ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
Αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στον απόηχο του συλλαλητηρίου

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο

MotionTeam

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο
Με αφορμή το προχτεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ξεδιπλώθηκε χτες ένα ακόμα επεισόδιο στον καβγά που στήνουν κυβέρνηση, ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στο έδαφος της ονοματολογίας γύρω από την ΠΓΔΜ.

Τόσο το συλλαλητήριο, βέβαια, όσο και η αντιπαράθεση που ακολούθησε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ, αποσιωπούν συνειδητά και αποκρύπτουν την ουσία, που είναι οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, όπως και η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς για λογαριασμό των σχεδιασμών της αστικής τάξης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, ανεξαρτήτως «αφετηρίας», μπαίνει και το ζήτημα ποιος μπορεί πιο «υπεύθυνα» και «αποτελεσματικά» να υπηρετήσει τα συμφέροντα αυτά, εντός πάντα ΝΑΤΟικού πλαισίου.

Σε ένα τέτοιο φόντο ο Κυρ. Μητσοτάκης, πρόεδρος της ΝΔ, στελέχη της οποίας συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, ανέφερε πως «η εντυπωσιακή συμμετοχή αποδεικνύει την ιδιαίτερα μεγάλη ευαισθησία της κοινωνίας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σέβομαι και συμμερίζομαι αυτή την ευαισθησία. Ούτε μπορούν τα λίγα ακραία στοιχεία να αλλοιώσουν τον χαρακτήρα αυτής της μεγάλης λαϊκής διαμαρτυρίας. Μια διαμαρτυρία που εκφράζει ταυτόχρονα την αγανάκτηση των πολιτών απέναντι σε μια κυβέρνηση που κινείται εν κρυπτώ και που, με τις πράξεις και τις παραλείψεις της, δείχνει ότι είναι ανίκανη να υπηρετήσει τα εθνικά συμφέροντα».

Ο δε τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Μ. Βορίδης, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha» χαρακτήρισε «συγκλονιστικό» το συλλαλητήριο, κάνοντας λόγο για «μια μεγαλειώδη λαϊκή κινητοποίηση, την μεγαλύτερη της δεκαετίας και με διαφορά», προσθέτοντας ότι «ουδείς μπορεί να αγνοήσει το vox populi - τη φωνή του λαού». Παραπέρα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, επικοινώνησε με τη διοίκηση της ΕΡΤ, για να εκφράσει την «έντονη δυσαρέσκεια» της ΝΔ για την «ελλιπέστατη κάλυψη» του συλλαλητηρίου.

Απ' την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, αξιοποιώντας τη στάση της ΝΔ - και «σφυρίζοντας αδιάφορα» για το γεγονός ότι ο κυβερνητικός του εταίρος «έπιασε στασίδι» στο προχτεσινό συλλαλητήριο, επιχειρεί να βαφτίσει την υπηρέτηση των ευρωΝΑΤΟικών σχεδιασμών με τον μανδύα του κοσμοπολιτισμού «προοδευτική πολιτική», την ώρα που κοσμοπολιτισμός και εθνικισμός αλείφουν εξίσου βούτυρο στο ψωμί των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Αλλωστε, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, που αφορά τα συμφέροντα του κεφαλαίου και μόνο, ο Δ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως «με τις δηλώσεις του για το σημερινό συλλαλητήριο απέδειξε ότι είναι ένας βαθιά αναξιόπιστος, ευθυνόφοβος και λαϊκιστής πολιτικός. Ευτυχώς για τη χώρα η κυβέρνηση που θα χειριστεί και αυτό το κρίσιμο θέμα, δεν έχει μάθει να φοβάται την ευθύνη, όταν είναι να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Επανερχόμενος στην αντιπαράθεση αυτή, ο Δ. Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χτες, κάλεσε και τα υπόλοιπα κόμματα να κατανοήσουν «ότι δεν είναι η λύση, αλλά η μη λύση που υπονομεύει το εθνικό συμφέρον (...) Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά η ΝΔ, έχουν καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα».

Απευθυνόμενος προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη τον κάλεσε να απαντήσει αν θα αποδεχτεί μια λύση σύνθετης ονομασίας και να σεβαστεί «τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 - 2009» απορρίπτοντας την «εθνικά επιζήμια γραμμή της υπονόμευσης της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης την οποία θέλει να του επιβάλει ο κ. Σαμαράς».

Ενδεικτικά πάντως για τον «πολύπλευρο ρόλο» που παίζει το συλλαλητήριο, είναι τα όσα σχολίασε και ο ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, που είπε ότι «η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν μια έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας, ήταν έκφραση της αγωνίας πολλών Ελλήνων που καμιά φορά λανθασμένα ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση για το όνομα με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας και ήταν ένα συλλαλητήριο που αναπτύσσει περαιτέρω τις μορφές δημόσιου διαλόγου - άλλοτε με καλό τρόπο, άλλοτε όχι». Πρόσθεσε, πάντως, ότι το συλλαλητήριο δεν έχει «επίπτωση πάνω στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της γείτονος χώρας».

Ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «μεγάλη δημόσια εκδήλωση». Ταυτόχρονα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης, που παραβρέθηκε εκεί, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha» έκανε λόγο για «μεγαλειώδες συλλαλητήριο που περνάει μηνύματα στις πολιτικές δυνάμεις». «Ξέπλυνε» και τη φασιστική Χρυσή Αυγή: «Στο κάτω κάτω η Χρυσή Αυγή είναι και μέσα στη Βουλή, για την οποία έχουμε όλοι την άποψή μας. Ημουν εκεί, ήμουν στον χώρο. Δεν είδα να πρωτοστατεί καμιά Χρυσή Αυγή, δεν είδα να δημιουργεί θέματα, δεν είδα να δίνει δικαιώματα για να υποβαθμίζουμε σήμερα το χθεσινό συλλαλητήριο»...

Τo ΠΑΣΟΚ επίσης, απ' τη σκοπιά των «εθνικών συμφερόντων» του κεφαλαίου, πρόσαψε «ερασιτεχνικούς χειρισμούς» και «διγλωσσία» στην κυβέρνηση, που είναι «βλαπτικά για τα ελληνικά συμφέροντα», όπως ανέφερε. Ταυτόχρονα, διγλωσσία χρέωσε και στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι «κυβέρνηση και ΝΔ έτσι υπονομεύουν την αξιοπιστία της όποιας διαπραγμάτευσης και σπέρνουν θύελλες σύγχυσης και φανατισμού, ιδιαίτερα ζημιογόνες για τις εθνικές επιδιώξεις και συμφέροντα».

Σε τοποθέτησή της, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά ζήτησε «έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια».

Το συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο οργάνωσαν διάφορες «ομάδες» και φορείς της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με εκπροσώπους της ομογένειας, θρησκευτικές οργανώσεις, ακροδεξιά μορφώματα, φορείς της Τοπικής Διοίκησης και άλλους, με αίτημα, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ψήφισμα, κυβέρνηση και Κοινοβούλιο «να αποκλείσουν κάθε ενδεχόμενο αποδοχής της χρήσης του ελληνικού ονόματος "Μακεδονία" και των παραγώγων του, που είναι ταυτόσημο με το όνομα "Ελλάς"».

Στη σύναξη παραβρέθηκαν σύσσωμοι οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι δεν πήγαν στην εξέδρα, προσπαθώντας δήθεν να διαχωριστούν από τους διοργανωτές.

Το «παρών» έδωσαν και οι κυβερνητικοί συνεταίροι, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης. Ο πρώην υφυπουργός Κώστας Ζουράρις, την ώρα που τελείωνε το συλλαλητήριο, δέχθηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, συνοδευόμενος από βουλευτές του κόμματός του, η εκλεγμένη με την Ελιά ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της ΝΔ, δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε και χαιρέτισε και ο Μητροπολίτης Ανθιμος, μαζί με 10 ακόμα ιεράρχες, παρά την επίσημη γραμμή της Εκκλησίας.

Οργανωμένα έκαναν την εμφάνισή τους τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τους υπόδικους βουλευτές τους Κασιδιάρη και Παππά. Ενώ κυκλοφορούσαν και κάθε λογής φασιστικές και εθνικιστικές ομάδες και άλλοι με σημαίες που έγραφαν «Πρωτεύουσά μας είναι η Κωνσταντινούπολη».

Ενδεικτικές του περιεχομένου του συλλαλητηρίου, όπως και του γεγονότος ότι ο εθνικισμός αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, στρώνοντας εξίσου το δρόμο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, είναι και οι τοποθετήσεις των ομιλητών.

Ο Στέργιος Καλόγηρος, δημοσιογράφος, μίλησε για ελληνική μειονότητα στα Σκόπια και πρόβαλε το αίτημα να τους δοθεί τώρα η ελληνική ιθαγένεια.

Ο Κώστας Καραΐσκος, δημοσιογράφος, ανέφερε ότι «προδοθήκαμε στην οικονομία το 2010 και το 2015, όμως σήμερα λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε κανείς να μας ξεφτιλίσει διεθνώς (...) Το 2008 κρατήσαμε κάποια προσχήματα και σήμερα μας ζητούν να τα πετάξουμε κι αυτά (...) Κανένας διάλογος για το όνομα (...) Εφόσον οι γείτονες αρνούνται να μάθουν Ιστορία να μείνουν κλεισμένοι στο καβούκι τους».

Ο Νίκος Λυγερός, «στρατηγικός σύμβουλος», ανέφερε ότι «τα Σκόπια δεν πρόκειται να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ εάν δεν το επιτρέψει η Ελλάδα» και προέτρεψε το λαό να συνεχίσει να αντιδρά στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας, κλείνοντας τα αυτιά σε όσους λένε ότι ήδη 140 κράτη έχουν αναγνωρίσει τα Σκόπια ως Μακεδονία.

Ο Φραγκούλης Φράγκος, στρατηγός ε.α., επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, επιστράτευσε και άφθονο αντικομμουνισμό, ενώ μεταξύ άλλων είπε πως «βλακωδώς ακούσαμε» τις ΝΑΤΟικές παραινέσεις στο μακρινό παρελθόν, «παραινέσεις» και σχεδιασμούς που υπηρέτησε βέβαια ο ίδιος με το παραπάνω τα προηγούμενα χρόνια. Χρησιμοποίησε τον όρο «γυφτοσκοπιανοί» και είπε πως «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Να σημειωθεί ότι στον απόηχο του συλλαλητηρίου που μεταξύ άλλων αναζωπύρωσε και τις διεργασίες για διαμόρφωση διαφόρων εθνικιστικών μορφωμάτων, ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και απαντώντας στο ερώτημα αν σκέφτεται να κάνει κόμμα είπε πως «αν μου ζητήσουν οι πολίτες να ηγηθώ, θα σφυγμομετρήσω την κατάσταση και αν διαπιστώσω ότι υπάρχει αναγκαιότητα θα το κάνω γιατί δεν είμαι ρίψασπις», «διευκρινίζοντας» ωστόσο ότι αν αυτοί που θα του το ζητήσουν δεν είναι «απόλυτα των δημοκρατικών αντιλήψεων» δεν θα δεχτεί. Σε κάθε περίπτωση, δεν το απέκλεισε λέγοντας ότι ως σκέψη υπάρχει στην άκρη του μυαλού του.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία πλευρά δεν αμφισβητεί την επίλυση του Σκοπιανού υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για το συλλαλητήριο και τη στάση των κομμάτων:

«Τόσο οι διοργανωτές του χτεσινού (σ.σ. προχτεσινού) συλλαλητηρίου όσο και η κυβέρνηση και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα απ' το αν τάσσονται στην πλευρά του εθνικισμού ή του κοσμοπολιτισμού, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την επίλυση του προβλήματος υπό την αμερικανοΝΑΤΟικη ομπρέλα, που είναι και ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για τους λαούς των Βαλκανίων.

Η μεν ΝΔ ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού, αθωώνοντας φασιστικές - ναζιστικές δυνάμεις όπως η Χρυσή Αυγή, που συμμετείχαν επίσημα στο συλλαλητήριο, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δίνει για μια ακόμη φορά ρεσιτάλ υποκρισίας, τη στιγμή που στο συλλαλητήριο πρωτοστατούσαν οι κυβερνητικοί του συνέταιροι, ενώ και ο ίδιος στο παρελθόν δεν δίσταζε να συμπορεύεται με τέτοιες αντιδραστικές δυνάμεις, στο πλαίσιο του πολιτικού του τυχοδιωκτισμού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ