ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Επιδιώκουν ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα σε κρίσιμα πεδία

Υπογράφηκε χτες η Συνθήκη του Ααχεν, με έμφαση στον συντονισμό σε εξωτερική και οικονομική πολιτική, σε στρατιωτική συνεργασία και άμυνα

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της Συνθήκης

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της Συνθήκης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν, με στόχο να ενισχυθούν ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας και η σύγκλιση σε κρίσιμους τομείς, προχώρησαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Συνθήκη του Ααχεν αποτελεί «συνέχεια» και «εμπλουτισμό» της Συνθήκης των Ηλυσίων που είχαν συνάψει οι δυο χώρες το 1963.

Με έμφαση στην εξωτερική πολιτική, στη στρατιωτική συνεργασία, στην άμυνα και την οικονομική πολιτική, απέναντι σε αντιθέσεις, ευρωσκεπτικιστικές και «φυγόκεντρες» δυνάμεις εντός ΕΕ, αλλά και απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε μια «συμφωνία διμερούς συνεργασίας και σύγκλισης».

Η Αγκ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη νέα γερμανογαλλική Συνθήκη φιλίας ως κοινή απάντηση στην αύξηση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην ΕΕ και αλλού. Σε αυτούς τους «ιδιαίτερους καιρούς» χρειάζονται αποφασιστικές, σαφείς και προσανατολισμένες προς το μέλλον απαντήσεις, είπε. «Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να αναπτύξουμε μια κοινή στρατιωτική κουλτούρα, κοινή αμυντική βιομηχανία, κοινή γραμμή για τις εξαγωγές όπλων. Ετσι, θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού», είπε. Αναφερόμενη έμμεσα στις αντιθέσεις μεταξύ των δυο κρατών, πρόσθεσε πως είναι αποφασιστικής σημασίας η βούληση να εφαρμοστούν «στη ζωή» όσα προβλέπει η συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι «μια επίπονη προσπάθεια».

Ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία και η Γαλλία να αναλάβουν την ευθύνη τους για την Ευρώπη, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών προειδοποίησε για κινδύνους όπως η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ και ο εθνικισμός.

«Αυτό επίσης προβλέπεται στη Συνθήκη: Δεν αφορά μόνο τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά προσκαλούμε κι άλλους να συνεργαστούν μαζί μας», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε μια περίοδο που οξύνεται η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ (βλέπε Brexit, διαφωνίες για το Προσφυγικό, αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη που δημιουργεί τριβές), αλλά και της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Συνθήκη του Ααχεν προβλέπει ακόμα πιο στενό συντονισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική, μια ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και έναν οικονομικό χώρο με κοινούς κανόνες. Ετσι, η νέα Συνθήκη ορίζει ότι πρέπει να διεξάγονται τακτικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδίως πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές συναντήσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται συμβιβασμός.

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν κοινές στρατηγικές προσεγγίσεις, όπως ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης, ή στο πλαίσιο μιας στενότερης συνεργασίας με την Αφρική, αλλά και κοινές «ειρηνευτικές» και αστυνομικές επιχειρήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στα Ηνωμένα Εθνη, Γαλλία και Γερμανία θα επιχειρήσουν στενότερο συντονισμό, ενώ αναφέρεται πως η Γαλλία υποστηρίζει τη γερμανική προσπάθεια για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την ίδρυση του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας, οι δυο πλευρές διαβεβαιώνουν «τη διάθεσή τους να αλληλοϋποστηριχτούν σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην επικράτειά τους».

Η Συνθήκη του Ααχεν επιδιώκει επίσης μεγαλύτερη σύγκλιση στην οικονομική πολιτική με αντίστοιχη προσαρμογή του νομικού πλαισίου. Ιδιαίτερα, κοινά προγράμματα σε κλίμα, περιβάλλον, Υγεία και βιωσιμότητα «πρέπει να εφαρμοστούν ταχέως προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των δύο χωρών», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με κριτήριο πάντα τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Περί δημοψηφισμάτων

Με αφορμή την κατάπτυστη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, από πολλούς διατυπώνεται το αίτημα να γίνει δημοψήφισμα προκειμένου ο λαός να τοποθετηθεί για τη συμφωνία.

Βεβαίως δεν θα μπορούσε κάποιος να έχει αντίρρηση στη δυνατότητα ο λαός να εκφραστεί, να διατυπώσει τη θέση του για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και μέσα από ένα δημοψήφισμα.

Ομως η επίκληση αυτού του αιτήματος δεν μπορεί να μη φέρει στο νου την πείρα που υπάρχει σε Ελλάδα και Ευρώπη σε σχέση με τα δημοψηφίσματα, τους όρους που αυτά πραγματοποιούνται, τα ερωτήματα που τίθενται και τελικά το πώς αξιοποιούνται τα αποτελέσματά τους. Για να δούμε στην πράξη τελικά αν όντως μέσα από τέτοιες μορφές κατοχυρώνεται - εξασφαλίζεται η λαϊκή βούληση στο πλαίσιο της σημερινής δημοκρατίας, στο πλαίσιο δηλαδή ενός σάπιου πολιτικού συστήματος και μιας εξουσίας που υπερασπίζει τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

***

Ας δούμε λοιπόν τι λέει η εμπειρία.

Με ποιους όρους διεξάγονται κάθε φορά τέτοια δημοψηφίσματα; Μα πάντα μέσα σε όργιο πιέσεων και εκβιασμών από αστικά επιτελεία και μηχανισμούς, κινδυνολογίες και παρεμβάσεις επιχειρηματικών ομίλων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, προκειμένου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος να είναι πάντα αυτό που «πρέπει»...

Στην ΠΓΔΜ, για παράδειγμα, έπεσαν λυτοί και δεμένοι ΝΑΤΟικοί, Ευρωενωσιακοί, όλοι για να στηρίξουν το «Ναι» στη συμφωνία, με απειλές, καταγγελίες για εξαγορά, εκβιασμούς κ.λπ.

Τα ίδια μπορούμε να δούμε και σε άλλου τύπου δημοψηφίσματα, σε λιγότερο «βαλκανικές» χώρες, πιο «δυτικές» και «πολιτισμένες» - στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ισπανία, ακόμα και στη Βρετανία.

Αυτό όμως δεν περιορίζεται στις έξωθεν παρεμβάσεις, αλλά αφορά και το πώς κάθε φορά διαμορφώνονται τα ερωτήματα προκειμένου να μπαίνει πιο καθαρό και ωμό το εκάστοτε ψευτοδίλημμα. Ωστε με τα «μονά» να κερδίζει η αστική τάξη και με τα «ζυγά» να χάνει ο λαός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015 στην Ελλάδα, που επί της ουσίας ήταν να διαλέξει ο λαός ανάμεσα στο «μνημόνιο Σόιμπλε» και το «μνημόνιο Τσίπρα»...

Το ίδιο ισχύει και για το ερώτημα του δημοψηφίσματος στη γειτονική ΠΓΔΜ, εν προκειμένω για τη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. Αφού εδώ και χρόνια έχουν πιπιλίσει τα μυαλά του λαού ότι έξω από το μαντρί του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα τους φάει ο λύκος (...ή η αρκούδα), έθεσαν το ερώτημα αν είναι υπέρ ή κατά της εισόδου της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ακόμα περισσότερη πείρα έχουμε σε σχέση με το κατά πόσο γίνονται σεβαστά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, όταν αυτά δεν ταιριάζουν ακριβώς με τις εκάστοτε επιδιώξεις της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Ούτε εδώ χρειάζεται να πάει κανείς και πολύ μακριά, αφού η σημερινή κυβέρνηση έχει δώσει ένα πραγματικό «πρότυπο» με το δημοψήφισμα - απάτη του Ιούλη του 2015, μετατρέποντας μέσα σε μια νύχτα το «Οχι» σε «Ναι».

Αλλά και στη γειτονική χώρα, αφού το αποτέλεσμα δεν ήταν όπως θα ήθελαν, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διάβασε τα στοιχεία καταπώς ήθελε, το ερμήνευσε όπως «έπρεπε» και έκρινε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει δεσμευτική ισχύ, προχωρώντας στα επόμενα.

Αντίστοιχα βέβαια παραδείγματα υπάρχουν και αλλού, όπως π.χ. παλιότερα σε Γαλλία και Ιρλανδία, με αφορμή τα δημοψηφίσματα για το «Ευρωσύνταγμα», τότε που οι λαοί των χωρών αυτών κλήθηκαν να ψηφίζουν και να ξαναψηφίζουν μέχρι να βγει το «σωστό» - κατά τα ευρωενωσιακά επιτελεία - αποτέλεσμα, μέσα σε ένα όργιο πιέσεων και εκβιαστικών διλημμάτων.

Το ίδιο «έργο» βλέπει κανείς το διάστημα αυτό και στην περίπτωση του δημοψηφίσματος για το Brexit. Πέρα από το περιεχόμενό του και το γεγονός της «ερμηνείας» του κατά το δοκούν, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επαναληφθεί εφόσον τα συμφέροντα της βρετανικής αστικής τάξης το επιβάλλουν.

***

Το αίτημα για δημοψήφισμα μπορεί να διατυπώνεται καλοπροαίρετα από ορισμένους, εκφράζοντας την ανάγκη να αποτυπωθεί η «λαϊκή βούληση». Είναι όμως σίγουρο πως ορισμένες εθνικιστικές δυνάμεις το χρησιμοποιούν ως έναν από τους τζετζερέδες που χτυπάνε για να κάνουν φασαρία και να αποσπάσουν την προσοχή από το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας των Πρεσπών και να επικεντρώσουν στο «ονοματολογικό», συσκοτίζοντας έτσι την ουσία της. Πολύ απλά, γιατί όλες αυτές οι δυνάμεις δεν εναντιώνονται στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτά. Διαφωνούν μόνο στους όρους και επικαλούνται τη «λαϊκή βούληση» για να προωθήσουν τα ίδια σχέδια από άλλο δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, την εμπλοκή στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που βαθαίνει για λογαριασμό της αστικής τάξης, δεν θα κριθεί από ένα δημοψήφισμα, όπου ο λαός θα πάει δεμένος χειροπόδαρα για να επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη.

Θα κριθεί όμως σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά, στην πάλη για αλλαγή συσχετισμών, εκεί όπου πρέπει να ακουστούν δυνατά το ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και εθνικισμό, το ΝΑΙ στη φιλία, στην αλληλεγγύη και την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Θα κριθεί και από την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, ως της μόνης δύναμης που με συνέπεια στέκεται στην πρώτη γραμμή στον αγώνα ενάντια στα σχέδια κεφαλαίου και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.


Τ. Γαλ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ