ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Στο Νταβός με παροτρύνσεις περί «ευκαιρίας»

Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, αναμένεται να συναντηθεί αύριο ο Αλ. Τσίπρας
Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, αναμένεται να συναντηθεί αύριο ο Αλ. Τσίπρας
Στο Νταβός μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, όπου αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σε μια ακόμα εξέλιξη που δείχνει ότι επιταχύνονται οι διεργασίες και τα σχέδια που αφορούν στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Το γεγονός αυτό εξάλλου επιβεβαιώνει και το υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το οποίο θα έχει συναντήσεις (την Πέμπτη) και με τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και της Κροατίας, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τους Ευρωπαίους επίτροπους Διεύρυνσης, Γ. Χαν, και Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς και με επιχειρηματίες.

«Εθνικό συμφέρον»... οι ευρωΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί

Στο φόντο των «διευθετήσεων» αυτών για να «τρέξουν» οι ευρωΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί στην περιοχή, η κυβέρνηση βαφτίζει «εθνικό συμφέρον» την προσπάθειά της να εμπλακεί ακόμα ενεργότερα, για λογαριασμό της αστικής τάξης, ανοίγοντας την πόρτα για επικίνδυνες εξελίξεις.

Το «στίγμα» άλλωστε έδωσε και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Εθνος της Κυριακής», όπου ανέπτυξε το «όραμα» της αστικής τάξης για Ελλάδα «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην πιο κρίσιμη περιοχή της Ευρώπης» και «ταυτόχρονα μια χώρα που παίζει ενεργό ρόλο στον πυρήνα της Ευρώπης».

Συνδέοντας το «εθνικό συμφέρον», όπως βαφτίζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης, με τα προτάγματα ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, καλεί όσους αμφισβητούν τους σχεδιασμούς αυτούς «να εκτιμήσουν νηφάλια (...) τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει», προσθέτοντας πως «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης (...) θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Σε σχέση με το ονοματολογικό ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι αποζητά μια σύνθετη ονομασία «που δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων», ενώ χαρακτηρίζει ανιστόρητους όσους ζητούν την αποκλειστικότητα της Μακεδονίας.

Καλεί δε τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης να μην παίζουν με ζητήματα που άπτονται των ευρωατλαντικών σχεδιασμών γιατί θα υποστούν το κόστος, λέγοντας πως «το ονοματολογικό δεν είναι εσωτερικό θέμα. Είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. Οσοι παίξουν παιχνίδια δημαγωγίας και λαϊκισμού με γνώμονα το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, στο τέλος θα καούν».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί τη ΝΔ να επιδείξει «εθνική υπευθυνότητα», ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι «μια λύση εθνικά ωφέλιμη στο τέλος θα την ψηφίσουν πολύ περισσότεροι βουλευτές από όσους διαμορφώνουν σήμερα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι ο πρωθυπουργός συνδέει την προσπάθεια της κυβέρνησής του για την ανάκαμψη του κεφαλαίου με την προσπάθεια να μετατρέψει τη χώρα σε «πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας» για τους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, κάτι απ' το οποίο έχει τάχα να ωφεληθεί ο λαός.

Με βάση τις βλέψεις της αστικής τάξης στην περιοχή

Στην ίδια γραμμή και ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, σε δηλώσεις του χτες σε σχέση με το ονοματολογικό σημείωσε πως «αυτό θα το λύσουμε με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η χώρα μας να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή», προβάλλοντας τις βλέψεις της κυβέρνησης να παίξει ρόλο σημαιοφόρου στα ευρωατλαντικά σχέδια στη Βαλκανική.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, είπε ότι «η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία». Οτι στην επίσκεψή του την προηγούμενη βδομάδα στα Σκόπια ο γγ του ΝΑΤΟ «είπε με σαφήνεια ότι αν δεν καταλήξουμε κάπου δεν μπορεί να ανοίξει θέματα για το ΝΑΤΟ», την ένταξη εκεί της ΠΓΔΜ. «Στο ΝΑΤΟ έχουμε πει ότι δεν θα αφήσουμε να ενταχθεί η χώρα FYROM σε αυτό εάν δεν ικανοποιήσει τους όρους που προαπαιτεί το ίδιο το ΝΑΤΟ και δε λύσει τα εκκρεμή της ζητήματα», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ είναι «κοντά σε ορισμένα ζητήματα λύσεων», αλλά η συνάντηση αύριο στο Νταβός Τσίπρα - Ζάεφ και «ορισμένα θέματα που θα συζητηθούν» εκεί «θα δείξουν το προς τα πού κινούμαστε».

«Να αξιοποιήσουν τη συγκυρία» ζητάει ο Νίμιτς

Την ίδια ώρα, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στον σκοπιανό τηλεοπτικό σταθμό «Sitel» εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων το θέμα μπορεί να λυθεί τους επόμενους έξι μήνες.

Ο πρώτος λόγος, όπως ανέφερε, αφορά τις δύο κυβερνήσεις σε Αθήνα και Σκόπια. Οπως είπε, η μεν Αθήνα βγαίνει από μία δύσκολη περίοδο οικονομικής κρίσης και προσπαθεί να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή. «Για να το καταφέρει, θα πρέπει να λύσει ορισμένα προβλήματα και το όνομα είναι ένα από αυτά».

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «στα Σκόπια υπάρχει μία νέα κυβέρνηση, που φαίνεται αφοσιωμένη στην επίλυση των προβλημάτων και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την επίλυση αυτής της διαφοράς, ώστε να προχωρήσει η χώρα προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και να σημειώσει οικονομική πρόοδο».

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Νίμιτς, οι διεθνείς εξελίξεις, η έξοδος από τη διεθνή οικονομική ύφεση, η μετανάστευση, η τρομοκρατία «οδηγούν τους ηγέτες στο να αρχίζουν να λύνουν τα προβλήματα με τους γείτονες και να κοιτάζουν μπροστά και όχι πίσω».

Σε ερώτηση τι περιλαμβάνει η δέσμη ιδεών που παρουσίασε στις δύο πλευρές, την περασμένη Τετάρτη, ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ ανέφερε: «Δεν μπορώ να το ανακοινώσω. Εδωσα τη δέσμη ιδεών στους δύο εκπροσώπους, τον πρέσβη Βασιλάκη και τον πρέσβη Ναουμόφσκι και μπορούμε να μιλήσουμε μόνο για τη διαδικασία. Αποψή μου είναι πως οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να το εξετάσουν και μετά να το συζητήσουμε. Ορισμένες πλευρές έχουν ήδη αποκαλυφθεί, γιατί εσείς οι δημοσιογράφοι είστε πολύ αποτελεσματικοί και επίμονοι στο να αποσπάτε πληροφορίες», πρόσθεσε, εννοώντας τα ονόματα που διέρρευσαν.

Σε σχόλιο ότι η ΠΓΔΜ ζητά η λύση να μην υπεισέρχεται σε θέματα εθνικής ταυτότητας και σε ερώτηση αν το νέο πακέτο ιδεών που παρουσίασε αγγίζει θέματα ταυτότητας, ο Νίμιτς ανέφερε: «Προσωπική μου άποψη είναι πως δεν υπεισέρχεται στην ταυτότητα, αλλά αντίθετα ενισχύει την ταυτότητα του κράτους και του λαού. Από την επικοινωνία μου με τους ανθρώπους στη χώρα σας, νομίζω ότι έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα εδώ και πολλά χρόνια, είσαστε ανεξάρτητοι κάπου 25 χρόνια αλλά είχατε ταυτότητα και όταν ήσασταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, είχατε ταυτότητα όταν ήσασταν μέρος του Βασιλείου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Κατά τη γνώμη μου, η ταυτότητα των ανθρώπων είναι ασφαλής και πιστεύω πραγματικά ότι οι ιδέες που παρουσίασα περισσότερο ενισχύουν, παρά πλήττουν την ταυτότητα». Σημειωτέον, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Νίμιτς αποκάλεσε «Μακεδόνα» έναν Σκοπιανό που όπως είπε συνάντησε στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

Ακολούθως διατύπωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί την περιοχή τις επόμενες δέκα μέρες «αν το επιθυμούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών και εφόσον είναι ελεύθεροι, να καθίσουμε και στις δύο χώρες και να κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το τι αυτές θεωρούν χρήσιμο, τι συζητήσιμο και τι όχι και τόσο χρήσιμο». Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο ίδιος είναι ανοιχτός σε προτάσεις από τα δύο μέρη.

Παραπέρα, παρότρυνε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τη συγκυρία. «Το θέμα δεν είναι αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος, το θέμα είναι να ληφθεί απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε ότι αν πρέπει να ληφθεί μία απόφαση, αυτή είναι μία καλή στιγμή, επειδή δεν υπάρχουν εκλογές ή άλλα θέματα στην ατζέντα. «Μπορείτε αν θέλετε να περιμένετε άλλα 25 χρόνια, πιστεύετε όμως ότι θα είναι πιο εύκολο τότε;», πρόσθεσε.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ