ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
H Ιαπωνία σχεδιάζει εξαγωγές μαχητικών αεροσκαφών

Ετσι παρουσιάζεται το μαχητικό τύπου Στελθ, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία σε συμπαραγωγή με Βρετανία και Ιταλία
Ετσι παρουσιάζεται το μαχητικό τύπου Στελθ, που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία σε συμπαραγωγή με Βρετανία και Ιταλία
Η ιαπωνική κυβέρνηση ενέκρινε στις αρχές της βδομάδας και επίσημα την εξαγωγή οπλικών συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας, συνεχίζοντας τις δραστικές αλλαγές σε διατάξεις που είχε εγκρίνει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξαιτίας τους πολλοί χαρακτήριζαν το Σύνταγμά της «φιλειρηνικό». Οπως, δε, δηλώνει ο πρωθυπουργός της χώρας, Φούμιο Κισίντα, «ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος ασφαλείας».

Αυτήν τη φορά εγκρίθηκε η εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών τύπου GCAS, από την «Global Combat Air Program» που η Ιαπωνία έχει συγκροτήσει μαζί με Βρετανία και Ιταλία - σε μια μάλιστα από τις πρώτες εδώ και δεκαετίες τέτοιες συμπαραγωγές εκτός των ΗΠΑ.

Ο γενικός γραμματέας του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες δεδομένου του «περιβάλλοντος ασφαλείας» και δρομολογήθηκαν «προκειμένου να επιτευχθεί ένα μαχητικό αεροσκάφος που θα πληροί τις απαραίτητες επιδόσεις και θα αποφευχθεί η διακύβευση της άμυνας της Ιαπωνίας».

Σχετικά δημοσιεύματα κατέγραφαν ότι μεταξύ άλλων η Ιαπωνία θα επιδιώξει πωλήσεις τέτοιων συστημάτων σε χώρες όπως η Ινδία, το Βιετνάμ αλλά και οι ΗΠΑ, η Γερμανία.

Σημειώνουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβρη η ιαπωνική κυβέρνηση είχε εγκρίνει την πώληση συστημάτων «Patriot» στις ΗΠΑ, προκειμένου - όπως είχε εξηγήσει - «να αναπληρωθούν τα αποθέματα» των Ενόπλων Δυνάμεών τους λόγω της στρατιωτικής στήριξης που παρείχαν στην Ουκρανία.

Νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί στην περιοχή κλιμακώνονται όπως και οι εστίες έντασης. Νέο «περιστατικό» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), ανάμεσα και πάλι στην Κίνα και τις Φιλιππίνες, σημειώθηκε, όπως ισχυρίζονται αξιωματούχοι των Φιλιππίνων, το περασμένο Σάββατο. Αναφέρουν ότι τρεις Φιλιππινέζοι στρατιώτες τραυματίστηκαν σε σύγκρουση με δυνάμεις της κινεζικής ακτοφυλακής, οι οποίες «απέκλεισαν» το πλοίο τους και μάλιστα του προκάλεσαν ζημιά με εκτοξευτήρες νερού, στα ανοιχτά του υφάλου Σέκοντ Τόμας, που βρίσκεται σε περιοχή για την κυριότητα της οποίας οι δύο χώρες διαφιλονικούν. Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος, δήλωσε ότι «δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με οποιοδήποτε έθνος, ιδιαίτερα με αυτά που ισχυρίζονται ότι είναι φίλοι μας, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τη φίμωση, την υποταγή ή την υποδούλωση». Δεσμεύτηκε, δε, ότι «τις ερχόμενες εβδομάδες» θα αποφασιστούν μια σειρά από «αναλογικές, σκόπιμες και λογικές απαντήσεις και αντίμετρα στις αδιάκοπες, παράνομες, καταναγκαστικές, επιθετικές και επικίνδυνες επιθέσεις μελών της κινεζικής ακτοφυλακής και της κινεζικής θαλάσσιας πολιτοφυλακής». Από την κινεζική πλευρά, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι «οι προκλήσεις από την πλευρά των Φιλιππίνων αποτελούν την άμεση αιτία της πρόσφατης επιδείνωσης στη Νότια Σινική Θάλασσα» και ότι «η Κίνα δεν θα επιτρέψει στις Φιλιππίνες να κάνουν ό,τι θέλουν και αντέδρασε λογικά και ενεργητικά».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, νέα αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου έφτασε στην Ταϊπέι, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικάνο Τζακ Μπέργκμαν, δηλώνοντας και πάλι ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση της Κίνας.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Κίνα εντείνει δικές της προσπάθειες τουλάχιστον να αναθερμάνει τις σχέσεις της με συμμάχους των ΗΠΑ, που έμεναν «παγωμένες» εδώ και χρόνια, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

ΡΩΣΙΑ
Γύρος τηλεφωνικών επικοινωνιών του Πούτιν με Αφρικανούς ηγέτες

Με έμφαση στην Ασφάλεια στη στρατηγική Ζώνη Σαχέλ

Εντείνει την προσπάθεια να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις αφρικανικές χώρες η Ρωσία, σε ανταγωνισμό με τη «Δύση», κυρίως με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Γαλλία, και σε αυτό το πλαίσιο ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν πραγματοποίησε τηλεφωνικές συνομιλίες με Αφρικανούς ηγέτες, ανάμεσά τους οι ηγέτες Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής (Ζώνη Σαχέλ) που ανήλθαν στην εξουσία μετά από πραξικόπημα.

Αυτός ο γύρος τηλεφωνικών συνομιλιών έγινε σχεδόν αμέσως μετά την επανεκλογή του Πούτιν στην προεδρία.

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος Πρόεδρος συζήτησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της χούντας του Μάλι, Ασσίμι Γκόιτα, ζητήματα συνεργασίας στους τομείς της Ασφάλειας και της οικονομίας, όπως ανακοίνωσαν και οι δύο χώρες, μία ημέρα αφότου είχε παρόμοια συνομιλία με τον ηγέτη της χούντας στον γειτονικό Νίγηρα.

«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε περαιτέρω στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Γκόιτα. Τα τελευταία χρόνια το Μάλι, με τους μισθοφόρους της «Wagner» να αναπτύσσονται στη χώρα για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές αντάρτες στη χώρα αυτή του Σαχέλ, έχει γίνει από τους πιο στενούς συμμάχους της Ρωσίας στην Αφρική.

Ανάλογες συζητήσεις είχε ο Πούτιν και με τους ηγέτες της Δημοκρατίας του Κονγκό, Ντενίς Σάσσου Νγκουέσο, τον ηγέτη της χούντας του Νίγηρα, Αμπντουραχμάν Τιάνι. Είχε προηγηθεί, στις 17 Μάρτη, η αποχώρηση του Νίγηρα, πρώην συμμάχου της «Δύσης» στην περιοχή του Σαχέλ, από τη στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους ηγέτες της χούντας του Νίγηρα για τις σχέσεις τους με τη Ρωσία και το Ιράν, μέρες πριν η ηγεσία του Νίγηρα ανακαλέσει τη στρατιωτική συμφωνία.

Νωρίτερα, τα γειτονικά κράτη Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο επίσης διέκοψαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με μακροχρόνιους συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, ενώ στράφηκαν προς τη Ρωσία για υποστήριξη.

Οι τρεις χώρες, επίσης, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον 15μελή περιφερειακό συνασπισμό των χωρών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) και να δημιουργήσουν ένα σύμφωνο συνεργασίας γνωστό ως Συμμαχία των Χωρών του Σαχέλ (AES).

Τέλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος Πρόεδρος με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Σ. Ραμαφόζα, για ενίσχυση της συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, Ενέργεια κ.ά., ενώ ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης ενημέρωσε τον Πούτιν για «την πρόθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για διευθέτηση στην Ουκρανία», αναφερόμενος στη σχετική αφρικανική πρωτοβουλία.

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Βρέθηκαν δύο νεκροί εργάτες στη Βαλτιμόρη

Τα πτώματα δύο ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ένα φορτηγάκι κατά την κατάρρευση της γέφυρας Key, στη Βαλτιμόρη την περασμένη Τρίτη, μετά την πρόσκρουση του φορτηγού πλοίου «Dali», ανασύρθηκαν από δύτες χτες τα ξημερώματα από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο.

Πρόκειται για δύο από τους έξι μετανάστες εργάτες που αγνοούνταν. Είναι ο 26χρονος Ντόρλιαν Ρονιάλ Καστίγιο Καμπέρα από τη Γουατεμάλα και ο 35χρονος Μεξικανός Αλεχάνδρο Ερνάντες Φουέντες (αμφότεροι κάτοικοι Βαλτιμόρης).

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Grace Ocean» από τη Σιγκαπούρη είναι αντιμέτωπη με αποζημιώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η έρευνα δείχνει ότι το πλοίο είχε σοβαρά προβλήματα λίγο πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα και ουσιαστικά παρασυρόταν ακυβέρνητο. Επίσης ερευνάται αν είχε νοθευμένα καύσιμα.

Ο καπετάνιος τρία λεπτά πριν τη σύγκρουση εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω συνεχών μπλακάουτ που οδηγούσαν και σε μηχανολογικά προβλήματα, και ηχογραφημένα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές να κλείσουν τη γέφυρα. Ωστόσο εκ των πραγμάτων αυτό έγινε αργά, αφού οι άτυχοι εργαζόμενοι πάνω στη γέφυρα και πιθανά κάποιοι οδηγοί (ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα) δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν.

Το δυστύχημα αυτό ανέδειξε και πάλι το ζήτημα της συντήρησης των πλοίων που συχνά ...θυσιάζεται για να αυγαταίνουν τα κέρδη των εφοπλιστών αλλά και των μέτρων προστασίας των γεφυρών που υπάρχουν, αλλά δεν υλοποιούνται γιατί θεωρούνται κόστος.

ΙΤΑΛΙΑ
Νέες συμφωνίες συνδικάτων - «Stellantis» για χιλιάδες απολύσεις

Για να διατηρηθεί η «ανταγωνιστικότητα» του ομίλου στην ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση

Νέες συμφωνίες για «εθελούσιες αποχωρήσεις» υπέγραψαν συνδικάτα στην Ιταλία με τον όμιλο «Stellantis», τον κατασκευαστή αυτοκινήτων Fiat, προκειμένου η αυτοκινητοβιομηχανία να περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της κατά τη μετάβαση σε «καθαρότερη Ενέργεια».

Με αυτές τις συμφωνίες η αυτοκινητοβιομηχανία έχει το «πράσινο φως» να μειώσει το εργατικό δυναμικό κατά πάνω από 3.000 θέσεις στη χώρα. «Αποτελούν μέρος των πρωτοβουλιών που εφαρμόζει η "Stellantis" για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της συνεχιζόμενης διαδικασίας μετάβασης στην Ενέργεια και στην τεχνολογία», είπε ο εκπρόσωπος του ομίλου.

Την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός - αμερικανικός όμιλος βρίσκεται σε συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για τους όρους που θα της επιτρέψουν να αυξήσει την ετήσια παραγωγή στη χώρα σε ένα εκατομμύριο οχήματα, από περίπου 750.000 πέρυσι.

Προχθές οι συμφωνίες με τα συνδικάτα προέβλεπαν πάνω από 1.000 απολύσεις σε εγκαταστάσεις στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένων των εργοστασίων και δομών στις περιοχές Melfi, Pomigliano d'Arco και Termoli, για εργαζόμενους τόσο στη γραμμή παραγωγής όσο και σε άλλες λειτουργίες, ανέφερε το σωματείο FIOM σε ανακοίνωσή του.

Την Τρίτη παρόμοιες συμφωνίες ανακοινώθηκαν για τις επιχειρήσεις «Stellantis» στο Τορίνο, με πάνω από 1.500 «εθελούσιες αποχωρήσεις». Δημιουργούνται 100 επιπλέον θέσεις εργασίας για την εγκατάσταση κατασκευής κινητήρων στην Pratola Serra.

Δεν έχει υπογραφεί ακόμα συμφωνία για το εργοστάσιο «Cassino», άλλη μεγάλη εγκατάσταση συναρμολόγησης για τη «Stellantis» στην Ιταλία.

Η «Stellantis» απασχολεί περίπου 43.000 άτομα στην Ιταλία, μεταξύ τους περίπου 15.000 στην περιοχή του Τορίνο, την ιστορική πατρίδα της «Fiat».

Τα πακέτα «εθελούσιας απόλυσης» ήταν το κύριο εργαλείο που χρησιμοποίησε η «Stellantis» για να μειώσει το εργατικό δυναμικό της στην Ιταλία, το οποίο ανερχόταν σε περίπου 55.000 άτομα όταν ιδρύθηκε ο όμιλος τον Γενάρη του 2021. Ο όμιλος «Stellantis» έχει 300.000 υπαλλήλους, με παρουσία σε τουλάχιστον 130 χώρες και με εγκαταστάσεις παραγωγής σε 30 χώρες.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία διαρκείας ενάντια στην αντεργατική θύελλα

Απεργία για τέταρτη βδομάδα αποφάσισε προχτές η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της Φινλανδίας, η Κεντρική Οργάνωση Φινλανδικών Συνδικάτων (SAK), αντιδρώντας στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του Πέτρι Ορπο (NCP) και φέρνουν σημαντικές ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η SAK - με 18 συνδικάτα μέλη - δήλωσε ότι οι απεργίες που ξεκίνησαν πριν από σχεδόν τρεις βδομάδες θα συνεχιστούν χωρίς διακοπή μέχρι τα τέλη Μάρτη και θα επεκταθούν τη βδομάδα 1 - 7 Απρίλη, στοχεύοντας τις ίδιες εταιρείες. Επηρεάζονται κυρίως χαλυβουργεία, λιμάνια, μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, επιχειρηματικοί όμιλοι ξυλείας κ.ά. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας, στις απεργίες συμμετέχουν περίπου 7.000 εργαζόμενοι.

Ανάμεσα στις αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση είναι η διευκόλυνση των απολύσεων, η περικοπή επιδομάτων ανεργίας, η κατάργηση των υποχρεωτικών αποδοχών ασθενείας από την πρώτη μέρα αναρρωτικής άδειας, η αύξηση της «ευελιξίας» της εργασίας, ΣΣΕ σε τοπικό επίπεδο αντί να είναι αναγκασμένοι οι εργοδότες να τηρούν τις κλαδικές συμβάσεις, περιορισμός του δικαιώματος πραγματοποίησης πολιτικής απεργίας.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, στις οποίες αντιτίθεται η πλειοψηφία του φινλανδικού λαού, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ