ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνίες για μεγάλα έργα στην Κολομβία

Οι ηγέτες της Κολομβίας και της Κίνας
Οι ηγέτες της Κολομβίας και της Κίνας
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ στη Λατινική Αμερική, συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, όπου οι δύο χώρες συμφώνησαν να επιδιώξουν τη συνεργασία σε μια σειρά από τομείς, όπως η βιομηχανική παραγωγή, ο κατασκευαστικός τομέας τόσο μηχανών όσο και υποδομών (δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια), ενισχύοντας παραπέρα τους οικονομικούς δεσμούς τους. Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού, η πρώτη στη χώρα από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, πραγματοποιείται ενώ συμπληρώνονται τα 35 χρόνια των σινο-κολομβιανών διπλωματικών σχέσεων.

Ο Λι συνοδεύεται από πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων, που επιχειρούν ένα γενναίο άνοιγμα στη Λατινική Αμερική (πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν η Βραζιλία), ώστε αφενός να μπούνε σε μεγάλα έργα που προγραμματίζονται και βέβαια στην εκμετάλλευση του τεράστιου φυσικού πλούτου της.

Στα σχέδια της Κίνας είναι η δημιουργία στην Κολομβία μονάδων παραγωγής σιδήρου και χάλυβα, υλικών κατασκευής και μηχανολογικού εξοπλισμού, όπως εξειδίκευσε ο Λι. Μίλησε για «αμοιβαία επωφελή συνεργασία "win-win", που θα φέρει και θέσεις εργασίας», ενώ δήλωσε ότι η συμμετοχή και επιχειρήσεων από τη Δύση είναι ευπρόσδεκτη. Βεβαίως, πίσω από αυτές τις διατυπώσεις που επανέλαβε και ο Κολομβιανός Πρόεδρος, που χαρακτήρισε την Κίνα «σημαντικό στρατηγικό εταίρο», δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι η περιοχή γίνεται πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών. Ιδιαίτερα, αν τελικά ευοδωθούν τα σχέδια για δημιουργία της διηπειρωτικής σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις ακτές του Ατλαντικού από τη Βραζιλία με τις ακτές του Ειρηνικό στο Περού, θα πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει πολλά στην περιοχή. Επίσης, αναμένεται και άλλες χώρες και οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι να θελήσουν να συνδεθούν με αυτή την κεντρική εμπορική γραμμή, για την εξασφάλιση χαμηλότερου κόστους στις εμπορικές συναλλαγές με το «γίγαντα» της Ασίας.

Επίσης, Κίνα και Κολομβία εξετάζουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων από κινεζικές τράπεζες, όπως και τη μελλοντική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, κάτι που φαίνεται να συναντάει σημαντικές αντιστάσεις και λόγω των δεσμών της αστικής τάξης της Κολομβίας με τις ΗΠΑ, που θεωρούν τη χώρα ως ένα από τα στηρίγματά τους στην περιοχή. Αλλωστε, η αμερικανική ενεργή συμμετοχή στην εσωτερική σύγκρουση στην Κολομβία και την κρατική τρομοκρατία ενάντια στο λαϊκό κίνημα κρατάει πολλές δεκαετίες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του εμπορίου ναρκωτικών και του ένοπλου αντάρτικου κινήματος. Επίσης, οι δύο κυβερνήσεις υπέγραψαν και συμφωνίες συνεργασίας στον εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αθλητικό τομέα, όπως και στη γεωργία και τον τουρισμό.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός θα μετέβαινε στη συνέχεια στο Περού και στη συνέχεια στη Χιλή, όπου ως τις 26 Μάη θα ολοκληρωθεί η περιοδεία του.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Απεργίες και σε άλλα εργοστάσια

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μετά τις απεργίες που πραγματοποίησαν οι εργάτες σε μερικές από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Τουρκίας, χτες τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ξεκίνησαν κινητοποιήσεις και στην εταιρεία κατασκευής τρακτέρ «Turk Traktor». Η ίδια η εργοδοσία αναγνώρισε ότι η παραγωγή έχει σταματήσει στις μονάδες που διατηρεί σε Αγκυρα και Ερενλέρ (στην περιοχή του Μαρμαρά).

Η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι στις «ναυαρχίδες» του κλάδου «Τόφας» (συμμετέχει η ιταλική «Φίατ») και «Ογιακ Ρενό» (συμμετέχει η γαλλική «Ρενό») η παραγωγή ξεκίνησε πάλι. Τις προηγούμενες μέρες οι εργάτες σε αυτές τις εταιρείες αλλά και άλλες που φτιάχνουν μια σειρά εξαρτήματα για διαφόρων ειδών οχήματα αποφάσισαν πολυήμερες απεργίες και διαδήλωσαν σε διάφορες περιοχές, με κύριο αίτημα την αύξηση μισθών, που οι βιομήχανοι επιμένουν να αρνούνται όταν οι πωλήσεις και τα κέρδη τους εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Σύμφωνα με διάφορα ρεπορτάζ, το ωρομίσθιο με το οποίο αμείβεται σήμερα ένας Τούρκος εργάτης στη «Ρενό» είναι περίπου 10 λίρες (γύρω στα 3,5 ευρώ). Οι εργάτες της Τουρκίας βιώνουν το «κόστος» που έχει η ανάπτυξη για τη δική τους τάξη, στην οποία «φορτώνονται» οι συνέπειες εξαντλητικών ρυθμών εργασίας, η έλλειψη μέτρων ασφαλείας, οι πενιχροί μισθοί κ.τ.λ. Ενδεικτικά, η «Ζαμάν» έγραφε πριν από μερικές μέρες ότι το 40% των Τούρκων εργαζομένων δουλεύει 50 ώρες τη βδομάδα ή και περισσότερες.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσκόπηση του ινστιτούτου «Κόντα», ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη, κατέγραψε τα ποσοστά του κυβερνώντος AKP στο 40,5%, ενώ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές είχε πάρει 49,8%. Το ποσοστό του φιλοκουρδικού HDP εμφανίζεται να φτάνει το 11,5%, του σοσιαλδημοκρατικού CHP γύρω στο 29%, του ακροδεξιού MHP κάτω από το 15%.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Αύριο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στην Ισπανία, την Κυριακή, σε 13 περιφέρειες, που όπως εκτιμάται θα είναι μια δοκιμή για τις βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το Δεκέμβρη. Μερικές δημοσκοπήσεις δίνουν έστω και οριακά νίκη στο κυβερνητικό δεξιό Λαϊκό Κόμμα, ενώ άλλες δίνουν προβάδισμα σε μια ενδεχόμενη συμμαχία των σοσιαλδημοκρατών Σοσιαλιστών και του νέου σοσιαλδημοκρατικού και μικροαστικού μορφώματος Ποδέμος, ενώ το νεοϊδρυθέν κεντροδεξιό μικροαστικό κόμμα Σουιδαδάνος μπορεί να χειραγωγήσει σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Επίσης, με διαχειριστικές προτάσεις κατεβαίνει και το οπορτουνιστικό μόρφωμα της Ενωμένης Αριστεράς. Τους δικούς του υποψηφίους κατεβάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, χωρίς αυταπάτες για τα όρια παρέμβασης στους δήμους και τις περιφέρειες, αλλά με ξεκάθαρες θέσεις, ώστε να ενισχυθεί η θέση της εργατικής τάξης σε αυτά, ώστε να δυναμώσει το μέτωπο για τη ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου και την ιμπεριαλιστική ΕΕ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΝΟΪ - ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε «ειρηνική επίλυση» των διαφορών στη Νότια Κινεζική Θάλασσα κάλεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν από το Βιετνάμ, όπου μεταξύ άλλων συζήτησε ανησυχίες για την «περιφερειακή ασφάλεια». Η ένταση στην περιοχή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι εξέφρασε χτες την «έντονη δυσαρέσκεια» του Πεκίνου για τις πτήσεις αμερικανικού μαχητικού σε περιοχές που η Κίνα θεωρεί μέρος της επικράτειάς της. «Τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει ατύχημα, είναι πολύ ανεύθυνη, επικίνδυνη και επιβλαβής για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» δήλωσε ο Κινέζος αξιωματούχος.

ΤΟΚΙΟ.-- Επίσκεψη στο μνημείο Γιασουκούνι, όπου είναι θαμμένοι μεταξύ άλλων και Ιάπωνες εγκληματίες πολέμου, πραγματοποίησε η σύζυγος του Σίνζο Αμπε Και, κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Κίνα και Νότια Κορέα έχουν επανειλημμένα αντιδράσει έντονα για τις επισκέψεις αξιωματούχων στο Γιασουκούνι, που αποτελεί μνημείο του ιαπωνικού «μιλιταρισμού», τον οποίο σήμερα πολλοί καταγγέλλουν, αλλά στο πλαίσιο προώθησης δικών τους σχεδιασμών, ανταγωνιστικών με αυτών του ιαπωνικού ιμπεριαλισμού.

ΑΜΑΝ.-- Το Ισραήλ στέκεται εμπόδιο στο δρόμο για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία, γιατί συνεχίζει τη στρατιωτική κατοχή και διευρύνει τους εποικισμούς στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, σημείωσε χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, στη διάρκεια περιφερειακής συνδιάσκεψης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην Ιορδανία. Παρόλα αυτά, σημείωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή παραμένει αφοσιωμένη στο στόχο για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με σύνορα εκείνα του 1967, πλάι σε ένα ειρηνικό Ισραήλ.

ΣΑΝΑΑ.-- Νέες αεροπορικές επιδρομές σε θέσεις Σιιτών Χούτι στην Υεμένη πραγματοποίησαν και χτες αεροσκάφη του σαουδαραβικού στρατιωτικού συνασπισμού. Οι Χούτι, παράλληλα, εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον μεθοριακών περιοχών της Σαουδικής Αραβίας, με ορμητήριο τη βόρεια πόλη Σάαντα.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε χτες στην Ιρλανδία, με θέμα την αναγνώριση ή μη των γάμων ομοφυλοφίλων στη χώρα. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις κατέγραφαν ως πιθανή την έγκριση της σύναψης γάμων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, καθώς τα ποσοστά του «ΝΑΙ» κυμαίνονταν μεταξύ 53% ως 69%. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα (Σάββατο).

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο αντιπρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS), Μίλοραντ Μίρτσιτς, δήλωσε χτες ότι το Συμβούλιο Εφετών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) αποφάσισε την επιστροφή του αρχηγού του κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, στη Χάγη, έως τις 26 Μάη.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εισαγγελέας της Βαλτιμόρης παρέπεμψε χτες σε δίκη έξι αστυνομικούς που εμπλέκονται στο φονικό τραυματισμό του 25χρονου Αφροαμερικανού πολίτη Φρέντι Γκρέι, στη διάρκεια σύλληψης και μεταφοράς του προς το αστυνομικό τμήμα τον περασμένο Απρίλη.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Επίθεση αυτοκτονίας σε σιιτικό τέμενος

ΡΙΑΝΤ.--

Πανικό προκάλεσε χτες το μεσημέρι, μετά την προσευχή της Παρασκευής σε σιιτικό τζαμί της ανατολικής σαουδαραβικής πόλης Κουντέιχ, στην επαρχία Κατίφ, η επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας.

Από την επίθεση φέρεται πως σκοτώθηκαν 19 και τραυματίστηκαν άλλα 28 άτομα, καθώς οι τοπικές αρχές έκαναν απεγνωσμένα εκκλήσεις για αιμοδοσία. Ωστόσο, οι σαουδαραβικές αρχές απέφυγαν να κάνουν ανακοινώσεις για την επίθεση.

Είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας που σημειώνεται σε βάρος της σιιτικής μειονότητας στη Σαουδική Αραβία, το τελευταίο εξάμηνο. Η προηγούμενη είχε γίνει το Νοέμβρη, σε τζαμί του χωριού Αλ Αχσα, με αποτέλεσμα το θάνατο οκτώ Σιιτών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org