ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Απαιτούν λύση στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη

Κινητοποιήσεις μετά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που σημειώθηκαν στο σχολείο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις συνθήκες υγιεινής στο σχολείο και για την υγεία μαθητών και προσωπικού πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη του Συλλόγου Γονέων του 2ου Εργαστηρίου Ειδικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) που λειτουργεί στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, μετά τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης που εκδηλώθηκαν, αλλά και την επανειλημμένη παρουσία ποντικών από τον περασμένο Νοέμβρη. Η λεπτοσπείρωση είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από βακτήρια, είναι επίσης γνωστή ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών, πυρετός των βάλτων κ.λπ., και τα συμπτώματά της μπορεί να είναι από ήπιας έως και βαριάς μορφής.

Εδώ και δυο βδομάδες οι γονείς των μαθητών δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αφού ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από τις υγειονομικές υπηρεσίες αν είναι ασφαλές να βρίσκονται στο χώρο. Εχει γίνει δύο φορές μυοκτονία και απολύμανση, όμως με την έναρξη των μαθημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων εμφανίστηκαν νέα κρούσματα στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών).

Για την κατάσταση έχουν ενημερωθεί έγκαιρα ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Σύλλογος Καθηγητών, λόγω των πολλών συμπτωμάτων, αποφάσισε με δική του πρωτοβουλία να συστήσει τη διενέργεια ιατρικών - μικροβιολογικών εξετάσεων για λεπτοσπείρωση. Μέχρι και χτες είχαν καταγραφεί 14 θετικά δείγματα, που αφορούν σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και φοιτητές που πραγματοποιούν την πρακτική τους. Ο αριθμός αυτός θεωρείται ότι θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες, καθώς αναμένεται να εξεταστούν και άλλα δείγματα.

Οι γονείς ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να κινητοποιηθούν άμεσα και να δώσουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα. Τονίζουν ότι αυτό μπορεί να συμβεί με τη μεταφορά του σχολείου σε κατάλληλο χώρο, καθώς σήμερα φιλοξενείται σε χώρο παλιάς βιοτεχνίας, ενώ περιβάλλεται από αποθήκες και χώρους που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια.

Συνολικά στο σχολείο φοιτούν 40 παιδιά, που έχουν ειδικές ανάγκες και αναπηρίες (εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση - μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία), γεγονός που καθιστά ακόμη πιο ευάλωτη την υγεία τους.

Ο Σύλλογος Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (ΣΕΕΠΕΑ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ότι «αυτή η κατάσταση είναι ένα δείγμα της "κανονικότητας" που διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι υπάρχει στην Εκπαίδευση. Το 2018, παιδιά, και μάλιστα με ειδικές ανάγκες, να καλούνται να κάνουν μάθημα σε παλιά βιοτεχνία, αντιμέτωπα με κρούσματα λεπτοσπείρωσης». Και απαιτεί από την κυβέρνηση, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης και το δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη να δώσουν άμεση και οριστική λύση στο ζήτημα.

Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πυλαίας - Χορτιάτη κατέθεσε Ερώτηση προς την αντιδήμαρχο Απασχόλησης, Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Παιδείας, για το πρόβλημα που έχει προκύψει στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας μετά την εμφάνιση τρωκτικών. Ρωτά: Τι μέτρα πήρε ο δήμος για τη διασφάλιση των συνθηκών υγείας για τους μαθητές και το προσωπικό που στεγάζονται σήμερα στο συγκεκριμένο κτίριο; Τι μέτρα πήρε ο δήμος ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η συγκεκριμένη εκπαιδευτική δομή; Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του προβλήματος;

Ανώτατα Ιδρύματα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Την ανάγκη για μια Ανώτατη Εκπαίδευση σύμφωνη με τις δυνατότητες της εποχής, που θα αποβλέπει στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών, τόνισε ο δήμαρχος Πετρούπολης Β. Σίμος, κατά τη συνάντηση που έγινε στις 18 Γενάρη μεταξύ του υπουργού Παιδείας και δημάρχων της Δυτικής Αττικής, με αντικείμενο την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οπως ενημερώνει ο δήμος Πετρούπολης, «μετά την εισήγηση του υπουργού, όπου παρουσίασε την κυβερνητική πολιτική για το θέμα, τοποθετήθηκε ο δήμαρχος Πετρούπολης, ο οποίος ανέφερε ότι με τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής δεν αντιμετωπίζονται, αλλά διατηρούνται η κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων και η κατεύθυνση υποβάθμισης και ευελιξίας των σπουδών.

Επιπλέον, ο δήμαρχος επισήμανε ότι προχωρά παραπέρα η κατηγοριοποίηση των πτυχίων, των Τμημάτων και των αποφοίτων, κάτι που συνεπάγεται τη συνολική υποβάθμιση της παρεχόμενης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των αποφοίτων.

Πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου master, πανεπιστημιακά πτυχία επιπέδου bachelor, διετή προγράμματα, και επιπλέον οι παλιοί απόφοιτοι των ΤΕΙ (που το πτυχίο τους δεν θα αναγνωρίζεται ως πανεπιστημιακό) συνθέτουν ένα διαβαθμισμένο "μωσαϊκό" για τα ίδια ουσιαστικά επιστημονικά αντικείμενα και τα ίδια επαγγέλματα.

Τόνισε επίσης ότι με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής υλοποιείται ο νόμος για διετή προγράμματα κατάρτισης, που θα παρέχουν ουσιαστικά τσάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις και τους εφοπλιστές, μέσω πρακτικής άσκησης και μαθητείας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να διαμορφωθούν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα με βάση τις δυνατότητες της εποχής, τα οποία θα αποβλέπουν στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος Πετρούπολης τόνισε ιδιαιτέρως ότι είναι απολύτως απαραίτητο η επιστήμη, η Ερευνα και η τεχνολογική εξέλιξη να αποσκοπούν στην εξύψωση της λαϊκής ευημερίας και να τεθούν πραγματικά στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων».

Στο μεταξύ, σε κοινή δήλωσή τους οι δήμαρχοι Πετρούπολης, Β. Σίμος, και Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος, σημειώνουν μεταξύ άλλων πως «σήμερα είναι αναγκαίο όσο ποτέ ο λαός της Δυτικής Αττικής να παλέψει για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και όχι του κεφαλαίου».

Δράσεις ενάντια στα ναρκωτικά

Ο δήμος Καισαριανής και το ΚΕΘΕΑ οργανώνουν την πρώτη μαζική σύσκεψη φορέων και κατοίκων της Καισαριανής για το πρόγραμμα πρόληψης - έγκαιρης παρέμβασης για τις εξαρτήσεις, που θα υλοποιηθεί στο δήμο Καισαριανής την τριετία 2018 - 2020. Η σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής.

Αντίστοιχα, ο δήμος Πατρέων, η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του δήμου Πατρέων και το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, 24 Γενάρη, εκδήλωση στην «Αγορά Αργύρη», στις 6 μ.μ. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο των δράσεων των ανωτέρω φορέων ενάντια στα ναρκωτικά και στις εξαρτήσεις, και έχει ως κεντρικό σύνθημα «Οχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης». Οι ομιλίες θα επικεντρωθούν στα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση κάνναβης και στις επιπτώσεις της νομιμοποίησής της.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η ημερίδα για την Ειδική Αγωγή

«Μόρφωση για παιδιά με ειδικές ανάγκες, μύθος και πραγματικότητα», είναι ο τίτλος της ημερίδας που διοργανώνει αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, από τις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας (Βασ. Ολγας 198), και θα επικεντρώσει στα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς στο χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Η Ομοσπονδία διοργανώνει την ημερίδα σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής και καλεί όλες τις Ενώσεις και τους Συλλόγους να ενημερώσουν το σύνολο των γονέων, να παραβρεθούν στη συζήτηση και να διεκδικήσουν τα αιτήματα για κάλυψη των πραγματικών αναγκών της Ειδικής Αγωγής.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας θα κηρύξει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Αθανάσιος Κοκονάς, χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕΑ Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Λασιόπουλος, ενώ θα γίνουν και οι εξής παρεμβάσεις:

  • «Ψυχολογία των μαθητών με ειδικές ανάγκες», από τη σχολική ψυχολόγο Χαρά Παπαϊωάνου.
  • «Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή», από την εκπαιδευτικό Ειρήνη Σκοπελίτη.
Παιδική θεατρική παράσταση

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη» καλεί τα παιδιά των μελών του και τα παιδιά των σχολείων των περιοχών του στην παιδική θεατρική παράσταση «Απαγορεύεται η Μουσική», από τη θεατρική ομάδα «Κοπέρνικος». Η παράσταση θα δοθεί στο δημαρχείο της Καισαριανής (Βρυούλων και Κλαζομενών), το Σάββατο 27 Γενάρη, στις 11.30 π.μ. (προσέλευση στις 11 π.μ).

Σε μια όμορφη και ήσυχη πολυκατοικία, ο κύριος Ευδαίμων, ένας στρυφνός και πειθαρχημένος κύριος, ζει μια απολύτως αθόρυβη καθημερινότητα. Ολα ανατρέπονται όμως, όταν στο διπλανό διαμέρισμα μετακομίζει ένας νεαρός μουσικός, μαέστρος μιας παιδικής χορωδίας και λάτρης κάθε είδους μουσικής... Πρόκειται για μια παράσταση που μιλάει για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την ελευθερία και το σεβασμό, γεμάτη μουσική, ζωντανές ερμηνείες τραγουδιών επί σκηνής και ενεργή συμμετοχή των μικρών θεατών.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Προετοιμάζουν την Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού

Βδομάδα συνεδριάσεων είναι αυτή που διανύουμε για δεκάδες 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια στην Αθήνα και όλη τη χώρα, μπροστά στην Πανελλαδική Συνάντηση Συντονισμού που έχει καλέσει η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών της Αθήνας, για την Κυριακή 28 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, στο 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου (Πλουμπίδη 24, Χαϊδάρι).

Ηδη πολλές είναι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί για τη συνάντηση από Συντονιστικές Επιτροπές και Μαθητικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα, με προοπτική να συνεχίσουν να αυξάνονται, στην τελική ευθεία προς την Πανελλαδική Συνάντηση.

Παράλληλα παίρνονται μια σειρά πρωτοβουλίες προετοιμασίας της Συνάντησης, και στο πλαίσιο αυτό, στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή των μαθητών διοργανώνει την Παρασκευή 26 Γενάρη συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα, με στόχο να ενισχυθεί οικονομικά η μετάβαση των μαθητών στην Αθήνα για τη συνάντηση.

Ακόμα, στο Ηράκλειο Κρήτης, η Συντονιστική Επιτροπή διοργανώνει τουρνουά ποδοσφαίρου, το Σάββατο 27 Γενάρη, στο γηπεδάκι στα Δειλινά στο Ηράκλειο, με σύνθημα «Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση για το σχολείο των αναγκών μας!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ