ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Σεπτέμβρη 2018 - Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2018 - 2η έκδοση
Σελ. /48
ΑΧΕΝΤ ΤΑΜΙΜΙ
«Ο Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται»

Στο Φεστιβάλ το Σάββατο 22/9 η Αχέντ και η οικογένειά της

Η ΚΝΕ έχει τη χαρά να φιλοξενεί την 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και την οικογένειά της στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη. Εκεί θα την υποδεχτούμε για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής. Η απαγόρευση εξόδου από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη για την Αχέντ και την οικογένειά της, που είχε επιβάλει η κατοχική δύναμη του Ισραήλ, άρθηκε ύστερα από καταγγελίες και διαμαρτυρίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τη μεγάλη διεθνή κινητοποίηση.

Ποια είναι η 17χρονη αγωνίστρια

Τον περασμένο Δεκέμβρη η Αχέντ Ταμίμι από το χωριό Ναμπί Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, έμελλε να αναγνωριστεί διεθνώς ως ένα από τα πιο νεαρά πρόσωπα της παλαιστινιακής αντίστασης στη βαρβαρότητα της ισραηλινής κατοχής.

Τότε συνελήφθη με αφορμή το διεθνή σάλο που προκάλεσε βίντεο με την ίδια να χαστουκίζει δύο Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν προηγουμένως τραυματίσει σοβαρά στο κεφάλι 15χρονο ξάδελφό της. Η εικόνα της νεαρής να χτυπά τους πάνοπλους στρατιώτες έκανε αίσθηση και ήταν ράπισμα συνολικά στην ισραηλινή κατοχή.

Από μικρό παιδί, βλέπει τις κατοχικές δυνάμεις να εμποδίζουν γονείς, γείτονες, φίλους να πάνε ελεύθερα στις δουλειές, στα χωράφια, στα σπίτια, τα παιδιά στα σχολεία. Βλέπει τους στρατιώτες να εισβάλλουν στα σπίτια του κόσμου άγρια μεσάνυχτα, να συλλαμβάνουν και να ανακρίνουν οικογένειες. Να γκρεμίζουν σπίτια και να κατεδαφίζουν σχολεία για να τιμωρήσουν όσους αντιστέκονται στην κατοχή. Να φυλακίζουν, να τραυματίζουν ή να σκοτώνουν παιδιά.

Η καθημερινή εφιαλτική «ρουτίνα» της κατοχής εξηγεί γιατί η Αχέντ από τα 7 και 9 της χρόνια, έχει καταγραφεί να υψώνει τις γροθιές και να πασχίζει να σώσει γειτονόπουλα, ξαδέλφια, φίλους από τα χέρια Ισραηλινών στρατιωτών. Η ίδια αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειάς της (ο μεγαλύτερος αδελφός της, Ουάεντ, βρίσκεται τώρα σε ισραηλινή φυλακή) έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα. Η ίδια και η μητέρα της έμειναν στη φυλακή επί οκτώ μήνες για ένα χαστούκι.

Αυτούς τους οκτώ μήνες, την συντρόφεψε η διεθνής λαϊκή αλληλεγγύη, που εκφράστηκε και μέσα από τις πολύπλευρες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας. Αυτούς τους μήνες, η Ταμίμι έγινε τραγούδι, βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τεράστιο γκράφιτι στο τείχος - απαρτχάιντ που έχουν στήσει στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές αρχές. Εγινε σύμβολο αγώνα και σύνθημα στα χείλη χιλιάδων νέων και εργατών σε όλο τον κόσμο.

«Κάθε Παλαιστίνιος αρχίζει την αντίσταση από τη στιγμή που γεννιέται... Η δύναμη είναι με το λαό και ο λαός θα αποφασίσει το πεπρωμένο και το μέλλον του... Η αντίσταση θα συνεχιστεί μέχρι να τερματιστεί η κατοχή», δήλωσε η Αχέντ μετά την απελευθέρωσή της στην πρώτη συνέντευξη Τύπου. Το μήνυμα αυτό, της μαχητικότητας και της αντίστασης, εκπέμπει στη νεολαία και η παρουσία της στο Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.

ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ

Συμμετείχαν οι ξένες αντιπροσωπείες στο Φεστιβάλ

Από το σεμινάριο στο δημαρχείο της Καισαριανής
Από το σεμινάριο στο δημαρχείο της Καισαριανής
Ιδεολογικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ, με θέμα: «200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Η σημασία και η επικαιρότητα της διδασκαλίας του Μαρξ για την καπιταλιστική εκμετάλλευση», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το πρωί, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων που βρίσκονται στην Αθήνα για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ - 50 χρόνια ΚΝΕ.

Ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος, καλωσόρισε τους ξένους αντιπροσώπους με έναν σύντομο χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε τη σημαντική ιστορία της πόλης, τους δεσμούς αίματος του ΚΚΕ με τους κατοίκους της, αλλά και τον αγώνα που δίνει η διοίκηση του δήμου σήμερα για την ανακούφιση του λαού. Χαρακτήρισε τιμή για την Καισαριανή να υποδέχεται δεκάδες κομμουνιστές από όλο τον κόσμο.

Την εισήγηση στο σεμινάριο έκανε ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ. Στην αρχή της ομιλίας τόνισε ότι «σήμερα γίνεται προσπάθεια από αστούς επιστήμονες, αναλυτές κ.ά. να τιμήσουν τον Μαρξ σαν ένα σπουδαίο φιλόσοφο, που πρόσφερε πολλά στην εποχή του, αλλά σήμερα έχει ξεπεραστεί. Η πραγματική όμως τιμή στον Μαρξ είναι να καταλάβουμε ότι ήταν ένας επαναστάτης και να κατανοήσουμε τον πυρήνα της θεωρίας του διαλεκτικού υλισμού, που είναι η αλλαγή και όχι απλώς η ερμηνεία του κόσμου και της ανθρώπινης κοινωνίας».

Συγκίνηση και δέος στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής

Οι νέοι κομμουνιστές από όλο τον κόσμο στην επίσκεψη στο Σκοπευτήριο
Οι νέοι κομμουνιστές από όλο τον κόσμο στην επίσκεψη στο Σκοπευτήριο
Με μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές του ελληνικού αλλά και του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος ήρθαν σε επαφή τα μέλη των Κομμουνιστικών Νεολαιών και Αντιιμπεριαλιστικών Οργανώσεων που συμμετέχουν στο φετινό Φεστιβάλ, καθώς επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής το Σκοπευτήριο Καισαριανής.

Μπαίνοντας από την είσοδο όπου βρίσκεται το μνημείο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, κατευθύνθηκαν προς το Θυσιαστήριο της Λευτεριάς. Εκεί ξεναγήθηκαν από τον Κώστα Γαβριλάκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και δημοτικό σύμβουλο της πόλης.

Καθώς η ξενάγηση προχωρούσε, οι ξένοι αντιπρόσωποι άκουσαν με ενδιαφέρον για τη συμμετοχή του λαού της χώρας και ιδιαίτερα της Καισαριανής στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και τον ΕΛΑΣ. Ακουσαν τις ξεχωριστές ιστορίες νεολαίων σαν την Αθηνά Χατζηεσμέρ, την Ηρώ Κωνσταντοπούλου και τον Ανδρέα Λυκουρίνο, που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο, αλλά και για τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη.

Στο τέλος της ξενάγησης απέτισαν φόρο τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές πατριώτες κρατώντας ενός λεπτού σιγή.

Σε επόμενο φύλλο η συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη»

Λόγω τεχνικών δυσκολιών, δεν έγινε κατορθωτό να συνομιλήσουμε έγκαιρα με την Αχέντ Ταμίμι, καθ' οδόν προς την Ελλάδα, και έτσι η συνέντευξη που προαναγγείλαμε στο φύλλο της Παρασκευής δεν δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Με αφορμή την παρουσία της στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει συνέντευξη της Αχέντ Ταμίμι τις αμέσως επόμενες μέρες.

Συνέντευξη Τύπου στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Η 17χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι και η οικογένειά της θα παραθέσουν συνέντευξη Τύπου την Κυριακή 23 Σεπτέμβρη, 18.00 - 19.00, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτόρια) στην Αθήνα. Στη συνέντευξη Τύπου θα μιλήσει επίσης ο πρέσβης του κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι. Εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου παραμονής της οικογένειας Ταμίμι στην Ελλάδα και ύστερα από δεκάδες αιτήματα που έλαβε το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για συνέντευξη της Αχέντ Ταμίμι, η ΚΝΕ προσφέρει το χώρο της για αυτήν τη συνέντευξη Τύπου ώστε να ικανοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα των εκπροσώπων των ΜΜΕ, και να διαδοθεί όσο το δυνατόν μαζικότερα το μήνυμα της οικογένειας Ταμίμι για την πάλη του λαού της Παλαιστίνης και τη συνέχιση του αγώνα ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Η είσοδος στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα επιτρέπεται μόνο στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ