ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
Χρήσιμες πληροφορίες για τους ψηφοφόρους

Δύο μέρες έμειναν μέχρι τη μέρα των εκλογών και οι ψηφοφόροι - ειδικά οι ετεροδημότες - καλό είναι να ενημερωθούν άμεσα για το πού ψηφίζουν, μέσω της ιστοσελίδας «ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ» (http://www.ypes.gr/Services/eea/eea.htm) και της σχετικής τηλεφωνικής γραμμής του υπουργείου Εσωτερικών (213.136.1500), που θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι και την Κυριακή (ώρες λειτουργίας: 09.00-17.00).

Υπενθυμίζεται πως όσοι ετεροδημότες έχουν καταθέσει σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη του 2014 (και δε ζήτησαν να ξεγραφτούν στο μεταξύ) ψηφίζουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους (εκτός από την ειδική περίπτωση που αναλύεται στο σχετικό θέμα που δημοσιεύουμε ΕΚΤΑΚΤΩΣ σήμερα στην ίδια σελίδα του «Ρ»).

Οι ψηφοφόροι που είχαν κάνει εκλογική μεταδημότευση για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές του Μάη 2014, αλλά δεν έκαναν αίτηση ώστε να επιστρέψουν στους δήμους όπου ήταν γραμμένοι παλαιότερα - ή την έκαναν μετά από την 31η Οκτώβρη - ψηφίζουν στο δήμο στον οποίο μεταδημότευσαν για να είναι υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές.

Σχετικά με τις μέρες της εκλογικής άδειας

Ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, για τις εκλογές της Κυριακής, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ειδικότερα:

-- Για τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Σε όσους μετακινηθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας εργάσιμης μέρας. Σε απόσταση 201 - 400 χιλιομέτρων, δύο εργάσιμων ημερών. Σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια τριών ημερών, εφόσον κινηθούν εξολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις εργάσιμες μέρες.

-- Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: Η ειδική άδεια είναι μία εργάσιμη μέρα σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 200 - 400 χιλιομέτρων και δύο εργάσιμων ημερών σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω. Για τα νησιά ισχύει ό,τι και στην περίπτωση της εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας. Η χορηγούμενη άδεια για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δε συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ' αποδοχών.

Εκπτώσεις σε εισιτήρια ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΚΤΕΛ

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χορηγεί έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων από τον τόπο διαμονής στον τόπο άσκησης του εκλογικού δικαιώματος και για τους ψηφοφόρους και για τους εκπροσώπους της δικαστικής αρχής, εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους για εκτέλεση υπηρεσίας. Η προαναφερόμενη έκπτωση 30% θα χορηγείται ΜΟΝΟ για την αγορά εισιτηρίων από φυσικά σημεία έκδοσης τίτλων μεταφοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (όχι για εισιτήρια μέσω Internet).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, για τους επιβάτες που θα αγοράσουν εγκαίρως τα εισιτήριά τους, θα παρέχεται και η έκπτωση προαγοράς 15%. Η παραπάνω έκπτωση 30% θα παρέχεται αποκλειστικά για ταξίδια που πραγματοποιούνται από τις 22 έως και 28 Γενάρη 2015.

Επίσης, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χορηγείται έκπτωση 25% επί της τιμής των κανονικών εισιτηρίων, τόσο για τους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους όσο και για τους εκλογείς που θα μετακινηθούν με υπεραστικά ΚΤΕΛ, στο πλαίσιο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος κατά το διάστημα από τις 23 έως 27 Γενάρη 2015.

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης

Υπενθυμίζεται ότι επιστρέφονται από χτες, με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, οι άδειες οδήγησης, καθώς και οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων (αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων) που έχουν αφαιρεθεί ή έχουν κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι που θα κινηθούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ανοιχτά και το Σαββατοκύριακο τα γραφεία ταυτοτήτων

Παράλληλα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εκλογέων κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, το προσεχές Σαββατοκύριακο τα γραφεία ταυτοτήτων των αστυνομικών υπηρεσιών, σε όλη τη χώρα, θα λειτουργήσουν πέραν του καθορισμένου ωραρίου λειτουργίας τους:

  • Αύριο Σάββατο από τις 08.00 έως τις 18.00.
  • Την Κυριακή 25/1 από τις 07.00 έως τις 19.00.

Ειδικότερα, σε περιπτώσεις αρχικής έκδοσης - αντικατάστασης δελτίων ταυτότητας, θα εκδίδεται άμεσα αυτό, ακόμα και την ημέρα της ψηφοφορίας, εφόσον προσκομιστούν αυτοπροσώπως από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.


ΠΡΟΣΟΧΗ! ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ!

Ολοι οι ετεροδημότες πρέπει να ψάξουν να βρουν ΑΜΕΣΑ και ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν.

Υπάρχει το εξής σοβαρό θέμα: Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια, δεν θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 25ηςΓενάρη στον τόπο κατοικίας τους, γιατί δε συστάθηκε ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών!

Και αυτό ανεξάρτητα από το εάν έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι τις 31 Οκτώβρη 2014 και ανεξάρτητα από το εάν ψήφισαν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους στις ευρωεκλογές.

Για παράδειγμα: Κάποιος από την εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας για να ψηφίσει στον τόπο που κατοικεί -για παράδειγμα στην εφετειακή περιφέρεια Εύβοιας που περιλαμβάνει τους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας- θα πρέπει να έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα Ευρυτάνων εκλογέων που κατοικούν στους νομούς Βοιωτίας και Εύβοιας. Εάν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 40 εκλογέων από την Ευρυτανία, τότε δεν μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας (Βοιωτία ή Εύβοια) αλλά ψηφίζει στην Ευρυτανία, στο δήμο που είναι εγγεγραμμένος.

Αυτό ισχύει ακόμα κι αν ψήφισε ως ετεροδημότης στις ευρωεκλογές του 2014, γιατί στις ευρωεκλογές, όλη η χώρα θεωρείται μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Γι' αυτό υπάρχει ο κίνδυνος, ένας ετεροδημότης ψηφοφόρος που ψήφισε στον τόπο κατοικίας του στις ευρωεκλογές του 2014, τώρα να μην μπορεί να κάνει το ίδιο, παρόλο που έχει κανονικά γραφτεί τους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών.

Επομένως, ειδικά οι ετεροδημότες ψηφοφόροι πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις», για να επιβεβαιώσουν ότι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, διαφορετικά να προγραμματίσουν τη μετάβασή τους στο δήμο, στους βασικούς καταλόγους του οποίου είναι γραμμένοι, ώστε να μη χαθεί καμία «κόκκινη» ψήφος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ