ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Γενάρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εντείνεται η σύγκρουση

Από τις συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα
Από τις συγκρούσεις στην ουκρανική πρωτεύουσα
ΚΙΕΒΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι συμπλοκές στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας, ανάμεσα σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης και τις δυνάμεις της αστυνομίας που φυλάνε τα κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Οι διαμαρτυρίες, που συνεχίζονται εδώ και 2 μήνες, έχουν σχέση με την αντιπαράθεση στους κόλπους της ντόπιας αστικής τάξης ως προς το προσανατολισμό των συμμαχιών της χώρας και σε αυτήν την κόντρα έχει εγκλωβιστεί και λαϊκός κόσμος. Από τη μια, η κυβέρνηση του Β. Γιανουκόβιτς, προς το παρόν, επέλεξε τη συμφωνία με τη Ρωσία και ανέβαλε αυτήν που ετοιμάζονταν τον περασμένο Δεκέμβρη με την ΕΕ και, από την άλλη, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης και τα εθνικιστικά φασιστικά κόμματα που δίνουν προτεραιότητα στη σύνδεση με την ΕΕ, με βάση το τμήμα του κεφαλαίου που εκφράζουν. Ετσι η Ουκρανία για τη γεωστρατηγική της θέση γίνεται πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού. Η τελευταία έξαρση της αντιπαράθεσης, με οδομαχίες, μολότοφ, πυρπολισμούς και οδοφράγματα, προήλθε από την απόφαση της κυβέρνησης, που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο, να περάσει ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις διαδηλώσεις. Στα χτεσινά επεισόδια, όπως αναφέρεται, υπήρξαν και οι πρώτοι νεκροί. Η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, ενώ έχει παραγγελθεί έρευνα για την προέλευση των σφαιρών ώστε να εντοπιστεί αν είναι αστυνομικά πυρά. Νωρίτερα, η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, που έπεσε από ύψος δέκα μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του ενώ το βράδυ η αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι νεκροί είναι συνολικά 5, οι 4 από σφαίρες και ο ένας από την πτώση.

Χτες το μεσημέρι οι δυνάμεις καταστολής, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός της χώρας Μίκολα Αζάροφ, απώθησαν και διέλυσαν οδόφραγμα των διαδηλωτών.

Διάλογος με την αντιπολίτευση

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσενιούκ, πρώην υπουργός Οικονομίας της χώρας, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δέχτηκε να τον συναντήσει σήμερα μαζί με δύο ακόμη ηγέτες της αντιπολίτευσης, για να συζητήσουν την κρίση στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Γιανουκόβιτς κάλεσε τους Ουκρανούς να μην ακολουθήσουν τους «εξτρεμιστές» συνεχίζοντας τις συγκρούσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Λυπάμαι βαθύτατα για το θάνατο ανθρώπων στις συγκρούσεις που προκάλεσαν εξτρεμιστές. Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες να μην ακολουθήσουν τις εκκλήσεις των ακραίων πολιτικών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς που δόθηκε στη δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

Απροκάλυπτες παρεμβάσεις από ΗΠΑ - ΕΕ

Βαθιά υποκριτική είναι η στάση ΗΠΑ και ΕΕ, που όλο το προηγούμενο διάστημα υποδαύλιζαν απροκάλυπτα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και τώρα καλούν σε ...αυτοσυγκράτηση τις δύο πλευρές. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Κάθριν Αστον, με ανακοίνωσή της στις Βρυξέλλες, «καταδίκασε έντονα την κλιμάκωση των βιαιοτήτων» στο Κίεβο και ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι πράξεις βίας». Επίσης, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, οι ΗΠΑ ανακάλεσαν τις βίζες «μεγάλου αριθμού Ουκρανών που συνδέονται με τη βία».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Ρωσίας, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασίν, καταγγέλλει ότι «το νόμιμο καθεστώς στην Ουκρανία προσκρούει σε ξένες επεμβάσεις» και ότι «το ακραίο τμήμα της αντιπολίτευσης παραβιάζει προσβλητικά το σύνταγμα της χώρας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και βουλευτές της κρατικής Δούμας από διάφορα κόμματα, θυμίζοντας τις πρόσφατες παρουσίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ και των ΗΠΑ σε συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, θα επισκεφτεί τη χώρα και θα έχει συνομιλίες με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.

ΟΥΓΚΑΝΤΑ
Δημιουργεί στρατιωτικό «κέντρο ταχείας αντίδρασης»

KAMΠΑΛΑ.--

Ειδικό επιχειρησιακό «κέντρο ταχείας αντίδρασης» για την αποστολή στρατιωτών στην ευρύτερη περιφέρεια της κεντρικής και ανατολικής (και όχι μόνον) Αφρικής δημιουργεί ο στρατός της Ουγκάντα, σε μια προσπάθεια να παρεμβαίνει στις κατά καιρούς κρίσεις που ξεσπούν στην περιοχή, αναζητώντας προφανώς το κατάλληλο «όχημα», για να συμμετάσχει στην αρένα των έντονων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που δημιουργούνται σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Ουγκαντέζων στρατιωτικών αξιωματούχων στο βρετανικό δίκτυο BBC, η προ ημερών γρήγορη ανάπτυξη δυνάμεων του ουγκαντέζικου στρατού στο Νότιο Σουδάν, στο πλευρό της κυβέρνησης του Νοτιοσουδανού Προέδρου Σάλβα Κιίρ, είναι ενδεικτική του τρόπου και της ταχύτητας με την οποία θα λειτουργεί το νέο επιχειρησιακό κέντρο «άμεσης αντιμετώπισης κρίσεων». Είναι, από την άλλη, χαρακτηριστικό το γεγονός ότι συγκροτείται ενώ εξελίσσεται εδώ και καιρό στην έδρα της Αφρικανικής Ενωσης η μαραθώνια συζήτηση για τη δημιουργία ενός αντίστοιχου, αφρικανικού επιχειρησιακού κέντρου για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε χώρες που αντιμετωπίζουν συρράξεις ή έκτακτες καταστάσεις.

Ο πολιτικός επίτροπος του ουγκαντέζικου στρατού συνταγματάρχης Φέλιξ Καλαΐγκε πρόσθεσε πως στόχος του νέου επιχειρησιακού κέντρου είναι η ανάπτυξη δυνάμεων εντός 14 ημερών σε «θερμές περιοχές» της Αφρικής, σημειώνοντας ότι είναι απαράμιλλη για αφρικανική χώρα η ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν προ ημερών δυνάμεις του ουγκαντέζικου στρατού στο Νότιο Σουδάν. Ο ίδιος διαλάλησε με νόημα: «Το κέντρο ταχείας αντίδρασης δεν θα αναμένει από την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ να αναπτύξουν δυνάμεις ενώ πεθαίνουν Αφρικανοί».

Οι περικοπές, τα δικαστήρια και η πικρή πείρα από την Πορτογαλία

Η εξέλιξη, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων, τροφοδότησε την ανούσια και αποπροσανατολιστική δικομματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, άνοιξε ολόκληρη συζήτηση και έσπειρε προσδοκίες για τη χρησιμοποίηση των αστικών δικαστηρίων για την παρεμπόδιση της αντεργατικής πολιτικής, υποβαθμίζοντας τη σημασία της μαζικής, οργανωμένης πάλης.

Ωστόσο, υπάρχει πείρα και βγαίνουν διδάγματα από ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Πορτογαλίας.

Στις 5/7/2012, το Συνταγματικό Δικαστήριο (ΣΔ) κήρυξε αντισυνταγματική την παύση πληρωμών επιδομάτων εορτών στους δημόσιους υπαλλήλους, στους συνταξιούχους δημόσιους υπαλλήλους, με ισχύ από το 2013. Η διάταξη προέβλεπε την περικοπή κατά 3,5% - 10% των μισθών άνω των 1.500 ευρώ σε δημόσιους υπαλλήλους, με στρατιωτικά ή αστυνομικά αξιώματα και θέση στην Κεντρική και Τοπική Διοίκηση, στις δημόσιες επιχειρήσεις. Η προσφυγή στο ΣΔ έγινε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του κόμματος «Μπλόκο της Αριστεράς».

Η φιλελεύθερη κυβέρνηση δήλωσε στις 14 Γενάρη ότι η εναλλακτική λύση σε νέες περικοπές συντάξεων θα ήταν η αύξηση εισφορών από εργαζόμενους και επιχειρήσεις, αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν «άδικο» και θα «διακύβευε την απασχόληση», γι' αυτό προτίμησε να «ζητήσει μια προσπάθεια από τους συνταξιούχους με πιο ανεβασμένα εισοδήματα».

Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει το σχεδιασμό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και να αυξήσει τις κρατήσεις για την ασφάλιση των δημόσιων υπαλλήλων και τα συστήματα Υγείας και Ασφάλισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συνολικά, οι κρατήσεις, δηλαδή οι περικοπές, από τους μισθούς των στελεχών των ΕΔ θα αυξηθούν πάνω από 200%, έως και 247%, σε σχέση με το 2013. Για παράδειγμα, σε ένα μισθό 1.960 ευρώ που παίρνει ένας λοχαγός, η απώλεια αυξάνεται από 68,85 στα 239 ευρώ! Ακόμη χειρότερα, ένας στρατιωτικός που μέχρι σήμερα έπαιρνε 1.493 ευρώ πέφτει στα 1.218 ευρώ, μια απώλεια 275 ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του 2014 γενικά προβλέπει μισθολογικές περικοπές από 2,5% έως 12% Παράλληλα, οι κρατήσεις φόρου κατά μέσον όρο αυξάνονται από 294 σε 355 ευρώ και οι εισφορές για την Υγεία από 23,35 ευρώ σε 47 ευρώ και αυτά υπολογισμένα πάνω στους περικομμένους μισθούς.

Μέχρι το 2013, οι περικοπές κυμαίνονταν από 3,5% έως 10% και αφορούσαν μισθούς άνω των 1.500 ευρώ, ενώ τώρα αφορούν όλους όσοι κερδίζουν πάνω από 675 ευρώ.

Δηλαδή, στην Πορτογαλία, η κυβέρνηση με την εν λόγω δικαστική απόφαση όχι μόνο αντιπαρέβαλε απλά ισοδύναμα μέτρα, αλλά ακόμα πιο επώδυνα από τις αρχικές περικοπές. Αναδεικνύεται ότι δεν χωρά κανείς εφησυχασμός, αφού τελικά οι κυβερνήσεις βρίσκουν τρόπους για να ξεπερνούν, να ακυρώνουν στην πράξη μη αρεστές δικαστικές αποφάσεις. Γι' αυτό είναι μονόδρομος η πάλη, όχι μόνο των ενστόλων, αλλά μαζί με τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, για να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή λαίλαπα, για να ανοιχτεί δρόμος που να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα.


Δ.

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κατηγορούν τον ΟΗΕ για μεροληψία υπέρ των στασιαστών

TZOYMΠΑ.--

Δριμύ κατηγορώ, για τον επεμβατικό ρόλο που επιχειρεί να παίξει η αποστολή κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν (Unmiss), εξαπέλυσε χτες ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, λοιδορώντας την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα του ότι ενεργεί ως «παράλληλη κυβέρνηση».

Ο ίδιος, στη διάρκεια τηλεοπτικού του διαγγέλματος, κατηγόρησε αξιωματούχους της νοτιοσουδανικής αποστολής του ΟΗΕ πως κρύβουν ακόμη και στασιαστές ενόπλους και όπλα του πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Ματσάρ στα στρατόπεδα τους, λέγοντας: «Δεν ξέρουμε εάν η αποστολή Unmiss ήρθε στο Ν. Σουδάν ως παράλληλη κυβέρνηση. Λίγο θέλουν για να ανακοινώσουν το όνομα του επικεφαλής της UNMISS ως συμπροεδρεύοντα της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν».

Εκπρόσωπος της αποστολής UNMISS υπεραμύνθηκε του «ουδέτερου ρόλου» του ΟΗΕ και απέρριψε τις κατηγορίες για το κρύψιμο όπλων και ενόπλων των δυνάμεων του πρώην αντιπροέδρου Ματσάρ σε βάσεις κυανοκράνων της αποστολής, υποστηρίζοντας ότι ισχύει «πολιτική μηδενικής ανοχής απέναντι στα όπλα».

Εντούτοις, εκπρόσωπος του νοτιοσουδανικού στρατού επανήλθε στις κατηγορίες για υπόθαλψη ενόπλων στασιαστών, αναφέροντας, ως παράδειγμα, την περίπτωση στρατοπέδου κυανοκράνων του ΟΗΕ στην πόλη Μπορ της πολιτείας Τζόνγκλεϊ, σημειώνοντας με νόημα: «Ο πρόεδρος Κιίρ δεν έχει δώσει το πράσινο φως για να επιτεθεί στην UNMISS αλλά η UNMISS θα πρέπει να ξανασκεφτεί τη στρατηγική της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ