ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Μεταμνημονιακή» παρακολούθηση με δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Σε εξέλιξη η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με τους «θεσμούς»

Eurokinissi

Σε εξέλιξη η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με τους «θεσμούς»
Με το βλέμμα στη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και με φόντο την κλιμάκωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα οι «συζητήσεις» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο - Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, και με το ΔΝΤ σε ρόλο «συμβούλου» - αναφορικά με τις «εκκρεμότητες» του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει, σε αυτήν τη φάση, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα Εργασιακά καθώς και οι εξελίξεις των δημοσιονομικών δεδομένων και προοπτικών στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με άξονα τις «ανησυχίες» για τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε συνδυασμό και με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και με τους ρυθμούς ανάκαμψης που θα εμφανίσει το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2019. Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, για τη «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση, πέρα από τις τράπεζες, προβλέπει την κλιμάκωση σειράς νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Το ζήτημα της απομείωσης των προβληματικών δανείων συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών». Στην προσπάθεια για τη δραστική απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» αυτά συγκαταλέγονται και τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης, ενώ σε αυτήν τη φάση προκρίνεται το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά το «ιταλικό μοντέλο» που έχει προηγηθεί. Πρόκειται για μεταφορά πακέτων με «κόκκινα» δάνεια σε εταιρεία «ειδικού σκοπού», που με τη σειρά της θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων με την κάλυψη των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, στις «λύσεις» που δρομολογούνται συγκαταλέγονται:

-- Η κατάργηση διάταξης του νόμου 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών.

-- Προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη.

-- Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς να καθορίζονται με άξονα τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως αυτές προσδιορίζονται από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) κ.ά.

Οι «προκλήσεις» του ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, καθώς, όπως αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο του, «η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό και με τους κινδύνους που εκδηλώνονται, αποτελούν τις «προκλήσεις» για το 2019, που βέβαια θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι προϊδεάζουν για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού μέσω του «μηνιαίου δελτίου» αξιώνουν και νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση την «περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον».

Αναφορικά δε με τον πολιτικό κύκλο «θυμίζουν» πως «το 2019 είναι έτος εκλογών, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων θα θέσει την οικονομική δραστηριότητα για ένα διάστημα σε κατάσταση αναμονής ή και αβεβαιότητας» και κατά συνέπεια, όπως λένε, «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το διάστημα αυτό να είναι σύντομο, αποφεύγοντας έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ, «θυμίζοντας», ουσιαστικά, τη συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών» εστιάζει στη διασύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου «να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων».

Κατώτατος μισθός με ανταλλάγματα στην εργοδοσία

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συνδέει τις «αυξήσεις» στους κατώτατους μισθούς, όπως αυτές διαμορφώνονται από το μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με «ανταλλάγματα» όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση της ηγεσίας της ΕΣΕΕ με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι εκπρόσωποί της «επισήμαναν τη θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα», δηλαδή συνδέουν τις «αυξήσεις» με την τόνωση της κατανάλωσης και του τζίρου στο λιανικό εμπόριο.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ εξέφρασε στους «θεσμούς» τις επιφυλάξεις της «για το μείζον θέμα του αυξημένου σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μη μισθολογικού κόστους».

«ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΠΟΥΔΑΣΑΜΕ ΣΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ»
Δεκάδες υπογραφές στήριξης στην πρωτοβουλία ίδρυσης συλλόγου

Περισσότερες από 170 υπογραφές έχει συγκεντρώσει σε μια βδομάδα το κείμενο που διακινείται από απόφοιτους σχολών σοσιαλιστικών χωρών, για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας δημιουργίας Πανελλαδικού Συλλόγου Σπουδαστών στις Σοσιαλιστικές Χώρες.

Πρόκειται για πρωτοβουλία που έρχεται σε συνέχεια των επιτυχημένων εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με γενικό τίτλο «Εμείς που σπουδάσαμε στο Σοσιαλισμό».

Στο κείμενο που είναι αναρτημένο στο site της ομάδας πρωτοβουλίας (studofsoc.wordpress.com) αναφέρεται:

«Το περιεχόμενο και οι στόχοι του υπό διαμόρφωση Συλλόγου, που μπορούν να εμπλουτιστούν με παραπέρα προτάσεις και σκέψεις, αφορούν:

  • Τη συμβολή στην επιστημονική έρευνα (μελέτη, μεταφράσεις, μαρτυρίες κ.λπ.) για την πορεία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε κάθε χώρα, τα προβλήματα, τις αδυναμίες και τα αίτια που οδήγησαν στο ιστορικό πισωγύρισμα, στις ανατροπές και την καπιταλιστική παλινόρθωση.
  • Την προβολή της προσφοράς και των επιτευγμάτων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα. Την ανάδειξη και υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας από την επιχείρηση παραχάραξης. Την τεκμηριωμένη απάντηση στην εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού.
  • Τη συμβολή στη διαπάλη σε επιστημονικό επίπεδο για τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που αφορούν τους διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής και σχετίζονται με τα αντικείμενα των σπουδών μας.
  • Τη συμβολή στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος και την οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της μεγάλης πλειοψηφίας.
  • Τη συμβολή στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και για την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα σχέδιά τους.
  • Τη συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δικτύων αλληλεγγύης γενικότερα και ανά ειδικότητα (εκπαιδευτικοί, γιατροί κ.λπ.) στο πλαίσιο του μαζικού λαϊκού κινήματος.
  • Τη συμβολή στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων με πολιτιστικό, μορφωτικό περιεχόμενο (εκδηλώσεων, επισκέψεων, εκδρομών κ.λπ.).
  • Την επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων, όλων εμάς που μας ενώνουν κοινές εμπειρίες και αναμνήσεις από τα φοιτητικά μας χρόνια στις ιδιαίτερες συνθήκες των χωρών που σπουδάζαμε.

Το κάλεσμά μας απευθύνεται σε όλους αυτούς που σπούδασαν στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στη βάση του παραπάνω κειμένου, ζητάμε την επώνυμη ενυπόγραφη στήριξη, έντυπα ή μέσω του email (studentsofsocialism@gmail.com), προκειμένου στο επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε στη δημοσίευση σχεδίου καταστατικού για παρατηρήσεις και γνώμες.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμβάλουν προωθώντας το παραπάνω κείμενο σε όσους γνωρίζουν και να τους φέρουν σε επαφή μαζί μας, προκειμένου να ενημερώνονται για την εξέλιξη των διαδικασιών και των πρωτοβουλιών που θα αναπτύξουμε το επόμενο διάστημα. Σκόπιμο είναι ο χρονικός ορίζοντας συλλογής υπογραφών να μην ξεπεράσει τον ένα μήνα».

Διεργασιών συνέχεια

Διεργασίες αναμόρφωσης με καταλύτη τη συμφωνία των Πρεσπών και ζητούμενο την καλύτερη προάσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης «τρέχουν» και στα «ακροδεξιά» του αστικού πολιτικού χάρτη, όπως φάνηκε από την αναζήτηση εκλογικής συνεργασίας που ανήγγειλαν χτες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος με τον Τ. Μπαλτάκο, γενικό γραμματέα του μορφώματος «Δύναμη Ελληνισμού» μετά τη συνάντησή τους που έγινε στη Βουλή.

Ο Π. Καμμένος, σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ήδη υπήρχε μια «στενή σχέση» μεταξύ τους και στενή συνεργασία και πως τώρα «η υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών μας οδηγεί στο να μοιραστούμε ότι συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση έχουν από κοινού αποφασίσει την παράδοση του ονόματος "Μακεδονία"». Γι' αυτό «ξεκινήσαμε έναν διάλογο για το πώς μπορούν να βρεθούν οι συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μια κοινή προσπάθεια στο μέλλον», διευκρινίζοντας ότι «μιλάμε για εκλογική συνεργασία».

Ο δε Τ. Μπαλτάκος, ο οποίος σημειωτέον ήταν πρώην σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά και συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη, ενώ γνωστές είναι και οι σχέσεις του με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, είπε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα κόμμα το οποίο θα έχει έναν αμιγώς δεξιό χαρακτήρα. Είναι ένα κόμμα που λείπει αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι θα κάνουν ένα «ευρύτατο προσκλητήριο» και σε πρώην υπουργούς της ΝΔ τους οποίους υπολόγισε στους 45 «για τη δημιουργία ενός ευρέως πατριωτικού μετώπου με σκοπό πλέον την προσπάθεια έτσι ώστε το όνομα της Μακεδονίας να μην περάσει στα χέρια των Σκοπιανών». Από το προσκλητήριο αυτό δεν απέκλεισαν τον πρόεδρο του άλλου ακροδεξιού μορφώματος «Ελληνική Λύση», Κ. Βελόπουλο, και πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ.

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, σε συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αποχώρησή της από το «Κίνημα Αλλαγής», μετά τη διαγραφή του προέδρου της, Θ. Θεοχαρόπουλου, από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή τη συμφωνία του με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση με γιατρούς για τις πολιτικές εξελίξεις

Η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλεί ιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το Σάββατο 26 Γενάρη και ώρα 6 μ.μ., στο δώμα του «Ευαγγελισμού», σε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του ΚΚΕ και την ανάγκη ισχυροποίησής του.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις 3 Φλεβάρη η συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Τη χρονιάτικη συνεστίασή της διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 3 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων «ΟΡΦΕΑΣ», στην Καλλιθέα (οδός Πατριάρχου Γρηγορίου 69, σταθμός ΗΣΑΠ «Καλλιθέα»). Στο πλαίσιο της συνεστίασης θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλεί τα παραρτήματά της να προμηθευτούν προσκλήσεις για τη συνεστίαση από τα κεντρικά της γραφεία (Μαυρομματαίων 12, Αθήνα, 2ος όροφος).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ