ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Νέο «μοντέλο» καταλήστευσης των λαϊκών νοικοκυριών

Τα μέτρα που αφορούν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβρη ενισχύουν όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον λαό

Eurokinissi

Εναν ακόμα γύρο επιδοτήσεων, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος για τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων έρχεται να προστεθεί στα δύο προηγούμενα, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου, αφενός συνεχίζοντας την ενίσχυση των ομίλων της Ενέργειας, αφετέρου ενισχύοντας όλους τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή φτώχεια, όπως η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» και τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών.

Πέρα από τις ανακοινώσεις και τις τρεις διαφορετικές κλίμακες επιδοτήσεων, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά χτες ότι τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική ανακούφιση του λαού, που δεν είναι σε θέση να ξοφλήσει τους λογαριασμούς ακόμα και μετά τη μείωση, μέσω της επιδότησης.

Σύμφωνα με στοιχεία, άλλωστε, 6 στους 10 καταναλωτές ή δεν μπορούν να εξοφλήσουν ή προχωρούν σε διακανονισμούς που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μετά από μερικούς μήνες. Ταυτόχρονα, οι εντολές διακοπής της παροχής ηλεκτρισμού στα λαϊκά σπίτια φέρονται να έχουν ξεπεράσει τις 300.000 από τις αρχές του χρόνου μέχρι τέλη Αυγούστου, και συνεχίζουν να εμφανίζουν αυξητική τάση. Επιπλέον, τα νοικοκυριά που έχουν εγκατάσταση φυσικού αερίου βρίσκονται «στον αέρα», αφού ακόμα και μετά την επιδότηση οι λογαριασμοί αναμένονται υπέρογκοι.

Και το νέο μοντέλο επιδοτήσεων είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τα πακέτα που θα πάρουν θα αξιοποιηθούν για επενδύσεις σε υποδομές που θα υπηρετούν τον σχεδιασμό της «πράσινης μετάβασης» και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό δηλαδή που κάνουν με την καθιέρωση, από 1η Οκτωβρίου, επιβολής τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, που όπως ήδη συζητούν στελέχη των ενεργειακών ομίλων θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές. Απόφαση που ευθυγραμμίζεται με την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή εισφοράς σε δραστηριότητες που σχετίζονται και με το φυσικό αέριο.

Τα 1,1 δισ. ευρώ της επιδότησης αναλύονται ως εξής, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης: 1 δισ. προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων, δηλαδή από χρήματα που έχουν πληρώσει οι ίδιοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους στις εταιρείες και τώρα ξαναγυρίζουν από την «πίσω πόρτα» στις εταιρείες, και 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τη φοροαφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών.

«Κλοπή» με κλίμακες

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας, η επιδότηση για τον Οκτώβριο θα είναι κλιμακωτή και διαμορφώνεται ως εξής:

- Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh.

- Για μηνιαία κατανάλωση 501-1.000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 386 ευρώ/MWh. Αν ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ/MWh.

- Για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 336 ευρώ/MWh. Και σ' αυτήν την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

- Για τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται σε 485 ευρώ/MWh.

Τα συγκεκριμένα μέτρα έρχονται να επισφραγίσουν το νέο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης, «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει», που σημαίνει ότι ή θα κόβει από τις ανάγκες του για να γλιτώσει κάποια ευρώ ή θα πληρώσει «τα μαλλιά της κεφαλής του» μέσω των λογαριασμών.

Τα εμπορικά τιμολόγια και το φυσικό αέριο

Σε ό,τι αφορά την επιδότηση εμπορικών τιμολογίων:

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000 KWh τον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται σε 398 ευρώ/ΜWh.

- Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh, αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής, μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

- Για τους αγρότες η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 ευρώ/MWh.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση, που θα ανέλθει σε 90 ευρώ ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη Βιομηχανία τον Οκτώβριο, ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά θερμική MWh.

Ανάμεσα σε άλλα ο Κ. Σκρέκας έκανε λόγο και για τον περίφημο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττει η κυβέρνηση από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μόνο που αυτός ο μηχανισμός στην πραγματικότητα συγκεντρώνει χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει τα λαϊκά νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών. Επιπλέον, ανέφερε ότι για το 2022 έχει καταγραφεί ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφτάνουν στη Ρεβυθούσα.

Ενώ σύμφωνα με την κυβέρνηση οι παρεμβάσεις που κάνει σημαίνουν ότι η τιμή της KWh στα επίπεδα των 0,15 ευρώ περίπου. Ξέχασε βέβαια να πει ότι το καλοκαίρι του 2019, πριν την έναρξη λειτουργίας του χρηματιστήριου Ενέργειας η τιμή της KWh ήταν 0,094 ευρώ... Πρόκειται δηλαδή για άμεση αύξηση στην τιμή κατά μιάμιση φορά ή 150%.

Οι νέες χρεώσεις

Εξάλλου, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ανακοίνωσαν τις νέες χρεώσεις για τον Οκτώβριο:

ΔΕΗ: 0,595 ευρώ/KWh για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 0,607 ευρώ για κατανάλωση άνω των 500 KWh. «Protergia»: 0,57630/KWh. «Elpedison»: 0,5905 ευρώ/KWh. «Ηρων»: 0,698 ευρώ/KWh και, μετά την «έκπτωση συνέπειας» 20%, 0,5584 ευρώ/KWh. «Volterra»: 0,685 ευρώ/KWh. «Φυσικό Αέριο»: 0,594 ευρώ/KWh. «Zενίθ»: 0,589 ευρώ/KWh. «Watt + Volt»: 0,5890/KWh. «Ελίν»: 0,599 ευρώ/KWh.


Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μηχανισμός φτώχειας

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά παθαίνουν ηλεκτροσόκ ανοίγοντας τους λογαριασμούς του ρεύματος, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες ένα ακόμα «πακέτο μέτρων» που δεν μπορεί να προσφέρει καμιά ουσιαστική ανακούφιση, αφού οι αιτίες για την ακρίβεια στην Ενέργεια παραμένουν και ενισχύονται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα φορτωθεί κι αυτό στην πλάτη του λαού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στόχος είναι «η υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα», όπως και «η υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου».

Πάντα στο όνομα της «πράσινης μετάβασης» και της προώθησης του ευρωατλαντικού σχεδιασμού για την Ενέργεια, ο λαός πληρώνει τώρα από την ανάποδη: Οχι για να προσαρμόσει την υποδομή σπιτιών και πολυκατοικιών στο φυσικό αέριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά για να μειώσει την εξάρτησή του απ' αυτό (!) στο φόντο της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Οι «οδηγίες χρήσης» γι' αυτά τα μέτρα, που παίρνονται σε όλη την ΕΕ, βρίσκονται στις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν, ότι θα πρέπει να «συντηρούν τα επενδυτικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση» και να επιτρέπουν «στους παραγωγούς να καλύψουν τις επενδυτικές και λειτουργικές δαπάνες τους χωρίς να υπονομευθούν οι επενδύσεις σε νέες δυναμικότητες».

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για τον λαό, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση υπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς:

-- Ερχονται να θωρακίσουν την «εισπραξιμότητα» των ενεργειακών ομίλων, σε συνθήκες όπου χιλιάδες σπίτια αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμα και τους διακανονισμούς που έκαναν τους προηγούμενους μήνες για τους απλήρωτους λογαριασμούς.

-- Λειτουργούν ως μηχανισμός «επισφράγισης» των τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα που ήρθαν για να μείνουν. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις της καλύπτουν το 90% των αυξήσεων. Δεν λέει όμως ότι με την ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής, οι τιμές λιανικής της κιλοβατώρας έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% μέσα σε έναν χρόνο.

-- «Εμπεδώνουν» το νέο εκβιαστικό δίλημμα στον λαό «προσαρμόζεσαι ή πεθαίνεις». Δηλαδή, ή θα περικόψουν κι άλλο τις ανάγκες τους τα νοικοκυριά, ή θα βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν την πανάκριβη Ενέργεια.

Η θηλιά θα σφίξει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι τα μέτρα θα γίνονται «όλο και πιο στοχευμένα» και ότι τα «δημοσιονομικά περιθώρια» δεν είναι «απεριόριστα».

Αποκαλύπτεται έτσι ότι οι «επιδοτήσεις» που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τους «στόχους εξοικονόμησης», αποτελούν στην πραγματικότητα «κόφτες» για τις λαϊκές ανάγκες. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τα σπίτια αλλά και για τα σχολεία και τους άλλους δημόσιους οργανισμούς, που θα υφίστανται ποινές αν δεν προσαρμόσουν την κατανάλωση Ενέργειας στον ...πάτο του βαρελιού!

Αντίστροφα, το κράτος διατηρεί «ζεστά» τα κέρδη των ομίλων και με απευθείας επιδοτήσεις, αλλά και με μηχανισμούς «αποζημιώσεων» που βρίσκονται στα σκαριά, πέρα απ' τα άλλα προνόμια και διευκολύνσεις.

Κι επειδή στην «εξίσωση» προστέθηκε τελευταία η εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σκοπεύει να κρατικοποιήσει τη ΔΕΗ για να φτηνύνει τάχα το ρεύμα, ο λαός έχει πείρα για το τι σημαίνει κρατικός φορέας Ενέργειας σε συνθήκες «απελευθερωμένης» αγοράς: Οι απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα, οι διακοπές για συσσωρευμένα χρέη, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων της «αγοράς», με την πώληση πάμφθηνου ρεύματος στους ιδιώτες παρόχους και την προκλητική ενίσχυση των ΑΠΕ, παράλληλα με τη συντριβή των εργασιακών δικαιωμάτων στον κλάδο της Ενέργειας, είναι γνώριμες «εικόνες» στον λαό.

Είτε με κρατική είτε με ιδιωτική πλειοψηφία στη ΔΕΗ ΑΕ, στόχος παραμένουν η ανταγωνιστικότητα και το κέρδος. Επομένως, καμιά ελπίδα δεν έχει ο λαός ότι θα πάψει να αγοράζει πανάκριβα το ρεύμα.

Το κρίσιμο γι' αυτόν είναι να δυναμώσει τώρα τον αγώνα για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα, για ουσιαστική ανακούφιση, που απαιτεί αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια. Να περάσει στην αντεπίθεση για την ικανοποίηση των αναγκών του, για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ