ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ
Οχι στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
  • Στην Αθήνα, στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ) θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια με σύνθημα «ΟΧΙ στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ΟΧΙ στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ΟΧΙ στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, ΝΑΙ στη φιλία - αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών» οργανώνουν Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη 24 Γενάρη.

Συγκεκριμένα:

-- Στην Αθήνα, η ΚΟ Αττικής καλεί στις 6.30 μ.μ., στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ). Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

-- Στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας στο Αγαλμα Βενιζέλου.

-- Στη Λάρισα, την ίδια ώρα, η ΚΟ Θεσσαλίας διοργανώνει πανθεσσαλική συγκέντρωση στην πλατεία ΑΤΑ.

Για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πραγματοποιούν πλατύ άνοιγμα σε τόπους δουλειάς και γειτονιές. Με την αφίσα, με πανό, με τη διακίνηση του φυλλαδίου του Κόμματος, καλούν σε μαζική συμμετοχή το λαό, για να εκφραστεί η αντίθεση στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η καταδίκη της επαίσχυντης συμφωνίας που δυναμώνει την παρουσία του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, αποτελώντας άλλη μια μόνιμη πηγή αποσταθεροποίησης και τροφοδοτώντας και στις δυο μεριές των συνόρων εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς. Καλούν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να αντιταχθούν στους σχεδιασμούς αυτούς, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη και την κοινή πάλη με τους γείτονες λαούς. Το κάλεσμα αυτό διαδίδεται και από τις συγκεντρώσεις που γίνονται καθημερινά σε όλες τις γειτονιές ενόψει των τοπικών και περιφερειακών εκλογών.

Εκδηλώσεις - συζητήσεις για τη συμφωνία

Η ΤΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η συμφωνία των Πρεσπών, ο ρόλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια και οι θέσεις του ΚΚΕ», αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Plaza» στη Ρόδο. Θα μιλήσει ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Εκδήλωση ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ διοργανώνει η ΤΕ Φλώρινας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνελεύσεων του Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Φλώρινας. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Απάντηση στην επιχείρηση εξωραϊσμού

Οι συγκεντρώσεις αποτελούν ταυτόχρονα απάντηση στον εξωραϊσμό των επικίνδυνων ευρωατλαντικών σχεδιασμών που υπηρετούνται με τη συμφωνία στον οποίο επιδίδονται τις τελευταίες μέρες τα κυβερνητικά επιτελεία, με τις τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών στη Βουλή και με τα διάφορα προπαγανδιστικά ραβασάκια που διακινούν, όπως αυτό που διακίνησε το υπουργείο Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Τα κυβερνητικά επιτελεία, όταν δεν αποκρύπτουν τελείως το ευρωατλαντικό περιεχόμενο της συμφωνίας, όπως αυτό αποτυπώνεται «με το νι και με το σίγμα» στο δεύτερο άρθρο της, για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, επιχειρούν να «ξεπλύνουν» τα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παρουσιάζοντάς τα ως παράγοντες «σταθερότητας και ειρήνης» στην περιοχή.

Παρουσιάζουν δηλαδή ότι ο λύκος θα φυλάξει τα πρόβατα. Κρύβουν ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή οξύνουν τους ανταγωνισμούς με τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε πολύ επικίνδυνες εξελίξεις τους λαούς της περιοχής.

Μάλιστα η κυβέρνηση πάει κι ένα βήμα παραπέρα, αφού παρουσιάζει ως «εθνικό συμφέρον» και «πατριωτικό καθήκον» τη στήριξη των σχεδίων αυτών, μιλώντας για «αναβάθμιση» της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Παρουσιάζει δηλαδή ως στόχο του λαού το στόχο της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή, ώστε να πάρουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι «μερτικό» από τη λεία, να ανοίξουν - όπως προσδοκούν - νέα πεδία κερδοφορίας.

Αυτή είναι εξάλλου η υποτιθέμενη «εθνική» γραμμή στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, κατηγορώντας τα άλλα αστικά κόμματα για «ασυνέπεια» και αξιοποιώντας παράλληλα τη στάση της ΝΔ και των υπόλοιπων δυνάμεων που σηκώνουν τον ονοματολογικό «αχό» για να κρύψουν την ταύτισή τους πάνω στο βασικό ζητούμενο της συμφωνίας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία «διαφυλάσσεται σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση άλλων, αυξανόμενων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», δείχνοντας δηλαδή προς την κατεύθυνση της Τουρκίας.

«Ξεχνάει» βέβαια να πει πως η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο όχι μόνο εξελίσσεται εντός ΝΑΤΟ - που έτσι κι αλλιώς δεν βλέπει σύνορα στην περιοχή, την οποία αντιμετωπίζει ως «ενιαίο χώρο», και μιλάει για «διμερείς διαφορές» - αλλά επιπλέον πολλαπλασιάζεται ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Δεν έχει παρά να δει κανείς τις αποστολές που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ως «μεντεσές» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων απέναντι και στην Τουρκία, στο φόντο της επιδείνωσης των σχέσεων της τελευταίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η κυβέρνηση βάζει το λαό σε πολύ μεγάλους κινδύνους, είτε στο ενδεχόμενο μιας παραπέρα κλιμάκωσης που θα οδηγήσει σε σύγκρουση, με «αιχμή» του ΝΑΤΟικού δόρατος την Ελλάδα, είτε σε περίπτωση κάποιου πρόσκαιρου συμβιβασμού, που με μαθηματική ακρίβεια θα ακουμπάει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Π.χ. η ένταξη εδώ και μια δεκαετία της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ σε τίποτα δεν εμπόδισε - κάθε άλλο μάλιστα - τους αλυτρωτισμούς και τα σχέδια περί «Μεγάλης Αλβανίας».

Καμία «διασφάλιση» λοιπόν δεν προσφέρει η ένταξη στο ΝΑΤΟ απέναντι σε αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς, που έτσι κι αλλιώς αποτελούν «εργαλείο» το οποίο έχει αξιοποιηθεί κατά κόρον και στα Βαλκάνια για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Το γεγονός αυτό μάλιστα, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αποτυπώνεται και στην ίδια τη συμφωνία, που διατηρεί ολοζώντανο το «σπέρμα» του αλυτρωτισμού, κυρίως στα σημεία όπου αφήνεται ανοιχτός ο εθνοτικός προσδιορισμός του όρου «μακεδονικός» (αναφορές σε «ιθαγένεια», «γλώσσα» και «λαό») κάτι που δεν αλλάζει με τη ρηματική διακοίνωση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του «αυτοπροσδιορισμού», που ανοίγει την πόρτα για κάθε λογής επικίνδυνα σχέδια. Ολα αυτά τα στοιχεία αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα στην εκδήλωση του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, στην αξιοποίησή τους κατά το δοκούν στα επόμενα βήματα του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Αυτό το πρόβλημα δεν αλλάζει ούτε από τη ρηματική διακοίνωση που απέστειλε στην Ελλάδα το ΥΠΕΞ της γείτονος και την οποία επικαλείται η κυβέρνηση, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα στοιχεία αυτά της συμφωνίας με το αντιδραστικό ιδεολόγημα του «αυτοπροσδιορισμού», που ανοίγει την πόρτα για κάθε λογής επικίνδυνα σχέδια. Το ίδιο πρόβλημα γεννάνε και οι αναφορές στον «μακεδονικό λαό». Ολα αυτά τα στοιχεία αφήνουν ορθάνοιχτη την πόρτα στην εκδήλωση του αλυτρωτισμού και του εθνικισμού σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, στην αξιοποίησή τους κατά το δοκούν στα επόμενα βήματα του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στην εκδήλωση που διοργανώνουν το Τμήμα της ΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά και η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με θέμα «Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα, για σύγχρονα δικαιώματα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Φλεβάρη και ώρα 18.30, στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6).

Πούλμαν για το συλλαλητήριο στην Αθήνα

-- Νέα Μάκρη: 5 μ.μ. από την πλατεία Ν. Μάκρης

-- Ραφήνα: 5.15 μ.μ. από τον ΟΤΕ

-- Λαύριο: 4.30 μ.μ. από το Αγαλμα Μεταλλωρύχου

-- Κερατέα: 4.45 μ.μ. από την κεντρική πλατεία

-- Καλύβια: 4.45 μ.μ. από την κεντρική πλατεία

-- Ολυμπιακό Χωριό: 5.15 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21

-- Μενίδι: 5.30 μ.μ. από την πλατεία Καράβου

-- Κόκκινος Μύλος: 5.40 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία

-- Ανω Λιόσια: 5.30 μ.μ. από την τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο)

-- Ζεφύρι: 5.40 μ.μ. από τη στάση του Προαστιακού



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ