ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απροκάλυπτος εμπαιγμός των βαμβακοπαραγωγών

Ο πρόεδρος το Οργανισμού Βάμβακος δήλωσε χτες ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 306 δραχμές, όταν όλα δείχνουν ότι θα είναι μικρότερη και από αυτή του 1994

Επιμένουν στην πολιτική κοροϊδίας των βαμβακοπαραγωγών και δημιουργίας εντυπώσεων, κυβέρνηση και πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος (ΟΒ), συνεχίζοντας να επικαλούνται ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό, λίγο πριν τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΟΒ υποστήριξε χτες ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 306 δραχμές το κιλό, βάζοντας μέσα στο "σακούλι" την επιστροφή ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο! Πριν ένα μήνα περίπου ο υπουργός Γεωργίας, κάνοντας τους ίδιους περίπου υπολογισμούς, είχε ανακοινώσει ότι η τελική τιμή στο βαμβάκι θα είναι 296 δραχμές το κιλό. Ο πρόεδρος μάλλον θα ξέχασε την επιστροφή πετρελαίου...

Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική παραγωγή θα κυμανθεί γύρω στους 1.168.000 τόνους κι ότι τάχα η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 20 με 22 δραχμές.

Ομως ακόμα και με τα στοιχεία παραγωγής που δίνει ο πρόεδρος του ΟΒ, δεν προκύπτει μέση τελική τιμή πάνω από 272 δραχμές. Οι 1.168.000 τόνοι, με την προσαρμογή βάρους που θα γίνει για να υπολογιστεί η επιδότηση, θα φτάσουν γύρω στους 1.200.000 τόνους. Με βάση αυτό προκύπτει ότι εξόφληση επιδότησης στο βαμβάκι θα είναι 11-13 δραχμές. Ετσι, αν συνυπολογιστεί η μέση τιμή των 240 που πουλήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (περίπου 1.000.000 τόνοι) και οι 15 δραχμές 2η προκαταβολή, βγαίνει ότι η τελική μέση τιμή για τη συντριπτική πλειοψηφία των βαμβακοπαραγωγών δεν είναι πάνω από 268 δραχμές. Για μια μικρή μερίδα βαμβακοπαραγωγών, που πούλησαν μετά τις 16 Δεκέμβρη (δηλαδή για 170.000 τόνους περίπου), όπου η τιμή στο βαμβάκι ανέβηκε κάπως, για να πέσει πάλι μετά την επιβολή ΕΥΡΩ, προκύπτει μια μέση τιμή γύρω στις 275 δραχμές το κιλό.

Φαίνεται λοιπόν καθαρά ότι η τελική μέση τιμή στο βαμβάκι όχι μόνο θα είναι αρκετά μικρότερη από αυτή που πήραν πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά θα είναι μικρότερη και από την τελική μέση τιμή που πήραν της περίοδο 1993/95 (285 δραχμές το κιλό). Και το χειρότερο για τους βαμβακοπαραγωγούς είναι ότι το κόστος παραγωγής ανέβηκε κατακόρυφα τη χρονιά που πέρασε, "ροκανίζοντας" ακόμα περισσότερο το πενιχρό εισόδημά τους.

Επιπλέον, πρέπει να πάψει η προκλητική κοροϊδία του υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο στην τελική τιμή στο βαμβάκι. Κι αυτό γιατί η επιστροφή του ΦΠΑ δεν είναι έσοδο, αλλά ένας ουδέτερος φόρος που ο παραγωγός πληρώνει με αυξημένο συντελεστή και εισπράττει ένα μέρος του ένα χρόνο μετά. Επίσης ούτε και η επιστροφή ενός μικρού μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αποτελεί εισόδημα και μπορεί να προστεθεί στην τιμή του βαμβακιού.

Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι βαμβακοπαραγωγοί που πούλησαν πριν τις 16 Δεκέμβρη, δεν έχουν πάρει ακόμα τη 2η προκαταβολή, δηλαδή τις 15 δραχμές, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες παραγωγών πολλά εκκοκκιστήρια της Κεντρικής Μακεδονίας, επικαλούμενα ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος, δίνουν τιμή γύρω στις 245 δραχμές το κιλό, κρατώντας το 15δραχμο για τον εαυτό τους. Ακόμα, όπως αναφέρουν βαμβακοπαραγωγοί από τις Σέρρες και τη Δράμα, περίπου 30.000 στρέμματα με βαμβάκι παράμεναν αμάζευτα μέχρι την περασμένη βδομάδα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και το ίδιο συμβαίνει με τα δεύτερα χέρια σε όλη την έκταση των νομών αυτών. Ετσι τίθεται πλέον πρόβλημα για τη συγκομιδή αυτής της παραγωγής, αφού ο πρόεδρος του Οργανισμού Βάμβακος κλείνει την εκκοκκιστική περίοδο στης 31/1.

Ρεαλισμός...

Αφού ξιφούλκησαν κατά της Αυστρο - Γερμανίας, που θέλουν τάχα την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, επειδή προωθούν την αλλαγή του καθεστώτος των ίδιων πόρων της ΕΕ και τη συγχρηματοδότηση των αγροτικών επιδοτήσεων...

Αφού σήκωσαν "αντιιμπεριαλιστική" παντιέρα κατά των ισχυρών της ΕΕ και βρήκαν και αυτοί κάποια αιτία για να φαντάζουν αγωνιστές...

Αφού θεώρησαν ύποπτους όσους με συνέπεια αντιπαλεύουν την πρόταση της συγχρηματοδότησης των αγροτικών επιδοτήσεων και ταυτόχρονα αποκαλύπτουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και την αποπροσανατολιστική επιχειρηματολογία της επανεθνικοποίησης...

Ξαφνικά και προτού καν συζητηθεί στα επίσημα όργανα της ΕΕ η πρόταση της συγχρηματοδότησης, έβαλαν λίγο νερό στο κρασί τους και αναγνώρισαν ότι το αυστρογερμανικό αίτημα "εμπεριέχει ένα δίκιο" και ότι είναι λογικό να επανεξεταστεί το καθεστώς των ίδιων πόρων και των χρηματοδοτήσεων της ΕΕ, όχι όμως με την παλιά λογική, αλλά με ρεαλισμό.

***

Ο λόγος για την κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία στο περιοδικό της και σε σχόλιο με τίτλο "ΕΠΑΝΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ;" ανακαλύπτει το δίκαιο της αυστρογερμανικής πρότασης, εφευρίσκει καινούριο αντίπαλο, τη Δανία, και αποδέχεται έμμεσα την επανεθνικοποίηση, όπως παραπλανητικά αποκαλεί τη συγχρηματοδότηση, αλλά διαφωνεί με τον τρόπο που θα γίνει η επανεθνικοποίηση.

Ετσι, με τη σύγχρονη λογική, που προτείνει να αντιμετωπιστεί η αυστρογερμανική πρόταση, δε θα είχε αντίρρηση να μειωθούν τα "οικονομικά μεγέθη" που συνεισφέρει στο κοινοτικό προϋπολογισμό η Γερμανία. Αλλά τις επιπτώσεις αυτής της μείωσης να τις πληρώσει η Δανία και όχι η Ελλάδα.

Σύμφωνα, όμως, με τη σύγχρονη λογική τους, αν η Γερμανία είναι αδικημένη, επειδή συνεισφέρει ποσοστό 28,7% στον κοινοτικό προϋπολογισμό και παίρνει 13,1%, η Δανία είναι ουδέτερη γιατί συνεισφέρει και παίρνει το 2% του κοινοτικού προϋπολογισμού και η Ελλάδα προκλητικά ωφελημένη γιατί συνεισφέρει το 1,4% και παίρνει το 7% του κοινοτικού προϋπολογισμού. Επομένως, σύμφωνα με τη λογική τους, αν πρέπει να αποκατασταθεί η αδικημένη Γερμανία, αυτό θα πρέπει να γίνει σε βάρος της ωφελημένης Ελλάδας.

***

Εκεί οδηγούν τα πράγματα, αν αποσπασματικά και επιλεκτικά υπολογιστούν τα οφέλη και οι ζημίες των διαφόρων χωρών της ΕΕ μόνο μέσα από το "δούναι και λαβείν" με τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Αν, όμως, στον υπολογισμό συμπεριληφθούν και τα στοιχεία των εμπορικών ισοζυγίων, που αυτά είναι ίσως οι βασικότερες οικονομικές δοσοληψίες, τότε τα πράγματα αντιστρέφονται γιατί η Γερμανία ωφελείται κάθε χρόνο με 7,4 δισ. ECU, ενώ η Ελλάδα ζημιώνεται με 7,2 δισ. ECU.

Με την πολιτική της και την τακτική της η κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ για άλλη μια φορά αποδεικνύει ότι είναι επικίνδυνη για τα συμφέροντα των συνεταιρισμών και των μικρομεσαίων αγροτών. Γι' αυτό οι αγρότες οργανώνουν την πάλη τους, πέρα και έξω από την κυβερνητική ΠΑΣΕΓΕΣ, ενάντια στην ΚΑΠ και στην "Ατζέντα 2000", που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Γ. Σ.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΗΛΕΙΑΣ
Αγωνιστική προετοιμασία

Σε κατάσταση αγωνιστικού αναβρασμού βρίσκονται οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας, που προετοιμάζονται για νέες δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κόντρα στα αδιέξοδα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Η διάθεση αυτή εκφράστηκε και χτες στη μαζική σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων που έγινε στο Σιμόπουλο της ορεινής Ηλείας, όπου εκτός των άλλων συμφωνήθηκε να γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 26 του Γενάρη στην Αμαλιάδα, ημέρα όπου 17 κτηνοτρόφοι της περιοχής οδηγούνται στο "αγροτοδικείο", επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του Φλεβάρη του 1996. Παράλληλα, στις 29 του Γενάρη, με πρωτοβουλία της ΟΑΣ Ηλείας, έχει προγραμματιστεί να γίνει ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και η εξεύρεση λύσεων και μορφών αγωνιστικής διεκδίκησης. Στη σύσκεψη αυτή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού (δήμαρχοι και νομάρχης), εκπρόσωποι των εργατικών συλλόγων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, καθώς και των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των αγροτικών συλλόγων.

Κατρακυλούν οι τιμές στο λάδι

Στα πλέον εξευτελιστικά επίπεδα των τελευταίων χρόνων διαμορφώνονται φέτος οι τιμές στο λάδι, όπως φαίνεται και από σχετικά στοιχεία της τριτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης "Ελαιουργική".

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η μέση τιμή παραγωγού για το έξτρα παρθένο λάδι τον περασμένο Δεκέμβρη ήταν 660 δραχμές το κιλό, ενώ αντίστοιχα τον Δεκέμβρη του 1997 ήταν 740 δραχμές και του 1996 1.030 δραχμές. Για τον άσο η μέση τιμή τον Δεκέμβρη του 1998 ήταν 580 δραχμές το κιλό, ενώ τον ίδιο μήνα το 1997, ήταν 660 δραχμές και το 1996 940 δραχμές. Για το λάδι οξύτητας 2,5 βαθμών η μέση τιμή που δόθηκε τον προηγούμενο Δεκέμβρη ήταν 525 δραχμές το κιλό, ενώ τον ίδιο μήνα το 1997 και 1996 ήταν 550 και 790 δραχμές αντίστοιχα. Επίσης για το λεγόμενο βιομηχανικό λάδι (οξύτητα 5 βαθμούς) οι τιμές είναι αντίστοιχα 460 δραχμές, 490 και 750.

Η κατάσταση που διαμορφώθηκε την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο, έχει οδηγήσει σε δεινή θέση τους ελαιοπαραγωγούς που βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά. Γιατί εκτός από τη μείωση των τιμών, στο μισό κόπηκε και η επιδότηση που εισέπραξαν οι ελαιοπαραγωγοί λόγω του υψηλού προστίμου συνυπευθυνότητας που επέβαλαν οι Βρυξέλλες. Και το κακό δε φαίνεται να σταματά εδώ αφού μετά την επιβολή του νέου κοινοτικού κανονισμού για το λάδι που καταργεί την τιμή παρέμβασης και χωρίς ίχνος προστασίας των ελαιοπαραγωγών, ενισχύει την ασυδοσία των εμπόρων βιομηχάνων σε βάρος τους για να αγοράσουν το λάδι σε ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις

Με συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς καταστημάτων της ΑΤΕ κλιμακώνουν τη δράση τους οι αγρότες της Θεσσαλονίκης,ενώ τα πρώτα αγωνιστικά βήματά τους σχεδιάζουν μέσα από συσκέψεις οι αγρότες των Σερρών.Οι αγρότες καταγγέλλουν την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και ζητούν μια σειρά μέτρων προστασίας του εισοδήματός τους και των καλλιεργειών.

Σήμερα στις 6.30μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Παλιόχωρα,συνεχίζοντας τον κύκλο αγωνιστικών συγκεντρώσεων που έχει προγραμματίσει να γίνουν σε όλα τα κεφαλοχώρια της περιοχής. Οι συγκεντρώσεις που προηγήθηκαν προχτές στη Νυμφόπετρα και χτες σε Περιστερώνα και Στίβο,χαρακτηρίστηκαν από τη μαζική συμμετοχή των αγροτών, οι οποίοι εξέφρασαν και την απόφασή τους να συνεχίσουν αγωνιστικά την αντεπίθεσή τους απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

Αντίστοιχα μεγάλη αναμένεται και η συγκέντρωση αγροτών στην Κρίμνια την ερχόμενη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ. Επίσης, την ίδια μέρα, οι αγρότες της Δυτικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του κεντρικού καταστήματος της ΑΤΕ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, προετοιμάζουν την κάθοδό τους μαζικά με λεωφορεία, από όλα τα χωριά της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ