ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Σπέρνουν» πτώματα στο Αιγαίο

Μια γυναίκα κι ένα παιδί βρέθηκαν προχτές νεκρά στις τουρκικές ακτές. Οι νεκροί προέρχονται από σκάφος που βυθίστηκε την περασμένη Δευτέρα έξω από το Φαρμακονήσι, την ώρα που ρυμουλκούνταν από πλωτό του Λιμενικού, με δώδεκα αγνοούμενους. Σε ανακοίνωσή της, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρεται σε καταγγελία διασωθέντων ότι το σκάφος ρυμουλκούνταν προς την Τουρκία. Το τελευταίο διαψεύδεται από το Λιμενικό. Ομως, παραμένουν τα ερωτήματα πώς έγινε να ναυαγήσει σκάφος υπό ρυμούλκηση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Υπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν σε συνθήκες θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών.

Με δελτίο Τύπου, το ΠΑΜΕ αναφέρει πως «το νέο έγκλημα του πνιγμού στο Φαρμακονήσι δύο μεταναστών και η ύπαρξη αγνοουμένων είναι προϊόν της εγκληματικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ, που θεωρούν τους μετανάστες φτηνό αναλώσιμο εργατικό δυναμικό και φυσικά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, εξαιτίας της οποίας οι λαοί εξωθούνται στη μετανάστευση και την προσφυγιά».

Μιλώντας σε επιτροπή της Ευρωβουλής, ο ΓΓ Προστασίας του Πολίτη, Π. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «το νομοθετικό πακέτο "έξυπνα σύνορα" περιλαμβάνει τη συγκρότηση νέου συστήματος καταγραφής εισόδου - εξόδου για την καθιέρωση μητρώου στοιχείων εισόδου - εξόδου (σ.σ. φακέλωμα) όσων διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Εξάλλου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά που εισέρχονται στην Τουρκία μέσω της ΕΕ ή στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας θα πρέπει να επιστρέφουν στη χώρα προέλευσής τους, στο πλαίσιο συμφωνίας «επανεισδοχής», που υπέγραψαν η ΕΕ και η Τουρκία στις 16/12 και ενέκρινε χτες η κοινοβουλευτική επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με μεγάλη καθυστέρηση πρόγραμμα σίτισης... σε ορισμένα σχολεία

Μετά από τρία σχεδόν χρόνια, που έχει εντοπιστεί ότι μεγάλος αριθμός μαθητών πηγαίνουν στα σχολεία τους νηστικοί, ότι παιδιά φτάνουν ακόμα και να λιποθυμούν στα σχολεία, ότι η πείνα τσακίζει κόκαλα... το υπουργείο Παιδείας βάζει μπρος ένα πρόγραμμα σίτισης για δημοτικά σχολεία.

Το πρόγραμμα θα αφορά σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, θα υλοποιείται μέσω των σχολικών κυλικείων και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 8.180.000 ευρώ για το διάστημα που έχει απομείνει από το σχολικό έτος που διανύουμε.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ρητά ότι το πρόγραμμα αυτό «δεν εφαρμόζεται σε όσες σχολικές μονάδες υλοποιούνται Προγράμματα Σίτισης εντός του σχολικού ωραρίου από οποιονδήποτε Δημόσιο ή Ιδιωτικό φορέα». Δηλαδή, δε θα περιληφθούν σχολεία όπου οι δήμοι, η Εκκλησία ή διάφορες ΜΚΟ μοιράζουν μερίδες φαγητού κι εφαρμόζουν προγράμματα σίτισης, ενώ επίσης το πρόγραμμα θα διακοπεί την περίοδο που θα υλοποιηθεί το άλλο υποτυπώδες πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με το οποίο μοιράζονται πακέτα με φρούτα στα σχολεία.

Πρακτικά αυτό που θα διανέμεται στα παιδιά με το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας, θα είναι ένα φαγώσιμο είδος, από τα παρακάτω, μια φορά τη μέρα: Τοστ/σάντουιτς με τυρί, τοστ/σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, σπανακόπιτα, τυρόπιτα.

Στην προκήρυξη - πρόσκληση για το πρόγραμμα που απευθύνεται στους μισθωτές κυλικείων, αναφέρεται ότι τα προϊόντα θα διανέμονται στους «παρόντες μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σίτισης», δημιουργώντας έτσι ερωτήματα για το ποια παιδιά θα αφορά. Από την πρώτη στιγμή, πάντως, που είχε εντοπιστεί το πρόβλημα του υποσιτισμού στα σχολεία, είχε επισημανθεί ότι το όποιο πρόγραμμα σίτισης εφαρμοστεί μέσα στο σχολείο, θα πρέπει για παιδαγωγικούς λόγους να απευθύνεται σε όλα τα παιδιά του σχολείου.

Στα τρία χρόνια που έχουν περάσει, από τότε που πρωτοεντοπίστηκε, το πρόβλημα του υποσιτισμού μαθητών σε σχολεία έχει διογκωθεί, λόγω και της παντελούς απραξίας του υπουργείου Παιδείας όλο αυτό το διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την καταγραφή που κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα τρία τελευταία χρόνια, φαίνεται ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών διαρκώς διευρύνεται, αφού ξεκίνησε από τα 600 παιδιά πρόπερσι, ανέβηκε στα 806 πέρσι και φέτος έφτασε τα 1.420. Αντίστοιχα, το Δημοτικό Βρεφοκομείο της Αθήνας μοιράζει μερίδες φαγητού σε μαθητές της πόλης κατόπιν αιτημάτων των σχολείων τους: Πρόπερσι ήταν περίπου 250 αυτές οι μερίδες και φέτος έχουν φτάσει τις 1.500.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»
Για δήμους που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις

Την «επόμενη φάση» του «Καλλικράτη», ώστε να προσαρμοστεί, είτε σε τοπικό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, στις «σύγχρονες» ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, προετοιμάζει η κυβέρνηση. Το πρώτο βήμα θα είναι η σύσταση ομάδας εργασίας που θα επεξεργαστεί το Πρόγραμμα με τίτλο: «Καλλικράτης - Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης», θέμα που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, χωρίς να κρύβει λόγια, ανέφερε ότι ανάμεσα στους βασικούς στόχους της κυβέρνησης για την «αναπροσαρμογή» του «Καλλικράτη» περιλαμβάνονται «η ενίσχυση της επιχειρησιακής και διαχειριστικής ικανότητας των ΟΤΑ» και «η προώθηση της συνεργασίας των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον ιδιωτικό τομέα»! Ενώ, σε ό,τι αφορά τις εκλογές, σημείωσε ότι «θα πρέπει να γίνουν τη δεύτερη Κυριακή, δηλαδή οι ευρωεκλογές να συμπέσουν με τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών εκλογών».

Ο Ν. Βούτσης από το ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να αποκρύψει ότι ο «Καλλικράτης» αποδείχθηκε βασικό εργαλείο για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημείωσε πως «απεδείχθη ότι είναι αποτυχημένο και αδιέξοδο».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε για τον«Καλλικράτη» ότι «ήταν μια συνειδητή επιλογή, εντασσόμενη στις συνολικότερες προσαρμογές του αστικού κράτους και των δομών του, τόσο σε περιφερειακό όσο σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, στις νέες ανάγκες που έχει σήμερα το κεφάλαιο». Επισήμανε ότι αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση έγινε σε συμφωνία των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων τους σε ΚΕΔΕ και ΕΝΑΕ.

Οπως ανέφερε, ο «Καλλικράτης« «δεν απέτυχε, ούτε οδηγεί σε αδιέξοδο, είχε αποτέλεσμα» και αυτό είναι ότι «οι δήμοι και οι περιφέρειες έγιναν πιο αποτελεσματικοί να υλοποιούν την αντιλαϊκή πολιτική και να την εξειδικεύουν», «οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών» τους, σε «ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, μειώσεις προσωπικού, επιτάχυνε τη διαδικασία σύμφυσης ανάμεσα στις περιφερειακές και τις τοπικές δομές του κράτους και τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους».

Οι όποιες «διαρθρωτικές αλλαγές και τα μερεμέτια» του «Καλλικράτη» θα έχουν ταξικό, βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα.

Το ΚΚΕ, τόνισε, δεν μπαίνει στα ανούσια επικοινωνιακά παιχνίδια σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών και υπογράμμισε: «Εμείς λέμε καθαρά ότι οι εκλογές στους δήμους και στις περιφέρειες πρέπει να γίνουν 25 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές και ο δεύτερος γύρος μια βδομάδα μετά» και απαίτησε να ληφθούν όλα τα μέτρα για να ψηφίσουν απρόσκοπτα οι εργαζόμενοι.

ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Καμία έγνοια για τις λαϊκές ανάγκες

Δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης προγραμματισμός από την πλευρά της κυβέρνησης για αντιπλημμυρικά έργα, όπως αποδείχτηκε χτες στη διάρκεια συνεδρίασης που έγινε στην υποεπιτροπή Υδάτινων Πόρων της Βουλής, ενώ αναδείχτηκε ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική οδηγία «για τα ύδατα», η χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων από τα «περιφερειακά» Ταμεία, αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία των επιχειρηματικών κατασκευαστικών ομίλων και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που κατέθεσαν στην επιτροπή είπαν ότι μέχρι σήμερα υπάρχουν 64 νομοθετήματα και σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις θα αυξηθούν παραπέρα, που το ένα αντικρούει το άλλο, μπερδεύει τις αρμοδιότητες και τελικά δε γίνεται τίποτα.

Ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του Φ. Θεοδώρου Διευθυντή Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Παραδέχτηκε ότι οι αρμοδιότητες που υπήρχαν στα υπουργεία και αφορούσαν στις δασικές και πεδινές περιοχές και την εκτέλεση συγκεκριμένων έργων όπως ήταν χαμηλά φράγματα, δενδροπροστασία κ.ά. μετά την ψήφιση του «Καλλικράτη» πέρασαν στις Περιφέρειες. Σημείωσε ότι μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής υπάρχουν 87.963 φρεάτια. Οταν μιλάμε για τέτοια νούμερα «καταλαβαίνετε τι ποσά χρειάζονται για συντήρηση», είπε.

Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λ. Μαλούτας, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, αφού ανέφερε ότι «το πλημμυρικό φαινόμενο είναι δυναμικό, δηλαδή εξελίσσεται», συμπλήρωσε ως βασικές αιτίες για τις πλημμύρες στις κατοικημένες περιοχές την «υπερεκμετάλλευση των δασικών εκτάσεων», την «πυκνή, άναρχη δόμηση και το κλείσιμο ρευμάτων», αλλά και τις κατασκευές έργων χωρίς να έχουν ληφθεί αντιπλημμυρικά μέτρα, γιατί αυτό θα είχε κόστος για τους μεγαλοκατασκευαστές, όπως η κατασκευή της Εγνατίας που έχει «αλλάξει την υδρολογία της Δ. Μακεδονίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θύματα της κατεύθυνσης της ΕΕ για περισσότερη καταστολή

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τη νέα τραγωδία με μετανάστες στο Φαρμακονήσι:

«Το πρόσφατο τραγικό ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, με 2 νεκρούς και αρκετούς αγνοούμενους, επιβεβαιώνει ότι η ένταση των μέτρων καταστολής στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώνει η τραγική λίστα των νεκρών και αγνοουμένων στο Αιγαίο και σε άλλα σημεία της χώρας.

Η κατεύθυνση της ΕΕ, αλλά και της Ελληνικής Προεδρίας, για περισσότερη καταστολή σε βάρος μεταναστών και προσφύγων που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, εγκυμονεί κινδύνους για περισσότερα θύματα.

Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα των πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ