ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 24 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
Με στοιχεία - καταπέλτη έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες σε βάρος του δημοσιογράφου

Εκδικάστηκε η υπόθεση την περασμένη Πέμπτη. Το «παρών» στο δικαστήριο έδωσαν βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές, απόστρατοι και εργαζόμενοι

Βουλευτές του ΚΚΕ με τον Ν. Μπογιόπουλο τη μέρα της δίκης
Βουλευτές του ΚΚΕ με τον Ν. Μπογιόπουλο τη μέρα της δίκης
Με στοιχεία - καταπέλτη για τον χυδαίο αντικομμουνισμό και τις εκδηλώσεις μίσους που διοργανώνει η Ενωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), έπεσαν στο κενό οι κατηγορίες της σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου, κατά την εκδίκαση της αγωγής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η απόφαση αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Θυμίζουμε ότι η κατάπτυστη αγωγή είχε κατατεθεί με αφορμή τα όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος στη ραδιοφωνική του εκπομπή στον «Real FM» και περιγράφονταν σε άρθρο του, σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ στον Γράμμο και στο Βίτσι. Εκδηλώσεις που από την ίδια την ΕΑΑΣ μετατρέπονται σε βήμα μετεμφυλιακής προπαγάνδας, με κηρύγματα μίσους κατά των «κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως αναφέρεται σε σχετικές ανακοινώσεις της.

Η Ενωση, μάλιστα, αξιώνει από τον δημοσιογράφο 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες, «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί». Σημειώνεται ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και εποπτεύεται από το υπουργείο Αμυνας, γεγονός που δείχνει τις ευθύνες και της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη αγωγή, αλλά και για το γεγονός ότι δεν έχει πάρει θέση, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, ενώ έχει γίνει και σχετική παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή.

Αδιάσειστα στοιχεία και ντοκουμέντα


Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης αναδείχθηκε το γεγονός ότι η δίωξη δεν αφορά απλά τον δημοσιογράφο Νίκο Μπογιόπουλο, αλλά στοχεύει κάθε άνθρωπο που δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης, που στηλιτεύει τις πρακτικές και τη φρασεολογία της μετεμφυλιακής εποχής.

Τόσο οι δικηγόροι της υπεράσπισης όσο και οι μάρτυρες εστίασαν στον βαθιά αντικομμουνιστικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων της ΕΑΑΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπροστά στη δύναμη των αδιάσειστων ντοκουμέντων, η πλευρά των μηνυτών δεν μίλησε καν για συκοφαντική δυσφήμηση στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, αλλά περιορίστηκε, με αντιφατικά μάλιστα επιχειρήματα, μόνο στους σχολιασμούς και χαρακτηρισμούς που περιέχονται στην αγωγή σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι ενώ ισχυρίζονται πως διαθέτουν δεκάδες χιλιάδες μέλη, δεν βρήκαν ούτε ένα διαθέσιμο για να αντιπαρατεθεί διά ζώσης στην ακροαματική διαδικασία με τα ατράνταχτα στοιχεία της υπεράσπισης και να υποστηρίξει το περιεχόμενο της αγωγής.

Μάταια οι νομικοί που εκπροσωπούσαν την Ενωση επιχειρούσαν μέχρι και να αποσυνδέσουν τη διοίκησή της από τα παραρτήματα που εκδίδουν τις αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις με τις προκλητικές αναφορές περί «κομμουνιστοσυμμοριτών».

Οπως ανέδειξαν όμως οι συνήγοροι υπεράσπισης, την ίδια απαράδεκτη φρασεολογία χρησιμοποιούν τα κεντρικά στελέχη της ΕΑΑΣ σε ομιλίες και αρθρογραφία στα επίσημα έντυπά της. Και βέβαια ουδέποτε η διοίκηση της Ενωσης αποδοκίμασε τις εμετικές αντικομμουνιστικές ανακοινώσεις και τις εκδηλώσεις με αυτό το περιεχόμενο στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου συμμετέχουν μέλη της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, φιλοβασιλικά και φιλοχουντικά στοιχεία κ.ο.κ.

Αλλη μια απόδειξη των αίολων κατηγοριών ήταν και η προσπάθεια της ΕΑΑΣ να περιορίσει τη συζήτηση στη δράση της τους τελευταίους μήνες, με τον ισχυρισμό ότι το 2020 και το 2021 δεν μεταχειρίζεται επισήμως αντικομμουνιστικές αναφορές και μετεμφυλιακή φρασεολογία, αν και στο δικαστήριο αποδείχθηκε το ακριβώς αντίθετο.

Μαζικές αντιδράσεις και αλληλεγγύη

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απαράδεκτη δίωξη σε βάρος του Νίκου Μπογιόπουλου, εκδηλώθηκε μαζικά η συμπαράσταση, αλλά και ένα κύμα καταδίκης του αντικομμουνισμού και των μεθοδεύσεων ποινικοποίησης της υπεράσπισης της ιστορικής αλήθειας. Τη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας βρέθηκαν στο δικαστήριο βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, ο Αγγελος Βρεττός, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Γιώργος Πέρρος από το ΠΑΜΕ, ο δημοσιογράφος Γιώργος Μηλιώνης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κ.ά.

Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου ήταν ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον σταθμό «Real FM», ενάντια στον οποίο έχει επίσης κατατεθεί αγωγή, εκπροσώπησε o Θέμης Σοφός, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού, Στ. Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σοφιανός.

Ανακοινώσεις απαίτησης να πάψει η απαράδεκτη δίωξη είχαν εκδώσει το ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, η Ανεξάρτητη Ενωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ), η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, ενώ δηλώσεις έχουν κάνει μια σειρά απόστρατοι, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της ΕΑΑΣ.


Πατριδογνωμόνιο
Ορολογία ενοχικού σιέλου

Χρηματιστήριο ρύπων. Οταν ακούω αυτήν την ορολογία ομολογώ ότι χάνω όχι απλώς την ψυχραιμία μου, αλλά σχεδόν και τη λογική μου λειτουργία. Κοντολογίς τα παίζω, τρελαίνομαι. Το ακούω, με το συμπάθιο, σαν χρηματιστήριο σκατών. Η αέρια μορφή τους δεν τα εξαγνίζει, καθώς πεθαίνεις και από αναθυμιάσεις του βόθρου. Κι όμως είναι και όρος και θεσμός της αγοράς, του εξαγριωμένου καπιταλισμού, που θέλει να τραβήξει μια ωραία διαγραφή στα περιβαλλοντικά του εγκλήματα και να διαπραγματευτεί το ξίγκι της μύγας που έχει βγάλει ξεπατώνοντας δάση, ποτάμια, γη, ουρανό και κυρίως λαούς, στους οποίους πουλάει πράσινη ανάπτυξη σαν φαρμάκι κι όχι σαν φάρμακο, και σε φαρμακερές τιμές.

Κι όμως η ορολογία έχει τη σημασία της. Γλείφει τις πληγές και τις ανάγκες των ανθρώπων με ένα εξυπνακίστικο σάλιο για να κρύψει την ευθύνη του θύτη που την πλασάρει, αυτήν την άθλια ορολογία, ως εκλεπτυσμένη διαλεκτική από έξυπνους για ηλίθιους. Αλλωστε έτσι φτάσαμε στις παράπλευρες απώλειες, που οι χρήσιμοι αστικοί πόλεμοι στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα τις χρησιμοποίησαν αντί του όρου φόνος αμάχων.

Είδαν τα χαλκεία των λεφτάδων λοιπόν ότι αυτή η ορολογία του ενοχικού σιέλου πιάνει και αναπαράγεται, κάτι από άγνοια, κάτι από βαρεμάρα, κάτι από σκοπιμότητα, ευκολότερα απ' ό,τι περίμεναν, και το πάνε σκοινί - κορδόνι. Σε λίγο η σαπίλα όλου του ντουνιά θα παρουσιάζεται ως ερεθιστικό άρωμα. Στο λεξικό της μαύρης προπαγάνδας του ύστερου καπιταλισμού ήρθε να προστεθεί τον τελευταίο χρόνο σε ευρωΝΑΤΟικά κείμενα και ο νέος όρος «υβριδικές απειλές». Ετσι, μετά τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουμε και την υβριδική απειλή παραβίασης των συνόρων της ΕΕ με μετανάστες - όπλα. Αν προσθέσει κανείς την εργαλειοποίηση και εκείνες τις διαβόητες βέλτιστες πρακτικές, στην αρχική έμπνευση που εδώ και περίπου τριάντα χρόνια εφηύρε την απασχόληση ως υποκατάστατο της εργασίας, τότε η μετάλλαξη της πανδημίας των φριχτών όρων δεν αντιμετωπίζεται με εμβόλια φιλολογικής κριτικής. Μόνο με βρισίδια, ως λαϊκή απάντηση στην ύβρη της κυρίαρχης τάξης, που μολύνει τα μυαλά και αμβλύνει ακόμα και τον κοινό νου, αντιμετωπίζεται αυτή η μάστιγα των όρων, που καταργεί χειρότερα κι απ' τον ιό τη γεύση των εννοιών και των λέξεων.

Υπάρχει ένας όχι ακόμα ευδιάκριτος κίνδυνος για τις κοινωνικές μάζες, προερχόμενος από την επικράτηση αυτού του προπαγανδιστικού λεξιλογίου. Είναι και πολιτικός και πολιτισμικός. Θα σταθώ στο δεύτερο σήμερα εδώ. Βοηθούντων και των κοινωνικών δικτύων και του εκφυλισμένου δημοσιογραφικού λόγου, ο κόσμος γύρω μας κι εμείς οι ίδιοι εξοικειωνόμαστε με την ασχήμια και το σχεδόν απόλυτο κακό, χάνοντας την αίσθηση του αποτρόπαιου, του ειδεχθούς, του ξετσίπωτου, του άσχημου όχι μόνο λόγου αλλά και έργου. Ξαφνικά χωράει ο νους, υπό την ομπρέλα «αυτά συμβαίνουν», τόσο έναν «διαβολικά καλό Τραμπ», όσο και την «κακοποίηση» από τη θεία της οκτάχρονης ανιψιάς της, ή τη φιλανθρωπία που στέλνει αποκριάτικες στολές και νυφικά ως ρουχισμό σε σεισμόπληκτους... Αλλωστε, χρόνια τώρα φωνάζω πως η πολυπολιτισμικότητα και η διαδραστική τέχνη είναι εκφυλιστικοί στην εφαρμογή τους όροι. Ακόμα θυμάμαι στη Δανία, πριν από λίγα χρόνια, να μπαίνουν παιδιά σε έκθεση διαδραστικής τέχνης, να στέκονται μπροστά από ενυδρεία με ψαράκια, να πατούν το κουμπί και να βλέπουν το ενυδρείο να μετατρέπεται σε μπλέντερ και τα χρυσόψαρα σε πολτό...

Προσοχή στο κουμπί των λέξεων! Πολτοποιούν τις έννοιες και η απόσταση ανάμεσα στο σημαίνον και στο σημαινόμενο γίνεται μια άβυσσος που ρουφάει την ικανότητα να απολαμβάνεις το κάλλος αλλά και να ξεχωρίσεις δυο γαϊδουριών άχυρα.

Σκεφτείτε, γιατί χανόμαστε!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


80 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Συνεχίζεται η έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Καισαριανή

Εως τις 30 Οκτώβρη θα λειτουργεί η έκθεση κειμένων, φωτογραφιών και υλικού που οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμώντας τα 80 χρόνια του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια του ΔΣΕ, στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (πάρκο Ελευθερίας). Η έκθεση είναι ανοιχτή από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Το Σάββατο 23 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί εξάλλου ο ιστορικός περίπατος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο κέντρο της Αθήνας (εκκίνηση στις 11 π.μ. από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα). Την ξενάγηση θα κάνει ο Χάρης Ραζάκος, υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Πρωτοβουλίες της ΚΝΕ

Οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικών Συνοικιών Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν ιστορικό περίπατο την Κυριακή 24/10, στις 10.30 το πρωί, με αφετηρία το Στρατόπεδο 301. Επίσης, οι Οργανώσεις της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις, μέχρι και την άλλη βδομάδα:

  • Μαθητικές Οργανώσεις ΤΟ δήμου Θεσσαλονίκης: Κυριακή 24/10, επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
  • ΠΟ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης: Σάββατο 23/10, ιστορικός περίπατος στο Γεντί Κουλέ. Παρασκευή 29/10, προβολή του ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος; Εμείς θα νικήσουμε!», στις 8.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Μακεδονικό».
  • ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Παρασκευή 29/10, προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών».
  • ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης: Σάββατο 30/10, ιστορικός περίπατος σε Ανω Πόλη και Συκιές. Επίσης, ιστορικός περίπατος στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και Αμπελόκηπους.
  • ΤΟ Ημαθίας: Σάββατο 23/10, ιστορικός περίπατος στη Νάουσα, στις 5 μ.μ., και προβολή του ντοκιμαντέρ «Οταν η Ιστορία γίνεται δύναμη...!» στο Εργατικό Κέντρο.
  • ΤΟ Σερρών: Σάββατο 30/10, ιστορικός περίπατος.
  • ΤΟ Πιερίας: Κυριακή 24/10, προβολή του ντοκιμαντέρ «Οι Παρτιζάνοι των Αθηνών», στις 6 μ.μ., Lido Hotel. Σάββατο 30/10, προβολή της ταινίας «Ο φωτογράφος του Μαουτχάουζεν» στα γραφεία του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ