ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Γενάρη 2010
Σελ. /32
Με επιμονή και σχέδιο για την οργάνωση της απεργίας

Από την απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη
Από την απεργία του ΠΑΜΕ στις 17 Δεκέμβρη
Ανεβάζουν «στροφές» τα ταξικά συνδικάτα για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας στις 10 Φλεβάρη, με περιοδείες στους τόπους δουλειάς, συσκέψεις, αλλά και συνεδριάσεις διοικήσεων σωματείων. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ η απεργιακή συγκέντρωση του Πειραιά θα γίνει στις 10 π.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ.

Οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον Πειραιά αναπτύσσουν πολύμορφη δράση ώστε η προετοιμασία και περιφρούρηση της απεργίας στις 10 του Φλεβάρη και η μαζικότητα της απεργιακής συγκέντρωσης να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων.

Στα πλαίσια αυτά, το Συνδικάτο Επισιτισμού διοργανώνει σήμερα μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους του Πειραιά, η οποία θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Επίσης η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών την Τετάρτη 27 Γενάρη καλεί τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει τις 11 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Στον αγώνα μπαίνει και η νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ από κοινού με το Σύλλογο Σπουδαστών Κατάρτισης οργανώνουν περιοδείες, ομιλίες και συζητήσεις στις σχολές κατάρτισης. Ετσι την προσεχή Τρίτη 26/1 θα γίνει περιοδεία στη ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ, ενώ θα ακολουθήσουν περιοδείες στα ΙΕΚ Χαλανδρίου την Τετάρτη, Αγ. Δημητρίου την Πέμπτη και Ηλιούπολης την Παρασκευή.

Σήμερα επίσης στην Αθήνα στις 11 π.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων προχωρά σε σύσκεψη στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος), στις 11 π.μ.

Την Τρίτη 26 Γενάρη, οι εργαζόμενοι στη SOFTEX καθορίζουν με ΓΣ τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, μπροστά και στην απεργία. Την Πέμπτη 28/1, θα γίνει σύσκεψη των Σωματείων στον Τύπο και το Χαρτί της Αττικής, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Σολωμού 65). Την Παρασκευή 29/1, αντίστοιχη σύσκεψη, θα γίνει στην Πάτρα, στις 2/2 στη Θεσσαλονίκη και στις 3/2 στο Βόλο.

Απεργιακό προσκλητήριο παντού

Να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία, στις 10 Φλεβάρη, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαία η κλιμάκωση του σκληρού κι αποφασιστικού αγώνα της εργατικής τάξης. «Οι εργαζόμενοι του κλάδου - σημειώνεται στην ανακοίνωση του Συνδικάτου - καλούμαστε και μπορούμε να κάνουμε βήματα στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Με οργάνωση και συσπείρωση, με δημιουργία σωματειακών επιτροπών, με έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στους απολυμένους στα ξενοδοχεία κι αλλού». Την Πέμπτη, 28 Γενάρη, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου για τον προγραμματισμό της δράσης στο επόμενο διάστημα.

Το θέμα της απεργίας θα συζητήσει την ερχόμενη Δευτέρα το ΔΣ του εργοταξιακού σωματείου στα μεταλλεία S&B στη Φωκίδα.

Συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου, αποφάσισε το Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Καλεί τις διοικήσεις όλων των σωματείων, όλους τους εργαζόμενους να οργανώσουν τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή τους στην απεργία.

Συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη αποφάσισε ομόφωνα το ΔΣ του Συνδέσμου Γραφικών Τεχνών Κεντρικής Μακεδονίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Απεργοσπάτες ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση»

Κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων στα σωματεία να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία

Να καταδικάσουν την πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) - που πρωτοστατεί στην απεργοσπασία και τη διάσπαση του εργατικού κινήματος, καλεί τους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) με ανακοίνωσή της. Ταυτόχρονα, καλεί τα σωματεία σε όλη την Ελλάδα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία στις 10 Φλεβάρη και αναδεικνύει την ανάγκη οργάνωσης των εργαζομένων στα κλαδικά τους σωματεία, να συγκροτήσουν σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» απέρριψαν την πρόταση της ΔΑΣ για απεργία στις 10 Φλεβάρη και είπαν ότι θα αιτηθούν «στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να πάρει απόφαση η διοίκησή της για το θέμα της απεργιακής κινητοποίησης». Η ΔΑΚΕ είχε φροντίσει να αποχωρήσει για να μην πάρει θέση. Δηλαδή, σημειώνει η ΔΑΣ, «επιχειρούν τη διάσπαση των εργαζομένων» για να προωθήσουν ανενόχλητα οι πολυεθνικές τα αντεργατικά τους σχέδια με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την υποστήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου».

Συμβάσεις μόνο για τα μέλη!

Η πλειοψηφία αυτή - στήριγμα των αντεργατικών πολιτικών - προχωρά ακόμα παραπέρα. Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, στο σχέδιο της πλειοψηφίας για τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΚΣΣΕ) για το 2010 προβλέπεται ότι «η ΚΣΣΕ ισχύει αποκλειστικά για όλους τους εργαζόμενους οι οποίοι είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της ΟΙΥΕ. Η ιδιότητα του μέλους πιστοποιείται με την προσκόμιση στον εργοδότη σχετικής βεβαίωσης που εκδίδεται από τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις για λογαριασμό της Ομοσπονδίας». Δηλαδή, ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός θέλει να επιβάλλει στους εργαζόμενους υποχρεωτικό συνδικαλισμό, διαφορετικά δε θα λαμβάνουν ούτε καν τις πενιχρές αυξήσεις που υπογράφονται στις συμβάσεις! Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, «οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές της ΟΙΥΕ, χωρίζουν τους εργαζόμενους σε εγγεγραμμένους και μη στα σωματεία τους, για να δικαιούνται ή όχι ακόμα και θεσμικά αιτήματα που κατοχυρώνονται μέσα από τις συμβάσεις».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΝΟ
Σταθερά στην τακτική υποταγής στους εφοπλιστές

Στέλεχος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» πρωτοστάτησε στην προσπάθεια να μην παρθεί απόφαση για την απεργία

Επιστρατεύοντας διαδικασίες «αλαλούμ», χτες η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, στη διάρκεια συνεδρίασης, «κατάφερε» να μη ληφθεί απόφαση για απεργία στις 10 Φλεβάρη, πρόταση που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ανέβαλαν τη λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση «επ' αόριστον»! Η πλειοψηφία της ΠΝΟ συνεχίζει την τακτική της υποταγής στα εφοπλιστικά κελεύσματα αυτή την περίοδο που οι ναυτεργάτες καλούνται να αντιμετωπίσουν μία άνευ προηγουμένου επίθεση από τους εφοπλιστές σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους, επίθεση που πυροδοτεί η πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ με άξονα τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το ενδιαφέρον στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης είναι ότι αυτός που πρωτοστάτησε ώστε να επικρατήσει τελικά χαοτική κατάσταση στη συνεδρίαση και να μην αποφασιστεί απεργία ήταν ο γραμματέας της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) από την «Αυτόνομη Παρέμβαση». Οπως αναφέρουν ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν αμέσως μετά τη συνεδρίαση, ο γραμματέας της ΠΕΝΕΝ «αρνιόταν να δεσμευτεί για τη μορφή, το περιεχόμενο και την ημέρα καθορισμού απεργίας» και αυτό παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν τα δύο ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ότι: «Σε ανοιχτή επιστολή της Ενωσης Ναυτών (18/01/2010) είχε καταγγείλει: "Οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΝΟ - ΕΚ Πειραιά πρέπει επιτέλους να αφουγκραστούν την οργισμένη φωνή των εργαζομένων, να αλλάξουν την τακτική τους και να προσανατολιστούν σταθερά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και γενικότερα των εργαζομένων που εκπροσωπούν". Θαυμάστε συνέπεια λόγων και έργων των στελεχών της "Αυτόνομης Παρέμβασης"».

Οι δύο ταξικές ναυτεργατικές Ενώσεις, με παρακαταθήκη την απεργία στις 17 Δεκέμβρη, συνεχίζουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να πρωτοστατούν στην αγωνιστική οργάνωση των ναυτεργατών. Στα πλαίσια αυτά καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν στις ανοιχτές συνεδριάσεις των διοικήσεών τους με θέμα τη λήψη απόφασης για απεργία. Η διοίκηση του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ θα συνεδριάσει στις 26 Γενάρη στις 2.30 το μεσημέρι και της ΠΕΜΕΝ στις 5 το απόγευμα της 27ης Γενάρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ