ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για υπογραφή συνθήκης ειρήνης

Αποφασιστικότητα να επιλυθεί η εδαφική διαμάχη για τα νησιά Κουρίλες δήλωσαν ο Βλ. Πούτιν και ο Σ. Αμπε

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Την αποφασιστικότητά τους να επιλυθεί η μεταξύ τους εδαφική διαμάχη και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών, που εκκρεμεί από το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, δήλωσαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, μετά τις χτεσινές πολύωρες συνομιλίες τους στη Μόσχα. Αυτή η εκκρεμότητα θεωρείται και ως ένα εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη οικονομικών και άλλων σχέσεων που επιδιώκουν οι δύο πλευρές.

Η συνθήκη ειρήνης εκκρεμεί εξαιτίας της διαμάχης για την κυριότητα τεσσάρων από τις νήσους Κουρίλες, που βρίσκονται σε ιδιαίτερα στρατηγικό σημείο, αποτελώντας το φυσικό σύνορο μεταξύ Οχοτσκικής Θάλασσας και Ειρηνικού Ωκεανού. Τα νησιά πέρασαν στην ΕΣΣΔ με το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Η Ιαπωνία δεν αναγνωρίζει τη ρωσική κυριαρχία και αποκαλεί τα νησιά «βόρειες περιοχές» της.

«Φυσικά συζητήσαμε, για πολλή ώρα, προοπτικές για τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης», είπε ο Πούτιν, θυμίζοντας ότι στη συνάντηση των δύο ηγετών στην Σιγκαπούρη, τον περασμένο Νοέμβρη, είχε συμφωνηθεί να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με βάση την κοινή δήλωση ΕΣΣΔ - Ιαπωνίας του 1956, η οποία προβλέπει ότι μετά τη σύναψη συνθήκης ειρήνης, η ΕΣΣΔ ήταν πρόθυμη να επιστρέψει τα δύο πλησιέστερα προς την Ιαπωνία νησιά.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, την προηγούμενη βδομάδα μετά από συνάντηση με τον Ιάπωνα ομόλογό του, «η πρόταση της ΕΣΣΔ για επιστροφή των δύο νησιών έγινε πριν από τη στρατιωτική συμμαχία Ιαπωνίας - ΗΠΑ». Επίσης, ο Λαβρόφ είχε καλέσει την ιαπωνική κυβέρνηση να «απαγκιστρωθεί» από τις ΗΠΑ και να ενεργήσει «σύμφωνα με τα δικά της εθνικά συμφέροντα». Είχε προηγηθεί δήλωση πολιτικού συμβούλου του Σ. Αμπε ότι η επίλυση της εδαφικής διαμάχης με τη Ρωσία θα συνδράμει τις προσπάθειες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να «αντιμετωπίσουν» την Κίνα.

Πάντως, ο Βλ. Πούτιν υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με τον Αμπε προτεραιότητα ήταν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. Είπε ότι οι συνομιλίες έγιναν σε «επιχειρηματικό πνεύμα και εποικοδομητική ατμόσφαιρα». Αλλωστε, αναφέρθηκε στις στενές επαφές των δύο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, ως απόδειξη ότι «τα δύο έθνη ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας με βάση τις αρχές της καλής γειτονίας και τον σεβασμό των συμφερόντων».

Ο Σ. Αμπε δήλωσε πως οι ΥΠΕΞ των δύο κρατών θα συναντηθούν μέσα στο Φλεβάρη για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συνθήκη ειρήνης και υπογράμμισε τις στενές διμερείς σχέσεις.

Γαλλο-ιταλικές αντεγκλήσεις με φόντο την κόντρα για την Αφρική

ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Την όξυνση του ανταγωνισμού για τη μοιρασιά στη «μαύρη ήπειρο» αλλά και τις σύνθετες αντιθέσεις που σιγοβράζουν εντός ΕΕ αναδεικνύει ο νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας, με αφορμή δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης (και υπουργού Εργασίας και Βιομηχανίας), Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος κατηγόρησε τη Γαλλία για τις αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από την Αφρική.

Συγκεκριμένα, ο ντι Μάγιο (που είναι και επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Κίνημα 5 Αστέρων», το οποίο συγκυβερνά μαζί με την επίσης ευρωσκεπτικιστική «Λέγκα») ισχυρίστηκε ότι «αν σήμερα οι άνθρωποι εγκαταλείπουν την Αφρική είναι γιατί ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία, ποτέ δε σταμάτησαν να στήνουν αποικίες σε δεκάδες αφρικανικές χώρες». Κατηγόρησε τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «πρώτα μας δίνει διαλέξεις (σχετικά με την υποδοχή των μεταναστών), μετά συνεχίζει να χρηματοδοτεί το δημόσιο χρέος με χρήματα με τα οποία εκμεταλλεύεται την Αφρική...». Μάλιστα, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ANSA, ο ντι Μάγιο εκτίμησε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει κυρώσεις στο Παρίσι αλλά και να θέσει το ζήτημα στον ΟΗΕ. Επέμεινε δε να μιλά για το «(γαλλικό νόμισμα) φράγκο των αποικιών)» και να υποστηρίζει ότι «για να κρατήσουμε τους Αφρικανούς στην Αφρική, θα αρκούσε να κρατηθεί η Γαλλία στην έδρα της (και να μην πηγαίνει στην Αφρική)», ενώ με έντονο ύφος τόνισε: «Η Γαλλία πρέπει να ανοίξει τα λιμάνια της (στους μετανάστες). Θα πάμε τους μετανάστες στη Μασσαλία μέχρι να σταματήσουν να "κόβουν νόμισμα" για την Αφρική στη Λιόν».

Χτες, το ANSA μετέδωσε ότι το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσε την Ιταλίδα πρέσβειρα στο Παρίσι, Τερέσα Καστάλδο, και διαμαρτυρήθηκε για τις δηλώσεις του ντι Μάγιο, ενώ γαλλικές διπλωματικές πηγές δήλωναν στο πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του ήταν «εχθρικές και αναίτιες, δεδομένης μάλιστα της εταιρικής σχέσης που οι δύο χώρες διατηρούν εντός της ΕΕ...». Ενώ προσπάθησαν να τις συνδέσουν με «την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της Ιταλίας».

Σχολιάζοντας τις αντεγκλήσεις, ο (Γάλλος) επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «κάποιες δηλώσεις που γίνονται για εθνική χρήση μοιάζουν προκλήσεις γιατί το περιεχόμενό τους είναι κενό ή ανεύθυνο, έτσι είναι προτιμότερο να αποφεύγουμε να υποχωρούμε σε προκλήσεις». Συμπλήρωσε ακόμα ότι «η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας είναι σημαντική» και εξέφρασε την ευχή για γρήγορη λήξη αυτής της «συγκρουσιακής φάσης, που θεωρώ αρνητική και χωρίς νόημα». Κατέληξε εκτιμώντας ότι «οι προκλήσεις συνήθως ζημιώνουν εκείνους που τις κάνουν».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ στην αμερικανική εταιρεία «Alphabet's Google» για παραβίαση κανόνων που αφορούν την προστασία των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρηματικό πρόστιμο που έχει επιβληθεί σε αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό και για το πρώτο που επιβλήθηκε σε τόσο μεγάλη εταιρεία από ρυθμιστική αρχή χώρας ΕΕ, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής «εκστρατείας διώξεων» κατά εταιρειών νέων τεχνολογιών, στην οποία πρωτοστατεί και η Γαλλία, στο πλαίσιο ενός λυσσαλέου επιχειρηματικού ανταγωνισμού.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στη νήσο Σουμπάουα της κεντρικής Ινδονησίας, 230 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ράμπα. Είχε προηγηθεί και άλλος ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 Ρίχτερ.

ΜΟΣΧΑ.-- Αλλαγή πορείας και αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε χτες αεροσκάφος της «Aeroflot», που πραγματοποιούσε την πτήση SU1515 από το Σουργκούτ της Σιβηρίας προς τη Μόσχα. Ενας 41χρονος επιβάτης, πιθανά υπό την επήρεια αλκοόλ, επιχείρησε να εισβάλει στο πιλοτήριο ζητώντας το αεροσκάφος να κατευθυνθεί στο Αφγανιστάν. Ο επιβάτης συνελήφθη και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για το αδίκημα της αεροπειρατείας και για απειλή χρήσης βίας.

ΜΟΣΧΑ.-- Τρεις πιλότοι έχασαν χτες τη ζωή τους και ένας νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όταν ρωσικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος («Tu-22M3») συνετρίβη κατά την προσγείωσή του στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μούρμανσκ. Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών, κόπηκε σε δύο κομμάτια πάνω στον διάδρομο προσγείωσης, με αποτέλεσμα να υπάρξει διαρροή καυσίμων.

ΚΑΪΡΟ.-- Σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του αιγυπτιακού στρατού και τζιχαντιστών οργάνωσης - παρακλαδιού του «Ισλαμικού Κράτους» στη Χερσόνησο του Σινά προκάλεσαν χτες το θάνατο τουλάχιστον 7 στρατιωτικών και 59 τζιχαντιστών. Στη διάρκεια επιχειρήσεων του στρατού στην περιοχή συνελήφθησαν πάνω από 140 ύποπτοι τζιχαντιστές, ενώ καταστράφηκαν 56 οχήματα των τζιχαντιστών με πυρομαχικά και όπλα σε νότιες και βορειοανατολικές περιοχές της Χερσονήσου του Σινά. Παράλληλα, χτες στο Κάιρο η αιγυπτιακή αστυνομία σκότωσε πέντε ύποπτους που σχετίζονταν με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους» σε έφοδο στη βόρεια συνοικία του Καΐρου, Καλιουμπίγια.

ΑΓΚΥΡΑ.-- «Διεθνή» έρευνα για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο Οκτώβρη στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε χτες πως θα διενεργήσουν μέσα στις επόμενες μέρες οι τουρκικές αρχές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατηγόρησε επίσης «δυτικές χώρες» πως επιχειρούν να συγκαλύψουν τη δολοφονία.

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Αμερικανός Πολ Γουίλαν, που είχε συλληφθεί στη Ρωσία στα τέλη Δεκέμβρη με την κατηγορία της κατασκοπείας, είχε στην κατοχή του «μυστικά κρατικά δεδομένα», παραδέχτηκε ο δικηγόρος του, «αλλά νόμιζε ότι επρόκειτο για πληροφορίες πολιτιστικής σημασίας», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι θα ασκηθεί έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου για φυλάκιση του Γουίλαν. Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως και Βρετανοί διπλωμάτες, έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Γουίλαν, ο οποίος έχει αμερικανικό, βρετανικό και καναδικό διαβατήριο.

ΟΤΤΑΒΑ.-- Η αμερικανική κυβέρνηση απαίτησε από τις καναδικές αρχές να προχωρήσουν στην υποβολή επίσημου αιτήματος για την έκδοση της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας του τηλεπικοινωνιακού μονοπωλίου «Huawei», Μενγκ Ουάνγκζου, που έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό με πρόσχημα φερόμενες παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν από τις αρχές Δεκέμβρη. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσανγίνγκ, ζήτησε και χτες την άμεση απελευθέρωση της Μενγκ.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Το καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο «Al Jazeera» κατήγγειλε χτες ότι οι σουδανικές αρχές ήραν τις άδειες εργασίας από δημοσιογράφους του καναλιού, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη ροή πληροφοριών για τις εντεινόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις που διαδραματίζονται στο Σουδάν από τις αρχές Δεκέμβρη, με αφορμή το νέο κύμα ακρίβειας που πλήττει εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι κινεζικές αρχές επιβεβαίωσαν τις προ τριών μηνών ανακοινώσεις του Κινέζου γενετιστή Χε Τζινκουέκ πως προχώρησε πρώτος στη γενετική μετάλλαξη ανθρώπινων εμβρύων ώστε να έχουν ανοσία απέναντι στον ιό που προκαλεί το AIDS. Ανακοίνωσαν επίσης πως ο γενετιστής, στην επιθυμία του να γίνει διάσημος, παραβίασε τα πρωτόκολλα της ερευνητικής εργασίας του και απέφυγε τους ελέγχους.

ΚΙΝΑ
Βραδύτεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης

ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο ρυθμός ανάπτυξης του κινεζικού ΑΕΠ έφτασε την περασμένη χρονιά το 6,6% (ο στόχος της κυβέρνησης ήταν για 6,5%), στη βραδύτερη επίδοση των τελευταίων τριών δεκαετιών. Από τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας προκύπτει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο πιο ασθενικός που έχει καταγραφεί από το 1990 (3,9%), χρονιά που θεωρείται η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Το δ' τετράμηνο η ανάπτυξη έφθασε το 6,4%, από 6,5% το γ', 6,7% το β' και 6,8% το α'.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Πρόεδρος της χώρας και του ΚΚ Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας προχτές σε όργανα του κόμματος, κάλεσε τα στελέχη να δυναμώσουν την ικανότητά τους για την αντιμετώπιση μεγάλων κινδύνων και τη διασφάλιση μιας «βιώσιμης και υγιούς οικονομικής ανάπτυξης» - στην οποία βέβαια κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σοσιαλισμού της αγοράς».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ