ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέες υπερπτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών

Από πρόσφατες ασκήσεις της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας

Copyright 2016 The Associated

Από πρόσφατες ασκήσεις της Νότιας Κορέας κοντά στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας
ΣΕΟΥΛ.--

Νέα υπέρπτηση αμερικανικού βομβαρδιστικού έγινε χτες πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, ως «μέρος της συνεχιζόμενης επίδειξης της στέρεης αφοσίωσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας». Συγκεκριμένα, ένα υπερηχητικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο τύπου Β-1Β απογειώθηκε χτες από τη βάση Αντερσεν στη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού και ολοκλήρωσε την πτήση με προσγείωση στη βάση Οσάν, 40 χλμ. από τη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ.

Το στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, Τόμας Μπέργκεσον, δήλωσε ότι «σήμερα δείχνουμε μόνο ένα από τα εργαλεία, μιας ευρείας γκάμας επιλογών. Η συμμαχία (των δύο χωρών) καθημερινά δυναμώνει και μένουμε σε ετοιμότητα για να υπερασπιστούμε και να διατηρήσουμε την ασφάλεια της Κορεατικής Χερσονήσου και (όλης) της περιοχής».

Από τη μεριά των νοτιοκορεατικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπολοχαγός Λι Γουάνγκ-κεούν τόνισε πως «η Κορεατική Χερσόνησος αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση ασφάλειας ως αποτέλεσμα της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της Βόρειας Κορέας» και πρόσθεσε ότι «σε περίπτωση που ο εχθρός μάς προκαλέσει ακόμα μια φορά», οι δυνάμεις των δύο χωρών «θα απαντήσουν και θα εξαλείψουν τη θέληση και την ικανότητά τους να πολεμήσουν».

Στο μεταξύ, χτες, το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψήφισε απόφαση με την οποία και επίσημα καταδικάζει την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, καλώντας την να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Την απόφαση υπερψήφισαν οι 200 από τους 203 βουλευτές της 300μελούς Βουλής που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο «Γιονάπ» επικαλέστηκε πληροφορίες «κυβερνητικών πηγών», ότι η ΛΔ Κορέας προετοιμάζει και νέα πυρηνική δοκιμή.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις σήμερα

Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις προχωράνε σήμερα οι εργαζόμενοι της Βραζιλίας, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχει εξαγγείλει ότι θα προωθήσει ο αντιδραστικός Πρόεδρος της χώρας, Μισέλ Τεμέρ (που, ας μην ξεχνάμε, ήταν πρώην σύμμαχος του σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Εργατών και της Ντίλμα Ρουσέφ που ανέτρεψε). Τα μέτρα φέρνουν αλλαγές στην εργατική νομοθεσία, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, μεγαλύτερη ευκολία στους μονοπωλιακούς ομίλους να απολύουν εργαζόμενους και όπως καταγγέλλουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ), επιχειρούν να γυρίσουν τους εργαζόμενους στη δεκαετία του 1940.

Το προηγούμενο διάστημα, πραγματοποιήθηκε μια σύσκεψη των ηγεσιών όλων των γενικών συνομοσπονδιών, και αυτών που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση και αυτών που στήριζαν την παλιά, που επίσης εφάρμοσε φιλομονοπωλιακή πολιτική. Εκεί, με διαφορετικά κίνητρα από την κάθε πλευρά, αποφασίστηκε η διοργάνωση για σήμερα διαμαρτυριών. Η συνδικαλιστική συσπείρωση αγωνιστικών δυνάμεων «Ταξική Ενότητα» στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να μην περάσει το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων, προβάλλει την οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και το συντονισμό του αγώνα με στόχο την πραγματοποίηση γενικής απεργίας, με τη συμμετοχή όλων των κλάδων, ώστε να δοθεί συνολική απάντηση και να ανοίξει ο δρόμος για αποφασιστική σύγκρουση με την ίδια την καπιταλιστική εξουσία.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Βραζιλίας, ενόψει της σημερινής πανεργατικής κινητοποίησης. Σε μήνυμά του σημειώνει: «Η κυβέρνηση της Βραζιλίας προωθεί μια σειρά αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στην Κοινωνική Ασφάλιση και χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Βραζιλίας απαντάνε με πολύμορφες κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, στάσεις εργασίας κ.ά. σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της Βραζιλίας, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΠΣΟ, που πρωτοστατούν στην οργάνωση των κινητοποιήσεων».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Το πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν (όπως έκανε νωρίτερα το πανεπιστήμιο Στέλενμπος του Γιοχάνεσμπουργκ) ανέστειλε χτες τη λειτουργία του για «λόγους ασφαλείας», με φόντο τις κινητοποιήσεις και τις αποχές από τα μαθήματά τους που ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες χιλιάδες Νοτιοαφρικανοί φοιτητές, με κεντρικό αίτημα την κατάργηση των διδάκτρων στα ΑΕΙ και την καθιέρωση δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης. Χτες, στη διάρκεια συγκρούσεων φοιτητών - αστυνομικών, τραυματίστηκαν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές.

ΝΤΙΤΡΟΪΤ.-- Αποτροπιασμό προκαλεί ο φόνος τεσσάρων παιδιών και εφήβων μίας οικογένειας, ηλικίας 4, 6, 17 και 19 ετών, και ο σοβαρός τραυματισμός της μητέρας τους σε προάστιο του Ντιτρόιτ στις ΗΠΑ. Βασικός ύποπτος φέρεται ο πατέρας της οικογένειας, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη του άγριου εγκλήματος με τηλεφώνημά του στην αστυνομία.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η εταιρεία αεροναυπηγικής «Airbus» ανακοίνωσε πως πήρε την άδεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να πουλήσει στο Ιράν τα πρώτα 17 αεροσκάφη (τύπου Α320 και Α330) από τα 118 συνολικά που προβλέπει συμφωνία που κλείστηκε στις αρχές του χρόνου με τις ιρανικές αερομεταφορές (Ιran Air) έναντι 22,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, σήκωσε χτες τους τόνους απέναντι στην ΕΕ, που τον επικρίνει για τις εκτεταμένες διώξεις και εκτελέσεις που πραγματοποιεί «κατά του οργανωμένου εγκλήματος». Με τις ανάλογες χειρονομίες, είπε με οργή «το επαναλαμβάνω λοιπόν, να πάτε να γ...». Οι κινήσεις του συγκεκριμένου αστού πολιτικού, που με ανάλογο τρόπο είχε καταφερθεί και κατά Αμερικανών αξιωματούχων, και οι αντιδράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών.

NTAKA.-- Σύμφωνα με το BBC, τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 15 αγνοούνταν χτες, μετά από τη βύθιση ενός πλοίου, στην επαρχία Μπαρισάλ, στα νότια του Μπανγκλαντές. Κάτοικοι της περιοχής υποστήριξαν ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ανακοινώθηκε νέα συμφωνία στο Ντονμπάς

Η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, που αποτελείται από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, των πολιτοφυλάκων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε ότι χτες στο Μινσκ της Λευκορωσίας κατέληξε σε μια συμφωνία - πλαίσιο για την απεμπλοκή των αντιμαχόμενων μερών στο Ντονμπάς (τις δύο αυτές περιοχές στα ανατολικά της χώρας).

Η συμφωνία είναι ουσιαστικά μερική εφαρμογή της προηγούμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που ουσιαστικά ποτέ δεν εφαρμόστηκε και προβλέπει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας με απομάκρυνση οπλισμού και αντρών από τρία σημεία στις περιοχές Ζολότογιε, Πετροφσκογιέ και Λουγκάνσκαγια. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του Μινσκ μιλούσε για απομάκρυνση βαρέος οπλισμού, παραχώρηση αυτονομίας στις περιοχές που δεν ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου, διενέργεια τοπικών εκλογών, αμνηστία στους ένοπλους, όμως σε όλα αυτά συστηματικά κωλυσιεργεί ακριβώς αυτή η πλευρά, ενώ το προηγούμενο διάστημα, αν και είχαν μειωθεί οι συγκρούσεις ευρείας κλίμακας, ωστόσο γίνονταν βομβαρδισμοί και κατοικημένων περιοχών και σποραδικές μάχες.

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, από τη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι μαζί με τη Γερμανία επιθυμούν να πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα μια συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία, Ρωσία). Πάντως, στη Νέα Υόρκη συναντήθηκε επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπου όπως ανακοινώθηκε συμφώνησαν ότι «πρέπει να σταματήσει η επιθετικότητα της Ρωσίας» και επίσης οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν τα επόμενα 2 χρόνια δάνειο ύψους 1 δισ. δολαρίων με εγγυήσεις εφόσον προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις (βλέπε αντιλαϊκά μέτρα).

ΗΠΑ - ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ
Επεισόδια στη Β. Καρολίνα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Σταματήστε να μας σκοτώνετε!». «Οι ζωές των μαύρων μετράνε». «Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη». Αυτά τα συνθήματα φώναζαν αργά το βράδυ της Τρίτης στους δρόμους του Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας εκατοντάδες διαδηλωτές που εξαγριώθηκαν από ακόμη μία δολοφονία Αφροαμερικανού πολίτη, από τα πυρά αστυνομικού επειδή θεωρήθηκε «απειλή»...

Ο άτυχος 43χρονος πατέρας δύο παιδιών, Κιθ Λαμόντ Σκοτ, σκοτώθηκε προχτές βράδυ σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, όταν οι αστυνομικοί κινήθηκαν προς το μέρος του στο πλαίσιο έρευνας για άλλο πρόσωπο που καταζητούσαν. Ο 43χρονος Κ. Λ. Σκοτ, έφερε όπλο αλλά δεν κινήθηκε, ούτε το έστρεψε απειλητικά εναντίον τους. Παρ' όλα αυτά οι αστυνομικοί είδαν ότι οπλοφορούσε και τον θεώρησαν απειλή. Ετσι, τον σκότωσαν επί τόπου μπροστά στα μάτια της κόρης του...

Ο άδικος θάνατός του προκάλεσε διαδήλωση, πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη Σάρλοτ έως χτες τα ξημερώματα. Δεν έλειψαν οι συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικούς, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν 16 άτομα, (οι 12 αστυνομικοί, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση από λιθοβολισμό στο κεφάλι), σημειώθηκαν ζημιές σε αρκετά περιπολικά της αστυνομίας, έκλεισε μέρος της Εθνικής Οδού 85 και λεηλατήθηκε υποκατάστημα της αλυσίδας λιανικής «Wal Mart».

Δεν ήταν το μόνο θύμα αστυνομικής βίας, που προκάλεσε χτες διαδήλωση στις ΗΠΑ. Το ίδιο 24ωρο, στην Τούλσα της Οκλαχόμα, εκατοντάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για τον άδικο θάνατο ενός άλλου, 40χρονου Αφροαμερικανού, ονόματι Τέρενς Κράτσερ, που έπεσε νεκρός την περασμένη Παρασκευή, από τα πυρά λευκού αστυνομικού, μολονότι (όπως καταγράφηκε σε βίντεο) ήταν άοπλος και σήκωσε τα χέρια ψηλά όταν του ζητήθηκε!

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο

ΚΑΪΡΟ.--

Σε εφιάλτη μετατράπηκε η προσπάθεια εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων να βρουν μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη, όταν ανατράπηκε το καράβι που τους μετέφερε κοντά στο Καφρ αλ Σέικχ της βόρειας Αιγύπτου, περίπου 140 χλμ. μακριά από το Κάιρο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις εκπροσώπου του αιγυπτιακού υπουργείου Υγείας, πνίγηκαν τουλάχιστον 42 άνθρωποι, ενώ εκφράζονται φόβοι για τη ζωή αρκετών άλλων. Μέσα στις πρώτες ώρες διασώθηκαν 150 από τους περίπου 600 που φέρεται πως επέβαιναν στο σκάφος.

Πολύωρες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ήταν σε εξέλιξη για αρκετές ώρες στη θαλάσσια περιοχή της Ροζέτας, μιας πόλης στο Δέλτα του Νείλου. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες στο σκάφος ήταν Αιγύπτιοι, Σύροι πρόσφυγες και Αφρικανοί μετανάστες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ