ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΧΙ στα κέντρα εκπαίδευσης των "Ράμπο"

Τη στάση της κυβέρνησης που μετατρέπει τη χώρα σε υποχείριο του ΝΑΤΟ, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων της Θεσσαλονίκης με αφορμή τα πρόσφατα εγκαίνια του πολυεθνικού κέντρου, δήθεν ειρηνευτικών αποστολών, στο Κιλκίς, που χρησιμεύσει για την προετοιμασία των "Ράμπο".

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: "Το προγεφύρωμα του λιμανιού της πόλης μας, Θεσσαλονίκης, σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, που έχει στόχο τη διέλευση στρατιωτικών πολυεθνικών δυνάμεων με ελαφρύ και βαρύ οπλισμό, για την επέμβαση σήμερα στο Κόσσοβο, αύριο σε κάποια άλλη χώρα, επισφραγίζεται με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης διά του αντιπροσώπου της, υπουργού Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλου, με τα εγκαίνια στις 20 Γενάρη, στη Νέα Σάντα Κιλκίς, του "Πολυεθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης"".

Καταλήγοντας οι οικοδόμοι υπογραμμίζουν:

"Αυτό το κέντρο είναι σύμφωνο με τις ΝΑΤΟικές κατευθύνσεις για την εκπαίδευση των μονάδων ταχείας ανάπτυξης και ανήκει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, για την εκπαίδευση των "Ράμπο" της "Νέας Τάξης". Το ίδιο κέντρο υπήρχε και υπάρχει στην Τουρκία και τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας.

Η Βόρεια Ελλάδα, πρέπει να ενημερώσουμε, ότι είναι ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση και τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις".

Δεν παίρνει θέση το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης

Αρνούνται να πάρουν θέση πάνω στο θέμα της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια ο νομάρχης και οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Σώματος ο εκπρόσωπος της ΝΑΣΘ, Μιχ. Σπυριδάκης,ζήτησε να συζητηθεί το θέμα με αφορμή την προετοιμαζόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση σε περιοχές της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, οχήματα και πολεμικό υλικό μέσω του λιμανιού και του αεροδρομίου μεταφέρονται στη FYROM με τελικό προορισμό το Κοσσυφοπέδιο και όταν κρίνουν οι ιμπεριαλιστές θα επιχειρήσουν στρατιωτική επέμβαση για την επιβολή της πολιτικής τους, τόνισε ο ομιλητής. Ωστόσο, τόσο ο νομάρχης όσο και οι νομαρχιακές παρατάξεις του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, που θέλουν να εμφανίζονται ως αριστερές, απέφυγαν να πάρουν οποιαδήποτε θέση.

Ακόμη, κατά τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων για την Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ αποκάλυψε τη συναλλαγή που υπήρξε μεταξύ της παράταξής του, του ΔΗΚΚΙ και της πλειοψηφίας, προκειμένου να εκλεγεί αντιπρόσωπος από το κοινό ψηφοδέλτιο ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ. Ο Μιχ. Σπυριδάκης τόνισε ότι τα προβλήματα δημιουργούνται από την άρνηση καθιέρωσης της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα, που θα εξασφάλιζε πραγματική απεικόνιση των διαθέσεων του λαού.

Δε θα περάσει

Η κυβέρνηση λοιπόν που ομνύει - και κλίνει σε όλες τις πτώσεις το διάλογο, προχώρησε σε μια "σιωπηρή", αλλά θανατηφόρα, απόφαση: Θέλει να απολύσει τους 14 θεραπευτές της θεραπευτικής κοινότητας "18 Ανω", τώρα που έληξαν οι συμβάσεις τους.

Και το έκανε αυτό η κυβέρνηση - με την άκρατη λογοδιάρροια περί διαλόγου - χωρίς να κουβεντιάσει καν με τη θεραπευτική κοινότητα. Κι όχι μόνο δε μίλησε μαζί τους, αλλά οι αρμόδιοι υπουργοί αρνούνται και το αίτημα των θεραπευτών και των θεραπευομένων για μια συνάντηση, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα.

Υποτίθεται, βέβαια, ότι οι πολιτικές αποφάσεις για τον τόσο ευαίσθητο τομέα της αποθεραπείας βρίσκονται στις προτεραιότητες του ίδιου του πρωθυπουργού, όπως μας έχουν διαμηνύσει - κατά καιρούς - οι διάφοροι επικοινωνιολόγοι.

Οποία υποκρισία, ω Γραμματείς και Φαρισαίοι του εκσυγχρονισμού!!!

Εδώ δεν έγινε γνωστό, αν για την απόφαση αυτή ζητήθηκε η γνώμη του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), που είναι ο οργανισμός, ο οποίος σχεδιάζει την πολιτική και εκτελεί τα προγράμματα πρόληψης και απεξάρτησης.Ακόμα, στα πλαίσια του ΟΚΑΝΑ λειτουργεί και μια επιτροπή αξιολόγησης των θεραπευτικών προγραμμάτων. Αυτή την ειδική επιτροπή τη ρώτησαν - και τι απάντησε αν ρωτήθηκε - οι αρμόδιοι της οδού Αριστοτέλους;

Δεν είναι μόνο η καταδίκη 14 νέων ανθρώπων στην ανεργία - που κι αυτό έχει τη σημασία του.

Εδώ η κυβέρνηση καταστρέφει μια καθοριστικής σημασίας θεραπευτική σχέση στο όνομα, δήθεν, της εφαρμογής του νόμου των προσλήψεων.

Αυτός ο ετσιθελισμός αποκαλύπτει τη σχιζοφρένεια του εκσυγχρονισμού σε όλο του το μεγαλείο: Οταν θέλουν να συκοφαντήσουν το δημόσιο τομέα τον κατηγορούν για ακαμψία και έλλειψη ευελιξίας. Οταν ο δημόσιος τομέας γίνει ευέλικτος και αποδοτικός, αλλά αντίκειται στα ύπουλα σχέδιά τους, τότε οι αρμόδιοι επικαλούνται το γράμμα του νόμου και τη γραφειοκρατία.

Βέβαια, αυτός ο δογματισμός της κυβέρνησης, πέρα απ' τον εφήμερο μικροκομματισμό - ίσως κάποιων διορισμών - κρύβει μια επικίνδυνη φιλοσοφία: Οτι η απεξάρτηση είναι και αυτή μια δουλιά σαν τις άλλες ή - το πιο χειρότερο - "δε γίνεται τίποτε με τις κοινότητες" και επομένως η λύση είναι η διαχείριση του προβλήματος.

Και να ήθελε η κυβέρνηση να αποκρύψει τη λογική της διαχείρισης δεν μπορεί να το κάνει, καθώς το αποτύπωσε και στους προϋπολογισμούς των τελευταίων ετών: Τα κονδύλια για τις θεραπευτικές κοινότητες περικόπτονται δραματικά, ενώ τα κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προγράμματα συντήρησης παρουσιάζουν ουσιαστική αύξηση.

Μοιάζει με σύμπτωση η, ταυτόχρονα, άτεγκτη στάση της κυβέρνησης, απέναντι στους μαθητές και στους θεραπευτές του "18 Ανω".

Ομως δεν είναι σύμπτωση. Είναι διαφορετικές πλευρές της ίδιας ανήθικης στάσης μιας κυβέρνησης: Θέλει να καθίσει στα θρανία τη νεολαία ηττημένη. Να εμφυτεύσει, δηλαδή, σε μια γενιά ολόκληρη την ψυχολογία της ήττας.

Μια τέτοια ψυχολογία ήττας μπορεί να αποτελέσει και το συγκοινωνούν δοχείο για τον κόσμο των ψευδαισθήσεων και των ναρκωτικών. Για το περιθώριο δηλαδή, όπου ο νέος μπορεί να ελεγχθεί.

Αλλά σε τούτα τα ύπουλα σχέδια ο αντίλογος, τούτες τις μέρες, ακούγεται πολύ δυνατά σε όλους τους δρόμους από χιλιάδες νέους. Και δεν είναι άλλος απ' το σύνθημα: "Δε θα περάσει".

Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Αθήνα

Συνάντηση 38 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων φιλοξενεί σήμερα και αύριο το ΚΚΕ στην Αθήνα. Η συνάντηση θα ασχοληθεί με την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για την προετοιμασία διεθνούς διάσκεψης αφιερωμένης στα ζητήματα της "παγκοσμιοποίησης", της κρίσης του καπιταλισμού και της απάντησης από τη σκοπιά των εργαζομένων.

ΠΡΟ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗΣ Η ΣΥΝΘΗΚΗ "ΣΕΝΓΚΕΝ"
Το ηλεκτρονικό φακέλωμα προχωρά

Το ηλεκτρονικό φακέλωμα που θα αστυνομεύει κάθε ικμάδα της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και των μεταναστών που βρίσκονται στην επικράτειά της, σπεύδει να προχωρήσει, η κυβέρνηση με την επικύρωση της Συνθήκης "Σένγκεν" ταυτόχρονα με την εσπευσμένη επικύρωση στη Βουλή, της Συμφωνίας του Αμστερνταμ.

Αυτό συνάγεται από τη χτεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δ. Ρέππα, όπου συγκεκριμένα ανέφερε ότι "κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Παπανδρέου, έκανε ενημέρωση για την εναρμόνιση της χώρας με το σύστημα της Συνθήκης "Σένγκεν"". Μεταφέροντας τα λεγόμενα του Γ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι "διαπιστώθηκαν προβλήματα, λόγω της έκτασης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας, που εξ αντικειμένου είναι δύσκολο να ελεγχθούν" και για πρώτη φορά, με επίσημο τρόπο, ανακοίνωσε ότι "εντός του Φλεβάρη θα υπάρξει επικύρωση της Συνθήκης του Αμστερνταμ". Ταυτόχρονα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι με τη συνθήκη αυτή "κοινοτικοποιείται και η Συνθήκη "Σένγκεν" η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της". Τέλος, πρόσθεσε με νόημα ότι "αρχές του 2000 ελπίζουμε στην πλήρη εφαρμογή της Συνθήκης "Σένγκεν"".



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ