ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, κόντρα στην εντατικοποίηση και την «ομηρία»

Σε κινητοποιήσεις από χτες, στάση εργασίας σήμερα και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις
Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται από χτες οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων για το δικαίωμα στη δουλειά, τις οποίες οργανώνουν το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά. Χτες, Τετάρτη, προχώρησαν σε δράσεις ενημέρωσης σε δήμους - Πέραμα, Κορυδαλλό, Νέα Ιωνία, Αγίους Αναργύρους και αλλού - μιλώντας με εργαζόμενους για το πλαίσιο διεκδικήσεων και κάνοντας παρεμβάσεις σε δημοτικές αρχές καταθέτοντας τα αιτήματα.

Σήμερα πραγματοποιούν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τέλος ωραρίου) και διαμαρτυρία στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών. Τα δύο Συνδικάτα καλούν τα σωματεία του κλάδου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, που δουλεύουν με «μισό μεροκάματο, μισό ένσημο», χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ωράριο και σταθερή εργασία.

Γι' αυτές τις κινητοποιήσεις και τις διεκδικήσεις μιλούν σήμερα στον «Ριζοσπάστη» η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος του Σωματείου Καθαριστριών Πειραιά, και η Μαρία Βουρνά, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον δήμο Ζωγράφου, με τη συζήτηση να στέκεται στους όρους εργασίας και τις συνθήκες πίεσης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην καθαριότητα, στην αναμέτρησή τους με την πολιτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχών, αλλά και τον δρόμο που τους καλούν να βαδίσουν τα σωματεία για τα δικαιώματά τους.

* * *

Από συγκέντρωση στους Αγίους Αναργύρους
Από συγκέντρωση στους Αγίους Αναργύρους
-- Τα σχολικά κτίρια είναι εκατοντάδες, με χιλιάδες αίθουσες και άλλους χώρους. Πόσοι και πόσες καλούνται να τα βγάλουν πέρα σ' αυτόν τον ζωτικό τομέα, που αφορά την υγιεινή μαθητών και εκπαιδευτικών, και με τι όρους δουλειάς;

Χρ. Καραμαλίκη (Χ.Κ.): Οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα πανελλαδικά είναι περίπου 14.000, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχοι. Στην Αττική εργάζονται περίπου 3.000 εργαζόμενοι, κυρίως με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι ελάχιστοι ανά δήμο. Από τον συνολικό αριθμό των συμβασιούχων περίπου οι μισοί απασχολούνται με 3ωρες ή 4ωρες συμβάσεις. Οταν ένας εργαζόμενος συνταξιοδοτείται η θέση εργασίας χάνεται, αφού είναι προσωποπαγής θέση και όχι οργανική.

Μαρία Βουρνά (Μ.Β.): Για παράδειγμα, στον δήμο Ζωγράφου για 45 σχολεία υπάρχουν 48 σχολικές καθαρίστριες - καθαριστές. Οι 43 είναι με 10μηνες συμβάσεις, και μόλις 5 με συμβάσεις αορίστου χρόνου! Από τις 43 οι μισές εργαζόμενες δουλεύουν ημιαπασχόληση, με 3ωρες συμβάσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως πολλά σχολεία έχουν από μισή καθαρίστρια!

Ο μισθός για τους πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους, που δουλεύουν 6μισι ώρες, είναι 740 ευρώ και για όσους δουλεύουν 3 ώρες 340 ευρώ.

Χ.Κ.: Ειδικά για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, το ωράριο καταπατείται, αφού οι τρεις ώρες δεν επαρκούν για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων. Υπάρχουν και τα σπαστά στα 3ωρα, δηλαδή εργαζόμενος που δουλεύει μιάμιση ώρα το πρωί και μιάμιση ώρα στη λήξη του σχολικού ωραρίου, παρότι αυτό δεν προβλέπεται από καμία σύμβαση.

-- Με τέτοια υποστελέχωση, έρχεται και η ασφυκτική πίεση και η εντατικοποίηση προφανώς...

Μ.Β.: Πολύ συχνά οι συνάδελφοι που δουλεύουν στην καθαριότητα των σχολείων έρχονται αντιμέτωποι με απαράδεκτες συμπεριφορές και απαιτήσεις των διευθυντών των σχολικών μονάδων. Τους επιφορτίζουν με καθήκοντα εκτός της καθαριότητας, όπως βάψιμο τοίχων, σερβίρισμα των παιδιών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, καθαρισμό κουρτινών και χαλιών. Συνάδελφοι αναγκάζονται να σηκώνουν βάρος και να κρεμιούνται από σκάλες σε μεγάλο ύψος. Εδώ πρέπει να πούμε ότι όλα τα παραπάνω καθήκοντα είναι σε βάρος της καθαριότητας των σχολείων.

Στον δήμο Ζωγράφου οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων δουλεύουν χρόνια τώρα χωρίς τα απαραίτητα για την υγεία και την ασφάλειά τους μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ). Μετά από αγώνα και διεκδίκηση των εργαζομένων, τους συμπεριέλαβαν στα ΜΑΠ, ωστόσο αυτά ήταν πετσοκομμένα και σε καμία περίπτωση όσα προβλέπονται από τον νόμο.

Η εντατικοποίηση, οι παράλογες απαιτήσεις και η έλλειψη ΜΑΠ είναι οι αιτίες που οδηγούν στα εργατικά ατυχήματα αλλά και σε προβλήματα υγείας, όπως κήλη στον αυχένα και σπονδυλική στήλη, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, περιαρθρίτιδα κ.λπ.

Χ.Κ.: Οι άσχημες συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα αποκαλύπτουν κάτι ακόμα πιο σημαντικό και ουσιαστικό. Την άθλια κατάσταση των σχολικών κτιρίων, αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης και ανύπαρκτης ουσιαστικής συντήρησης των σχολείων, που είναι πολύ μακριά από τις ανάγκες ενός σύγχρονου σχολείου, που μάλιστα θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών. Ετσι και οι εργαζόμενοι στη σχολική καθαριότητα δουλεύουν μέσα σε γερασμένα και υποσυντηρημένα κτίρια, κάτι που κάνει ακόμα πιο επίπονη την εργασία τους. Με νερά να τρέχουν από τα ταβάνια και λύματα να ξεχειλίζουν από τις τουαλέτες.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι πολύ συχνά, αν και δεν καταγράφονται ως τέτοια. Οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους πίσω από το αστείο επιχείρημα ότι για την έλλειψη ΜΑΠ ευθύνεται η «αργή και κοστοβόρα» διαδικασία της δημοπρασίας.

-- Πόσο κρατάει η «ομηρία» για έναν συμβασιούχο;

Μ.Β.: Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους στα σχολεία δουλεύουν 10 - 15 χρόνια σε κατάσταση ομηρίας, μόνιμα με το άγχος και την ανασφάλεια της μη ανανέωσης της σύμβασής τους από Σεπτέμβρη, αν συμμετέχουν στο σωματείο ή αντιδράσουν.

Χ.Κ.: Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για σχεδόν 2 δεκαετίες. Από το 2007, όπου μεγάλο μέρος εργαζομένων έγιναν αόριστου χρόνου, σήμερα με τις συνταξιοδοτήσεις η ζυγαριά γέρνει πάλι στους συμβασιούχους.

Οι συνθήκες πίεσης είναι μεγάλες. Μπορεί να καταλάβει κανείς την εντατικοποίηση αν σκεφτεί τον αριθμό του προσωπικού και τι αναλογεί στον καθένα για τα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα των σχολικών μονάδων. Αυτά έχουν ως συνέπεια την κατάφωρη καταπάτηση του ωραρίου των εργαζομένων, τα μικρά και μεγάλα εργατικά ατυχήματα, την εξάντληση των εργαζομένων που πολλές φορές τους οδηγεί στην παραίτηση από τη δουλειά τους. Μάλιστα, το δικαίωμα του εργαζόμενου να έχει δουλειά γίνεται αντικείμενο παζαριού από διάφορους παράγοντες των δήμων, προϊστάμενους Καθαριότητας, αντιδημάρχους Παιδείας, διευθυντές.

-- Και αν ο εργαζόμενος αρρωστήσει;

Μ.Β.: Σε περίπτωση ασθένειας συναδέλφου, αρχίζουν και μεταφέρουν τους συναδέλφους από σχολείο σε σχολείο και αρκετές φορές τούς ζητάνε να μοιράσουν το ωράριό τους την ίδια μέρα σε δύο σχολεία! Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δικαιούνται άδεια ασθένειας, όμως πάντα υπάρχει η πίεση να γυρίσουν νωρίτερα στη δουλειά με την απειλή ότι του χρόνου δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.

-- Γιατί οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές δεν ζητούν την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού;

Μ.Β.: Ολες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα αλλά και η πλειοψηφία των δημάρχων δηλώνουν στα λόγια ότι κατανοούν το έργο μας, τη δουλειά μας, μας συμπονούν... Ομως, δεν έκαναν τίποτα όλα τα προηγούμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εντατικοποίηση, να έχουμε πλήρες ωράριο, μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό που έκαναν ήταν να επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μας κρατούν ομήρους στις πολιτικές τους.

Το επόμενο διάστημα και με τη διεύρυνση του ωραρίου, οι ανάγκες για επιπλέον προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων θα μεγαλώσουν. Η πλειοψηφία των δημάρχων αντί να ζητήσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάει συμβασιούχους εργαζόμενους μέσα από την κοινωφελή εργασία και από το «πρόγραμμα 55 - 67».

Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των διοικήσεων των δήμων υποβιβάζουν καθημερινά τη σχολική καθαριότητα, επιζητώντας τρόπους να περιορίσουν όσο περισσότερο γίνεται το κόστος, αδιαφορώντας ακόμα και για την υγεία των παιδιών αλλά και όλης της σχολικής κοινότητας.

Αυτό συμβαίνει γιατί η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών είναι ευθυγραμμισμένες με την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που επιβάλλουν την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των δήμων, τη λειτουργία των υπηρεσιών με τη λογική κόστους - οφέλους. Γιατί το κριτήριο της πολιτικής τους είναι η εξυπηρέτηση του επιχειρηματικού κέρδους, της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και των παιδιών του.

-- Τι μπορούν να κάνουν οι καθαρίστριες/ές για να αντιδράσουν; Πώς οργανώνουν τον αγώνα τους τα σωματεία τους;

Χ.Κ.: Αυτό που χρειάζεται να κάνουν οι εργαζόμενοι είναι να αντιδράσουν οργανωμένα μέσα από τα σωματεία τους. Κανένας εργαζόμενος στη σχολική καθαριότητα δεν πρέπει να ανέχεται να ζει μέσα στην ανασφάλεια και τον φόβο, να διστάζει να διεκδικήσει τα αυτονόητα. Πολύ περισσότερο που αυτό σχετίζεται με την υγεία και ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών, όλης της σχολικής κοινότητας.

Γι' αυτό τα σωματεία μας παίρνουν αυτήν την πρωτοβουλία με την οργάνωση των κινητοποιήσεων στις 27 και 28 Μάρτη, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές τα δικαιώματά μας. Ακόμα, κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας, ενώνοντας τον αγώνα και τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Απρίλη και την 1η Μάη.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα

Και με τη σημερινή τους κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προβάλλουν τα δίκαια αιτήματά τους για:

-- Πλήρες ωράριο για όλους, να σταματήσουν τώρα τα 3ωρα, τα 4ωρα και τα σπαστά ωράρια.

-- Μετατροπή όλων των Συμβάσεών μας σε αορίστου χρόνου με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση.

-- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων.

-- Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να δοθούν σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα μέσα ατομικής προστασίας, παροχή αξιόπιστων, όχι επιβλαβών, για την υγεία των μαθητών και εργαζομένων μέσων εργασίας (καθαριστικά, αναλώσιμα).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ