ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Δικαιώθηκε ο αγώνας των ανθρακωρύχων

Μετά από έντονες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, οι ανθρακωρύχοι πέτυχαν προκαταρκτική συμφωνία για 30% αύξηση των αποδοχών τους. Προηγούμενα, η κυβέρνηση απείλησε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έστειλε μέχρι και άρματα μάχης κατά των απεργών. Αλληλεγγύη από τα άλλα στρώματα του λαού. Δηλώσεις στο "Ρ" από τον γραμματέα της Πολιτικοϊδεολογικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας, Στεφάν Λουτσιάν Μουρεσάν

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-

Με προκαταρκτική συμφωνία για 30% αύξηση των μηνιαίων αποδοχών τους, οι Ρουμάνοι απεργοί ανθρακωρύχοι αποφάσισαν χτες βράδυ να επιστρέψουν στις πόλεις τους και να μην συνεχίσουν την πορεία προς το Βουκουρέστι. Προηγήθηκαν στην πόλη Κόζια (170 χλμ. βορειοδυτικά του Βουκουρεστίου) εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στο προεδρείο των ανθρακωρύχων με επικεφαλής τον Μιρόν Κόζμα και τον πρωθυπουργό Ράντου Βασίλε, συνοδευόμενο από τον υπουργό Οικονομικών Τραϊάν Ρέμες και τον υφυπουργό Βιομηχανίας Νικολάε Σταϊκουλέσκου. "Θα γυρίσουν στις πόλεις τους οι απεργοί, είμαι κατηγορηματικός", δήλωσε στον Τύπο ο πρωθυπουργός.

Σημειώνουμε ότι προηγουμένως ο πρόεδρος της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου είχε αναβάλει την προγραμματισμένη για χτες επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αν δεν επιστρέψουν στο Πετροσάνι οι ανθρακωρύχοι, αναμένοντας τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση αρνιόταν να συζητήσει με τους ανθρακωρύχους τα αιτήματά τους. Ο ίδιος ο Κονσταντινέσκου είχε υποστηρίξει ότι, αν οι ανθρακωρύχοι επιμείνουν στα αιτήματά τους για αυξήσεις μισθών και πάγωμα της διαδικασίας κλεισίματος αρκετών ορυχείων, η χώρα θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της οικονομικής απομόνωσης.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων έχουν φέρει τους σημερινούς κυβερνώντες αντιμέτωπους με τη χειρότερη κρίση, αφότου ανέλαβαν την εξουσία το 1996. Στο Βουκουρέστι, σε έκτακτη σύνοδο, συνήλθε το Κοινοβούλιο και ασχολήθηκε με την κατάσταση στη δημόσια τάξη, όπως διαμορφώθηκε μετά τις μαζικές απεργιακές εκδηλώσεις των ανθρακωρύχων.

Στο μεταξύ, οι χιλιάδες απεργοί ανθρακωρύχοι, έχοντας παντού στο πέρασμά τους την υποστήριξη των πολιτών, οι οποίοι φώναζαν αντικυβερνητική συνθήματα, χρησιμοποιώντας πέτρες και ρόπαλα, είχαν διασπάσει την Πέμπτη, 21 Γενάρη, τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία σε λόφο κοντά στο χωριό Κοστέστι και έφτασαν στην πόλη Ρίμνικου Βίλτσεα, με σκοπό να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Βουκουρέστι. Εκεί περίμεναν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - ηγεσίας των ανθρακωρύχων. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι τουλάχιστον 133 άτομα τραυματίστηκαν (από τους οποίους 124 αστυνομικοί). Είναι η δεύτερη φορά στις τρεις τελευταίες μέρες που οι ανθρακωρύχοι διασπούν δυναμικά τον κλοιό της αστυνομίας, συνεχίζοντας την πορεία τους προς την πρωτεύουσα. "Πρέπει να φτάσουμε στο Βουκουρέστι και θα συνεχίσουμε", δήλωσε ο ηγέτης των ανθρακωρύχων Μιρόν Κόζμα, ανεβασμένος πάνω σ' ένα αυτοκίνητο, απ' όπου μίλησε στους απεργούς συναδέλφους του. Ο Κόζμα είχε ηγηθεί και στη μεγάλη κινητοποίηση και κάθοδο στο Βουκουρέστι των ανθρακωρύχων το 1990, υποχρεώνοντας σε παραίτηση την πρώτη κυβέρνηση της Ρουμανίας μετά την ανατροπή του σοσιαλιστικού συστήματος.

Χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες των ειδικών δυνάμεων για την καταστολή των ταραχών μεταφέρονταν χτες την ώρα των διαβουλεύσεων με στρατιωτικά φορτηγά προς την πόλη Ρίμνικου Βίλτσεα, όπου βρίσκονταν οι χιλιάδες απεργοί ανθρακωρύχοι. Η φάλαγγα των στρατιωτικών φορτηγών, αλλά και αρκετών αρμάτων μάχης είχε μήκος 3 χλμ.

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της συμπολίτευσης και ορισμένων της αντιπολίτευσης είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στην επιβολή καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης, αν δε σταματούσαν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων.

Ο "Ρ", λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τους απεργούς και πριν να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα, επικοινώνησε με τον γραμματέα του Εργατικού Κόμματος Ρουμανίας (ΚΚΡ) για πολιτικοϊδεολογικά προβλήματα Στεφάν Λουτσιάν Μουρεσάν, σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ανθρακωρύχων και τη θέση του κόμματος απέναντι σ' αυτές."Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται στην πόλη Ρίμνικου Βίλτσεα και η κυβέρνηση κήρυξε για την ώρα κατάσταση ανάγκης. Οι ηγέτες των ανθρακωρύχων συναντήθηκαν στο μοναστήρι Κόζια με εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Ρουμανίας και έφτασε εκεί ο πρωθυπουργός Ράντου Βασίλε και ο υπουργός Οικονομικών Τραϊάν Ρένες. Στις ανακοινώσεις μας προς τον Τύπο, υποστηρίζουμε πλήρως, όπως έχουν κάνει και όλα τ' άλλα αριστερά, σοσιαλιστικά κόμματα της Ρουμανίας, την κινητοποίηση των ανθρακωρύχων που στρέφεται κατά της κακής διακυβέρνησης της Ρουμανίας μέχρι σήμερα, κυρίως τα τελευταία χρόνια 1996 - 1998, που βρίσκεται στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση. Εκφράσαμε τη συμπαράστασή μας προς τους ανθρακωρύχους και καταδικάσαμε εξ ολοκλήρου την αδιαφορία, με την οποία ο υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ράντου Μπερτσεάνου αντιμετώπισε το πρόβλημα των ανθρακωρύχων, διότι επί τρεις βδομάδες αυτοί καλούσαν αντιπροσωπεία του υπουργείου που ηγείται ο Μπερτσεάνου για συνομιλίες, αλλά με την υπεροψία, που, εξάλλου, τους χαρακτηρίζει, περιφρόνησαν τα αιτήματά τους. Μετά ζήτησαν να μεταβεί στο Πετροσάνι κυβερνητική αντιπροσωπεία, αλλά και αυτή τη φορά δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση των ανθρακωρύχων. Υστερα απ' όλες αυτές τις προσπάθειες, η πείνα και η φτώχεια τους ανάγκασε να ξεκινήσουν από το Πετροσάνι προς το Βουκουρέστι. Είναι αλήθεια ότι ο κόσμος, απ' όπου περνούν οι ανθρακωρύχοι, τάσσεται αλληλέγγυος με την υπόθεσή τους, διότι πρόκειται για εθνική υπόθεση, για υπόθεση όλου του λαού. Αν αυτοί οι κυβερνώντες θα μείνουν ακόμα στην εξουσία, η Ρουμανία θα οδηγηθεί σε καταρρεύσει, από το την οποία, ξέρω εγώ, μόνο "ένα θεϊκό θαύμα" θα μπορεί να τη σώσει. Πράγματι, οι κυβερνώντες δεν ξέρουν τι να κάνουν, τι να κλείσουν για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τη Δύση, διότι η Δύση δημιουργεί θέσεις εργασίας σε βάρος της Ρουμανίας, που την έχει μετατρέψει σε αγορά διακίνησης των εμπορευμάτων της. Είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση μετά το 1990 που δεν ενδιαφέρθηκε απολύτως για το ρουμανικό έθνος. Το Εργατικό Κόμμα Ρουμανίας και πολλοί άλλοι διερωτώνται, αν αυτοί που κυβέρνησαν και κυβερνούν σήμερα τη Ρουμανία ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα της Ρουμανίας, ή μόνο για τα δικά τους συμφέροντα. Επειδή έχει κηρυχτεί κατάσταση ανάγκης, η Αστυνομία μάς εμπόδισε να πραγματοποιήσουμε στην πρωτεύουσα ορισμένες εκδηλώσεις υποστήριξης και συμπαράστασης προς τους απεργούς ανθρακωρύχους και τα δίκαια αιτήματά τους. Το Σάββατο, θα συνέλθει η Ολομέλεια της ΚΕ του κόμματος, η οποία θα συζητήσει και το ζήτημα της υποστήριξης των ανθρακωρύχων".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Το "κρυφτούλι" συνεχίζεται

ΜΟΣΧΑ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Ενώ εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωνε για ακόμη μια φορά ότι ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν δε βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, διαψεύδοντας ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο Μπουλέντ Ετσεβίτ άλλαζε γνώμη: Δήλωσε και πάλι βέβαιος ότι ο ιδρυτής του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) "ήταν" στη Ρωσία, πλην όμως δεν μπορούσε να διασαφηνίσει πού ακριβώς στη Ρωσία, αλλά πρόσθεσε ότι "ακόμη και αν ήταν εκεί, έχει φύγει". Αλλά το πού κατευθύνθηκε, πρόσθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, δεν είναι καθαρό".

Πιθανότατα σ' αυτή την ξαφνική αλλαγήγνώμης του Ετσεβίτ έβαλε το "χεράκι του" και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Ιγκόρ Ιβανόφ. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είπε πως "ικανές ρωσικές αρχές διεξήγαν εξονυχιστική έρευνα... Μπορώ επίσημα να πω ότι ο Οτσαλάν δε βρίσκεται σε οποιαδήποτε ρωσική περιοχή".

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Ετσεβίτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό του των Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ότι προς το παρόν "τίποτα δεν είναι βέβαιο", σχετικά με το πού βρίσκεται ο Οτσαλάν και ότι "υπάρχουν μόνο πολλές φήμες".

Είναι άξιο σημείωσης το γεγονός πως ο Ετσεβίτ είχε δηλώσει, στο τέλος συνεδρίασης των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), "σχεδόν βέβαιος" ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στη Ρωσία.

Ωστόσο, ο Ιγκόρ Ιβανόφ επανέλαβε για πολλοστή φορά ότι ο ηγέτης του PKK δε βρίσκεται στη Ρωσία.

Ο Οτσαλάν αναχώρησε από τη Ρώμη το περασμένο Σάββατο προς άγνωστο προορισμό. Οι ιταλικές αρχές είχαν αρνηθεί να τον εκδώσουν στην Τουρκία, επειδή στη χώρα αυτή εξακολουθεί να ισχύει η θανατική ποινή, πράγμα που απαγορεύει ρητά το ιταλικό Σύνταγμα.

Ούτε η αστυνομική βία ούτε τα άρματα σταμάτησαν τους απεργούς στον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθούν



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ