ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Να ακυρωθεί η Συμφωνία με τις ΗΠΑ! Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Κινητοποιήσεις τη μέρα ψήφισής της στη Βουλή

MotionTeam

Με αίτημα την άμεση ακύρωσή της, οι Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις, οι οποίες έχουν συγκροτηθεί από Επιτροπές Ειρήνης, εργατικά σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος σε όλη τη χώρα, καλούν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που οργανώνουν τη μέρα ψήφισης της Συμφωνίας με σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!».

Θυμίζουμε πως η διαδικασία για την έγκρισή της ξεκίνησε την Τρίτη, με συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής - εκεί όπου αποτυπώθηκε και πάλι η σύμπλευση των αστικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη εμπλοκή - και πλέον οδεύει για την Ολομέλεια, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα συζητηθεί την επόμενη Πέμπτη 30 Γενάρη.

Μέχρι στιγμής, για τη μέρα εκείνη συλλαλητήρια έχουν αποφασιστεί στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στον Βόλο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο και την Αλεξανδρούπολη.

Ενάντια στην επικίνδυνη Συμφωνία η Επιτροπή Αγώνα Ηρακλείου οργανώνει αύριο, Παρασκευή, συναυλία, στις 6.30 μ.μ., στη Λότζια.

Στο μεταξύ, την κατάπτυστη «ανανεωμένη» Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις καταδικάζουν καθημερινά και νέοι φορείς του εργατικού κινήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται από τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία. Ενώ και η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας δηλώνει την αντίθεσή της στη Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ και τη συμμετοχή του Σωματείου σε κάθε κινητοποίηση ενάντιά της.

Στο σχετικό κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στην Αττική, καταγγέλλεται η κυβέρνηση της ΝΔ που φέρνει προς ψήφιση μια Συμφωνία, η οποία «μετατρέπει τη χώρα μας όχι μόνο σε πολεμικό ορμητήριο για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή και σε στόχο, σε μαγνήτη επιθέσεων, όπως έχει γίνει ξεκάθαρο από δηλώσεις αξιωματούχων της Ρωσίας και του Ιράν, αυξάνοντας τους κινδύνους για το λαό μας».

Σημειώνονται ωστόσο οι ευθύνες και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που έστρωσε το δρόμο στη σημερινή και στην επικίνδυνη Συμφωνία που «δίνει το ελεύθερο στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να διατηρεί και να λειτουργεί στρατιωτικές και βοηθητικές υποδομές εντός των εγκαταστάσεων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ενισχύει τις πολεμικές δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που διαχρονικά έχει εκπληρώσει βρώμικο ρόλο σε όλους τους πολέμους και επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κ.α. Εντάσσει και επίσημα πλέον στο πλέγμα των ευρωατλαντικών υποδομών στη χώρα μας τις βάσεις που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Λάρισα, ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, καθώς και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου ήδη έχουν κάνει "απόβαση" στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ».

Η Επιτροπή Αγώνα υπογραμμίζει ότι αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων να καλλιεργήσουν επικίνδυνο εφησυχασμό, να παρουσιάσουν ως παράγοντες δήθεν ασφάλειας και σταθερότητας τις πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν τη χρονική περίοδο όπου: «ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο. Δεν αναγνωρίζουν σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, παρά μόνο έναν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Θέτουν ολοένα και πιο επίμονα στο τραπέζι τα νέα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο και το Αιγαίο, στο όνομα της συνδιαχείρισης και συνεκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και των θαλάσσιων ζωνών».

«ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κι από κοντά η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα πιάσουν το λαϊκό κίνημα στον ύπνο! Οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία, ο λαός συνολικά θα τους χαλάσουμε τα σχέδια! Εντείνουμε και δυναμώνουμε τον αγώνα και την πάλη μας!», καταλήγει η ανακοίνωση, που καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην πάλη με αιτήματα: Να αποσυρθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό. Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πλατύ άνοιγμα για τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή

Με εκδηλώσεις - συζητήσεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές συνεχίζεται το πλατύ άνοιγμα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με στόχο την ενημέρωση του λαού για τις επικίνδυνες εξελίξεις από την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ διακινούν τις ανακοινώσεις, γράφουν συνθήματα, συζητούν με τους εργαζόμενους, καλώντας τους να μη μένουν θεατές, αντίθετα να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στη μετατροπή της χώρας σε απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, για την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ.

  • Η ΤΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ διοργανώνει την Κυριακή 26 Γενάρη στις 11 π.μ. πολιτική εκδήλωση, στην αίθουσα ορκωμοσίας «Γ. Μυλωνάς» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με θέμα «Η εμπλοκή της Ελλάδας στο σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
  • Η ΚΟΒ Νεάπολης Λάρισας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Φιλιππούπολης, με θέμα «Οι επικίνδυνες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στη "δίνη" των γεωπολιτικών ανταγωνισμών και αντιλαϊκών συμφερόντων». Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Με το ίδιο θέμα διοργανώνουν εκδήλωση η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, την Τρίτη 28 Γενάρη στις 6 μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα 2). Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς.
  • Την Κυριακή 26 Γενάρη στις 12 μ., στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, καλεί η ΚΟΒ Ηθοποιών, με ομιλήτρια την Βιβή Σιώρα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί, αύριο Παρασκευή 24 Γενάρη και ώρα 11.30 το πρωί, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ