ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί τον στρατό να προετοιμάζεται για «πραγματική μάχη»

Από πρόσφατες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Xinhua

Από πρόσφατες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Την ένταση της στρατιωτικής ετοιμότητας σε διεθνές επίπεδο, καθώς κλιμακώνεται και ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία, ανέδειξε η χτεσινή παρότρυνση του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, που τόνισε ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας του «θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προετοιμασία για πραγματική μάχη».

Μιλώντας σε σεμινάριο για την εθνική άμυνα και τη στρατιωτική μεταρρύθμιση, στο Πεκίνο, ο Σι υποστήριξε, όπως μετέδωσαν και μια σειρά διεθνών πρακτορείων, ότι «είναι επιτακτικό να συνοψίσουμε και να εφαρμόσουμε την πετυχημένη εμπειρία στις μεταρρυθμίσεις, να κατακτήσουμε νέες καταστάσεις και να κατανοήσουμε τις απαιτήσεις των καθηκόντων (που υπάρχουν), να εστιάσουμε στην προετοιμασία μας για πολέμους και να διαθέτουμε το κουράγιο για εξερεύνηση και καινοτομίες».

Το δε κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ακόμα ότι ο Κινέζος ηγέτης μίλησε και για «μακροχρόνια συστημικά εμπόδια, δομικές ασυμφωνίες και πολιτικά θέματα στην ανάπτυξη της εθνικής άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίστηκαν».

Στο πλαίσιο του «εκσυγχρονισμού» των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, μια σειρά από αλλαγές άρχισαν το 2015, μεταξύ άλλων με αποτέλεσμα τη δημιουργία ειδικών μονάδων στρατηγικών πυραύλων. Η κινεζική ηγεσία έχει δηλώσει πως ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεών της «ώστε να ανταποκριθούν πλήρως στις προκλήσεις της εποχής μας» σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2035.

Χτες το πρωί, στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Ζώνης της Διοίκησης Μάχης του κινεζικού στρατού δήλωσε ότι οι μονάδες βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας μάχης μετά τη διέλευση πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Καναδά στα Στενά της Ταϊβάν. Ο εκπρόσωπος είπε ότι τα στρατεύματα θα αντισταθούν σε όλες τις απειλές και είναι έτοιμα να υπερασπιστούν την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα.

Στο μεταξύ, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, συναντήθηκε με τον Ιάπωνα ομόλογό της, Φουμίο Κισίντα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και «αποφάσισαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τη στρατηγική απειλή που αντιπροσωπεύει η Κίνα», σύμφωνα με το Λονδίνο.

77η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Στο προσκήνιο η κλιμάκωση της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Οι σφοδροί ανταγωνισμοί των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών με τη Ρωσία στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία, οι εντεινόμενες απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι πολεμικοί εξοπλισμοί διεθνώς «χτυπάνε κόκκινο», το παζάρι με το Ιράν, η αντιμετώπιση της Κίνας και οι «συνταγές» των εκπροσώπων αστικών τάξεων για δήθεν φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης που εντείνεται από την κόντρα για την Ενέργεια και την κλιματική αλλαγή, κυριάρχησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε την ομιλία του από τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τη Ρωσία μεταξύ άλλων για καταστρατήγηση της... Χάρτας του ΟΗΕ, επιχειρώντας να εμφανιστεί «τιμητής», μολονότι όλες οι ιμπεριαλιστικές χώρες την ποδοπατούν οποτεδήποτε αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις μακροπρόθεσμες γεωπολιτικές επιδιώξεις τους σε βάρος ανταγωνιστών.

«Αυτός ο πόλεμος αμφισβητεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος. Απλά και ξεκάθαρα» είπε ο Μπάιντεν, θυμίζοντας ότι τον περασμένο Μάρτη 148 χώρες καταδίκασαν τη ρωσική εισβολή. Ανέφερε τον πακτωλό δεκάδων δισ. δολαρίων που έχουν δώσει οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι και εταίροι τους στην Ουκρανία τάχα για το «καλό» του ουκρανικού λαού, καμαρώνοντας στη συνέχεια για τις επενδύσεις και τις «συνταγές» της κυβέρνησής του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, πίνοντας νερό στο όνομα της «πράσινης οικονομίας». Συνδέοντας το πολύμηνο παζάρι με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις χτεσινές απειλές του Ρώσου ομολόγου του για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, χαρακτηρίζοντας από την άλλη τις απειλές του Πούτιν «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της Ρωσίας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. «Ενας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί» τόνισε ο Μπάιντεν.

Ακολούθως πρότεινε αλλαγές στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, θεωρώντας απαραίτητη την αύξηση των μόνιμων μελών και μη, ώστε να εκπροσωπούνται χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, είπε για τη Ρωσία ότι «αυτό που παρακολουθούμε από τις 24 Φεβρουαρίου είναι μια επιστροφή στην εποχή του ιμπεριαλισμού και των αποικιών. Η Γαλλία την απορρίπτει και θα επιδιώξει με πείσμα την ειρήνη». Διαστρεβλώνοντας τον ορισμό του ιμπεριαλισμού ως μονοπωλιακού καπιταλισμού, μέρος του οποίου είναι και η Γαλλία, τον παρουσίασε ως επιθετική πολιτική, λες και στην Ουκρανία εκτός από την Ρωσία δεν έχουν επέμβει οι δυνάμεις του ευρωατλαντισμού.

Σε παρόμοιους τόνους κινήθηκε και η ομιλία του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σολτς, που κατηγόρησε τη Ρωσία για «στυγνό ιμπεριαλισμό». Ανέφερε πως η Γερμανία και άλλες χώρες δεν μπορούν να μένουν άπρακτες, «όταν μία πλήρως εξοπλισμένη πυρηνική υπερδύναμη, που είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, επιχειρεί να αλλάξει τα σύνορα με τη βία». Τέτοια υποκρισία όταν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι πρώτοι διδάξαντες στη διάλυση χωρών (Γιουγκοσλαβία, Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν κ.λπ.).

Ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί έδωσε έμφαση στην επιλογή της κυβέρνησής του να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις με όλες τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του είναι «σοβαρή» στο ζήτημα αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, παρουσιάζοντας ως αφερέγγυες τις ΗΠΑ μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία τον Μάη του 2018.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα διαβεβαίωσε πως είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με τον Βορειοκορεάτη Πρόεδρο Κιμ Γιονγκ Ουν, για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο Κολομβιανός σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος, Γκουστάβο Πέτρο, παρουσιάζοντας υπαρκτά ζητήματα όπως ο πόλεμος των ναρκωτικών, η καταστροφή του Αμαζονίου, κάλεσε τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο ...ανθρώπινο και δίκαιο καπιταλισμό.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Νέα διπλωματική διαδικασία ζητούν αραβικές χώρες

Τη σημαντική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και τις «αμυδρές» πιθανότητες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων κρατών μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών διαπίστωσαν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών και ανώτεροι διπλωμάτες αραβικών χωρών, που ανταποκρίθηκαν σε πρωτοβουλία που ανέλαβαν ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μπιν Αμπντουλάχ και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμεντ Αμπούλ Γάιτ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε η σαουδαραβική διπλωματική πρωτοβουλία για την «εξεύρεση λύσης» στο Παλαιστινιακό, όπως είχε διαμορφωθεί και ανακοινωθεί σε σύνοδο αραβικών χωρών στη Βηρυτό πριν μία 20ετία. Από τη συνάντηση προτάθηκε η άμεση ενεργοποίηση της διπλωματικής διαδικασίας με τη λήψη «απτών βημάτων που θα υποστηρίξουν την επανάληψη του διαλόγου» μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη βάση της πρωτοβουλίας του 2002.

Στην Επιτροπή της Αραβικής Ειρηνευτικής Πρωτοβουλίας συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, το Μπαχρέιν, την Τυνησία, την Αλγερία, το Σουδάν, το Ιράκ, την Παλαιστινιακή Αρχή, το Κατάρ, τον Λίβανο, το Μαρόκο και την Υεμένη. Παρόντες ήταν επίσης διπλωμάτες από την ΕΕ και δη από την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Γαλλία, καθώς επίσης και οι επικεφαλής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ειρηνευτικοί απεσταλμένοι της ΕΕ και του ΟΗΕ.

  • Μετά τις σοβαρές ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στην Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης ανάμεσα σε νεαρούς υποστηρικτές της ισλαμικής «Χαμάς» και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 53χρονου υπό ασαφείς συνθήκες, ανακοινώθηκε χτες η επίτευξη «εκεχειρίας».
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Τέσσερις στους πέντε θανάτους στις ΗΠΑ εξαιτίας επιπλοκών της εγκυμοσύνης μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτήν τη βδομάδα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας και η οποία καταγράφει υψηλό ποσοστό μητρικής θνησιμότητας, ιδίως στον αφροαμερικανικό πληθυσμό. Η μελέτη βασίστηκε στις περιπτώσεις περίπου 1.000 γυναικών που πέθαναν μεταξύ 2017 και 2019 εξαιτίας της εγκυμοσύνης ή επιπλοκών της ή μετά τη γέννηση. Το 22% των θανάτων επήλθαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 25% τη μέρα της γέννησης ή τη βδομάδα που ακολούθησε, ενώ το 53% μέχρι και έναν χρόνο αργότερα.

ΑΣΤΑΝΑ.-- Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές στο Καζακστάν θα διεξαχθούν στις 20 Νοέμβρη, με βάση το διάταγμα που υπεγράφη από τον Πρόεδρο της χώρας Κ. Γ. Τοκάγιεφ, όπως είχε προαναγγείλει από τις αρχές Σεπτέμβρη, και ενώ η χώρα ενέκρινε ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις για τον «εκσυγχρονισμό» του αστικού κράτους και της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, πρότεινε την παράταση της προεδρικής θητείας από 5 σε 7 χρόνια, χωρίς να επιτρέπεται επανεκλογή. Μέσα στο 2023 αναμένεται να διεξαχθούν και πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ελικόπτερο που συμμετείχε στην κατάσβεση πυρκαγιάς στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας συνετρίβη χθες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 2 επιβαινόντων και τον τραυματισμό άλλων 5. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών, το ελικόπτερο μετέφερε 2 Τούρκους και 5 Ρώσους.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ.-- Πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε η μερική βύθιση του εμπορικού σκάφους «OS 35», με σημαία Τουβαλού, ανοιχτά του Γιβραλτάρ, ρυπαίνοντας θαλάσσια περιοχή πλούσια σε αλιεύματα και ακτές με 27 τόνους λιπαντικών και πετρελαίου. Προηγήθηκε σύγκρουση του «ΟS 35» με άλλο εμπορικό σκάφος, που μετέφερε χάλυβα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ