ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Σε διαρκή κίνηση εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στη μεγάλη μάχη

Με ορίζοντα την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 9 Νοέμβρη και με στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση σταθμό για την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα οργανώνουν σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις απευθύνουν το απεργιακό τους κάλεσμα σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Συζητούν με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να μη δείξουν καμία ανοχή στην πολιτική που τους συστήνει να «προσαρμοστούν» στη ζωή με τα ελάχιστα, να γυρίσουν την πλάτη στα κυβερνητικά - εργοδοτικά καλέσματα να βγάλουν τον χειμώνα με «pass» και με «δελτία», να συμβιβαστούν με την απειλή των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτροδότησης, της ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Επιστρέφουν στην κυβέρνηση ως απαράδεκτες τις εξαγγελίες για παροχές πτωχοκομείου και οργανώνουν τον αγώνα για φθηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα, κατάργηση φόρων, μείωση τιμών και πλαφόν σε βασικά είδη, διαγραφή χρεών. Στέλνουν μήνυμα πως αρνούνται να πληρώσει ο λαός για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, δυναμώνοντας τον αγώνα και τη διεκδίκηση για αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια σειρά από κινητοποιήσεις τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα έχουν ήδη δώσει τον τόνο, ενώ οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται. Τα σωματεία σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει πλατιά, με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις. Ο στόχος που θέτουν είναι η απεργία της 9ης Νοέμβρη να αποτελέσει την κορύφωση της δράσης τους αλλά και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία, στη μάχη για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για μειώσεις στους φόρους, για πλαφόν σε τιμές κ.ά.

Δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου έχει αποφασίσει πρόγραμμα αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στην απεργία. Σήμερα, στις 10 π.μ., θα κάνει παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στο Βαθύ. Την ίδια μέρα θα γίνουν εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ σε Βαθύ και Καρλόβασι. Επίσης, την Τρίτη 4 Οκτώβρη οργανώνει κινητοποίηση.

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Μεταξύ άλλων, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Σωματεία του Εβρου καλούν σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη. Το κάλεσμα υπογράφουν τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Τουριστικών Επαγγελμάτων και Συνταξιούχων ΙΚΑ Εβρου, όπως και το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης.

Στη Λάρισα

Με μια σειρά από πολύμορφες πρωτοβουλίες, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και πρωτοβάθμια σωματεία της πόλης μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης ενόψει της απεργίας.

Συγκεκριμένα, σήμερα, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.00 μ.μ, στην Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ (Αγχιάλου 4 - Πρώην Εμπορικό Κέντρο Γαία), με αιχμή τα προβλήματα των ανασφάλιστων διανομέων.

Ακόμα, με σύνθημα «Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου οργανώνουν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 7 μ.μ., με την πορεία που θα πραγματοποιήσουν σωματεία της πόλης μαζί με μουσικούς από την κεντρική πλατεία της πόλης προς το κηποθέατρο. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα - πρόεδρο του ΕΚΝΛ και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο - πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία.

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), για τη συζήτηση της πείρας και την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα.

  • Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας οργανώνει κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου. Από εκεί θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και το κράτος στηρίζει την κερδοφορία τους.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Παρέμβαση στο λιμάνι για την ακρίβεια στα εισιτήρια των πλοίων

Μείωση των τιμών των εισιτηρίων στα πλοία οι οποίες μέσα σε ελάχιστο διάστημα αυξήθηκαν δύο φορές φτάνοντας το 30% και συνολικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του λαού από την ακρίβεια, απαίτησε το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου με παρέμβασή του χτες το απόγευμα στο λιμάνι της πόλης, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα και με την 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Οπως επισημάνθηκε, το κόστος πλέον για μια τετραμελή οικογένεια με παιδιά άνω των 5 ετών, πήγαινε - έλα στο νησί από Κυλλήνη, χωρίς αυτοκίνητο, φτάνει τα 100 ευρώ (χωρίς να υπολογίζονται άλλα έξοδα), όταν καθημερινά οι ανάγκες μετακίνησης είναι μεγάλες.

Την ίδια ώρα, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, απ' τα ληστρικά εισιτήρια που πληρώνει ο λαός του νησιού, την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών και με τις πλάτες των ενισχύσεων για τους εφοπλιστές από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στα «βήματα» των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ κ.ά.), η εφοπλιστική εταιρεία «Levante Ferries», που εκμεταλλεύεται τη γραμμή Ζακύνθου - Κυλλήνης (όπως και αυτή της Κεφαλονιάς), έχει αγοράσει άλλα δύο πλοία, ενώ επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στο Αιγαίο στοχεύοντας να ανοίξει τη γραμμή Θεσσαλονίκης - Σμύρνης.

Πρόκειται για ζητήματα που τέθηκαν στη χτεσινή παρέμβαση στα πλοία, όπου απ' τη διοίκηση του ΕΚ Ζακύνθου έγινε ενημέρωση στους επιβάτες αλλά και στον λαό με πανό, ντουντούκες και ανακοινώσεις, όπως και στους ναυτεργάτες.

Σήμερα, Παρασκευή, ο συνδικαλιστικός φορέας καλεί σε συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή Βολιμών στις 8 μ.μ.

Στην Κεφαλονιά, το Εργατικό Κέντρο πραγματοποιεί πλατιά σύσκεψη την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του στο Αργοστόλι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συντονιζόμαστε για να σημάνουμε ξεσηκωμό!

Την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στο Σπόρτιγκ η μεγάλη σύσκεψη για την οργάνωση της απεργιακής μάχης

Κάλεσμα συντονισμού για να σημάνει ξεσηκωμός απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής εργατικά συνδικάτα, με τη σύσκεψη που οργανώνουν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ.

«Να μη μείνει χώρος δουλειάς που δεν θα έρθει σε επαφή με τα συνδικάτα, μέσα από περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις για την προετοιμασία κινητοποιήσεων που θα κλιμακώνονται μέχρι την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνουν τα σωματεία που υπογράφουν μέχρι στιγμής το κάλεσμα. Και προσθέτουν:

«Η ληστεία των λαϊκών εισοδημάτων από τα μονοπώλια της Ενέργειας, η ακρίβεια που δεν έχει ταβάνι, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τις τρύπιες επιδοτήσεις της κυβέρνησης ή από μια άλλου είδους "προσαρμογή" που θα συνεχίσει να ματώνει τους εργαζόμενους.

Οσο θα υπάρχουν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, θα ακούγονται όλο και πιο συχνά κυβερνητικές κραυγές "πλήρωνε για να μην πεθάνεις". Οσο θα ενισχύονται και θα φοροαπαλλάσσονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τόσο θα γεμίζουν τα άδεια πορτοφόλια του λαού με νέες υποσχέσεις για επενδύσεις, ομαλότητα και ανάπτυξη.

Η απληρωσιά, η δουλειά χωρίς όριο, τα εκατοντάδες εργατικά "ατυχήματα", η εμπορευματοποίηση των πάντων δεν είναι φυσικά φαινόμενα. Είναι το αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών όλων των κυβερνήσεων πάνω στο δικαίωμα του εργαζόμενου να δουλεύει σαν σύγχρονος άνθρωπος και όχι σαν σκλάβος του Μεσαίωνα.

Δεν προσαρμοζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Η μεγάλη μάχη που δώσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, οι αγώνες των υγειονομικών, των λιμενεργατών, των διανομέων, των μεταλλωρύχων, των εργαζομένων στην Ενέργεια, των φοιτητών, των συνταξιούχων, και οι εκατοντάδες κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια της δράσης μας.

Η προσπάθεια να περάσει στη συνείδηση του εργάτη ο φόβος με την επιβολή της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας στα συνδικάτα, με τους απεργοκτόνους νόμους, με το φακέλωμα των συνδικαλισμένων εργαζομένων, τον αυταρχικό περιορισμό της λειτουργίας τους, τις διώξεις σε αγωνιστές εργαζόμενους, δεν μπορεί και δεν μένει αναπάντητη.

Η ελπίδα βρίσκεται στον συντονισμό για ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες».

Τα σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη «για να αξιοποιήσουμε την πείρα μας από την οργάνωση των αγώνων μπροστά στη νέα μεγάλη μάχη που θα δώσουμε στις 9 Νοέμβρη. Να αποτελέσει η σύσκεψη ορμή για όλα τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία για να πάρουν την απεργία στα χέρια τους, όπως η αντίστοιχη που έγινε στον ίδιο χώρο έναν χρόνο πριν, στις 5 Οκτωβρίου 2021, και η οποία έδωσε ώθηση να αναπτυχθούν μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, κλαδικοί αγώνες με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, που οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα, συνέβαλε στον συντονισμό της δράσης, να μείνουν ανενεργοί οι αντεργατικοί νόμοι».

Τα σωματεία διεκδικούν φτηνό ρεύμα, καύσιμα και τρόφιμα για όλο τον λαό, αυξήσεις στους μισθούς και να μη μείνει κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των κλαδικών ΣΣΕ, της αρχής της ευνοϊκότερης Σύμβασης, των τριετιών. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, που περιορίζουν και καταργούν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Επίσης, σταθερή δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.

Στη σύσκεψη καλούν μέχρι στιγμής: Το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο OTA, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

ΣΠΟΤ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι!

«Λαέ μη σφίξεις άλλο το ζωνάρι! Ολοι στην απεργία στις 9 Νοέμβρη»: Το σύνθημα αυτό διακινείται με το νέο σποτ του ΠΑΜΕ. Με χιούμορ από το «σφίξιμο του ζωναριού» περασμένων δεκαετιών, και με τον λαό να είναι «θεατής στο ίδιο έργο», το κάλεσμα φτάνει πλατιά: «Δεν "προσαρμοζόμαστε"! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org