ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24

Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ φτάνει στην κορύφωσή του, έχοντας διανύσει έναν όμορφο δρόμο, σε πόλεις και χωριά στην ηπειρωτική και στη νησιωτική χώρα, στέλνοντας πλατιά και δυνατά το κάλεσμα μαχητικής συμπόρευσης της νεολαίας με το ΚΚΕ.

Ολοκληρώνονται λοιπόν σήμερα τα ρεπορτάζ από το ταξίδι του Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα, που πέρα από τα Γιάννενα, τη Λέσβο, τη Ρόδο και τα Χανιά, όπου ακολουθούν ανταποκρίσεις, «άπλωσε» τα φτερά του ακόμα σε Βόλο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καρπενήσι κ.α.


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Ο δρόμος για το σύγχρονο στον 21ο αιώνα είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μίλησε ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με τη συμμετοχή χιλιάδων νέων και λαού έγιναν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Γιάννενα, στο πάρκο Λιθαρίτσια.

Σημείο αναφοράς στον χώρο του Φεστιβάλ ήταν η κεντρική έκθεση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Λειτούργησαν παράλληλα Στέκι Μαθητών, Φοιτητών και Παιδότοπος.

Ανάμεσα στο πολιτικό - πολιτιστικό πρόγραμμα στις δύο μέρες των εκδηλώσεων, ξεχώρισαν η θεατρική παράσταση «Ματίας ο Πρώτος» που ανέβασαν μαθητές - μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Ιωαννίνων της ΚΝΕ, το μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα με τίτλο «Τι να θυμηθώ, τι να ξεχάσω...» για την προσφυγιά των Ελλήνων της Μικρασίας, από το συγκρότημα της ΚΝΕ, η συζήτηση στη Νεανική Σκηνή με θέμα «Οι φοιτητές καίμε όλα τα σενάρια που μαυρίζουν το μέλλον μας. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!», στην οποία μίλησε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Από τη σκηνή πέρασαν το φοιτητικό συγκρότημα «Τα πολυμερή», ο Χριστόφορος Ζαραλίκος με ανατρεπτική σάτιρα, αφιέρωμα του συγκροτήματος της ΤΟ ΑΕΙ της ΚΝΕ στον Αλκη Αλκαίο. Οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις την τελευταία μέρα έκλεισαν με μεγάλη συναυλία με την Νατάσσα Μποφίλιου.

Από το βήμα του Φεστιβάλ, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην ακραία αντίφαση που βιώνει η νέα γενιά «ανάμεσα σε αυτό που μπορούσαν να ζουν και σε αυτό που πραγματικά ζουν», φέρνοντας ως παράδειγμα ανάμεσα στα άλλα ότι εν έτει 2022 με όλες αυτές τις τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, π.χ. στον κλάδο του Τουρισμού, όπως φανερώνει το λεγόμενο φαινόμενο της «μεγάλης παραίτησης». Αντίστοιχα υποστήριξε ότι φτιάχνονται τεχνολογικά πάρκα, σαν αυτό που διαμορφώνεται και στα Γιάννενα, όχι για να γίνουν κτήμα των εργαζομένων οι επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, αλλά για να υπηρετηθεί ακόμα περισσότερο η υποταγή τους στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.


Σχολίασε ότι όλα αυτά τα φαινόμενα είναι η κανονικότητα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, ενώ οι ίδιες οι εξελίξεις καταρρίπτουν τα ψέματα της αστικής προπαγάνδας. «Τα περί οικονομικής ανάπτυξης για όλους έγιναν φύλλο και φτερό από τις οικονομικές κρίσεις της τελευταίας δεκαετίας αλλά και την οικονομική άνοδο, που όμως δεν συνοδεύεται από τη λαϊκή ευημερία», τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τα χειρότερα που έρχονται και αναδεικνύοντας παράλληλα σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι οι καπιταλιστές δεν είναι παντοδύναμοι.

«Καμία κυβέρνηση στην ΕΕ δεν κοιμάται ήσυχη», τόνισε, αναφερόμενος στις πρωτόγνωρες απεργίες σε όλη την Ευρώπη που φανερώνουν ότι «κάτι κινείται στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις» και στους φόβους των αστικών επιτελείων μήπως η λαϊκή οργή και αγανάκτηση βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Μπροστά σε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο δρομολογούνται ανακατατάξεις και διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα για να εγκλωβίσουν τον λαό σε νέα ψεύτικα διλήμματα, συνδικαλιστικές δυνάμεις που είχαν κηρύξει την «κοινωνική ειρήνη» το προηγούμενο διάστημα εμφανίζονται σήμερα με αγωνιστικό πρόσωπο, ενώ ενισχύεται το αντιδραστικό κατασταλτικό πλαίσιο βάζοντας στο στόχαστρο πρώτα από όλα τους κομμουνιστές, όπως δείχνει το παράδειγμα της προέδρου της ΟΕΝΓΕ που δεν συμμορφώθηκε στις υποδείξεις περιορισμού των διαδηλώσεων.

Μπορεί ο λαός μόνος του να καθορίσει το μέλλον του

Απάντηση στις σημερινές δυσκολίες «δεν είναι να διαλέξουμε ανάμεσα στο αν την αντιλαϊκή πολιτική σταθερότητα που σημαίνει αστάθεια για τη ζωή του λαού θα την υπηρετήσει μία "αυτοδύναμη κυβέρνηση" της ΝΔ ή μια ψευτοπροοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις», επισήμανε, για να υπενθυμίσει ότι η πολιτική επιλογή του ΚΚΕ να σταθεί απέναντι στην ανοχή ή στήριξη αστικών κυβερνήσεων έχει επιβεβαιωθεί από την ίδια τη ζωή, τόσο στην Ελλάδα το 2012 - 2015, όσο και στην Ευρώπη, οδηγώντας τους λαούς σε τραγωδίες, στην απογοήτευση, στην παραίτηση και τη συντηρητικοποίηση. «Τέτοιες κυβερνήσεις αξιοποιούνται για να δώσουν ανάσα στο σύστημα, να το βγάλουν από τη δύσκολη θέση, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι στο έδαφος του καπιταλισμού καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα και του λαού και του κεφαλαίου ταυτόχρονα.

Παράλληλα, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εάν χρειαστεί, αφού και τα δύο κόμματα ασπάζονται τους κοινούς στόχους του «Πράσινου Deal», του Ταμείου Ανάκαμψης και της «εθνικής» πολιτικής της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, ενώ από κοινού ψηφίζουν σειρά αντιλαϊκών νόμων.

Απάντηση από τη σκοπιά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων στα αντιλαϊκά σενάρια είναι η συμπόρευση και ενίσχυση του ΚΚΕ, τόνισε, «γιατί είναι το κόμμα που δίνει όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη και ενίσχυση των εργατικών - λαϊκών αγώνων, την ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Κύριλλος Παπασταύρου έθεσε ως στόχο να μπουν οι βάσεις, οι προϋποθέσεις για να διαμορφωθεί ένα μεγάλο, ρωμαλέο εργατικό - λαϊκό κίνημα που να εκφράζει τη συμμαχία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στους μεροκαματιάρηδες αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, «που δεν θα αντιστέκεται απλώς στη σημερινή κατάσταση αλλά θα περνάει στην αντεπίθεση, θα βάζει στην ημερήσια διάταξη τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες», υπογράμμισε, καλώντας τους παρευρισκόμενους να αξιοποιήσουν κάθε εργατικό - λαϊκό πρόβλημα για να φωτιστεί η αναγκαιότητα μιας άλλης, σύγχρονης κοινωνικής οργάνωσης. «Γι' αυτό το νέο παλεύει το ΚΚΕ και γι' αυτό έχει μεγάλη σημασία η ενίσχυση και η συμπόρευση μαζί του, γιατί είναι η μόνη δύναμη που φωτίζει ότι η διέξοδος βρίσκεται στα χέρια του λαού και όχι σε κάποιους "σωτήρες", ότι μπορεί ο λαός μόνος του να καθορίσει το μέλλον του, ανοίγοντας τον δρόμο για το σύγχρονο, το καινούργιο στον 21ο αιώνα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό», κατέληξε.


ΧΑΝΙΑ
Ενίσχυση του αγωνιστικού πνεύματος σε συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μίλησε ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στα Χανιά. Το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας κατακλύστηκε από εκατοντάδες νέους ανθρώπους, εργαζόμενους, φοιτητές, μαθητές που είχαν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστες στιγμές με το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Το διήμερο των εκδηλώσεων περιλάμβανε συζητήσεις στο Στέκι Νέων Εργαζομένων με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε;» και στο Μαθητικό Στέκι με θέμα «Να είμαστε ρεαλιστές! Να ζητάμε το αδύνατο! Να γίνουμε επαναστάτες τού σήμερα!».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε δρώμενο της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή (αφιερώθηκε επίσης στον Κώστα Καζάκο), μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή από το συγκρότημα του Γιάννη Χήνου, κρητικό γλέντι από το συγκρότημα του Ανδρέα Μανωλαράκη, το οποίο πλαισιώθηκε χορευτικά από τον Λαογραφικό Ομιλο Χανίων, και συναυλία από τον Μάνο Τρυπιά, ενώ ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία από τον Μίλτο Πασχαλίδη, που ξεσήκωσε το κοινό με τη μουσική του.

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, διεθνώς, στους αγώνες που αναπτύσσονται, στην καταδίκη των λαών να ζουν σε συνθήκες προηγούμενων αιώνων, παρά τα τεράστια επιτεύγματα, από το σύστημα και όσους υποστηρίζουν αυτόν τον δρόμο: Τα αστικά επιτελεία, την ΕΕ, τα κόμματα της αστικής τάξης.


Οπως σημείωσε, «αυτό που σήμερα είναι αναγκαίο και επιτακτικό είναι ο μαζικός αγώνας των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των νέων, των επιστημόνων, για την υπεράσπιση της ζωής τους, του βιοτικού τους επιπέδου, των οικογενειών τους, διεκδικώντας και απαιτώντας αποτελεσματικά μέτρα ανακούφισης και ανάσας με βάση τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ και τα αιτήματα που έχει διαμορφώσει το ταξικά προσανατολισμένο εργατικό κίνημα, τα Σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα αιτήματα των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, οι Σύλλογοι των Αυτοαπασχολούμενων, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ, οι Σύλλογοι Γονέων, Εκπαιδευτικών και άλλοι φορείς.

Καλούμε τον λαό να αφήσει στην άκρη την αναμονή, να μην περιμένει άλλο παρακολουθώντας πού θα πάει η κατάσταση από τους χειρισμούς και τις επιλογές της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, και να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων.

Ενιαίος πανελλαδικός αγώνας τώρα!

Προετοιμασία από τα κάτω για να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Ανοιγμα μετωπικής αντίστασης και πάλης σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο, σε κάθε χώρο σπουδών, σε κάθε γειτονιά και πόλη, σε κάθε χωριό.

Προετοιμασία και δράση για να συναντηθούμε όλοι και όλες σε μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση, σε μεγάλη μαζική απεργιακή απάντηση των εργαζομένων».

Καμία αναμονή, καμία αυταπάτη!

«Κανείς και καμιά δεν πρέπει να παγιδευτεί και να εγκλωβίσει τη συνεχώς αυξανόμενη δυσαρέσκεια και οργή ενάντια στην πολιτική που ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις υπηρετώντας τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, που γονατίζουν τον λαό, από την αναμονή των εκλογών.

Κανείς και καμιά δεν πρέπει να παγιδευτεί από δευτερεύουσες αντιπαραθέσεις και προβλήματα, που εμφανίζονται ως κύρια από το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης, το οποίο κατοικοεδρεύει στα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου, που τα έχουμε γνωρίσει και από την καλή και από την ανάποδη.

Αυτό που επείγει σήμερα είναι να ενισχυθεί το αγωνιστικό πνεύμα μέσα στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό, μέσα στον καθημερινό αγώνα, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, που θα εκφράζεται και στην αλλαγή των συσχετισμών παντού, από το σωματείο και τον σύλλογο μέχρι τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα για να αναπτερωθούν η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι νέοι μαζικοί αγώνες ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια, ενάντια στην "πράσινη μετάβαση" των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, ενάντια στο ξεζούμισμα των εργαζομένων».

«Μπορεί σήμερα να μην έχει γίνει ακόμα ορατή και διακριτή πλατιά στα μάτια των εργαζομένων και του λαού η διέξοδος από τη βαρβαρότητα και την παρακμή, μπορεί σε πολλούς να φαίνεται ότι μια τέτοια προοπτική δεν είναι άμεσα εφικτή, παρ' όλα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι στα όρια του σημερινού συστήματος και αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να υπάρξει οριστική λύση στα λαϊκά προβλήματα.

Η ιστορία του εργαζόμενου λαού, παλιά και πρόσφατη, έχει αποδείξει ότι αυτοί που εξουσιάζουν δεν είναι παντοδύναμοι, έχει αποδείξει πως ό,τι κέρδισε ο λαός το πήρε με το σπαθί του, με τον αγώνα και τη πάλη του. Κανείς δεν του χάρισε τίποτα.

Ετσι, με το σπαθί, με τον αγώνα, θα κερδίσει ολόκληρη τη ζωή. Με το ΚΚΕ μπροστά να φωτίζει τον δρόμο της προοπτικής για τον νέο κόσμο, τον σοσιαλισμό, που είναι το πραγματικά νέο και σύγχρονο στον 21ο αιώνα.

Που μπορεί να απελευθερώσει και να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, της παραγωγής για την κοινωνική ευημερία, μέσω της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού σχεδιασμού, με τη συνειδητή δράση, την πρωτοβουλία του εργαζόμενου λαού στο τιμόνι της εξουσίας.

Σε αυτόν τον δρόμο περπατάμε με τους λαούς όλου του κόσμου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ