ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε φάση διαχείρισης της εκλογικής ήττας

Ψάχνουν στη ΝΔ τακτική που θα υπηρετεί τόσο τα ζητούμενα του κεφαλαίου, όσο και την ανάκτηση της δυνατότητάς της να εγκλωβίζει ακόμα πλατύτερα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Ψάχνουν στη ΝΔ τακτική που θα υπηρετεί τόσο τα ζητούμενα του κεφαλαίου, όσο και την ανάκτηση της δυνατότητάς της να εγκλωβίζει ακόμα πλατύτερα λαϊκά στρώματα
Σε φάση διαχείρισης της μεγάλης εκλογικής ήττας από τον ΣΥΡΙΖΑ εισέρχονται στη ΝΔ, καθώς και συζήτησης για τη στάση που θα κρατήσουν το επόμενο διάστημα, έτσι ώστε και να αναβαθμίσουν το ρόλο τους ως ένας από τους δύο πυλώνες στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αλλά και να ανακτήσουν την ικανότητά τους να εγκλωβίζουν πλατύτερα εργατικά - λαϊκά στρώματα, από ό,τι φάνηκε στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, ως ζητούμενο στη ΝΔ προσδιορίζεται το να εμφανιστούν πλέον με κάποιον τρόπο και ως «υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη χώρα» (απέναντι στις προτεραιότητες του κεφαλαίου δηλαδή), αλλά και ως τάχα «διαφοροποιούμενοι» από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν με τη μορφή νομοσχεδίων το αμέσως επόμενο διάστημα. Συνδυασμός μάλλον δύσκολος, εφόσον και οι δύο πυλώνες του αστικού πολιτικού συστήματος ταυτίζονται στο στρατηγικό στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με την υλοποίηση μιας σειράς νέων αντιλαϊκών μέτρων εντός ΕΕ και ευρώ, για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Κατ' αρχάς, οι διαρροές από τα κεντρικά της ΝΔ ότι το κόμμα αποδείχτηκε συμπαγές και συσπειρωμένο, δεν αναιρούν το γεγονός ότι σε απόλυτους αριθμούς, σε σχέση με το Γενάρη αύξησε μεν κατά 0,28% τη δύναμή της σε ποσοστό (28,09% έναντι 27,81%), αλλά έχασε άλλες 200.000 ψηφοφόρους, συνεχίζοντας την απώλεια ψήφων που ξεκίνησε από το 2009. Συγκεκριμένα, πήρε περίπου 1,5 εκατ. ψήφους έναντι 1,7 εκατ. ψήφους το Γενάρη, ενώ στη δε Βουλή εμφανίζει πλέον την πιο ολιγομελή Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ιστορία της (75 βουλευτές, έναντι 76 τον Γενάρη).

Τα νούμερα αυτά δεν επιβεβαίωσαν στο παραμικρό τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στα κεντρικά του κόμματος, μέχρι και μία ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες την Κυριακή, ότι «πρόκειται για ντέρμπι» και ότι «υπάρχουν πολλές ελπίδες να κλέψουμε τη νίκη» λόγω αποχής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη μεταξύ τους διαφορά να ξεπερνά τελικά το 7% και παρά το γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 320.000 ψήφους, δεν επιβεβαιώθηκε καν μια «γραμμή άμυνας» που είχε χαράξει - όπως λέγεται τώρα, μετεκλογικά - η ηγεσία της ΝΔ περί ήττας με 3%.

Μετά ταύτα, το επόμενο διάστημα θα φανεί αν θα μπει θέμα ηγεσίας και από ποιους. Ο ίδιος ο Ευ. Μεϊμαράκης δεν έδειχνε, τουλάχιστον μέχρι το Σάββατο, διατεθειμένος να εγκαταλείψει την προεδρία. Ωστόσο, ως τότε στο επιτελείο του επικρατούσε αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε.

Παραπέρα, το θέμα ενδέχεται να θιγεί στα όργανα του κόμματος, Πολιτική Επιτροπή και Κοινοβουλευτική Ομάδα, που πιθανότατα συγκαλούνται την επόμενη βδομάδα. Κατά τα λοιπά, ο Ευ. Μεϊμαράκης, έως αυτή τη στιγμή, απορρίπτει να γίνει το συνέδριο της ΝΔ νωρίτερα από την άνοιξη του 2016, όπως έχει εδώ και καιρό προσδιοριστεί. Διαχέονται, όμως, πληροφορίες περί βούλησης μεγαλοστελεχών της παράταξης το συνέδριο να γίνει στα τέλη Οκτώβρη ή μέσα Νοέμβρη, ώστε να δρομολογηθεί νωρίτερα η εκλογή νέας ηγεσίας, πιθανότατα «από τη βάση». Η φούρια τους αυτή βασίζεται στην εκτίμησή τους ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ισχνή, θα υπάρχουν πάλι διαρροές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε «δύσκολες» ψηφοφορίες και επομένως η ΝΔ ως κόμμα θα πρέπει να είναι έτοιμη και με νέα, εκλεγμένη ηγεσία, για όλα τα ενδεχόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, από στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης και Μ. Βορίδης ασκείται ήδη κριτική στην ηγεσία Μεϊμαράκη για την τακτική του περί «συναίνεσης» και «συνεννόησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ, στροφής στον «κεντρώο χώρο», υπερψήφισης του τρίτου μνημονίου στις 14/9 στη Βουλή (αντί να επιλεγεί π.χ. η αποχή) κ.ά. Η λογική τέτοιων στελεχών είναι ότι η τακτική αυτή της ηγεσίας της ΝΔ περίπου απενοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού από τη μία τον κατήγγειλαν για λάθη και κρυφούς σχεδιασμούς κι από την άλλη τον καλούσαν ακόμα και να συγκυβερνήσουν, στέλνοντας «λάθος μηνύματα» στους ψηφοφόρους. Οι ίδιοι σπεύδουν, μάλιστα, να εμφανίσουν ως δικαιωμένο από το προχτεσινό αποτέλεσμα τον Αντ. Σαμαρά και τη «σκληρή» στάση του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι η διαφορετική προεκλογική τακτική δεν έφερε, τελικά, καλύτερα αποτελέσματα απ' αυτά που είχε πετύχει και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος.

Βέβαια, στη ΝΔ υπάρχουν και άλλες απόψεις, όπως των Ντ. Μπακογιάννη, Κυρ. Μητσοτάκη, Ν. Δένδια, Ευ. Στυλιανίδη, περί ανάγκης στροφής στο λεγόμενο «μεσαίο χώρο» και παρουσίασης της παράταξης ως ένα «σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα», ικανό να προσελκύσει και αφομοιώσει ευρύτερα στρώματα ψηφοφόρων, μακριά από «ακρότητες» και «περιθωριακές απόψεις».

ΠΑΣΟΚ
«Εποικοδομητική αντιπολίτευση» για την ταχύτερη υλοποίηση των ζητουμένων του κεφαλαίου

Ικανοποιημένοι δηλώνουν στο ΠΑΣΟΚ από το εκλογικό αποτέλεσμα που πέτυχαν μαζί με τη ΔΗΜΑΡ ως «Δημοκρατική Συμπαράταξη» (6,28% και 17 έδρες), έστω κι αν δεν επιτεύχθηκε ο διακηρυγμένος στόχος τους να κατακτήσουν την τρίτη θέση.

Από το κόμμα, επισήμως, διαψεύδεται ότι στην επικοινωνία της Φώφης Γεννηματά με τον Αλ. Τσίπρα, το βράδυ της Κυριακής, έγινε συζήτηση για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη συγκυβέρνηση και επιμένουν ότι εκφράστηκαν μόνο «συγχαρητήρια». «Διαψεύδουμε κατηγορηματικά τις φήμες περί δήθεν προτάσεων συνεργασίας του κ. Τσίπρα προς το ΠΑΣΟΚ», τόνιζε και χτες το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

Βέβαια, η ίδια η Γεννηματά στην επίσημη δήλωσή της, το βράδυ της Κυριακής, φρόντισε να στείλει μηνύματα στην Κουμουνδούρου: «Κανένας μόνος του δεν μπορεί. Οι αυτοδυναμίες αποδείχθηκαν αυταπάτη».

Το να προχωρήσει ένας τέτοιος «αρραβώνας» - τουλάχιστον στο επίπεδο της διακυβέρνησης - δείχνει προσώρας δύσκολο, καθώς ο Αλ. Τσίπρας προκρίνει τη συνέχιση της συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο, εκτιμώντας πιθανότατα ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 155 εδρών είναι αρκετή για τη νέα κυβέρνηση, δεδομένης και της υπερψήφισης του μνημονίου και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Την τέτοια κοινή βάση επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος δήλωσε χτες: «Θα ασκήσουμε προγραμματική εποικοδομητική αντιπολίτευση, με στόχο να μπορέσουν να προωθηθούν δημοκρατικές αλλαγές προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας».

Τα παραπάνω, βέβαια, κάθε άλλο παρά αποκλείουν στη συνέχεια, αν χρειαστεί, να υπάρξει μελλοντική κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος συντηρούν τη βολική συζήτηση για τα «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ - παραπέμποντας συνήθως στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλο - την απαλλαγή από τα οποία θέτουν ως προϋπόθεση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο Π. Καμμένος, χτες το μεσημέρι, μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω η κυρία Γεννηματά, τον κύριο Βενιζέλο να τον βάλει στην άκρη, να τον διώξει από το ΠΑΣΟΚ και από εκεί και πέρα να το συζητήσουμε». Σχολιάζοντας το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τις δηλώσεις Καμμένου, ανέφερε: «Απαξιούμε να τις σχολιάσουμε»...

ΠΟΤΑΜΙ
Ψάχνονται για τις απώλειες και το μέλλον τους

Εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται στο Ποτάμι μετά την εκλογική του επίδοση της Κυριακής. Το κόμμα του Στ. Θεοδωράκη έχασε έξι έδρες σε σχέση με τις εκλογές του Γενάρη (έμεινε με 11 από 17), καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 4,09%, έναντι 6,05% προηγούμενα, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες κάτω, και πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του 10% που είχε θέσει ο ίδιος ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Η απώλεια του 1/3 της εκλογικής του δύναμης σε μόλις εννέα μήνες δημιουργεί προβληματισμό στα κεντρικά του κόμματος, όπου αρκετοί φοβούνται πως αν δεν παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τότε το εγχείρημά τους κινδυνεύει με εξαΰλωση.

Σε αυτήν τη βάση, αύριο Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει η νεοεκλεγείσα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, με τη συμμετοχή και των πρώην βουλευτών και άλλων στελεχών, ίσως σε μια προσπάθεια να ξορκιστούν ...φυγόκεντρες τάσεις και να δοθεί προς τα έξω μιαν εικόνα συσπείρωσης.

Διαχέεται, επίσης, ότι το Ποτάμι πάει σε συνέδριο στις 4 - 6 Δεκέμβρη, με ανοιχτή ατζέντα θεμάτων, άρα δεν αποκλείεται να τεθεί και θέμα ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο φόντο των διεργασιών που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα αλλά και της εφαρμογής του νέου βάρβαρου μνημονίου, όπως ανέφερε το βράδυ της Κυριακής και ο ίδιος ο Στ. Θεοδωράκης, το Ποτάμι ελπίζει και με το 4% «να φανεί εξίσου χρήσιμο»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ