ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015

Με χιλιάδες κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν, με την αισιοδοξία και την αποφασιστικότητα ζωγραφισμένες στα πρόσωπα ανθρώπων κάθε ηλικίας, με την υπόσχεση ότι δε θα μείνει ούτε μια ώρα αναξιοποίητη μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες, για πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα, έγινε χτες βράδυ στο Σύνταγμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στην Αθήνα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με αφετηρία τα τέσσερα σημεία των μαζικών προσυγκεντρώσεων, τα μπλοκ των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έφτασαν στο Σύνταγμα και συγκρότησαν μια πραγματικά μεγάλη, πυκνή, εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση. Τόσο η πλατεία όσο και οι γύρω δρόμοι, είχαν στολιστεί από νωρίς με πανό: «Η ελπίδα είναι εδώ», «ΚΚΕ δυνατό στη Βουλή και στο λαό», «Κανένας φόβος καμιά υποταγή, με το ΚΚΕ για την ανατροπή». Ξεχωριστή ήταν για μια ακόμη φορά η συμμετοχή των νέων ανθρώπων.

Λίγο πριν ξεκινήσει η ομιλία, από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι 51 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο έστειλαν μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης στο ΚΚΕ για την εκλογική μάχη. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα. Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα δημοσιευθεί στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», που κυκλοφορεί έκτακτα αύριο Σάββατο.


ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η αλήθεια, η ελπίδα, η ανατροπή είναι εδώ. Και είναι ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Τρεις μόλις μέρες, πριν ανοίξουν οι κάλπες και σήμερα μ' αυτήν τη μεγάλη, εντυπωσιακή συγκέντρωση, εδώ στην πλατεία Συντάγματος, κορυφώνουμε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να σφραγιστεί με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ την Κυριακή.

Για να γίνει αυτό, πρέπει να πέσουν μαζικά στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε κάθε εκλογικό τμήμα, σε κάθε συνοικία πόλης και χωριού, απ' άκρη σ' άκρη, σε όλη την Ελλάδα.

ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε λαϊκό σπίτι που ζει τις συνέπειες της κρίσης.

ΚΚΕ δαγκωτό, όλοι όσοι πήραν μέρος στους δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια.

ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε άνθρωπος που η καρδιά του συνεχίζει να χτυπάει αριστερά, ριζοσπαστικά!

Και η καρδιά που χτυπάει αγωνιστικά, αριστερά, χτυπά πιο δυνατά με Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει αυτό που κάθε μέρα λέει ο λαός μας «φτάνει ως εδώ, δεν πάει άλλο». Μπορεί να πει καθαρά: «Οχι τα ίδια με τους ίδιους, ούτε τα ίδια με τους άλλους».

Γι' αυτό στις μέρες, στις ώρες, που απομένουν, με ενισχυμένο αίσθημα επαγρύπνησης, μαχητικότητας, να αποστομώσουμε τη ΝΔ, να διαψεύσουμε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχουν το ΚΚΕ αποδυναμωμένο, γιατί θέλουν το λαϊκό κίνημα υποταγμένο, για να μη βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους.

Γεμάτο το κέντρο της πλατείας ως πάνω στην Αμαλίας

Eurokinissi

Γεμάτο το κέντρο της πλατείας ως πάνω στην Αμαλίας
Ε, λοιπόν δν θα τους κάνουμε τη χάρη.

Γιατί η αλήθεια, η δύναμη, η ελπίδα, η ανατροπή είναι εδώ. Και όλα αυτά είναι ΚΚΕ.

Αλλαγή σκυτάλης στον ίδιο δρόμο

Την επόμενη μέρα, μια νέα κυβέρνηση - και όπως όλα δείχνουν, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον αυτοδύναμη - θα συνεχίσει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη.

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, κυβέρνηση θα υπάρχει και θα 'ναι από χέρι αντιλαϊκή.

Γιατί ενάντια στο λαό είναι η ΕΕ - στην οποία ορκίζονται όλα τα άλλα κόμματα - η οποία με μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη - μέλη της, διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων της.

Κι αυτά τα μνημόνια διαρκείας, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο για το Ευρώ, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», υλοποιεί κατά γράμμα η ΝΔ. Αυτά τα μνημόνια θα υλοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως λέει ο κ. Τσίπρας η διαφωνία με τη ΝΔ δεν είναι στους στόχους της ΕΕ, αλλά στο μέσο, στο πώς δηλαδή αυτοί θα εξυπηρετηθούν καλύτερα.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στον τρόπο, στο πώς δηλαδή θα ενισχύσουν καλύτερα την κερδοφορία των μονοπωλίων (...) Κέρδη για το κεφάλαιο και ζωή με δικαιώματα για το λαό δεν συμβιβάζονται. Αυτή είναι η αλήθεια.

Διαπραγμάτευση σημαίνει συμφωνία με όρους, και, ανεξάρτητα πώς θα την ονομάσουν, οι όροι της θα είναι από χέρι αντιλαϊκοί και θα συνοδευτεί με νέα μέτρα, που θα προστεθούν στα παλιά, που θα γίνουν μόνιμα.

Γιατί, ενάντια στο λαό είναι η ίδια η αναγνώριση ενός χρέους που δε δημιούργησε ο ίδιος, αλλά η κρατική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι στρατιωτικοί ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί.

Το χρέος δεν το δημιούργησε η αύξηση μισθών και συντάξεων, η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας.

Η ΝΔ με γιατροσόφι την επιμήκυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ το «κούρεμα», λένε στο λαό, ότι θα συνεχίζεις να ματώνεις για το χρέος εσύ και τα παιδιά σου. Κι αυτή είναι η αλήθεια.


Eurokinissi

Γιατί, ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που προϋποθέτει αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων με ισοπέδωση των εργατικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Κι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης έχει δοκιμαστεί, είναι αυτός που έφερε το λαό μας εδώ που τον έφερε.

Αυτήν την ανάπτυξη για τους λίγους, θέλουν να υπηρετήσουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ (...) Η επόμενη κυβέρνηση θα 'ναι από χέρι αντιλαϊκή - αντεργατική, γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ανάκτηση των απωλειών του λαού. Η ΝΔ με τον κίνδυνο ότι «θα απειληθεί η πορεία της χώρας», δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων, και ο ΣΥΡΙΖΑ με το «παραλάβαμε καμένη γη», παραπέμπουν το δίκαιο αίτημα του λαού να πάρει πίσω όλα όσα έχασε στη Δεύτερα Παρουσία.

Η ΝΔ αν μπορούσε θα έπαιρνε κι άλλα από το λαό, δεν πρόλαβε, τα άφησε στο συρτάρι να τα φέρει ο επόμενος. Οπως το νέο χτύπημα στην Ασφάλιση και τις συντάξεις, την ισοπέδωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ομως, ο κατά τα άλλα αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ πότε θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους;

Γιατί δεν λέει πότε θα επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός;

Πότε θα επιστραφεί η 14η σύνταξη; Γιατί ακόμα κι αυτή η 13η σύνταξη που υπόσχεται, αφορά μόνο τις συντάξεις έως 700 ευρώ...


Η ομολογία του Σταθάκη ότι: «Το πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνει καμιά παροχή σε οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 800 ευρώ», τα λέει όλα...

Εκεί έχει βάλει η «αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη της φτώχειας για τη λαϊκή οικογένεια; Στα 800 ευρώ; Τόσο κοστολογεί την αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ;

Την επόμενη μέρα, η κυβέρνησή τους θα ενισχύσει τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού, θα συνεχίσει στον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση.

Αυτή είναι η αλήθεια!

Ποιος θα είναι αντιπολίτευση;

Και το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές είναι: Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση σε μια τέτοια κυβέρνηση;

Η ΝΔ που λέει «κόψε κι άλλα, γιατί θα γυρίσουμε πίσω», «μη δίνεις τίποτα ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκες γιατί δεν αντέχει η οικονομία»;

Το ΠΑΣΟΚ ή ο Παπανδρέου, που θέλουν μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία για να εγγυηθούν σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής;

Το Ποτάμι, που ενώ ψάχνει πού να κολλήσει, στη ΝΔ ή στο ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται στην πιο αλλοπαρμένη φωνή της κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής τσόντας;

`Η, ακόμα χειρότερα, τα φασιστοειδή της ΧΑ που στάζουν δηλητήριο για τους ταξικούς αγώνες και μέλι για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και του υποκόσμου;

Ολα τα άλλα κόμματα συνταξιδεύουν στο συρμό που τρέχει στις ράγες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και είναι πρόθυμα να συγκυβερνήσουν ή να σπρώχνουν την όποια κυβέρνηση όλο και πιο συντηρητικά.

(...) Οσοι τα ψίχουλα, βαφτίζουν ψωμί, όσοι την απασχόληση και τα δουλεμπορικά τα βαφτίζουν εργασία, την ασπιρίνη φάρμακο για τον καρκίνο, είναι εδώ πρόθυμοι να στηρίξουν και να φτιάξουν κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν έφτιαξαν, γιατί ήταν σύννομη με τις αποφάσεις της ΕΕ.

(...) Ας μην έχουμε αυταπάτες: Κανένα από αυτά τα κόμματα δε θα συγκρουστεί, δεν θα αντιπολιτευθεί το κυρίαρχο αστικό σύστημα, γιατί είναι μέρος και του σχεδίου και του παιχνιδιού. Ποιος μένει λοιπόν; Μόνο το ΚΚΕ!

(...) Η μόνη, μη μετακινούμενη ψήφος που δεν χτίζει παλάτια στην άμμο, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Στέρεη, αταλάντευτη, περήφανη, σίγουρη εγγύηση για το λαό.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει την ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματική, πολυεπίπεδη πραγματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από την Ελλάδα για τα λαϊκά συμφέροντα.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ, μπήκε και μπαίνει μπροστά στους αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του λαού και δεν τα διπλώνει την ώρα της μάχης.

Γιατί μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό μας μην κάνεις μισό βήμα στην κάλπη. Μη σκέφτεσαι μόνο ποιους θα διώξεις, αλλά και πώς θα πάρεις πίσω ό,τι έχασες, όλα όσα σου έκλεψαν.

Ολοκλήρωσε το βήμα σου

Ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το μόνο κόμμα που λέει στο λαό «απαίτησε να πάρεις πίσω τα κλεμμένα, αυτά που σου πήραν στην κρίση, αυτά που δεν θα σου δώσουν στην όποια ανάκαμψη» (...) Και μπορούμε! Με πολύ δυνατό το ΚΚΕ, μπορούμε!

Απευθυνόμαστε σε κάθε λαϊκή οικογένεια που ζει τις συνέπειες της κρίσης, σε όλους όσοι πήραν μέρος στους δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια, στον καθένα και στην καθεμιά που λέει δεν πάει άλλο, τέρμα ως εδώ και τους λέμε να σκεφτούμε αυτές τις ώρες:

  • Δεν χρειαζόμαστε νέους σωτήρες, ζήσαμε τους παλιούς, που κάθε φορά έλεγαν πως θα μας σώσουν και τελικά έσωζαν μόνο τα μονοπώλια.
  • Μη σκεφτόμαστε μόνο ποιον θα τιμωρήσουμε, ποιον θα διώξουμε. Αλλά, στο πρόσωπο της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να απορριφθεί συνολικά η στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου κι όχι να αναθέσουμε πάλι σε κάποια άλλη κυβέρνηση να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική, με κάποιες ανούσιες για το λαό παραλλαγές.
  • Να μην επιλέξουμε πάλι με βαριά καρδιά και λίγες ελπίδες, αφού κανένας πλέον δεν έχει και μεγάλη εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ. Να εμπιστευθούμε μόνο αυτούς που μας είπαν την αλήθεια. Το ΚΚΕ, για να μην εξαπατηθεί ο λαός μας ξανά.
  • Να μη συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, να μην κατεβάσουμε κι άλλο τον πήχη των απαιτήσεών μας. Μπορούμε να κερδίσουμε περισσότερα, να κερδίσουμε μια ζωή με δικαιώματα.
  • Σκεφτείτε. Δεν χρειάζεται να χάσουμε κι άλλο χρόνο με νέες απογοητεύσεις που θα πάνε πίσω κι άλλο το λαϊκό, το εργατικό κίνημα, που τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί και να περάσει στην αντεπίθεση.

Και σε όσους λένε, δεν έχουμε άλλα να χάσουμε, πιάσαμε πάτο, εμείς απαντάμε:

Αν έχουμε πιάσει πάτο ή θα μείνουμε εκεί ή θα σηκωθούμε. Και το ΚΚΕ δίνει το χέρι σε όποιον σηκώνεται.

Αλλά, για να σηκωθείς χρειάζεται να βάλεις και συ κάτι από τη δύναμή σου. Και δύναμη αυτήν την Κυριακή είναι μόνο η ψήφος στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Δύναμη από Δευτέρα είναι η συμμετοχή στον αγώνα για να τους πάρουμε αμπάριζα κι αυτούς και το σύστημά τους.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους η καρδιά τους συνεχίζει να χτυπά αριστερά, αγωνιστικά:

Σκεφτείτε τι σημαίνει για σας αλήθεια, τι σημαίνει ελπίδα, δύναμη, σκεφτείτε τι σημαίνει ανατροπή... Και απαντήστε:

  • Μπορεί η σημαία του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, να μπει δίπλα στη σημαία του ΝΑΤΟ, που ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη τη δύναμη της ψυχής του λέει πως δεν αμφισβητεί τη συμμετοχή της χώρας μας σ' αυτό;
  • Μπορεί η σημαία των ταξικών αγώνων του λαού μας για ψωμί, να μπει κάτω από τη σημαία της ΕΕ των καπιταλιστών, που ο ΣΥΡΙΖΑ ως σημαιοφόρος την κουνάει στις συναντήσεις στο Τέξας, στο Κόμο, στις συναντήσεις με τους υπουργούς της Μέρκελ;
  • Μπορεί τις αξίες, τα ιδανικά, για έναν κόσμο καλύτερο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να τα αφήνεις να τα τσαλαπατά ο ΣΥΡΙΖΑ της κοινωνικής συναίνεσης και συνοχής, δηλαδή της υποταγής της εργατικής τάξης στους εκμεταλλευτές;
Ψάχνουν συνενόχους

Ακούμε με προσοχή όσους κακοπροαίρετα - και άλλους καλοπροαίρετα - μας λένε να βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι σε μια κυβέρνηση της Αριστεράς ή έστω να δώσουμε ψήφο ανοχής. Μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναμασούν τα περί ανοχής του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ομως, ανοχή σημαίνει εντολή σε κυβερνητικό πρόγραμμα. Και το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της ΕΕ, των μονοπωλίων. Κυβερνητικό πρόγραμμα που δεν απελευθερώνει το λαό από τα βαριά δεσμά του μνημονίου, γιατί δεν καταργεί όλους τους εφαρμοστικούς αντιλαϊκούς νόμους. Γιατί δε δίνει πίσω στο λαό ό,τι του πήραν με το μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ανοχή για να συνεχίσει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο και θέλει το ΚΚΕ, τους αριστερούς ανθρώπους, να γίνονται το άλλοθι της υποχώρησής του, της μετάλλαξής του, της κωλοτούμπας του.

(...) Συνενοχή θέλει λοιπόν, όχι μόνο ανοχή! Γιατί; Για να δώσει στο λαό ψίχουλα σήμερα και αύριο να του πάρει όλο το καρβέλι. Ανοχή σε κυβέρνηση που είναι μέσα στο colpo grosso της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σημαίνει χειρότερα δεινά για το λαό αύριο. Αυτό που πρέπει πρώτα να κάνει ο λαός, στις 25 Γενάρη, είναι να μη δείξει καμία ανοχή ούτε στη ΝΔ και στο «παλιό - καινούργιο» που έρχεται ντυμένο σα «νέο», τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κανένας εφησυχασμός

Προχωράμε μπροστά, δυναμικά! Λίγες μέρες έμειναν. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα. Κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση. Ο λαός έχει ζήσει παραμονές εκλογών πολλά, από όσους θέλουν να συκοφαντήσουν, να χτυπήσουν το ΚΚΕ. Από όσους θέλουν να εμποδίσουν έναν κόσμο από το να στηρίξει εκλογικά το ΚΚΕ.

Και τι δεν έχουν δει τα μάτια μας: Στημένες προβοκάτσιες και ψέματα, ότι δήθεν η ψήφος στο ΚΚΕ είναι χαμένη ψήφος, ότι όσα λέει είναι για τη δευτέρα παρουσία και άλλα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι που εμφανίζονται από τα σκοτάδια με τη μάσκα του φίλου του κομμουνιστή για να σου πουν ότι «τώρα κρίνεται η κυβέρνηση», ότι το ΚΚΕ δεν έχει ανάγκη την ψήφο, πάει καλά...

Η στόχευσή τους είναι να βγει αποδυναμωμένο το ΚΚΕ, για να μην έχουν απέναντί τους αύριο μια δυναμική εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή και μέσα στο λαϊκό κίνημα, για να περνάνε εύκολα τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς τους. Εχουν στόχο να είναι αδύναμη η μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να τους πιέσει, να διεκδικήσει, να μπορεί ο λαός να είναι δυνατός.

Γι' αυτό, επαγρύπνηση μέχρι το τελευταίο λεπτό και στην κάλπη να πέσει ΚΚΕ δαγκωτό!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ