ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ
Επαφές και μπίζνες προς ντε φάκτο αναγνώριση του Κοσσόβου

Με τον Κοσσοβάρο υφυπουργό Εξωτερικών, Β. Μουρτεζάι, συναντήθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας, Δ. Μάρδας, προκειμένου να συζητήσουν τις δυνατότητες διεύρυνσης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, σε άλλη μια κίνηση προς ντε φάκτο αναγνώριση του υπό ΝΑΤΟική προστασία κρατιδίου του Κοσσόβου.

Επισήμως, οι δυο υφυπουργοί συμφώνησαν να διοργανωθεί συνάντηση στην Αθήνα εκπροσώπων του κατασκευαστικού κλάδου του Κοσσόβου με ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς και εταιρείες παραγωγής και εμπορίας δομικών υλικών. Σκοπός της συνάντησης θα είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες συμπράξεων, με σκοπό την ανάληψη έργων στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση προγράμματος δημοπράτησης έργων υποδομής στο Κόσσοβο.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να επισκεφθούν την Πρίστινα εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Τέλος, ο Κοσσοβάρος υφυπουργός, βασισμένος στην πρόσφατη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Κοσσόβου - ΕΕ, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την αξιοποίηση των ευκαιριών διμερούς συνεργασίας που προκύπτουν από αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υφυπουργοί συμφώνησαν να διερευνήσουν τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας στον τομέα της αγροτικής οικονομίας.

Σημειωτέον, η Αθήνα τυπικά δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αλλά έχει υπερψηφίσει το αίτημα του Κοσσόβου για ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD), καθώς και σε διεθνείς οικονομικούς και περιφερειακούς οργανισμούς. Παραπέρα, υποστηρίζει, επισήμως, τη «διαδικασία διαλόγου» μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που πραγματοποιείται «υπό την αιγίδα της ΕΕ», επιδιώκοντας «ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ολοκλήρωση όλου του βαλκανικού χώρου».

Η Ελλάδα εκπροσωπείται διπλωματικά στην Πρίστινα από το εκεί Γραφείο Συνδέσμου και ταυτόχρονα επιδιώκει την «ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Πρίστινα, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής ελληνικής στάσης όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη των Δυτικών Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένου του Κοσσόβου, με το σκεπτικό ότι η οικονομική ευημερία αναμφισβήτητα συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποδεχθεί κοσσοβαρικό αίτημα για ίδρυση Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στην Αθήνα...

Να καταγραφεί, εξάλλου, ότι σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη σημαντικές επενδύσεις στο Κόσσοβο, ιδίως στους κλάδους των τροφίμων, ποτών, δομικών υλικών, πετρελαιοειδών και της διαχείρισης αποβλήτων. «Ο όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος, αλλά υφίσταται προοπτικές σημαντικής ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών», αναφέρεται αρμοδίως.

Την Καισαριανή επισκέφτηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Ο Σιτάραμ Γιετσούρι βρίσκεται από χτες στη χώρα μας προσκεκλημένος του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μ) στο κέντρο καταθέτει στεφάνι στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής μαζί με τον δήμαρχο της πόλης
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μ) στο κέντρο καταθέτει στεφάνι στο Θυσιαστήριο της Καισαριανής μαζί με τον δήμαρχο της πόλης
Προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ, βρίσκεται από χτες στην Αθήνα ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό), όπου θα έχει σειρά συναντήσεων. Σήμερα συναντιέται με τον ΓΓ της του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ θα συμμετάσχει στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Χτες, ο Ινδός σύντροφος ξεναγήθηκε στο Θυσιαστήριο των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, επισκέφτηκε το Μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο, στον τοίχο των εκτελέσεων.

Τον Σ. Γιετσούρι υποδέχτηκε στο Σκοπευτήριο ο δήμαρχος της πόλης, Ηλίας Σταμέλος, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Κατημερτζή, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού της πόλης Κ. Γεωργοπούλου και αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Η ξενάγηση ξεκίνησε στο χώρο του Σκοπευτηρίου, όπου ο Ηλ. Σταμέλος εξήγησε την ιστορία του αιματοβαμμένου τόπου, αναφέροντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα του κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, που εκτελέστηκε με τους 200 της Πρωτομαγιάς του 1944, αρνούμενος να πάει άλλος στην θέση του όπως του πρότειναν οι Γερμανοί λόγω της γλωσσομάθειάς του. Στο Μουσείο έγινε γνωριμία με τη δράση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών τόσο στην Καισαριανή, όσο και στις ανατολικές συνοικίες ενάντια στη γερμανική κατοχή. Υπήρξε αναφορά στην ιστορία της Ηρώς Κωνσταντοπούλου της 17χρονης ΕΠΟΝίτισσας, που εκτελέστηκε επίσης στο Σκοπευτήριο το Σεπτέμβρη του 1944, ενώ έγινε περιήγηση στα εκθέματα με τα προσωπικά αντικείμενα των αντιστασιακών στους χώρους εξορίας τους.

Ο Ηλ. Σταμέλος χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή την επίσκεψη του Ινδού συντρόφου στην πόλη, αλλά και στον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου, ενώ από την πλευρά του Σ. Γιετσούρι χαρακτήρισε μεγάλη έμπνευση την επίσκεψη στην Καισαριανή, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από το Μουσείο και τις πληροφορίες που άντλησε για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης. Τέλος, σημείωσε πως πρέπει ο χώρος αυτός για την Ιστορία του να γίνει γνωστός και στις νεότερες γενιές.

Απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης ασύλου για τους τρεις Τούρκους στρατιωτικούς

Απορρίφθηκε το αίτημα χορήγησης ασύλου στους 3 από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, που, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη. Η εξέταση του αιτήματος των υπόλοιπων 5 βρίσκεται σε εξέλιξη από την Επιτροπή Ασύλου.

Σημειωτέον, οι αιτούντες άσυλο έχουν δικαίωμα προσφυγής τόσο σε δευτεροβάθμια επιτροπή όσο και στα πολιτικά δικαστήρια. Θυμίζουμε ότι η Αγκυρα έχει ζητήσει επισήμως την έκδοσή τους.

Σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, η απόφαση της Επιτροπής για το αίτημα χορήγησης ασύλου ήταν αρνητική, με την αιτιολογία για τον έναν ότι υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχή του στην απόπειρα πραξικοπήματος, ενώ για τους άλλους δύο έκρινε ότι δεν συνεργάστηκαν επαρκώς με τις ελληνικές αρχές.

Εκτιμάται ότι στην αναμενόμενη σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στις 11.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ο Τούρκος Πρόεδρος θα θέσει το θέμα στον Ελληνα πρωθυπουργό.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Συνεχίζονται οι καβγάδες...

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με επίκεντρο το ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής «πίτας», έπειτα απ' τη γνωστοποίηση του ελέγχου για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενός εκ των τεσσάρων «υπερθεματιστών». Πρόκειται για αντιπαράθεση που αντανακλά ευρύτερες κόντρες επιχειρηματικών συμφερόντων, που αξιοποιούνται από την κυβέρνηση, τη ΝΔ και άλλα αστικά κόμματα για να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Χτες, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι «ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει πολιτικά, νομικά και ηθικά καταρρεύσει», σχολιάζοντας ότι «Το υποτιθέμενο χτύπημα της διαπλοκής έγινε από την κυβέρνηση υιοθέτηση και επέκτασή της».

Απαντώντας το Μέγαρο Μαξίμου προέτρεψε την αξιωματική αντιπολίτευση «να κατανοήσει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων του κράτους», αργότερα με δεύτερο σημείωμά του απηύθυνε στον Κ. Μητσοτάκη το ερώτημα αν θα βρει κάτι να πει «για τα θαλασσοδάνεια που έχει πάρει το κόμμα του από την Τράπεζα Αττικής;». «Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ έχουν φεσώσει με 13 εκατ. ευρώ, την Τράπεζα Αττικής για την οποία σήμερα υποτίθεται ότι κόπτονται».

Σε δηλώσεις του, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, χρέωσε στην αντιπολίτευση «προσπάθεια να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, ίσως για να αποπροσανατολίσουν τη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου αποδεικνύονται πολύ σημαντικά πράγματα».

Σε ό,τι αφορά τις τηλεοπτικές άδειες, δήλωσε πως «εάν οποιοσδήποτε, υπερθεματιστής ή επιλαχών, έχει την οποιαδήποτε ανησυχία για το διαγωνισμό, υπάρχει η δυνατότητα της ένστασης, κάτι που προβλέπεται και στη νομοθεσία».

Στο ζήτημα αυτό παρενέβησαν και στελέχη άλλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι εξελίξεις δείχνουν τη σχέση της κυβέρνησης με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Εκδηλώσεις στην Κρήτη

-- Η ΚΟ Αμαρίου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ρεθύμνου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, οργανώνουν εκδήλωση τιμής, μνήμης και χρέους αφιερωμένη στη μεγάλη νίκη του ΕΛΑΣ ενάντια στους Γερμανούς στις 11/9/1944, στη «Μάχη στους Ποταμούς». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στους Ποταμούς (Δ. Αμαρίου) το Σάββατο 24/9, στις 11 π.μ.

-- Οι ΤΟ Πόλης και Υπαίθρου Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 28/9, στις 7 μ.μ., στο Νεροχώρι Αποκορώνου (δίπλα στο Μπαμπαλί), προς τιμήν του αγωνιστή του ΔΣΕ και συγγραφέα Λευτέρη Ηλιάκη και των δολοφονημένων Νεροχωριανών παπά Νίκου Αποστολάκη, Ηλία και Αγγελου Ηλιάκη και Δημήτρη Μπολιουδάκη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ θα προβληθεί βίντεο και θα υπάρχει καλλιτεχνικό αφιέρωμα.

ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ για τα 70χρονα του ΔΣΕ

Την Τρίτη 27/9, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος), η Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών του ΚΚΕ πραγματοποιεί εκδήλωση για την παρουσίαση της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) 1946 - 1949.

Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδείες σε αμαξοστάσια

Η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα και αύριο τις εξής περιοδείες σε αμαξοστάσια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς:

Σήμερα, Πέμπτη

-- Στις 7.30 π.μ. στο αμαξοστάσιο των τρόλεϊ στην Πέτρου Ράλλη και στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στην Πέτρου Ράλλη, με τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής.

Αύριο, Παρασκευή

-- Στις 9 π.μ. στο αμαξοστάσιο των λεωφορείων στο Βοτανικό με τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Αττικής.

Στο εδώλιο πρώην υπουργός Οικονομικών

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου θα καθίσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ Γκίκας Χαρδούβελης, για το αδίκημα της παράλειψης υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης. Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμα το οποίο εκδόθηκε χτες, στέλνει απευθείας σε δίκη τον πρώην υπουργό, υιοθετώντας την ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα Εφετών, Π. Μπρακουμάτσου. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στα δικαστήρια από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Εσχες της Βουλής. Η υπόθεση αφορά στο ότι την περίοδο 2011 - 2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, δεν είχε υποβάλει δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης παρότι ήταν υπόχρεος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ