ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τις τελευταίες μέρες να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας!

Στο 108,34% η κάλυψη του συνολικού πλάνου

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την ολοκλήρωση της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος. Μέρες που θα αξιοποιηθούν από τις Οργανώσεις, για να φτάσουν όσο γίνεται πιο ψηλά στην υπερκάλυψη των πλάνων τους, αλλά και για να φτάσουν τους στόχους τους όσες ακόμα δεν το έχουν καταφέρει. Στόχος είναι να μην υπάρχει Οργάνωση, Τομέας και ΚΟΒ που δεν θα ανταποκριθεί στα πλάνα της, που δεν θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να συμβάλει στην αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος.

Η κάλυψη του πανελλαδικού πλάνου, μετά το πρόσφατο «κλείσιμο», βρίσκεται πλέον στο 108,34%, ενώ και η ΚΝΕ έχει υπερκαλύψει τον στόχο της και βρίσκεται στο 118%.

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνεται η μάχη στο πλαίσιο της άμιλλας που έχει προκηρύξει η Γραμματεία της ΚΕ, αλλά και ανάμεσα σε Τομεακές Οργανώσεις και ΚΟΒ.

Στη μάχη κορυφής, με βάση το ποσοστό υπερκάλυψης, ανάμεσα στις ΚΟ Περιοχής, στην πρώτη θέση παραμένει η ΚΟ Αιγαίου με 139,64%, με μια εντυπωσιακή άνοδο +8,4% από την προηγούμενη βδομάδα. Ωστόσο, δεν είχε «διαφορά ασφαλείας» από τη δεύτερη, την ΚΟ Εξωτερικού, η οποία την ακολουθεί κατά πόδας με 137,96%. Οπότε όπως φαίνεται η μάχη για την «πρωτιά» θα κριθεί στο ...κουπόνι, στον έναν παραπάνω που θα ενισχύσει το Κόμμα από το άνοιγμα των Οργανώσεων.

Μεγάλη μάχη όμως δίνεται και για την τρίτη θέση, όπου έχει περάσει μπροστά η ΚΟ Θεσσαλίας με 120,55%, με την ΚΟ Ηπείρου να βρίσκεται μια ανάσα πίσω, στο 119,44%.

Ακολουθούν από κοντά οι Οργανώσεις Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, Κρήτης και Πελοποννήσου, με 115,65%, 114,52% και 111,57%, αντίστοιχα, που ...καραδοκούν για μια θέση στην τριάδα μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η ΚΟ Αττικής έχει φτάσει στο 103,59%. Με μεγάλο «άλμα», σχεδόν 7%, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας κατάφερε να πιάσει το πλάνο της, φτάνοντας στο 101,11%, όπως και η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας με 100%. Τις τελευταίες μέρες, όλες τους τις δυνάμεις δίνουν και οι ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Δυτικής Ελλάδας, που με 93,07% και 92%, αντίστοιχα, είναι μια ανάσα πλέον από την κάλυψη του στόχου τους.

Η ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» βρίσκεται στο 127,59% και η ΚΟΒ του «902» στο 100,3%.

Συνεχίζονται οι προσφορές στο Κόμμα

-- Οι σύντροφοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Μόντρεαλ Καναδά συγκέντρωσαν και προσφέρουν στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 2.000 δολάρια Καναδά.

-- Οι σύντροφοι από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσαν και προσφέρουν ως δεύτερη δόση στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 1.500 δολάρια Αμερικής.

-- Για το απαράδεκτο πρόστιμο σε βάρος του ΚΚΕ και στη μνήμη του Σταύρου Βαρουτσή και της Βέρας Νικολαΐδου, ο Χάρης Παπαμάργαρης προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

-- Το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προσφέρει στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλίμου.

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στο 1821 κυκλοφορεί «το κόκκινο Αερόστατο»

Κυκλοφορεί από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το 18ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου.

Το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού των παιδιών μάλιστα είναι... σχεδόν διπλό! Μιας και μπήκαμε στο 2021, έτος κατά το οποίο γιορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το περιοδικό κυκλοφορεί μαζί με άλλο ένα βιβλιαράκι, ένα 36σέλιδο αφιέρωμα στο 1821, ειδικά επεξεργασμένο για τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται «το κόκκινο Αερόστατο».

Οπως σημειώνει δε το ίδιο το αφιέρωμα προς τους αναγνώστες του, θέλει να τους βοηθήσει... να «δουν» την Ιστορία αλλιώς! Οπως πραγματικά ήταν. «Στις σελίδες αυτού του αφιερώματος θα μάθουμε τι πραγματικά ήταν η Επανάσταση. Από ποιους έγινε και γιατί. Γιατί ήταν τόσο σημαντική τότε. Και φυσικά ποια είναι η σημασία της στο σήμερα!», σημειώνεται. «Γιατί, ως αποτέλεσμα της Επανάστασης του 1821, γεννήθηκε το κράτος της Ελλάδας, στο οποίο ζούμε κι εμείς σήμερα. Γιατί, το πώς "γεννήθηκε" το κράτος της Ελλάδας μαζί με όλη τη διαδρομή μας ως τα σήμερα, έχουν να "πουν" πολλά για το ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πάμε».

Το ταξίδι του αφιερώματος ξεκινάει φυσικά από τα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις σχέσεις που είχαν διαμορφωθεί εκεί, από ποιος ήταν ποιος και τι έκανε, το ρόλο της Εκκλησίας, των Φαναριωτών, τους κοτζαμπάσηδες, τους κλέφτες και αρματολούς, το λαό. Αναφέρεται στην εποχή των αστικών επαναστάσεων και τον αντίκτυπό τους, στην ενίσχυση της αστικής τάξης στον ελλαδικό χώρο, στα εμπόδια που συναντούσε από το οθωμανικό πλαίσιο για να φτάσει στην ίδια την επανάσταση, στο ρόλο όλων των κοινωνικών δυνάμεων της εποχής σε αυτή, στο διεθνές περιβάλλον την ίδια περίοδο σε σχέση με την επανάσταση, στην κρίση και τις εμφύλιες διαμάχες. Ολα αυτά, όπως μας έχει συνηθίσει «το κόκκινο Αερόστατο», συνοδευμένα με όμορφα γραφικά και εικόνες, με σταχυολόγηση εξαιρετικών έργων τέχνης για το θέμα, με έναν πολύ βοηθητικό χρονολογικό πίνακα, με επισήμανση των βασικών συμπερασμάτων αλλά και με προτάσεις για παραπέρα μελέτη.

Το αφιέρωμα είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες και ταυτόχρονα αποτελεί πολύ αξιόλογο εργαλείο για γονείς, εκπαιδευτικούς κ.λπ. Κυκλοφορεί μαζί με το 18ο τεύχος του περιοδικού, που όπως και όλα τα προηγούμενα περιλαμβάνει πλούσια ύλη.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
«Αέρας στα πανιά» των εφοπλιστών και των μεγάλων ομίλων

Νέα βαριά χρηματοδοτικά πακέτα για τους εφοπλιστές και συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στη «ναυτιλιακή βιομηχανία» και ένταση της επίθεσης σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων, είναι οι άξονες του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, που συζητιέται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και ψηφίζεται την ερχόμενη Τετάρτη.

Το νομοσχέδιο, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο άρθρο, περιλαμβάνει νέα προνόμια για εφοπλιστές, επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στις θαλάσσιες μεταφορές, στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στη ναυπηγοεπισκευή, στον παράκτιο τουρισμό, στην αλιεία, στις υδατοκαλλιέργειες, στην εξόρυξη και μεταφορά πετρελαίου - φυσικού αερίου σε υποδομές αποθήκευσης και διανομής μέσω των αγωγών από τα λιμάνια της χώρας.

Για τους ναυτεργάτες αυτό που προβλέπει είναι η παράταση της αναστολής και παραπέρα αύξηση ουσιαστικά της ανεργίας, καταδικάζοντάς τους να ζήσουν με 534 ευρώ, ή με το επίδομα ανεργίας των 350 ευρώ, για την απόδοση του οποίου είναι τέτοιες οι προϋποθέσεις που η πλειοψηφία των ανέργων μένει εκτός.

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γ. Πλακιωτάκης, παρουσίασε το νομοσχέδιο με μεγαλοστομίες του τύπου «τομή για την ενίσχυση της νησιωτικότητας», ότι με αυτό «θα αλλάξει η ζωή των νησιωτών» κ.λπ. Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο ενώ όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνει στα προγράμματα χρηματοδότησης των εφοπλιστών, που τα χαρακτήρισε «άδειο πουκάμισο», επειδή δεν αναφέρονται συγκεκριμένα στοιχεία. Ο υπουργός ωστόσο επιβεβαίωσε ότι αυτά θα είναι γενναία.

Οπως ανέδειξε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, η κυβέρνηση με το νομοθέτημα αυτό προωθεί ανάγκες και συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, περιέχοντας σειρά αντιλαϊκών μέτρων που αφορούν την μετά τον κορονοϊό εποχή.

Επισήμανε ότι τα μέτρα που προβλέπει, τόσο με τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και τα νέα προνόμια και τα αντεργατικά μέτρα, δίνουν επιπλέον αέρα στα πανιά της επιθετικότητας εφοπλιστών και των άλλων επιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων και μάλιστα σε κλάδους (ναυτεργάτες, εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ναυπηγοεπισκευή, κατασκευές) όπου ήδη επικρατούν συνθήκες γαλέρας.

Αναφορά έκανε και για τις διατάξεις για τη Ναυτική Εκπαίδευση, που προβλέπουν συνέχιση των προσλήψεων ωρομισθίων, ενώ οι προσλήψεις διευθυντών θα είναι υπόθεση αποκλειστικά του υπουργού... Ολα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι παραμένει και ενισχύεται το στρατιωτικό καθεστώς των σχολών.

Στη δημοσιότητα η σύμβαση κράτους - «Palantir»

Παραμένουν σοβαρά ερωτήματα

Σταμάτησε ξαφνικά η «σιγή ασυρμάτου» που διατήρησε για πάνω από ένα μήνα η κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση της εν κρυπτώ συνεργασίας της με την αμερικανική εταιρεία «εξόρυξης» και επεξεργασίας δεδομένων, «Palantir».

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, που ξεκίνησε ως «start-up» επιδοτούμενη από τον επενδυτικό βραχίονα της CIA, πρόσφερε χωρίς αντίτιμο και στη συνέχεια σύναψε σύμφωνο συνεργασίας με την ελληνική κυβέρνηση τον περασμένο Μάρτη, προκειμένου να επεξεργάζεται δεδομένα που αφορούν την πανδημία και να ανατροφοδοτεί την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε και διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, η κυβέρνηση έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τη σύμβαση με την «Palantir», που η διάρκειά της επεκτάθηκε από 6 σε 9 μήνες. Η δημοσιοποίησή της όμως επέτεινε ερωτήματα σχετικά με το είδος των προσωπικών δεδομένων που βρέθηκαν στα χέρια της και στα χέρια του κράτους.

Στο παράρτημα της σύμβασης αναφέρεται πως η «Palantir» θα λάμβανε από το ελληνικό κράτος «ψευδωνυμοποιημένα προσωπικά δεδομένα» στα οποία «περιλαμβάνονται» η ημερομηνία γέννησης ασθενών και το φύλο. Το σημείο αυτό άλλαξε στην αναθεώρηση της σύμβασης, η οποία υπεγράφη μόλις 6 μέρες μετά την αρχική συμφωνία, και αντικαταστήθηκε από τις ακόλουθες κατηγορίες δεδομένων: «Ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς».

Παράλληλα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ενημερώνει πως μέσα σε αυτήν την περίοδο σιωπής, αφού έληξε η «δοκιμαστική περίοδος» με την «Palantir», αποφάσισε στις 31/12/2020 να προχωρήσει στη σύναψη σύμβασης με την εταιρεία παροχής επιχειρηματικών και λογιστικών υπηρεσιών «Price Waterhouse Coopers Business Solutions» (PWC) για την υλοποίηση του έργου «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα Αναλύσεων Δεδομένων στην ομάδα διαχείρισης PLFs για την Πανδημία Covid-19», με τίμημα 73.000 ευρώ.

Σκοπός της σύμβασης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός στοχευμένου εργαλείου το οποίο θα παρέχει δυνατότητες για τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας, ειδικά ως προς την οπτικοποίηση τάσεων και την εξαγωγή βασικών στατιστικών συμπερασμάτων». Ο,τι επικαλούνταν δηλαδή και για την «Palantir».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org