ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Νομισματική χαλάρωση για το κεφάλαιο, μνημόνια διαρκείας για το λαό

Η «αποφασιστική εφαρμογή» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στις «αγορές προϊόντων και εργασίας» θα συνοδεύει την επιχείρηση στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Συνδυασμό νέων αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το πρόγραμμα «χαλάρωσης» της νομισματικής πολιτικής που ανακοινώθηκε χτες από το διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μ. Ντράγκι. Ορος και προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών είναι η υπαγωγή της Ελλάδας σε συγκεκριμένο αντιλαϊκό πρόγραμμα, όπως δηλαδή το τρέχον μνημόνιο. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, για τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα εφαρμόζονται και πρόσθετα κριτήρια ως προς τους «επιλέξιμους τίτλους», οι οποίοι θα γίνονται αποδεκτοί από την ΕΚΤ.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η επιχείρηση ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα συνδυάζεται με νέα αντιλαϊκά μέτρα. Στο πλαίσιο παρουσίασης του προγράμματος νομισματικής χαλάρωσης, ο Μ. Ντράγκι εστίασε στην «αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και εργασίας» καθώς επίσης και στις δράσεις για τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Εν μέσω των αυξημένων κινδύνων και των αβεβαιοτήτων που εκδηλώνονται γύρω από τους αναιμικούς ρυθμούς ανάκαμψης, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης τόνισε ότι «οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας και θα πρέπει να εφαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς, αξιόπιστα και αποτελεσματικά». Και αυτό γιατί μόνο έτσι θα ενισχυθεί η μελλοντική «βιώσιμη ανάπτυξη» και οι επενδύσεις.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ

Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις:

-- H EKT θα αγοράζει τίτλους (κρατικά και ιδιωτικά ομόλογα) ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα.

-- Το πρόγραμμα ξεκινά το Μάρτη του 2015 και θα έχει διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβρη του 2016. Δυνητικά δηλαδή, στο βαθμό που θα υπάρξει και η ανάλογη ζήτηση -κάτι που είναι εξαιρετικά αβέβαιο- το συνολικό ποσό ενδέχεται να φτάσει σε 1,1 τρισ. ευρώ.

-- Το Μάρτη του 2015 θα ξεκινήσει η αγορά κρατικών ομολόγων που διαθέτουν «βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης», ενώ αργότερα μέσα στο 2015 αναμένεται, υπό προϋποθέσεις, να ξεκινήσουν οι αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων.

-- Για αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, απαιτείται η υπαγωγή των κρατών σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ, δηλαδή σε μνημόνια. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Μ. Ντράγκι, θα προβλέπονται επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τα ομόλογα των συγκεκριμένων κρατών.

-- Το ύψος των παρεχόμενων κεφαλαίων για το κάθε κράτος θα προσδιορίζεται ανάλογα με τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ (2,9% στην περίπτωση της Ελλάδας).

-- Προβλέπονται τρόποι διάχυσης και επιμερισμού τυχόν πιστωτικών κινδύνων ανάμεσα στην ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν τον κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδυναμώνονται παραπέρα και οι όποιες προτάσεις για «κούρεμα» των ομολόγων που θα περάσουν στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

-- Οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ δεν θα μπορούν να αγοράσουν πάνω από το 33% του χρέους μιας χώρας.

«Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη στάση της ΕΚΤ», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, καλώντας τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν το πρόγραμμα της ΕΚΤ σε συνδυασμό και με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

Η «επόμενη μέρα»

«Το μόνο πράγμα που μπορούμε και πρέπει να πούμε είναι ότι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα πρέπει να γίνουν σεβαστές από οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση». Αυτό δήλωσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, προδιαγράφοντας την αντιλαϊκή πολιτική και μετά το κλείσιμο της κάλπης, ανεξάρτητα από τη διαφαινόμενη εναλλαγή στην αστική διακυβέρνηση...

«Εφυγε» ο σ. Νίκος Θεοφιλάτος

Ο βετεράνος κομμουνιστής, σ. Νίκος Θεοφιλάτος, «έφυγε» χτες από τη ζωή, σε ηλικία 88 χρόνων.

Για το θάνατό του, η ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θλίψη ανακοινώνει το θάνατο του βετεράνου κομμουνιστή σ. Νίκου Θεοφιλάτου, που "έφυγε" σήμερα (σ.σ. χτες), πλήρης ημερών, από τη ζωή.

Ο σ. Νίκος Θεοφιλάτος γεννήθηκε το 1927 στα Δαμουλιανάτα Κεφαλονιάς, γιος φτωχής εργατοαγροτικής οικογένειας, έχασε τον πατέρα του σε ηλικία μόλις 5 ετών και η μητέρα του πάλεψε σκληρά να μεγαλώσει τον ίδιο και τα 4 αδέλφια του. Ο ίδιος, ανάμεσα στις φυλακίσεις και τις εξορίες, εργάστηκε ως οικοδόμος. Ολη η οικογένειά του πήρε μέρος στους μεγάλους αγώνες του λαού μας τα χρόνια '44-'49, ενώ οι 3 αδελφοί του, μαχητές του ΔΣΕ, "έπεσαν" κατά τη διάρκεια της τρίχρονης εποποιίας του.

Ο σ. Θεοφιλάτος εντάχθηκε το 1943 στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ, το 1945 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Το 1944, 17χρονος ΕΠΟΝίτης, πιάστηκε από τους Γερμανούς και παραδόθηκε στους ταγματασφαλίτες. Τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44 και μέχρι το τέλος του αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε στο τάγμα του ΕΛΑΣ στο Αργοστόλι.

Συνελήφθη τον Μάρτη του '45 και βασανίστηκε άγρια για να μαρτυρήσει ονόματα και τοποθεσίες συντρόφων του, όπως και το Σεπτέμβρη του '46 όταν και πέρασε από το βασανιστήριο της φάλαγγας. Ο σ. Νίκος βγήκε αλύγιστος από τις δοκιμασίες.

Στα 1947 έφυγε για την Αθήνα και συνδέθηκε αμέσως με την Κομματική Οργάνωση του Μεταξουργείου, συνελήφθη ξανά και εκτοπίστηκε στη Ψυτάλλεια και την Ικαρία για 4 μήνες, όταν και απολύθηκε ως άρρωστος.

Το Δεκέμβρη του 1947 πηγαίνει στην Πάτρα και από το 1950 δουλεύει συνεχώς για το Κόμμα και στην ΕΔΑ. Το 1967 συλλαμβάνεται από τη χούντα, αρνείται να κάνει δήλωση αποκήρυξης του Κόμματος και εξορίζεται στη Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου, όπου στήριξε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ, συνυπογράφοντας με 905 εξόριστους την απόφαση της 12ης Ολομέλειας της ΚΕ το 1968, ενάντια στην προσπάθεια μετάλλαξής του από τους λεγόμενους "ανανεωτές".

Από το 1974 και έπειτα, με τη νομιμοποίηση του Κόμματος, εργάστηκε για την ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων των Οικοδόμων και ανέλαβε διάφορες υπεύθυνες κομματικές δουλειές, ενώ διετέλεσε και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου. Ο σ. Θεοφιλάτος υπήρξε ακόμη στέλεχος της ΕΣΑΚ, στο Γραφείο της Εκτελεστικής της Επιτροπής, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ και πρόεδρος του παραρτήματος Πάτρας.

Ο σύντροφος Νίκος Θεοφιλάτος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους σκοπούς και τα ιδανικά του ΚΚΕ, αγωνίστηκε με όλες τις μορφές και δεν υποχώρησε ούτε στιγμή στις δυσκολίες και τα βασανιστήρια. Τίμησε με τη στάση του την ιδιότητα του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ. Πάντα ακλόνητος υπερασπίστηκε το δίκιο του λαού, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό και το Κόμμα από τις επιθέσεις και τις επιδιώξεις διάλυσής του στα χρόνια '89 - '91 από τους οπορτουνιστές.

Η Κεντρική Επιτροπή εκφράζει στην οικογένεια του σ. Ν. Θεοφιλάτου τα πιο θερμά της συλλυπητήρια».

Η κηδεία του συντρόφου θα γίνει σήμερα Παρασκευή στις 15.00, στον Αγιο Μηνά στη Λεύκα της Πάτρας.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Στα 9,2 τρισ. ευρώ τα κρατικά χρέη

Στο 92,1% του ΑΕΠ διαμορφώνεται η μάζα των κρατικών χρεών σε επίπεδο Ευρωζώνης, ενώ καταγράφονται τεράστιες αποκλίσεις σε σχέση με τους στόχους που έθετε η Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη διαμόρφωση του κρατικού χρέους μέχρι το 60% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ, που αφορούν στο Γ' τρίμηνο του 2014:

-- Στα κράτη της Ευρωζώνης το χρέος φτάνει στα 9,23 τρισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 92,1% του ΑΕΠ. Στο σύνολο της ΕΕ διαμορφώνεται στα 11,98 τρισ. ευρώ ή στο 86,6% του ΑΕΠ. Οπως προκύπτει, το μερίδιο της Ευρωζώνης φτάνει στο 77,04% του συνολικού χρέους στην ΕΕ.

-- Σε ό,τι αφορά τη σχέση του κρατικού χρέους ως προς το ΑΕΠ, τα μεγαλύτερα ποσοστά έχουν ως εξής: Ελλάδα 176%, Ιταλία 131,8%, Πορτογαλία 131,4%, Ιρλανδία 114,8%, Βέλγιο 108,2%, Κύπρος 104,7%. Στη Γερμανία εμφανίζεται στο 74,8% και στη Γαλλία στο 95,3%.

-- Σε απόλυτα μεγέθη την «πρωτιά» κατέχει η Γερμανία με 2,15 τρισ. ευρώ. Στα 2,13 τρισ. καταγράφεται το κρατικό χρέος στην Ιταλία και στα 2 τρισ. στη Γαλλία. Η τριάδα Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία χρωστάει περίπου 6,3 τρισ. ευρώ ή το 68,3% του συνολικού χρέους των κρατών της Ευρωζώνης.

-- Το κρατικό χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στα 315,5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 3,4% του συνολικού χρέους της Ευρωζώνης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιβεβαιώνεται ότι ανεξαρτήτως μείγματος χαμένος βγαίνει ο λαός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την αγορά κρατικών ομολόγων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση Ντράγκι, ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα συνοδεύεται απαραίτητα με την ύπαρξη "προγράμματος", δηλαδή με αντιλαϊκούς όρους, εκθέτει τόσο την κυβέρνηση όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που όλες αυτές τις μέρες κοροϊδεύουν το λαό ότι η ποσοτική χαλάρωση στην ΕΕ σηματοδοτεί θετική εξέλιξη υπέρ του. Είναι σαφές πλέον ότι είτε με τη σημερινή περιοριστική είτε με την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης οι μόνοι ωφελημένοι μέσα στην ΕΕ είναι τα μονοπώλια και χαμένοι πάντα οι λαοί. Ο λαός στις εκλογές να καταδικάσει την ΕΕ και τα κόμματα που την υπηρετούν, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ».

Στερνό «αντίο» στον σ. Θ. Σούρλα

Ο σ. Θόδωρος Σούρλας «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών και κηδεύτηκε, χτες, στο χωριό του, τη Μαρμαρίνη Λάρισας, παρουσία συγγενών, συντρόφων του, συναγωνιστών και φίλων.

Τον επικήδειο εκ μέρους της Επιτροπής Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ εκφώνησε ο Π. Σίμος, ο οποίος, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Για πολλά χρόνια, σχεδόν σε όλη τη ζωή σου, έθεσες τον εαυτό σου στην υπηρεσία του λαού από διάφορες θέσεις του κινήματος, ως μέλος του ΚΚΕ. Από όποιο μετερίζι κι αν βρέθηκες σ' αυτόν τον τίμιο αγώνα, ανταποκρίθηκες με επιτυχία. Ιδιαίτερη πτυχή της προσφοράς και της δράσης σου αποτελούν οι διώξεις, οι φυλακές και οι εξορίες με τις οποίες το αστικό καθεστώς σε τιμώρησε για τις ιδέες και τον αγώνα σου μέσα από το ΚΚΕ. Ομως, εσύ άντεξες, δεν τους προσκύνησες κι όπως έλεγες "για μένα οι φυλακές και οι εξορίες για τα ιδανικά μου αποτελούν τίτλο τιμής και όχι ντροπής, όπως επιδιώκουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ