ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Προετοιμασίες για νέο κύκλο συντονισμένων αγώνων

Σύσκεψη έγινε την Τρίτη στον Παλαμά, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας τους

Την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα μέτρα, παλιά και νέα, της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγούν στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια και στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, δήλωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Καρδίτσας που εκπροσωπήθηκαν σε σύσκεψη στον Παλαμά, δίνοντας το σύνθημα να ξεκινήσουν οργανωμένα και συντονισμένα στη Θεσσαλία και σ' όλη τη χώρα νέες αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η σύσκεψη έγινε με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, ενώ ανάλογη σύσκεψη οργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο χωριό Βασιλί, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Επαρχίας Φαρσάλων.

Οπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, «οι αγρότες δεν πρέπει και δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας αυτά τα μέτρα κι αυτή την πολιτική». Επεσήμανε, ακόμα, ότι «φέτος η κατάσταση για τους μικρομεσαίας αγρότες είναι χειρότερη από πέρσι κι άρα ο αγώνας πρέπει να είναι ακόμα πιο μαζικός και πιο δυναμικός από εκείνον στα μπλόκα τον περασμένο χειμώνα».

Σχολιάζοντας τα όσα είπαν για τους αγρότες από τη ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Β. Μπούτας είπε: «Πρόκειται για διπλή κοροϊδία σε βάρος μας. Οι αγρότες δεν ξεχνάμε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν και η πολιτική που εφαρμόζεται σε βάρος μας, είναι "κατόρθωμα" και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που, μαζί με τα άλλα τρία κόμματα, ψήφισαν τα προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου και στηρίζουν την ΚΑΠ της ΕΕ που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά».

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το αμέσως επόμενο διάστημα οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού να ξεκινήσουν ενημερωτικές συσκέψεις στα χωριά, τις οποίες θα διαδεχθούν κινητοποιήσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο πανελλαδικός συντονισμός θα συζητηθεί στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που προγραμματίζεται να γίνει στη Λάρισα μέσα στον ερχόμενο Οκτώβρη.

Αποφασίστηκε, επίσης, η ΕΟΑΣΚ να συμμετάσχει στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο εργατών, αγροτών, ΕΒΕ για την ανεργία και την προστασία του λαϊκού εισοδήματος, που θα πραγματοποιηθεί, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στις 2 Νοέμβρη, στη Λάρισα.

Νέα μαζική κινητοποίηση χτες στον «Ευαγγελισμό»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Η μαζικότητα ήταν το στοιχείο που ξεχώρισε στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» μπροστά στο Τμήμα Επειγόντων και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή. Τα βασικά αιτήματα των εργαζομένων ήταν καταβολή των δεδουλευμένων, σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, καμία ατομική σύμβαση στη θέση της εκμετάλλευσης από τους εργολάβους.

Στη Βουλή, αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους, ενώ από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, παραλαμβάνοντας το σχετικό υπόμνημα, εξέφρασε τη στήριξη και την αλληλεγγύη στα αιτήματα και στον αγώνα των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Μιλώντας νωρίτερα στην κινητοποίηση, ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΣΕΝΕ, χαρακτήρισε τη συγκέντρωση τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στο νοσοκομείο. Οπως τόνισε, οι 450 εργολαβικοί εργαζόμενοι (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι, υπάλληλοι σεκιούριτι, τεχνικοί) που, μετά από κινητοποιήσεις, πληρώθηκαν τα οφειλόμενα παλαιότερων μηνών, τώρα διεκδικούν να τους καταβληθούν άμεσα το επίδομα θερινής άδειας, τα δεδουλευμένα του Αυγούστου, προσθέτοντας ότι δεν διαφαίνεται η καταβολή των αποδοχών του Σεπτέμβρη. Χαρακτήρισε άθλιες τις ατομικές συμβάσεις που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε σχέση ακόμα και με αυτό το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών που υπάρχουν σήμερα.

Τέλος, κάλεσε στη νέα κινητοποίηση που διοργανώνουν μια σειρά νοσοκομεία της Αττικής την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Διαμαρτυρία για απόλυση στο Γαλάτσι

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση
Συγκέντρωση έξω από το κατάστημα «Max Perry» στο Γαλάτσι πραγματοποίησαν προχτές το Παράρτημα Βορείων Προαστίων του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής και οι Λαϊκές Επιτροπές 5ου και 6ου Διαμερίσματος, απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόλυσης μιας εργαζόμενης - μέλους του σωματείου, η οποία διεκδικούσε να δουλεύει 40ωρο, όπως προβλεπόταν από τη σύμβασή της.

Η συγκέντρωση ήταν συνέχεια προηγούμενης παρέμβασης του Συνδικάτου, που έγινε πριν από περίπου δέκα μέρες για τον ίδιο λόγο. Και στις δύο περιπτώσεις, το Συνδικάτο καταγγέλλει τη συμπεριφορά του εργοδότη, ο οποίος επιδόθηκε σε ακατάσχετο υβρεολόγιο και χειρονομίες, ενώ στη διάρκεια της παρέμβασης έφτασε στο σημείο να σκίσει ανακοινώσεις του Συνδικάτου και άσκησε σωματική βία στον πρόεδρο του Παραρτήματος.

Στην προχτεσινή συγκέντρωση, ο εργοδότης έβριζε τους συγκεντρωμένους, παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, ενώ εμφανίστηκαν και τρία άτομα που δήλωσαν ότι εκπροσωπούν τον Εμπορικό Σύλλογο Γαλατσίου και απαίτησαν να διαλυθεί η συγκέντρωση, διαφορετικά θα γίνουν συλλήψεις! Κάτι φυσικά που δεν έγινε, κάτω από την αποφασιστικότητα των συγκεντρωμένων.

Συνεχίζεται η επίσχεση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Συνεχίζουν και σήμερα την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ καθώς κυβέρνηση και Οργανισμός δεν δεσμεύονται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν, ύψους 6,1 εκ. ευρώ. Στο μεταξύ χτες, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η διοίκηση του Οργανισμού, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση. Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ της διακοπής της επίσχεσης έκανε εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Γραμματεία Μεταφορών Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη και προκλητική» τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα ζητήσει επιστράτευση των εργαζομένων. Επίσης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τον δήμαρχο και τη διοίκηση του δήμου, που, «με ταξική προσήλωση, στοχοποιεί αποκλειστικά τους αγώνες των εργαζομένων, βγάζοντας λάδι τη διοίκηση του ΟΑΣΘ και την κυβέρνηση».

Επιπλέον, ξεκαθαρίζει ότι «για το λαό δεν αποτελεί λύση η πρόταση Μπουτάρη για την εμπλοκή του Δήμου στο νέο συγκοινωνιακό τοπίο, που θα λειτουργεί με περαιτέρω ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Λύση αποτελεί ένας ενιαίος κρατικός φορέας Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που θα είναι ενταγμένος σε ένα σχέδιο, κρατικό, επιστημονικό, πανεθνικό. Για τη υλοποίηση αυτής της πρότασης απαραίτητη και βασική προϋπόθεση είναι οι παραγωγοί του πλούτου, ο λαός, να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και να οργανώσουν την οικονομία με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τους και όχι όπως γίνεται τώρα που οι εργαζόμενοι δουλεύουν για να κερδίζουν οι λίγοι. Να πού πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες του λαού και των εργαζομένων».

Νεκρός σε έργα στη Λιβαδειά

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα», με θύμα έναν 61χρονο, σημειώθηκε χτες στη Λιβαδειά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «ατύχημα» συνέβη κατά τη διάρκεια εργασιών στο δασικό δρόμο στην περιοχή της Κορώνειας. Ο οδηγός του οχήματος που μετέφερε υλικά, για λογαριασμό της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο, καταπλακώθηκε από το όχημα, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο της Λιβαδειάς, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Προχτές, εξάλλου, στο ορυχείο του Νότιου Πεδίου της ΔΕΗ στην Κοζάνη, όχημα που μετέφερε εργαζόμενους για την αλλαγή της βάρδιας σε εκσκαφέα, βγήκε εκτός πορείας, χτύπησε σε ταινιόδρομο και αναποδογύρισε, με αποτέλεσμα ο οδηγός και οι τέσσερις επιβάτες να τραυματιστούν.

Αναβολή για «Μαρινόπουλο»

Αναβολή για τις 14 Δεκέμβρη πήρε η προγραμματισμένη για χτες εκδίκαση της αίτησης υπαγωγής της επιχείρησης «Μαρινόπουλος» στον πτωχευτικό κώδικα. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ζήτησαν και πήραν αναβολή, καθώς ισχυρίστηκαν ότι το επόμενο διάστημα (τέλη Σεπτέμβρη ή το πολύ αρχές Οκτώβρη) πρόκειται να κατατεθεί η συμφωνία «εξυγίανσης» της επιχείρησης. Επομένως, η αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι πιθανό, στην πράξη, να μη συζητηθεί ποτέ, καθώς πολύ νωρίτερα από τα μέσα Δεκέμβρη που ορίστηκε η εκδίκασή της, η επιχείρηση έχει σκοπό να υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106Β.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ