ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Εκσυγχρονισμός» οι ανατροπές του αιώνα για τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Οι «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «πακέτο» του εργασιακού νομοσχεδίου και του νέου συνδικαλιστικού νόμου για τα νέα χτυπήματα στο χρόνο εργασίας, στους μισθούς και τη συνδικαλιστική δράση, η «πορεία της αγοράς εργασίας στη μετά κορονοϊό εποχή», με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των αντεργατικών μέτρων της περιόδου της πανδημίας, η «μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων», δηλαδή το σχέδιο ιδιωτικοποίησής τους και η αξιοποίηση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του νέου ΕΣΠΑ, με τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με πρόσχημα την κατάρτιση των εργαζομένων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Τον τόνο για το ρόλο που αναλαμβάνει να παίξει το υπουργείο Εργασίας, ως εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής πολιτικής στο ξήλωμα σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες».

Προϊδεάζοντας για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και τη διατήρηση όλων των ανατροπών που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία - ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, είναι από το 1982 - να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα...». Ταυτόχρονα εξήγγειλε και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας αναφερόμενος γενικά στα «δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι...».

«Ως κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», που μπορεί να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, τον κάλεσε «να σπάσουμε στερεότυπα», δηλαδή να παραδοθούν οι επικουρικές στον τζόγο και στις δυνάμεις της αγοράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε «τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση» τονίζοντας: «Εχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Μόνο που αυτοί οι πόροι - όπως γινόταν πάντα - βγαλμένοι από τη σκληρή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, θα καταλήξουν ως ενίσχυση και πάλι στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν εργαλεία παραπέρα «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Κάνει «Κερκόπορτα» για ιδιώτες τις εκκρεμείς συντάξεις

Την είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, με την τοποθέτηση «project manager» που θα ασχοληθεί με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες πλέον αριθμούν πάνω από 350.000 υποθέσεις, ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Οπως είπε, «το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», ένας παραλληλισμός που βέβαια τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η τοποθέτηση ιδιώτη μάνατζερ στον ΕΦΚΑ πέρα από το ότι αποτελεί ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να λύσει ένα χρονίζον πρόβλημα, μετατρέπεται τώρα σε πρόσχημα για την ανάθεση μιας δημόσιας υπηρεσίας στα χέρια των ιδιωτών. Οπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», αλλά είναι απορίας άξιο γιατί αυτούς τους πόρους δεν τους διέθεσε η κυβέρνηση στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά τον έχει χρόνια υποστελεχωμένο και χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή.

Το αντεργατικό «μενού» με τους κοινωνικούς εταίρους

Της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας είχαν προηγηθεί μέσα στη βδομάδα οι συναντήσεις του Κ. Χατζηδάκη - μέσω τηλεδιασκέψεων - με τους «κοινωνικούς εταίρους» και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, κατά τις οποίες στρώθηκε το έδαφος για την επιτάχυνση των νέων αντεργατικών ανατροπών που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Πρώτη πρώτη στη λίστα των συναντήσεων με τον νέο υπουργό, Κ. Χατζηδάκη, στήθηκε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πρόθυμο «ντεκόρ» όπως πάντα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εικόνα «κοινωνικής συναίνεσης» πριν από τα νέα χτυπήματα.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε καθαρή την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η «θεσμική επαφή» με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ως ιμάντας στην προσπάθεια αφοπλισμού του εργατικού κινήματος μπροστά στα νέα αντεργατικά σχέδια. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Οπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια...», εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη διασφάλιση της «εργασιακής ειρήνης».

Τα αντεργατικά νομοσχέδια που κατά παραγγελία του κεφαλαίου σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας ήταν το κύριο μενού και στις συζητήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εργασίας με τις αντιπροσωπείες του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ταυτόχρονα, στις συναντήσεις έντονη ήταν η προσπάθεια του υπουργού, την ώρα που όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται ικανοποιούν απόλυτα τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, να τις παρουσιάσει ως κάτι που θα έχει όφελος και για τους εργαζόμενους. Οπως προκλητικά ισχυρίστηκε, «μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων», αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο τον γνωστό μύθο περί «κοινών συμφερόντων» εργαζομένων και κεφαλαίου, όταν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων χτίζεται ακριβώς πάνω στην αντεργατική κλιμάκωση.

Γιατί σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, ένα προς ένα τα προωθούμενα αντεργατικά μέτρα, το 10ωρο, οι απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα, η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων κ.ο.κ. υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με «προστασία» των εργαζομένων.

Παράλληλα, τις «δράσεις των επόμενων μηνών», για την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ με στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, αλλά και για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο συζήτησε ο υπουργός Εργασίας με την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ. Μια συνάντηση χρήσιμη για την κυβέρνηση καθώς έχει να «διδαχθεί» πολλά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και την προσπάθειά τους εδώ και χρόνια να βάλουν ταφόπλακα στο 8ωρο και να επιβάλουν πλήρη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο.

ΠΑΜΕ
Κάλεσμα αγωνιστικού συντονισμού στα συνδικάτα

«Πλατύ κάλεσμα στα συνδικάτα για συντονισμό ανά κλάδο, πόλη και πανελλαδικά, για την υπεράσπιση της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για να μην επιτρέψουμε να γίνουν οι χώροι δουλειάς μια ειδική οικονομική ζώνη» απηύθυνε μέσα στη βδομάδα με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Προτείνοντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και πρωτοβουλιών στους χώρους δουλειάς, με συνεδριάσεις ΔΣ, αποφάσεις για πρωτοβουλίες, καθημερινή λειτουργία των σωματείων, παρεμβάσεις όπου η εργοδοσία αφήνει τους εργαζόμενους απροστάτευτους από την πανδημία ή προχωρά σε απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ., αξιοποίηση όλων των μορφών επαφής με τους εργαζόμενους, με περιοδείες, συσκέψεις μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους να αντιπαλέψουν τους κυβερνητικούς μύθους ώστε «να μην περάσει η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Με μαχητικότητα, αποφασιστικότητα, συλλογικότητα ριχνόμαστε στη μάχη της οργάνωσης της πάλης. Να μην περάσουν οι νέοι αντεργατικοί σχεδιασμοί και η επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τις συναντήσεις του νέου υπουργού Εργασίας με ΣΕΒ και ΣΕΤΕ (21/1), οι οποίες όπως σημειώνει έγιναν με «επιτυχία», σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Ξενοδόχοι και βιομήχανοι φρόντισαν να υπενθυμίσουν στην κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της για συνολική ανατροπή στα Εργασιακά και πήραν τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει με συνέπεια να νομοθετεί όσα οι επιχειρηματικοί όμιλοι απαιτούν:

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και μετατροπή της σε χρηματιστηριακό ρίσκο και επαγγελματικά ταμεία, συνέχιση των αναστολών των συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας, ενίσχυση της καταστολής των εργατικών αγώνων, χτύπημα της οργάνωσης των εργαζομένων.

Τα περί "προστασίας των εργαζομένων" δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ στο παρελθόν, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθούν ούτε στο μέλλον. Ανταγωνιστικότητα και αξιοπρεπείς μισθοί δεν πάνε μαζί. Κέρδη και εργατικά δικαιώματα δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Προστασία των εργαζομένων και καταστολή των κινητοποιήσεων είναι αντίθετες έννοιες.

Το μόνο που ταιριάζει και "κολλάει" σαν μαγνήτης είναι η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που αποτελεί στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά τα εκατοντάδες συνδικάτα της χώρας που δίνουν όλες τις μάχες μέχρι σήμερα με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργατικών οικογενειών, θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυνατά και αποφασιστικά τον αγώνα να μην περάσουν οι ανατροπές του αιώνα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση δεν θα περάσει «άβρεχτη» αυτά τα τερατουργήματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο "εκσυγχρονισμός" της εργατικής νομοθεσίας, στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, δεν είναι τίποτα άλλο παρά η 10ωρη δουλειά, οι απλήρωτες υπερωρίες, ο μισθός των 200 ευρώ, ο "Γολγοθάς" της τηλεργασίας, η συστηματική υπονόμευση των συλλογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Είναι, δηλαδή, η ανατροπή των κατακτήσεων δεκαετιών γιατί αυτό επιβάλλουν οι σύγχρονοι όροι της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης στην απονομή των συντάξεων, προωθούνται περαιτέρω οι αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Κρίσιμο ζήτημα, όμως, για χιλιάδες συνταξιούχους δεν είναι μόνο πότε θα πάρουν τις συντάξεις τους, αλλά και το αν αυτές οι συντάξεις θα αρκούν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η "ανταποδοτική ασφάλιση" σηματοδοτεί τον ενταφιασμό της Κοινωνικής Ασφάλισης, τη μείωση των συντάξεων και το τζογάρισμα των κόπων των εργαζομένων, με τραγικές συνέπειες τόσο για τους σημερινούς συνταξιούχους όσο κυρίως για τους νέους εργαζόμενους. Εκεί οδηγούσαν άλλωστε οι διαδοχικοί νόμοι Κατρούγκαλου - Βρούτση, που είναι γραμμένοι από το "ίδιο χέρι", από τη μεγάλη εργοδοσία, τα κοράκια της ιδιωτικής ασφάλισης και την ΕΕ.

Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι επιστρατεύοντας τη συκοφαντία, την καταστολή και τον περιορισμό των διαδηλώσεων θα περάσει "άβρεχτη" αυτά τα τερατουργήματα θα διαψευστεί. Το λόγο τον έχουν οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα τους, ο λαός».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ