ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό τετρασέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Μειωμένο κατά 25% το κονδύλι για τις αναπηρικές συντάξεις. Ενα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη «σφαγή» που γίνεται σε βάρος των αναπήρων.

-- Αρθρο για τις εξαγγελίες και την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

-- Ρεπορτάζ από τη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.

-- Συνέντευξη για την κατάσταση στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και τη δράση του Σωματείου Εργαζομένων.


ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ 2016
Μειωμένο κατά 25% το κονδύλι για τις αναπηρικές συντάξεις

Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τη «σφαγή» στην οποία επιδίδονται κατά βάση τα ΚΕΠΑ, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την αποκρύψει από το λαό

Τη «σφαγή» που συντελείται σε βάρος των αναπηρικών συντάξεων αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ. Οπως προκύπτει από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Ταμείου για το 2016, η φετινή δαπάνη για τις συντάξεις αναπηρίας που αποδίδει το ΙΚΑ θα είναι μειωμένη κατά 25% από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί στην αρχή του έτους.

Συγκεκριμένα, ενώ η αρχική δαπάνη προϋπολογιζόταν στα 915 εκατομμύρια ευρώ για φέτος, με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οι υπηρεσίες του Ταμείου προβαίνουν στην εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του έτους το κονδύλι για την καταβολή των συντάξεων αναπηρίας θα περιοριστεί στα 690 εκατομμύρια ευρώ! Κατά συνέπεια, η δαπάνη για τις αναπηρικές συντάξεις και μόνο στο ΙΚΑ θα περικοπεί κατά 225 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 24,6%!

Μια τόσο μεγάλη περικοπή και μάλιστα στη διάρκεια ενός μόνο χρόνου δεν μπορεί να εξηγηθεί ούτε από «λάθος εκτίμηση», ούτε από τις μικρές αυξομειώσεις που μπορεί να έχει το σχετικό μέγεθος ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων σύνταξης αναπηρίας. Μπορεί, όμως, να εξηγηθεί από το «μαχαίρι» που πέφτει στα ΚΕΠΑ, τα οποία συστηματικά και με πολιτική εντολή είτε μειώνουν τα ποσοστά αναπηρίας και κατά συνέπεια το ύψος της αναπηρικής σύνταξης, είτε μειώνουν το ποσοστό αναπηρίας τόσο, που ο δικαιούχος να χάνει εντελώς την αναπηρική σύνταξη.

Τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ έχουν συγκεντρώσει πάμπολλες φορές τα πυρά του αγωνιστικού κινήματος των αναπήρων
Τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ έχουν συγκεντρώσει πάμπολλες φορές τα πυρά του αγωνιστικού κινήματος των αναπήρων
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μόνο στο ΙΚΑ, ο αριθμός δικαιούχων αναπηρικής σύνταξης μειώθηκε κατά 30.000 άτομα την τελευταία εξαετία, από 133.571 το 2010, σε περίπου 100.000 σήμερα (112.640 είναι οι δικαιούχοι με τα εντασσόμενα στο ΙΚΑ Ταμεία).

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κυβέρνηση με το κουαρτέτο σχεδιάζουν νέες δραματικές περικοπές και στα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα, ύψους 900 εκατ. ευρώ κατ' έτος (0,5% του ΑΕΠ), με «όχημα» τη θεσμοθέτηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Ηδη, πάνω από 70.000 βαριά ανάπηροι έχουν μείνει χωρίς επίδομα, καθώς από 212.000 που έπαιρναν κάποιο επίδομα το Μάρτη του 2012, σήμερα είναι κάτω από 150.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, οι βαριά ανάπηροι στη χώρα μας είναι πάνω από 500.000, ενώ οι ανάπηροι με ένα μέσο ποσοστό αναπηρίας δεν έχουν καμία στήριξη.

Θυμίζουμε, τέλος, ότι μετά την ψήφιση του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και μέχρι το τέλος του έτους, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διαμόρφωση του νέου τρόπου υπολογισμού και των αναπηρικών συντάξεων, ο οποίος αναμένεται να επιφέρει επιπλέον δραματικές μειώσεις για τους μελλοντικούς δικαιούχους.

Αποκαλύπτεται η κοροϊδία της κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ διαψεύδουν τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσου Πετρόπουλου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ, μόλις προχτές υποστήριζε στη Βουλή: «Εχουμε δηλώσει ότι οι αναπηρικές συντάξεις σε καμία περίπτωση δεν έχουν υποστεί καμία μείωση. Εχω πει ότι ισχύουν ακριβώς οι ποσοστώσεις και οι διαδικασίες που προβλέπονται από το 1951 ακόμα από το ΙΚΑ. Αυτός ο κανονισμός εφαρμόζεται.

Μάλιστα, στο ν. 4387 ρητά αναφέρουμε ότι ακόμα και για τον υπολογισμό των 1.300 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ως όριο προστασίας, δεν λαμβάνονται υπόψη τα προνοιακά επιδόματα. Επίσης, λέμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει περικοπή σε οποιοδήποτε εισόδημα από συντάξεις, ακόμη κι αν υπάρχει ανάπηρο παιδί στην οικογένεια. Υπάρχει, λοιπόν, μια σειρά ρητών αναφορών στο νόμο, που δεν δικαιολογούν μια τέτοια επιφύλαξη ή σχετικό ερώτημα...».

Και όμως, τα ίδια τα στοιχεία του ΙΚΑ και ο δραστικός περιορισμός της σχετικής δαπάνης δικαιολογούν πέρα για πέρα τη σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ και πολύ περισσότερο τις έντονες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των ίδιων των αναπήρων.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας αυτής της μείωσης της δαπάνης, το ίδιο το ΙΚΑ προχωρά σήμερα στην αναπροσαρμογή προς τα κάτω του ελλείμματός του, από τα 2,099 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2016, στα 1,872 δισ. ευρώ. Να, λοιπόν, πώς η κυβέρνηση πετυχαίνει να μειώνει τα ελλείμματα των Ταμείων, οδηγώντας τους συνταξιούχους σε πλήρη ένδεια!

Από αυτή τη σκοπιά, αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η διεκδίκηση αιτημάτων όπως αυτά που προβάλλουν οι αγωνιστικές συσπειρώσεις των αναπήρων και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, και συγκεκριμένα: Να επανέλθουν οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα στο προ των περικοπών επίπεδο για τους ανάπηρους και τα μέλη των οικογενειών τους και να παρθούν μέτρα ολόπλευρης στήριξης των ανέργων.

Να μη γίνει καμία περαιτέρω περικοπή στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, όλοι οι ανάπηροι και οι χρόνιοι πάσχοντες, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, να έχουν απολύτως δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τεχνολογικά βοηθήματα, υγειονομικό υλικό κ.λπ. Τέλος, να επεκταθούν οι παραπάνω παροχές και σε κατηγορίες των ΑμεΑ όπως κωφοί, πάσχοντες από γεροντική άνοια, νόσο του Αλτσχάιμερ και Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Προσφυγή στο ΑΚΑΓΕ για τις συντάξεις

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένεται σήμερα να ζητήσει τη χρηματοδότηση μέρους του ελλείμματος που παρουσιάζει από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Πρόκειται για λογαριασμό που προέρχεται από τη λεγόμενη Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (επιβλήθηκε το 2010) και αποδεικνύει ότι μεγάλο μέρος των ελλειμμάτων που εμφανίζουν τα Ταμεία «κλείνουν» από τη λεηλασία των συντάξεων, αφού η επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό βαίνει κάθε χρόνο μειούμενη.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το ΙΚΑ, μόνο από τις περικοπές των νόμων 4024/11, 4051/12 και 4093/12, θα αφαιρέσει φέτος από τους συνταξιούχους το ποσό των 747 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό πέραν των περικοπών που υπέστησαν οι συνταξιούχοι του στις επικουρικές και στο ΕΚΑΣ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ