ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Με «σκονάκι» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

INTIME NEWS

Εντός του πλαισίου που καθορίζουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και τα επικίνδυνα σχέδια του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινάει τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας.

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο παζάρι - όπου η τουρκική ηγεσία, με τις πλάτες «εταίρων» και «συμμάχων», αραδιάζει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της - έχοντας στις αποσκευές της και το νόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Κίνηση που - παρά τα πανηγύρια και τα παχιά λόγια της κυβέρνησης στη Βουλή - εντάσσεται ακριβώς στο πλαίσιο των παζαριών της αστικής τάξης, στους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων, στις διευθετήσεις που δρομολογούνται στην περιοχή υπό τις ευλογίες των ευρωατλαντικών κέντρων, όλα όσα «οριοθετούν» και τη «διακομματική σύμπλευση μεταξύ των περισσότερων κομμάτων» που διαπίστωνε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μετά και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε όπου χρειαστεί την κυβέρνηση», με μόνη προϋπόθεση αυτή να αποδείξει πως «χειρίζεται τα εθνικά θέματα, τα Ελληνοτουρκικά πρωτίστως, με εθνική σοβαρότητα».

Η κυβέρνηση επικαλείται, άλλωστε, ως δείγμα της διαθεσιμότητάς της για συνεννοήσεις τις διαδοχικές συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ, τη συμφωνία για παραπομπή των «διαφωνιών» με την Αλβανία στη Χάγη. Βέβαια, αυτές οι συμφωνίες σκοπιμότητας εντός ευρωατλαντικού πλαισίου όχι μόνο δεν «θωρακίζουν» τα κυριαρχικά δικαιώματα αλλά, αντίθετα, με τα όσα προβλέπουν (π.χ. μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά, ακόμα και στο μεγαλύτερο, την Κρήτη, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την αλιεία κ.ο.κ.), ανοίγουν το δρόμο για τις ακόμα πιο επικίνδυνες διευθετήσεις με την τουρκική αστική τάξη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διόλου τυχαία, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας την προηγούμενη Δευτέρα στην ΚΟ του κόμματός του, ζήτησε από τους βουλευτές του «ρεαλισμό» και «όχι ψευδαισθήσεις». Συγκεκριμένα είπε: «Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια (...) γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας (...) αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό, χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Ο ίδιος, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, τοποθέτησε την εξέλιξη ακριβώς στο πλαίσιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, λέγοντας ωμά ότι το αυτονόητο δικαίωμα κάθε κράτους για «διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη θάλασσα θα είχε παραμείνει χίμαιρα αν η Ελλάδα δεν είχε δρομολογήσει (...) ένα ευρύ σύστημα συμμαχιών σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας στις συμμαχίες με Ισραήλ, Αίγυπτο και χώρες του Κόλπου και στο γεγονός ότι «η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή», με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.

Παραπέρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι τη μέρα που γίνονται οι διερευνητικές στην Κωνσταντινούπολη, συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο περιθώριο του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον ύπατο εκπρόσωπο της Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ο οποίος, θυμίζουμε, έχει αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής του Μάρτη να παρουσιάσει μια έκθεση συνολικά για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Μια μέρα μετά, την Τρίτη, ο Ν. Δένδιας θα συναντηθεί στη βελγική πρωτεύουσα με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, όπως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες στην Αθήνα, η συνάντηση με Στόλτενμπεργκ έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου τον Οκτώβρη στην Αθήνα, όταν, θυμίζουμε, χαιρέτιζε τον «μηχανισμό αποκλιμάκωσης» που ενεργοποίησε το ΝΑΤΟ στην έδρα του στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών υπό την επίβλεψη υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων, με συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Υπογράμμιζε, επίσης, τότε την ετοιμότητα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας να τον αναπτύξει ακόμη περισσότερο και να τον εξελίξει σε «πλατφόρμα», που θα μπορεί «να δημιουργήσει χώρο για διπλωματικές προσπάθειες», με στόχο οι «διαφορές μεταξύ συμμάχων» να διευθετηθούν «στο πνεύμα της συμμαχικής αλληλεγγύης», όπως έλεγε.

Αυτή η συζήτηση θα έχει συνέχεια την Τρίτη, καθώς στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι και η ΝΑΤΟική πλατφόρμα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο και της συζήτησης του Στόλτενμπεργκ με τον Τσαβούσογλου, ενώ ήδη «υπάρχει τακτικότατη επαφή της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας, πολιτικής και στρατιωτικής, με τη γραμματεία και το επιτελείο του ΝΑΤΟ», και «επαφές Ελλάδας και Τουρκίας» εντός ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, κι ενώ ολοφάνερα τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της ευρωατλαντικής «συνοχής» στην περιοχή και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης βάζουν στο τραπέζι όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, ξαναβλέπουν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις που αφορούν το περιεχόμενο των προηγούμενων γύρων των διερευνητικών επαφών, όπως π.χ. του επικεφαλής της αντιπροσωπείας που μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη, πρέσβη ε.τ. Π. Αποστολίδη, ο οποίος είχε ηγηθεί της ομάδας και σε προηγούμενους γύρους, που σε παλιότερη συνέντευξή του (2017, ΣΚΑΪ) είπε πως «οι διερευνητικές δεν αφορούν τη διαπραγμάτευση της υφαλοκρηπίδας όπως νομίζουνε πολλοί. Αφορούν τα προκαταρκτικά θέματα. Και το κύριο προκαταρκτικό θέμα είναι το εύρος των χωρικών υδάτων. Επομένως επί αυτού έχουν γίνει κατά καιρούς προσπάθειες».

Οι δηλώσεις του έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι συζητά μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλ. Παπαϊωάννου, κληθείς την Πέμπτη να σχολιάσει αυτές τις δηλώσεις αρκέστηκε να πει ότι «δεν συζητάμε αποστρατιωτικοποίηση νησιών, δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία, και η επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τις όποιες μεθοδεύσεις, οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί που «στρώνουν το τραπέζι» για τα παζάρια των δύο αστικών τάξεων, δημιουργούν ένα επικίνδυνο μείγμα, που πρέπει να βρει το λαό σε εγρήγορση.

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Στο επίκεντρο τα «αμοιβαία συμφέροντα»

Για «εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις μπροστά μας» μίλησαν οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ με τους οποίους είχε σειρά συναντήσεων από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του οποίου η διήμερη επίσκεψη εργασίας επιβεβαίωσε ότι το ευρωτουρκικό παζάρι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας, αλλά περιμένουμε και αξιόπιστες χειρονομίες», δήλωσε από τη μεριά της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα εργαστούμε μαζί με όλα τα κράτη - μέλη μας για να εκπληρώσουμε τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής», πρόσθεσε, παραπέμποντας στη συνάντηση του περασμένου Δεκέμβρη, που έδινε το σύνθημα για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.

«Είναι ώρα για θετικά βήματα», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, και έκανε λόγο για μια «ανανεωμένη ευρωτουρκική ατζέντα» βάσει της οποίας έγιναν οι επαφές.

Ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τους αρμόδιους επιτρόπους για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και για τη Διεύρυνση, Ιλβα Γιόχανσον και Ολιβερ Βαρχέλι αντίστοιχα, με τον τελευταίο να εκφράζει την ελπίδα ότι οι δύο πλευρές «γυρνούν σελίδα στη σχέση τους και θα συνεργαστούν σε θέματα στρατηγικού συμφέροντος με τρόπο γόνιμο και αμοιβαία επωφελή».

Στις δικές του δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε να ανανεωθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του και τόνισε μεταξύ άλλων τη σημασία που θα έχει η ανανέωση της Τελωνειακής Ενωσης και της απελευθέρωσης της βίζας, ξεχωρίζοντας και τη «διμερή συνεργασία στην άτυπη μετανάστευση και την τρομοκρατία». Εξάλλου, η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό αποτελεί βασικό αίτημα της Αγκυρας, που εξίσου επίμονα θέτει και την πραγματοποίηση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή όλων των παράκτιων χωρών αλλά και χωρών που όπως λέει «έχουν δραστηριότητες στην περιοχή», παραπέμποντας σε - καταρχήν ενεργειακούς - κολοσσούς με μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή.

Την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος διαπίστωσε ότι «πρόσφατα έχουμε δει και από τα δύο μέρη (ΕΕ - Τουρκία) μια βελτίωση στη συνολική ατμόσφαιρα και ορισμένα σημαντικά βήματα» και υπογράμμισε ότι «Τουρκία και ΕΕ θα μπορούσαν να δράσουν με αμοιβαία κατανόηση», επανέλαβε δε ότι «οι σχέσεις μας βασίζονται σε αμοιβαία συμφέροντα. Ελπίζω ότι μπορούμε να εργαστούμε για μια σχέση που θα αναπτυχθεί περαιτέρω». Ο Τσαβούσογλου του επισήμανε όλο νόημα ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, που σημαίνει ότι η συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας είναι ζωτική για την εξεύρεση λύσεων».

Σημειωτέον, την επόμενη βδομάδα ενδέχεται να μεταβούν στην Αγκυρα η Ου. φον ντερ Λάιεν και ο Σ. Μισέλ, για να συζητήσουν αυτήν την «ανανεωμένη ευρωτουρκική ατζέντα» και με τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ούριος ΝΑΤΟικός αέρας στα πανιά της Τουρκίας

Αργότερα, την Παρασκευή, ο Τσαβούσογλου είχε συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην οποία επιβεβαιώθηκε ο «κρίσιμος» και «ηγετικός» ρόλος της Τουρκίας στην υλοποίηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε μια σειρά από μέτωπα, συμπεριλαμβανομένων της Ανατολικής Μεσογείου, της Λιβύης και του Αφγανιστάν.

Σε ανάρτησή του ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως συμφωνήθηκε ότι «πρέπει να ενισχυθούν η ενότητα και η αλληλεγγύη εντός της συμμαχίας», ενώ προανήγγειλε ότι η Τουρκία «αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους για την εξασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της συμμαχίας» και ότι «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις ΝΑΤΟικές αποστολές στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Στόλτενμπεργκ να χαιρετίζει «τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο» σημειώνοντας ότι «ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων», τον ΝΑΤΟικό μηχανισμό για τη «συνοχή» της δολοφονικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, όπως και τις «διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα».

Τέλος ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη «σημαντική συμβολή της» στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

Τη Δευτέρα οι υπογραφές για τα «Rafale»

Στην Αθήνα αναμένεται τη Δευτέρα η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας, Φλοράνς Παρλί, προκειμένου να παρευρεθεί μαζί με τον Ελληνα ομόλογό της Ν. Παναγιωτόπουλο στην τελετή υπογραφής, από τον πρόεδρο της «Dassault» και τον διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, της σύμβασης για τα 18 μαχητικά «Rafale», τα οποία έρχονται να υπηρετήσουν τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, άλλωστε, αρμόδιοι παράγοντες δεν αποκλείουν η Γαλλίδα υπουργός να φέρει και νέα πρόταση για φρεγάτες τις οποίες ενδιαφέρεται να αγοράσει η ελληνική κυβέρνηση, θέμα που προτίθεται να κλείσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 (βλέπε και σελ. 6-7).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ