ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προσδοκίες για ώθηση στην ανάκαμψη του κεφαλαίου στην πλάτη του λαού

Την προσδοκία η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Γιούρογκρουπ να δώσει ώθηση στη συνολική προσπάθεια για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας βέβαια να εξαπατήσουν το λαό, παρουσιάζοντας ότι όσα συμφωνήθηκαν θα τον ωφελήσουν. Ταυτόχρονα, δεν κρύβουν τον προβληματισμό για την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και ρευστότητας, όπου από διάφορες πλευρές εκφράζεται προβληματισμός για το αν τα αντιλαϊκά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Γιούρογκρουπ αρκούν ή θα έρθουν «έγκαιρα» για να στηρίξουν το στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στη «La Repubblica» ήταν σαφής, δηλώνοντας πως η συμφωνία συνιστά ένα συμβιβασμό, στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης να γίνουν οι «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας». Οι ισχυρισμοί αυτοί, ότι στόχος των μέτρων είναι οι αναδιαρθρώσεις για τη θωράκιση της «ανταγωνιστικότητας» του κεφαλαίου, κάνουν ακόμα πιο εμφανή την απάτη που επανέλαβε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί δήθεν ουδετερότητας των νέων μέτρων και «αντισταθμιστικών», υποστηρίζοντας πως «θα το πράξουμε - σε συμφωνία με τους θεσμούς - με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019».

Απάτη που ο ίδιος ομολογεί, όταν λίγο μετά παραδέχεται ότι στο επίκεντρο των νέων συζητήσεων για την τελική συμφωνία θα βρεθεί «ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ στο 3,5% - όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές - είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι».

Θυμίζουμε ότι μόλις προχτές, ο Δ. Τζανακόπουλος είχε παραδεχτεί ότι αν οι στόχοι αυτοί δεν επιτυγχάνονται, τότε νέα αντιλαϊκά μέτρα θα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.

Αλλά και ο Δ. Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ειδήσεις», παραδέχεται ότι αυτό που «καίει» την κυβέρνηση είναι «να ολοκληρωθεί η 2η αξιολόγηση και να αποσαφηνιστεί περισσότερο ο "οδικός χάρτης" για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018. Για να ενταχθεί επιτέλους και η Ελλάδα την άνοιξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. Για να "κλειδώσουμε" την ισχυρή ανάπτυξη...».

Κυβέρνηση και ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαιώνουν πάντως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα είναι απολύτως συμπαγής και δεν υπάρχει περίπτωση διαρροών κατά την ψηφοφορία των νέων μέτρων, παρά τα γνωστά «παιχνίδια» εξαπάτησης του λαού με βουλευτές που τάχα βάζουν «κόκκινες γραμμές» στα όσα ήδη έχουν αποφασιστεί, όπως ο Ν. Μανιός, που μιλώντας χτες στον ρ/σ «North 98», είπε ότι «το τι θα έρθει εμείς δεν έχουμε εικόνα (...) Μείωση στις συντάξεις, ή άλλο, είναι πακέτο λιτότητας. Αρα αυτό δεν μπορεί να υπάρχει, γιατί ξέρει ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Αν προσδοκούν να έρθει μια άλλη κυβέρνηση να τα ψηφίσει, τότε ας αναλάβουν την ευθύνη των πράξεών τους».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβληματισμοί για το ... «μέλλον» της αντιλαϊκής «συνταγής»

Τη σφαγή χωρίς τέλος του λαού για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αλλά και τους προβληματισμούς των καπιταλιστών και των πολιτικών τους επιτελείων για το αν αυτό το μείγμα αστικής διαχείρισης αρκεί για να στηρίξει το στόχο αυτό και τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου σκιαγράφησε με ανάγλυφο τρόπο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτης Λιαργκόβας, παρουσιάζοντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την έκθεση που συνέταξε το Γραφείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλη έως το Δεκέμβρη του 2016.

«Και εφόσον τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση ακολουθεί αμέσως μετά η τρίτη αξιολόγηση, που αν ερμηνεύσουμε το τρίτο μνημόνιο κατά γράμμα - και μετά τις καθυστερήσεις των προηγούμενων αξιολογήσεων - θα πρέπει να τελειώσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι πιθανόν ο πολιτικός χρόνος για το κλείσιμό της θα είναι σαφώς πιο περιορισμένος σε σχέση με τον πολιτικό χρόνο των προηγούμενων δύο αξιολογήσεων», είπε και περιγράφοντας τις δυσκολίες που θα προκύψουν για το σύστημα ανέφερε ότι «η τρίτη αξιολόγηση περιλαμβάνει πέραν των τυχόν εκκρεμοτήτων (από τη δεύτερη) μεταξύ άλλων στην Ενέργεια, την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ και τις ιδιωτικοποιήσεις, αρκετά σημαντικά ζητήματα, όπως νέες ιδιωτικοποιήσεις που το 2017 θα πρέπει να αποφέρουν 0,8 δισ. ευρώ, περαιτέρω ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, κατάρτιση νέου κώδικα φορολογίας για να απλουστευτεί η σημερινή νομοθεσία κ.ά.». Πρόσθεσε δε δείχνοντας τον σκεπτικισμό του αν θα συνεχίσει να «περπατάει» αυτό το μείγμα διαχείρισης: «Πιθανόν μάλιστα οι δυσκολίες εκπλήρωσης των ελληνικών δεσμεύσεων στην τρίτη αξιολόγηση να είναι μεγαλύτερες καθώς θα εισέλθουμε στο 8ο έτος δοκιμασίας και λιτότητας της ελληνικής οικονομίας»...

Ομως, και για τη δεύτερη «αξιολόγηση» εξέφρασε προβληματισμούς. Προσπάθησε μεν να αβαντάρει την κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης του λαού σχετικά με τα αποτελέσματα του τελευταίου Γιούρογκρουπ, κάνοντας λόγο για «θετική απόφαση» επειδή «επιστρέφουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια», ωστόσο πρόσθεσε ότι «στη συμφωνία αυτή του Γιούρογκρουπ δεν διασφαλίστηκε η ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο σε αυτήν τη φάση και αυτό σημαίνει, κατά τον Π. Λιαργκόβα, ότι «ο δρόμος μέχρι την τελική συμφωνία είναι μακρύς και αυτή τη στιγμή ασαφής καθώς περιλαμβάνει την επίλυση μίας δύσκολης εξίσωσης με τουλάχιστον πέντε μεγάλους αγνώστους. Πρώτον, το ακριβές περιεχόμενο των νέων μέτρων, δεύτερον, την αξία τους, τρίτον, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τέταρτον, τις αποφάσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και, πέμπτον, για το χρέος».

«Συμπερασματικά - είπε - το μεγάλο στοίχημα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι να γυρίσει σελίδα στην οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος και την παράταση της αβεβαιότητας με μεγάλη ταχύτητα»...

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Καθένας με το σχέδιό του

Αισιόδοξη για τη «δυναμική» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη συσπείρωση της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας γύρω της εμφανίστηκε η επικεφαλής της και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μιλώντας χτες στο «STAR» και κάνοντας λόγο για την ανάγκη «να μην θολώνουμε το μήνυμά μας», μήνυμα που προφανώς απευθύνεται στο κεφάλαιο, αλλά και στους προβληματισμούς για τη σχέση με τους άλλους πόλους των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, όπως π.χ. την «Ωρα αποφάσεων» (των τριών πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ), που καλούν σε διαμόρφωση εναλλακτικών αστικής διαχείρισης με άξονα τους ίδιους ή άλλους.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επιβεβαιώνοντας ότι οι τέτοιες διεργασίες περνάνε και μέσω... ΕΕ, επισκέπτεται σήμερα επισήμως το Βερολίνο μετά από πρόσκληση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. Προγραμματίζεται να μιλήσει στην Μπούντεσταγκ, σε εκδήλωση του σοσιαλδημοκρατικού SPD με τίτλο «Στο δρόμο προς μια προοδευτική Ευρώπη», παρόντων ηγετών από κεντρώα και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, «στην προσπάθεια αναζήτησης ενός ευρωπαϊκού δρόμου μακριά από ακραίες και λαϊκίστικες φωνές», όπως αναφέρουν στο Ποτάμι.

Ζητούν «εξηγήσεις» για δηλώσεις περί Grexit

Στοχοπροσηλωμένη στην επιλογή των κυρίαρχων τμημάτων των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων για παραμονή της οικονομίας τους εντός ΕΕ και ευρώ, η ΝΔ επιτέθηκε χτες στην κυβέρνηση με αφορμή δήλωση της επικεφαλής του γερμανικού κόμματος «Die Linke», Σάρα Βάγκενκνεχτ, που μίλησε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ως «εναλλακτική» για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, ρωτώντας τον πρωθυπουργό αν είχε γνώση για τη θέση του «Die Linke» και αν την καταδικάζει. Ανάλογη θέση πήρε και το ΠΑΣΟΚ, που καλεί τα κυβερνητικά στελέχη «εδώ και τώρα (...) να καταδικάσουν, όσους παίζουν με τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».

Αρσεις ασυλίας

Κατά της άρσης ασυλίας της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελ. Αυλωνίτου και του βουλευτή της ΝΔ Θ. Καββαδά ψήφισε, χτες, η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής απορρίπτοντας τη σχετική εισαγγελική πρόταση.

Οσον αφορά την υπόθεση της βουλευτή Ελ. Αυλωνίτη, αφορούσε μήνυση για χειροδικία, που είχε υποβάλει εναντίον της ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), μετά από επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ τους το 2012 και πριν ακόμα η ίδια εκλεγεί βουλευτής. Από τους 190 παρόντες βουλευτές 42 ψήφισαν υπέρ της άρσης, κατά 143, ενώ 5 ψήφισαν «παρών». Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της άρσης προκειμένου η υπόθεση - λόγω και των αλληλομηνύσεων - να ξεκαθαριστεί στο δικαστήριο.

Η υπόθεση του βουλευτή Θ. Καββαδά αφορούσε την περίοδο που ήταν δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Λευκάδας. Υπέρ της άρσης ψήφισαν 55 βουλευτές, κατά 133 βουλευτές και 2 «παρών». Το ΚΚΕ ψήφισε κατά της άρσης.

Εκδηλώσεις για τα 74 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της ΕΠΟΝ και σήμερα, Πέμπτη, διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις προς τιμήν της θρυλικής νεολαιίστικης οργάνωσης:

-- Στις 7 μ.μ., στο Βόλο, στην αίθουσα του Μεταξουργείου καλούν η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, τα ΤΣ της ΚΝΕ και το Παράρτημα Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ομιλία από στέλεχος της ΤΕ του ΚΚΕ και μονόπρακτο θεατρικό έργο, με τίτλο «Οταν έρχεται η ώρα» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ 7ου Διαμερίσματος Αθήνας του ΚΚΕ, η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν στην πλατεία ΕΠΟΝ στους Αμπελόκηπους (Λαμίας και Δ. Πλακεντίας). Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Κώστας Ρήγας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΤΟ Α΄ Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, και θα ακολουθήσει χαιρετισμός από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Επίσης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνονται ξεναγήσεις στο Σπίτι της ΕΠΟΝ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγαλύτερη απάτη κι απ' το «παράλληλο πρόγραμμα» τα «αντισταθμιστικά»

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα:

«Τα "αντισταθμιστικά" μέτρα που επικαλείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να δικαιολογήσει τη νέα σφαγή σε αφορολόγητο, συντάξεις, Εργασιακά, είναι μεγαλύτερη απάτη, ακόμη κι απ' αυτήν του "παράλληλου προγράμματος". Οχι μόνο γιατί τα μέτρα αυτά θα είναι απειροελάχιστα μπροστά σ' αυτά που έχασαν και θα χάσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι και τα οποία θα δίνονται πάντα με την έγκριση των "θεσμών", αλλά και γιατί θα αφορούν κυρίως τη στήριξη του κεφαλαίου, μέσω φοροαπαλλαγών και άλλων τέτοιων παρεμβάσεων, στο όνομα της ανάπτυξης».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org