ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με κάλπικες προσδοκίες και διαχωριστικές γραμμές για τη χειραγώγηση του λαού

Αφορμή για νέα επεισόδια στην επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού έδωσε το πρωθυπουργικό διάγγελμα

Eurokinissi

Αφορμή για νέα επεισόδια στην επιχείρηση εγκλωβισμού του λαού έδωσε το πρωθυπουργικό διάγγελμα
Τροφή στην προσπάθεια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να στρατεύσουν το λαό στους στόχους του κεφαλαίου πίσω από κάλπικα διλήμματα και πλαστές διαχωριστικές γραμμές έδωσε το πρωθυπουργικό διάγγελμα από την Ιθάκη, την Τρίτη, που πυροδότησε κραυγές περί «διχασμού», την ώρα που η ενότητά τους στα κρίσιμα για το κεφάλαιο βγάζει μάτι και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ξεδιπλώνονται διάφορα σενάρια για τα σχήματα που θα αναλάβουν την αστική διαχείριση της «επόμενης μέρας».

Η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε και απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Ιθάκη, θα πορευτεί το επόμενο διάστημα και έως τη ΔΕΘ καλλιεργώντας κλίμα κάλπικων προσδοκιών στο λαό για «καλύτερες μέρες όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», ενώ κραδαίνει και τη ρομφαία της «κάθαρσης», πεδίο βολικό για αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση αλλά και για τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και των μνημονίων.

Στο πλαίσιο αυτό η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, επανέλαβε χτες («Real FM») τον ισχυρισμό ότι «η δανειακή συνθήκη και τα μνημόνια όπως τα γνωρίσαμε έχουν λάβει τέλος και αυτό είναι γεγονός, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην αξιωματική αντιπολίτευση». Καλλιεργώντας τις γνωστές ψεύτικες προσδοκίες στους συνταξιούχους είπε πως «θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί η πολιτική στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποφύγουμε τις περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων», ενώ απογειώνοντας την πρόκληση ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει πως κάνει «ό,τι περνά από το χέρι της για την υποστήριξη των συνταξιούχων»! Υποσχέθηκε ακόμα «φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές» απ' το υπερπλεόνασμα, προϊόν αφαίμαξης του λαού, και μίλησε γενικά και αόριστα για «αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων».

Απ' την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, αξίωσε (ρ/σ «Κόκκινο») τη «συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας», ομολογώντας τον πάγιο και διαρκή στόχο για χειραγώγηση του λαού στα προτάγματα του κεφαλαίου, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ με το επιχείρημα ότι «τώρα μπορεί να μιλούν για εθνική ενότητα στα λόγια, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την περίοδο της κρίσης αλλά και σήμερα ποια ιδιοτελή πολιτική υποστηρίζουν, ποια συμφέροντα μιας ολιγαρχικής ελίτ που θέλει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία».

Αναγνωρίζοντας ως ανάγκη για το αστικό πολιτικό σύστημα και την αστική τάξη τη λαϊκή χειραγώγηση και «δείχνοντας» προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, η Ρ. Σβίγκου συνέστησε «να συζητήσουν» για την «εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο πραγματικά ενώνει όλο τον ελληνικό λαό», παρουσιάζοντας ως τέτοιο το κυβερνητικό σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Στα σενάρια περί αντικατάστασής του επιχείρησε να απαντήσει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, ισχυριζόμενος («Real Fm») ότι «δεν ισχύει τίποτε από όλα αυτά που αναφέρονται ως δημοσιογραφικές εκτιμήσεις». Παρ' όλα αυτά οι φήμες οργιάζουν ότι επίκειται αντικατάστασή του από στέλεχος ικανότερο να υπηρετήσει αυτό που και ο ίδιος υπέδειξε ως το μεγάλο στόχο του κόμματος, «τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής συσπείρωσης που δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της διαπλοκής και της διαφθοράς που ευθύνεται για την κατάσταση που έφτασε η χώρα», καλώντας ξανά την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ «να αποφασίσει αν θα στηρίξει πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας ή επιθυμεί επιστροφή στις πολιτικές που μας χρεοκόπησαν».


Κακόγουστη παράσταση

«

Κήρυγμα μίσους», «διάγγελμα διχασμού», «Το πάθημα δεν έγινε μάθημα», «Η Ελλάδα δεν ευτύχησε, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, να δει το πολιτικό της σύστημα να συνεννοείται σε κεφαλαιώδη». Με αυτό το στίγμα υποδέχτηκε ο αστικός Τύπος το πρωθυπουργικό διάγγελμα από την Ιθάκη και τις αντιδράσεις των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, κάνοντας «την τρίχα τριχιά» και επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα σκηνικό «πόλωσης» ανάμεσα στους διαχειριστές του σάπιου συστήματος.

Το «φούσκωμα» βέβαια εξηγείται, στην προσπάθειά τους να ξαναζεστάνουν τη «σούπα» του χρεοκοπημένου δικομματισμού, να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές ή να υπερτονίσουν επιμέρους και δευτερεύουσες διαφορές, με στόχο τον εγκλωβισμό του λαού σε χρεοκοπημένα δίπολα, σε «προοδευτικά και αντιδεξιά» ή «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπα.

Φιλότιμη προσπάθεια, αλλά το «υλικό» είναι φτωχό, και τους εκθέτει, διότι:

Κυβέρνηση, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και άλλοι δεν αμφισβητούν το μνημονιακό πλαίσιο που από κοινού έφτιαξαν τα δέκα τελευταία χρόνια, τους εκατοντάδες αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν διαδοχικά και από κοινού, διαμορφώνοντας την εργασιακή ζούγκλα για τη θωράκιση του κεφαλαίου και την «προσέλκυση επενδύσεων».

Συγκλίνουν απόλυτα στην εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή και προωθούν από κοινού το στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, που για το λαό μας σημαίνει νέους μεγάλους κινδύνους.

Κανείς τους δεν αμφισβητεί τα «ιερά και όσια» της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας, τους στόχους της ανάκαμψης του κεφαλαίου, που επιβάλλουν τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών αναγκών, τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες.

Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο το «μαλλιοτράβηγμά» τους δεν γίνεται για το ποιος θα πρωτοκαταργήσει τους αντιασφαλιστικούς νόμους που διέλυσαν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, ή τους μόνιμους «κόφτες» σε Υγεία και Πρόνοια. Γι' αυτό δηλώνουν όλοι πίστη στα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ, τα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα», το «Σύμφωνο Σταθερότητας», τους «κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας».

Γι' αυτό φορτώνουν στο λαό ένα χρέος για το οποίο ευθύνεται η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου με όλα τα μέσα. Γι' αυτό, τέλος, ακόμα και η «κοινωνική ευαισθησία» τους δεν είναι τίποτα περισσότερο από την πολιτική πτωχοκομείου, τις Οδηγίες της ΕΕ για τους μηχανισμούς ενσωμάτωσης της «ακραίας» φτώχειας, που σημαίνουν αναδιανομή της φτώχειας, προϋποθέτουν τσάκισμα δικαιωμάτων, χρηματοδοτούν απευθείας το κεφάλαιο.

Ολοι μαζί, με μια φωνή, λένε για το πώς θα αφήσουν οριστικά πίσω τις «παθογένειες του παρελθόντος», όπως βαφτίζουν τα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι, για τη «μεταρρυθμιστική προσπάθεια» που πρέπει να συνεχιστεί, προσθέτοντας κι άλλα βάρη στην πλάτη του λαού, για το πώς δεν θα «διακινδυνεύσουν τα όσα κατακτήθηκαν» για το κεφάλαιο τα προηγούμενα χρόνια.

Ο καβγάς είναι για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αυτήν την πολιτική.

Κι αν οι υπογραφές όλων τους στο τρίτο μνημόνιο δεν αρκούν, υπάρχουν και οι δεσμεύσεις για την εφαρμογή του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, της πρόσφατης συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, η «αισιοδοξία» του Κλ. Ρέγκλινγκ ότι «η Ελλάδα θα τα καταφέρει» επειδή τόσο ο σημερινός πρωθυπουργός όσο και ο Κυρ. Μητσοτάκης «είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος του ESM».

Να λοιπόν ποιο είναι το κοινό «έδαφος», η στρατηγική σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, που τους υποχρεώνει να ανεβάζουν ξανά και ξανά το ίδιο «έργο» που έχουν δει οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα σε ουκ ολίγες εκδοχές στο πρόσφατο παρελθόν, έστω και με άλλους πρωταγωνιστές, από τότε που ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους χώριζε «χάος», διαδέχονταν ο ένας τον άλλο ως «το φως και το σκοτάδι» και μετά συγκυβέρνησαν.

Πάνω σε αυτό το κοινό έδαφος εξελίσσεται τόσο η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «ξεπλύνει» το φθαρμένο τμήμα της σοσιαλδημοκρατίας, ζητώντας του να ξεκόψει «από τον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά», αξιοποιώντας το ως «τσόντα» στα επόμενα σχήματα αστικής διαχείρισης, όσο και η αντίστοιχη της ΝΔ να προσεταιριστεί δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» ως συμπλήρωμα στα «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπα.

Αυτή η στρατηγική σύμπλευση είναι η «συγκολλητική ουσία» και της σημερινής κυβέρνησης, ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και ένα πρώην κομμάτι της ΝΔ. Αυτή η σύμπλευση κάθε άλλο παρά κάνει «επιστημονική φαντασία» και τα όσα ακούστηκαν πρόσφατα ότι «οι Βρυξέλλες ιδανικά θα ήθελαν μια συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ».

Οι εργαζόμενοι, ο λαός, έχουν πείρα που μπορούν να αξιοποιήσουν για να αχρηστεύσουν τις παγίδες που στήνονται ξανά.


Αντιλαϊκή κλιμάκωση με φόντο την «επίφοβη» ανάκαμψη

«Ηρεμία πριν την καταιγίδα» χαρακτήρισε χτες την τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην ιστοσελίδα «Euractiv» και αποτυπώνοντας τα «ζόρια» της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας, που μεταφράζονται σε νέους εκβιασμούς και πιέσεις για τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των υπόλοιπων μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, όπως εκτιμούν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και τα αστικά επιτελεία, οι ρυθμοί ανάκαμψης στην Ευρωζώνη έχουν ήδη αρχίσει να κοπάζουν και μάλιστα με σαφείς τάσεις περαιτέρω επιβράδυνσης για τα επόμενα χρόνια, ενώ το ζήτημα των ασθενικών ρυθμών ανάκαμψης στην ΕΕ και οι προτεραιότητες για το 2019 θα εξεταστούν στο πλαίσιο και της διαδικασίας του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», μέσω του οποίου θα ελέγχεται στο εξής και η ελληνική οικονομία, παράλληλα με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» της αντιλαϊκής πολιτικής και τους άλλους μηχανισμούς παρακολούθησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιλαϊκές διεργασίες για την επόμενη περίοδο εκκινούν με την «άτυπη» συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 7 Σεπτέμβρη, ενώ περί τις 10 Σεπτέμβρη προγραμματίζεται η έναρξη της πρώτης «μεταμνημονικακής αξιολόγησης» στην ελληνική οικονομία, με ζήτημα αιχμής τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή την 1η Οκτώβρη.

«Τρέχουν» το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων

Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ «τρέχουν» το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπεται και στην πρόσφατη συμφωνία με τα «ορόσημα» της επόμενης περιόδου.

Με αφορμή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τη χωροθέτηση των μαρίνων Αλίμου και Χίου, κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμούσαν χτες ότι «η επιτυχής εφαρμογή για πρώτη φορά της νέας διαδικασίας χωροθέτησης θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τομέα του θαλάσσιου τουρισμού», ενώ παράλληλα η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων «θα λειτουργήσει ουσιαστικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ενδιαφερόμενων επενδυτών αναφορικά με τις διαδικασίες ανάπτυξης και αξιοποίησης μαρίνων στην Ελλάδα».

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων για την «επόμενη μέρα», μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει: «Ελ. Βενιζέλος», ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, μαρίνα Αλίμου, Εγνατία, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, υπόγεια αποθήκευση Καβάλας κ.ά.

Ανταγωνισμοί στο παγκόσμιο εμπόριο

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε χτες το προκαταρκτικό πόρισμα αναφορικά με τις εισαγωγές σωλήνων μεγάλης διαμέτρου, σε θεωρούμενες «χαμηλές τιμές», προκειμένου να προστατευθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα αμερικανικών επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της έρευνας, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων δασμών, βρίσκονται οι εισαγωγές σωλήνων από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org