ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ψιλοπράγματα» κατά την Κομισιόν οι μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια

Αυτές τις καταστροφές η ΕΕ τις θεωρεί αμελητέες
Αυτές τις καταστροφές η ΕΕ τις θεωρεί αμελητέες
Ψιλοπράγματα... στην ουσία θεωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στη Βόρεια Εύβοια. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε σε σχετική Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, αναφέρονται τα εξής: «Τα 25.000 στρέμματα πευκοδάσους και οι άνεργοι πλέον ρετσινοπαραγωγοί φαίνεται πως δεν συνιστούν σημαντική απώλεια για την ΕΕ, ώστε να ασχοληθεί μαζί τους, πολύ περισσότερο και να τους αποζημιώσει. Το γεγονός, επίσης, ότι όπως αναφέρεται στην απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν έχουν υποβάλει αίτηση, φανερώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπήκε καν στον κόπο να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΕΕ από κονδύλια που είναι πολλαπλά πληρωμένα από τον ελληνικό λαό μέσα από τους λεγόμενους "ίδιους πόρους".

Η ΕΕ, επίσης, χωρίς περιστροφές απορρίπτει την αποζημίωση των λαϊκών νοικοκυριών, όπως και των ρετσινοπαραγωγών από το "Ταμείο Αλληλεγγύης" και τα άλλα Περιφερειακά Ταμεία. Βέβαια, την ίδια στιγμή "επιλέξιμα" θεωρούνται τα κονδύλια που αφορούν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους οποίους προορίζονται αυτήν την περίοδο αμέτρητα δισ. ευρώ, όπως από το πακέτο Γιούνκερ, το ΕΣΠΑ, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.λπ.

Στην απάντησή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επίσης, παραδέχεται ότι ακόμα κι αν τελικά αποζημίωνε η ΕΕ τους πληγέντες, θα επρόκειτο τελικά για ψίχουλα, ενώ την ίδια ώρα ψεύδεται, αφού ισχυρίζεται ότι οι αποζημιώσεις της "δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την απώλεια εισοδήματος ή τις ζημιές που καλύπτονται από την ασφάλιση του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)", γιατί είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ όταν, αν κι εφόσον αποζημιώνει, αφορά ελάχιστα και ελάχιστους σε κάθε ανάλογη περίπτωση.

Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων όσοι πλήγηκαν από την πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια και την άμεση κάλυψη των χρόνιων τραγικών ελλείψεων σε σύγχρονα μέσα πυρόσβεσης, προσωπικό και υποδομές, στέκεται στο πλευρό των ρετσινοπαραγωγών και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους».

Διαρροή επικίνδυνου υλικού στον Ασπρόπυργο

Η περιοχή στην οποία έγινε η διαρροή
Η περιοχή στην οποία έγινε η διαρροή
Αλλο ένα ατύχημα, αυτήν τη φορά με επικίνδυνο εύφλεκτο υλικό, συνέβη χτες στον Ασπρόπυργο. Συγκεκριμένα, λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σημειώθηκε διαρροή φορμαλδεΰδης σε αποθήκες διανομής εμπορευμάτων (logistics), στην εταιρεία «Prime Way», στην οδό Μεγαρίδος, όταν στη διάρκεια μεταφοράς πλαστικής δεξαμενής χωρητικότητας ενός τόνου, αυτή έπεσε στο έδαφος και έσπασε, με αποτέλεσμα να χυθεί το χημικό.

Τα επαναλαμβανόμενα συμβάντα σε επιχειρήσεις της περιοχής, επιβεβαιώνουν τον κίνδυνο ενός μεγάλης έκτασης βιομηχανικού ατυχήματος, και μάλιστα στον Ασπρόπυργο, ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα άναρχης συνύπαρξης βιομηχανιών και κατοικημένων περιοχών. Ο τρόπος εξάλλου που αντιμετωπίστηκε η συγκεκριμένη διαρροή δείχνει την απουσία εκπαίδευσης και σχεδίου από την πλευρά των μηχανισμών του κράτους και των επιχειρήσεων για την αντιμετώπισή τους τις πρώτες κρίσιμες στιγμές.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας έριξαν νερό για να «ξεπλύνουν» από το έδαφος το χημικό υλικό, πράγμα που έθεσε σε κίνδυνο την υγεία τους και οδήγησε σε διασπορά του επικίνδυνου υλικού, καθώς ποσότητα του υγρού «βγήκε» στο δρόμο και έπεσε στο ρέμα «Μαύρη Ωρα» που καταλήγει στη θάλασσα.

Εξι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ με δύο ειδικά οχήματα επενέβησαν ρίχνοντας ειδικό αφρό και αδρανή υλικά στο δρόμο που είχε καλυφτεί από το εύφλεκτο υγρό, προκειμένου να απορροφηθεί. Στον τόπο έσπευσε και συνεργείο περιβαλλοντικής εταιρείας, ενώ αναμενόταν και εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, για να επιληφθεί του καθαρισμού.

Υπενθυμίζεται πως πέρσι τον Ιούνη, φωτιά που έκαιγε για μέρες σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Θριάσιο επιβάρυνε σημαντικά την περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Περιφέρεια έχει αδειοδοτήσει 47 «σκραπατζίδικα» και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 250 - 300 παράνομα στην περιοχή με τις συνθήκες λειτουργίας τους να είναι απαράδεκτες, ενώ υπάρχουν μόνο δύο επιθεωρητές περιβάλλοντος για τον έλεγχο της πληθώρας των εγκαταστάσεων της περιοχής.

Τότε δεν είχε χρησιμοποιηθεί η επιχωμάτωση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και αφέθηκαν να καίγονται λάστιχα και άλλα υλικά λόγω έλλειψης κονδυλίων, προκαλώντας τις δίκαιες διαμαρτυρίες των κατοίκων και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Αθλιες συνθήκες - «εθελούσιες» επιστροφές

Ο εγκλωβισμός και οι άθλιες συνθήκες σε χώρους κράτησης ή «φιλοξενίας» οδηγούν πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην επάνοδο στις πατρίδες τους. Στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάστηκε χτες ειδικός χώρος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα για όσους μετανάστες και πρόσφυγες θέλουν να επιστρέψουν με τη θέλησή τους στις χώρες τους. Το χώρο επισκέφτηκε χτες ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας.

Η νεαρή Τζινάν από το Ιράκ, με ένα παιδάκι στην αγκαλιά, μας λέει πως ήταν τέσσερις μήνες στη Μόρια και εφτά μήνες στο Καρά Τεπέ. Οι συνθήκες, ειδικά στη Μόρια, ήταν ...καταραμένες, άθλιες, απαράδεκτες και αποφάσισε να επιστρέψει στη Βαγδάτη. Ενας άνδρας που στέκεται δίπλα της θα γυρίσει στη Νατζάφ. Μια πόλη όπου έχουν γίνει μάχες στο κοντινό παρελθόν. Συνεχίζοντας, ο αν. υπουργός είπε πως «νομίζω κάναμε ό,τι μπορούσαμε εδώ μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, προκειμένου να πάνε κάποιοι άνθρωποι με τις καλύτερες δυνατόν συνθήκες στον τόπο τους και να περάσουν και εκεί το μήνυμα ότι δεν είναι τόσο εύκολο να πας στην Ευρώπη, είναι καλύτερα να φροντίσεις και να παλέψεις στον τόπο σου. Και από αυτή την πλευρά, του περάσματος των μηνυμάτων, είναι κι αυτό σημαντικό σε αυτή την προσπάθεια».

Ο συγκεκριμένος χώρος θα λειτουργεί ως κλειστή δομή, καθώς έτσι προβλέπεται από τους κανονισμούς για τη συγκεκριμένη διαδικασία, αλλά η παραμονή των προσφύγων θα είναι λιγότερη από δυο βδομάδες. Ειδικότερα, όσοι από τους πρόσφυγες με οικογένειες και μικρά παιδιά βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου και επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, θα πρέπει να κάνουν άρση των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλει στα νησιά (γι' αυτό και περνούν σε κατάσταση κράτησης). Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην Αμυγδαλέζα, όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να εκδοθούν τα διαβατήριά τους από τις πρεσβείες. Στη συνέχεια, συνοδευόμενοι θα αναχωρούν αεροπορικά για τις χώρες καταγωγής τους.

Ο χώρος αυτός λειτουργεί εδώ και δυο βδομάδες. Το πρώτο του τμήμα χωρητικότητας 158 ατόμων ανακαινίστηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο δεύτερος με χωρητικότητα 152 άτομα θα γίνει από την ΕΛ.ΑΣ. σε λίγες μέρες. Ηδη, έχουν φιλοξενηθεί πριν φύγουν από την Ελλάδα 46 άτομα, ενώ από την αρχή του χρόνου 4.000 αλλοδαποί έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους μέσω ΔΟΜ.

Εξάλλου, πιο δίπλα κρατούνται 315 μετανάστες προκειμένου να απελαθούν από τη χώρα μας. Αλλωστε, ο χώρος κράτησης και απέλασης της Αμυγδαλέζας δεν έκλεισε ποτέ...

Δεύτερη αίτηση αποφυλάκισης για λόγους υγείας

Για δεύτερη φορά ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος ζητάει την αποφυλάκισή του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, με αίτηση που κατέθεσε για αναστολή εκτέλεσης της ποινής, επικαλούμενος λόγους υγείας. Ο συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού επισήμανε το προχωρημένο της ηλικίας του αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, ζητώντας από το δικαστήριο την αποφυλάκισή του ακόμα και με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Φωτιά στην Οινόη

Στις φλόγες τυλίχθηκε χτες το πρωί δασική έκταση στο όρος Πάστρα στην Οινόη Αττικής. Για την κατάσβεση της φωτιάς κινητοποιήθηκαν 50 πυροσβέστες με 21 οχήματα, 22 άτομα πεζοπόρου τμήματος, τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Στο μεταξύ, κατασβέστηκε η δασική πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Βοιωτίας. Συνολικά, κατά το τελευταίο 24ωρο, η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 15 αγροτοδασικές πυρκαγιές στη χώρα.

Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής

Την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης υπέβαλε, χτες, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επιλογή νέου αρχηγού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ο Ι. Καρατζιάς είχε αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής της ηγεσίας του Σώματος τον περασμένο Φλεβάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αιφνίδια αυτή παραίτηση του Ι. Καρατζιά σχετίζεται με το νέο βαθμολόγιο των αξιωματικών και υπαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, για το οποίο είχαν γίνει και σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο πριν από έναν μήνα. Ο μέχρι πρότινος αρχηγός είχε υποβάλει δύο εισηγήσεις για τη βαθμολογική εξέλιξη αξιωματικών και υπαξιωματικών, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org