γνωστούς μεταμφιεσμένους σε "αναρχικούς" προβοκάτορες, αλλά δεν τους βγήκε. Βλέπουν το κίνημα της Παιδείας να φουντώνει, με καθημερινές σχεδόν κινητοποιήσεις, όπου συμμετέχει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας χωρίς κανένα επεισόδιο που θα επέτρεπε τη συκοφάντηση του αγώνα. Εντείνεται η πάλη των εργατών. Μεταλλεργάτες της Ζώνης, ναυτικοί, οικοδόμοι, άνεργοι βρίσκονται στους δρόμους. Οταν προχτές εργάτες και άνεργοι χάλασαν τη φιέστα των βιομηχάνων, αποφάσισαν να βάλουν σε ενέργεια τα μεγάλα μέσα. Πρώτα ήρθαν τα αναίσχυντα ψέματα της επίσημης φυλλάδας του εκσυγχρονισμού "Αυριανή" ότι τα νεράντζια, που τάχα ρίχτηκαν στους επίσημους, εμπόδισαν τον πρωθυπουργό να παραβρεθεί στη δεξίωση των βιομηχάνων. (Ο δημοσιογράφος που εμφανίζεται να υπογράφει αυτά τα παραμύθια δεν ήταν καν "παρών"). Το ψέμα, σύμφωνα με τη συνταγή του Γκαίμπελς, συνοδεύτηκε με τρομοκρατία, αποδέκτης της οποίας όμως ήταν η Αστυνομία, επειδή δε φρόντισε να πάρει τα αναγκαία μέτρα, ώστε αν όχι να αποτραπεί η συγκέντρωση, τουλάχιστον να περιορίσει τους συγκεντρωμένους σε κάποιο στενό. Τοπική φυλλάδα, χρηματοδοτούμενη από τα εκσυγχρονιστικά ταμεία, έγραψε χτες ότι τρίζει η καρέκλα του αστυνομικού διευθυντή Πειραιά, προσθέτοντας ότι αν ζούσε ο Ανδρέας, θα τον είχε ήδη αντικαταστήσει.

Αυτή η λογική, εκτός του ότι δείχνει ξεκάθαρα τον αντιδημοκρατικό κατήφορο των εκσυγχρονιστών, είναι και άκρως επικίνδυνη, αφού με την τρομοκράτηση ανωτάτων αξιωματικών της Αστυνομίας θέλουν να κατευθύνουν την Αστυνομία σε πράξεις βίας και καταστολής του λαϊκού κινήματος.

Στον Πειραιά πάντως τέτοια κόλπα δεν περνάνε εύκολα. Ας το έχουν υπόψη τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ