ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ισχυρό αποτύπωμα στην εργατούπολη της Ελευσίνας

Για τη συμβολή του Μ. Μαΐλη στη δράση του Κόμματος μίλησαν σύντροφοι εκ μέρους των Οργανώσεων Ελευσίνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Με ένα δείγμα από τα μηνύματα που έλαβε η Οργάνωση της Ελευσίνας μετά την είδηση του θανάτου του αποχαιρέτησε τον σ. Μάκη Μαΐλη ο Κώστας Κώνστας, μέλος του ΤΓ Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω:

«Πόσα μας δίδαξε ο αγαπημένος μας Μάκης. Ηταν πυξίδα φωτεινή στη διαμόρφωσή μας, χωρίς καμία υπερβολή. Είμαστε πολύ τυχεροί που τον είχαμε δίπλα μας...».

«Μου είχε δώσει να διαβάσω ένα βιβλίο για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού και πώς βοήθησαν οι Ελληνες Πόντιοι. Το διάβασα και το τελείωσα. Προχτές πήρα τηλέφωνο στο σπίτι τους να του πω ότι το τελείωσα. Η Κατερίνα μου είπε ότι ρώταγε για μένα και ήξερα ότι ήθελε να το συζητήσουμε. Δυστυχώς δεν το τελείωσα πιο γρήγορα, όταν ήταν πιο καλά».

«Ο Μάκης ήταν σπουδαίος. Εδειχνε πάντα φροντίδα για τους μικρότερους. Είναι πραγματικά άτυχοι όσοι νέοι σύντροφοι δεν πρόλαβαν να τον γνωρίσουν...».

«Χωρίς να το ξέρει, εγώ, ως μαθήτρια και μέλος τότε της Μαθητικής Οργάνωσης Ανω Λιοσίων, τον θαύμαζα και ήθελα να του μοιάσω. Χαίρομαι αφάνταστα που μου δόθηκε η ευκαιρία, λίγο πριν αρρωστήσει, να συναντηθούμε στον Περισσό και να του το πω. Η συγκίνηση μεγάλη. Η σπορά μένει σύντροφε Μαΐλη, θεριεύει, τίποτα δεν πήγε και δεν πάει χαμένο. Εμείς σύντροφε συνεχίζουμε ακλόνητοι, με πίστη, με δύναμη, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας και σε όλα αυτά που θα έρθουν, εσύ όπως και τόσοι άλλοι αγωνιστές με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και το τιμημένο Κόμμα μας το ΚΚΕ, θα είσαι εκεί...».

«Αισθάνομαι τυχερός που τον γνώρισα και που είχα την τιμή να με αποκαλεί σύντροφο. Για μένα ο Μάκης δεν θα πεθάνει ποτέ, γιατί όλα αυτά για τα οποία πάλεψε είναι πιο ζωντανά από ποτέ».

Αποχαιρετώντας τον σ. Μάκη εκ μέρους της Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής και των ΚΟ Ελευσίνας, ο Κ. Κώνστας μίλησε για την προσφορά και το αποτύπωμα που άφησε στην περιοχή, ταυτόχρονα με τη συμβολή που είχε στον καταμερισμό στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής.

Να αγαπάς τους εργάτες και να διαβάζεις...

Χαρακτηριστικά είναι όσα μετέφερε από διηγήσεις συντρόφων παλιότερων γενιών που έδρασαν μαζί με τον Μάκη Μαΐλη, όπως:

«Μπήκα στο Κόμμα αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Χωρίς να έχω καμία πείρα κομματικής ή συνδικαλιστικής δουλειάς. Με πρότεινε υπεύθυνο της Εργατικής Αχτίδας στην περιοχή της Ελευσίνας. Οταν του είπα ότι δεν θα μπορέσω να ανταποκριθώ στο καθήκον αυτό γιατί δεν γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα, μου είπε:

- Αγαπάς τους εργάτες;

- Ναι.

- Ε τότε θα τα καταφέρεις. Ομως δεν θα μείνεις έτσι. Θα διαβάσεις κιόλας και θα πάνε όλα καλά».

Αλλο:

«Λίγο μετά τη μεταπολίτευση είχαμε απεργία στην "Οουενς", στο γυαλάδικο. Δεν είχαμε οργάνωση, παρά μόνο μία επαφή. Τα βράδια παίρναμε φαγητό και πηγαίναμε να κάνουμε παρέα στην περιφρούρηση. Την πρώτη οργάνωση (τριάδα) που στήσαμε, τους απέλυσαν. Εμείς απογοητευτήκαμε.

Ο Μαΐλης μας είπε: Το βράδυ θα ξαναπάμε. Ετσι στήθηκε η Κομματική Οργάνωση στην "Οουενς"».

Αλλη χαρακτηριστική στιγμή της διαδρομής του:

«Στις μεγάλες απεργίες στη "Χαλυβουργική", τη δεκαετία του '70, που είχανε και μεγάλη συμμετοχή, πολλοί από τους συντρόφους το σκέφτονταν πολύ να πάνε με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι έξω από το εργοστάσιο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι εργάτες. Ο σύντροφος Μάκης φρόντισε να έχει ο "Ριζοσπάστης" ρεπορτάζ από την απεργία. Ηρθε ο ίδιος με εφημερίδες επικεφαλής συνεργείου. Δώσαμε 400 φύλλα».

Συνεχίζοντας ο Κ. Κώνστας στάθηκε στην καθημερινή έγνοια του σ. Μάκη για την οικοδόμηση του Κόμματος στην Ελευσίνα, για την έγνοια που είχε ακόμα και τους τελευταίους μήνες, που έδινε τη μάχη με την ασθένειά του, την «τεράστια και συγκινητική προσπάθεια που έκανε όλο τον τελευταίο καιρό. Ο σύντροφος Μάκης, πριν ακόμα προλάβουμε να συζητήσουμε στην ΚΟ τη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης, είχε το άγχος πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο πλάνο του, λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του. Φρόντισε μέχρι την τελευταία του στιγμή να είναι συνεπής, να υπερκαλύψει το πλάνο του, παρόλο που αυτοί οι μήνες ήταν ιδιαίτερα δύσκολοι για τον ίδιο».

«Μας παρότρυνες να αναλάβουμε εμείς, τα νεότερα στελέχη, ευθύνες στην παρουσίαση και στη συζήτηση σημαντικών ιδεολογικών ζητημάτων. Ησουν αυστηρός όταν αυτό το κρίσιμο ζήτημα το αμελούσαμε, αλλά ταυτόχρονα στοργικός και βοηθητικός, μας έδινες θάρρος, μας έδειχνες εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε. Οπως μας είπε άλλωστε η συντρόφισσά σου Κατερίνα, μιλώντας της για τα νέα στελέχη και μέλη της ΚΟ. Της είπες χαρακτηριστικά: "Θα τα καταφέρουν, είμαι σίγουρος. Οπως τα καταφέραμε κι εμείς όταν ήμασταν νέοι..."».

«Η σκυτάλη μπορεί να αλλάζει χέρια, ο μεγάλος αγώνας όμως για μια δίκαιη κοινωνία, για μια κοινωνία σοσιαλιστική - κομμουνιστική, συνεχίζεται και θα φτάσει στο τέλος του»: Με αυτήν τη δέσμευση και με στίχους του Γ. Ρίτσου ολοκλήρωσε το «στερνό αντίο» ο Κ. Κώνστας.

Πάντα στο πλάι των νέων συντρόφων της ΚΝΕ

«Θα χρειάζονταν πολλές ώρες για να αναφέρουμε τα όσα ο σύντροφος Μάκης προσέφερε σε εμάς τους νεότερους που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να τον ζήσουμε από κοντά»: Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε τον δικό του αποχαιρετισμό ο Νάσος Σκοτίδας, μέλος του ΤΣ Βορειοδυτικής Αττικής της ΚΝΕ. Μίλησε για την ακούραστη, συνεχή προσπάθεια του σ. Μάκη να ανεβαίνει το ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο της Οργάνωσης. «Από τον σ. Μάκη μάθαμε πως η γνώση της επαναστατικής θεωρίας, της ιστορίας του κινήματος, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για να μπορεί κανείς να μένει σταθερά όρθιος απέναντι στις πολύμορφες επιθέσεις του συστήματος και να αγωνίζεται μέχρι τέλους για την υπόθεση της εργατικής τάξης, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», σημείωσε.

Δείχνοντας την έγνοια του για τη σωστή αφομοίωση των νέων μελών της ΚΝΕ, ο Ν. Σκοτίδας μίλησε για τις φορές εκείνες που ο ίδιος ο σ. Μάκης, «με δική του πρωτοβουλία και περίσσιο μεράκι, φρόντιζε να παρουσιάζει στις τοπικές Οργανώσεις της ΚΝΕ άρθρα και βιβλία για διάφορα ζητήματα, με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού μορφωτικού ρεύματος στις γραμμές μας».

«Πραγματικός στρατιώτης του Κόμματος, με τη σεμνότητα που διακρίνει κάθε ακούραστο κομμουνιστή, κάθε τίμιο μέλος του ΚΚΕ, ο σύντροφος Μάκης ασχολιόταν με κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα. Θα θυμόμαστε χαρακτηριστικά την εντύπωση και τη χαρά που προκαλούσε στους νεότερους συντρόφους μας στην ΚΝΕ το γεγονός ότι ο ίδιος πολλές φορές συμμετείχε μαζί μας στις εξορμήσεις, στις αφισοκολλήσεις που κάναμε, ακόμα και στα αγωνιστικά κάλαντα της ΚΝΕ», συνέχισε, και κατέληξε: «Σε αποχαιρετάμε με σεβασμό και υπερηφάνεια και δίνουμε υπόσχεση ότι εμείς, οι νέοι κομμουνιστές, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τους σκοπούς που και εσύ ο ίδιος πάλευες».

Πορεία που ενσαρκώνει τα πιο σπουδαία ιδανικά του ΚΚΕ

Αποχαιρετισμός από τον Νίκο Λάππα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη. Ενα άξιο στέλεχος του ΚΚΕ, με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά για το Κόμμα μας, για το δίκιο του λαού.

Για τα νεότερα μέλη και στελέχη της ΚΝΕ, ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης, η πορεία του, η ζωή του, η αταλάντευτη στάση του απέναντι στον ταξικό αντίπαλο, η ανεξάντλητη πίστη του στη δύναμη του λαού, αποτελούν ενσάρκωση των πιο σπουδαίων ιδανικών και αξιών του Κόμματός μας.

Ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1969, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, με το ΚΚΕ στην παρανομία. Συμμετείχε ενεργά στις καταλήψεις της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, στον αντιδικτατορικό αγώνα, βάζοντας το δικό του, ξεχωριστό λιθαράκι στην οργάνωση της πάλης, στον χαρακτήρα της ΚΝΕ ως νεολαίας του ΚΚΕ, τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της.

Ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης είχε καθοριστική συμβολή στην προβολή της ταξικής αλήθειας στην ΚΝΕ, στη μεταλαμπάδευση της πρωτοποριακής επαναστατικής αντίληψης και δράσης του ΚΚΕ, στην ανάδειξη της Ιστορίας του Κόμματός μας, των εκτιμήσεων και των σύγχρονων συμπερασμάτων από τη μελέτη της. «Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τη μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος εκφράζονται με την απαίτηση των καιρών το Κόμμα και η Νεολαία του να ισχυροποιούν όλο και περισσότερο τα επαναστατικά χαρακτηριστικά τους σε μη επαναστατικές συνθήκες...», έλεγε σε πρόσφατη ομιλία του σε εκδήλωση της ΚΝΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η έγνοια του για τους μαθητές, ιδιαίτερα τους ΚΝίτες μαθητές. Στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Πεδίον του Αρεως το 2008, σε συζήτηση με μαθητές σημείωνε: «Αναδείξτε στο σχολείο τις κορυφαίες ανατάσεις των ταξικών αγώνων στην Ελλάδα και διεθνώς, τον ηρωισμό του ΚΚΕ και την αντοχή του σε όλες τις συνθήκες. Κάντε πράξη το σύνθημα "Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση". Δείξτε ότι ο αγώνας δεν πήγε χαμένος. Εχουμε ιδεολογική υπεροχή, πρέπει και να το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα»...

Ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης αποτελεί παράδειγμα, ιδιαίτερα για τα στελέχη και τα μέλη της ΚΝΕ, για τη νέα γενιά κομμουνιστών, γιατί εκφράζει την πορεία του αγωνιστή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που συνέχισε και ολοκλήρωσε την πορεία του ως μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ.

Τα λόγια του, σε εκδήλωση της ΚΝΕ το 2018 στη Νομική της Αθήνας, ηχούν ακόμα δυνατά στις καρδιές μας: «Το σύνθημα "Γερή και μαζική ΚΝΕ", με όλες τις πλευρές που περιέχει, - έλεγε - είναι συστατικό μεγάλης εμβέλειας στον σκληρό αγώνα της ανασύνταξης του κινήματος, που η εκπλήρωσή του τίθεται ως καθήκον στις συνθήκες της αντεπανάστασης».

Πάντα, με εμπιστοσύνη στην ΚΝΕ, στα μέλη και τα στελέχη της, μας έδινε κουράγιο στην καθημερινή πάλη: «Εχει μεγάλη αξία ακόμα και μία στρατολογία στις σημερινές συνθήκες», μας έλεγε. «Η στρατολογία και μόνο ενός νεολαίου συνιστά σημαντική επαναστατική πράξη, και για την ΚΝΕ και για τον νέο ή την νέα που αποφασίζουν να γίνουν μέλη της. Η κομμουνιστική στράτευση - ακόμα και ενός - σημαίνει πολλαπλάσια ποιοτικά αποτελέσματα για το κίνημα, κι ας μην κάνει από μόνη της ισχυρό κρότο...».

Ετσι θα θυμόμαστε τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, ακούραστο, σεμνό αγωνιστή, ακλόνητο κομμουνιστή.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγό του, συντρόφισσα Κατερίνα, στα δύο του παιδιά, σύντροφο Νίκο και συντρόφισσα Ελένη, και τους οικείους του.

Καλό ταξίδι σύντροφε Μάκη.


Προσφορές στη μνήμη του σ. Μάκη Μαΐλη στη σελίδα 33
Συλλυπητήρια από το ΜέΡΑ25

Ο Κώστας Μπιτσάνης, συντονιστής της ΚΕ του ΜέΡΑ25, σημειώνει: «Εκ μέρους της ΚΕ του ΜέΡΑ 25 και εμού προσωπικά θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια για την απώλεια του Μάκη Μαΐλη, ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του, τόσο στους οικείους του, όσο και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Υπηρέτησε με ακλόνητη αφοσίωση, από τα νεανικά του χρόνια μέχρι σήμερα, τις ιδέες του και το κόμμα του, που θεωρούσε ως προτεραιότητα στη ζωή του».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org