ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - ΕΕ - ΗΠΑ
«Βάση συνεργασίας» η υλοποίηση του νέου βάρβαρου μνημονίου

Ανεξαρτήτως των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, όλα τα τμήματα και τα επιτελεία του κεφαλαίου χρησιμοποιούν ήδη το εκλογικό αποτέλεσμα ως «εντολή» κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης

Στις συναντήσεις στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα θα συζητηθεί η από εδώ και πέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Andrea Bonetti

Στις συναντήσεις στο περιθώριο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα θα συζητηθεί η από εδώ και πέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής
Ως «εντολή» στη νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου ερμηνεύεται, όπως αναμενόταν, από τα επιτελεία της ΕΕ, τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και τις ΗΠΑ το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και στη συγχαρητήρια επιστολή που απευθύνει στον Αλ. Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σε αυτή δηλώνει βέβαιος ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «αποτελεί τη βάση για το γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης (...), προκειμένου να προχωρήσει η εφαρμογή του Προγράμματος Στήριξης και Σταθερότητας, που συμφωνήσατε με τους Ευρωπαίους εταίρους τον Αύγουστο». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη για «ευρεία υποστήριξη όλων των κομμάτων, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη μεταξύ των Ελλήνων όσο και προς την ελληνική οικονομία».

«Η Ελλάδα ανέλαβε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε εξάλλου χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, εκφράζοντας «ευχαρίστηση για την ευρεία εκπροσώπηση των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων στην ελληνική Βουλή». Ο ίδιος επισήμανε ότι η πρώτη αξιολόγηση του μνημονίου θα ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει την ημερομηνία.

Κατ' αντιστοιχία με την Κομισιόν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, τονίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα «θα δώσει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπιστούν όλες οι προκλήσεις», δηλαδή, πρώτα και κύρια, οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης που απορρέουν από την υπογραφή της αντιλαϊκής συμφωνίας.

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία τέταρτα των Ελλήνων ψηφοφόρων υποστηρίζουν οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις» εξέφρασε μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί.

«Ισχυρή εντολή» για «σεβασμό» στις αντιλαϊκές δεσμεύσεις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, δήλωσε πως η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα «δίνει λόγους για να ελπίζει κανείς» ότι η χώρα θα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι πιστωτές της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Ελπίζουμε πως το νέο Κοινοβούλιο θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, πολύ περισσότερο που αποτελείται ουσιαστικά από τους ίδιους σχηματισμούς».

Η «βάση συνεργασίας» με τη νέα ελληνική κυβέρνηση είναι το μνημόνιο, επισημαίνει χαρακτηριστικά και η κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο Στ. Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, τονίζει: «Οι Ευρωπαίοι συνήψαν με την Ελλάδα συμφωνία για ένα πακέτο βοήθειας (...) Αυτή είναι η βάση της συνεργασίας μας. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι ένας πρωθυπουργός ο οποίος διαπραγματεύτηκε και υπέγραψε το πρόγραμμα, εφόσον ξαναγίνει πρωθυπουργός θα φροντίσει και στη χώρα του ώστε η υλοποίηση να γίνει όπως προβλέπεται»...

Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, σε τηλεγράφημά του προς τον Αλ. Τσίπρα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην «ενίσχυση της ρωσοελληνικής συνεργασίας, η οποία είναι επωφελής και για τις δυο πλευρές σε πολλούς τομείς, κυρίως στο εμπόριο, στην οικονομία, στην Ενέργεια και τον ανθρωπιστικό (τομέα)».

Χαρακτηριστικός είναι εξάλλου και ο σχολιασμός του εκλογικού αποτελέσματος από τον οίκο αξιολόγησης «Fitch». Οπως επισημαίνεται, μετά τη νέα ισχυρή εντολή που έχει η υπό σχηματισμό κυβέρνηση, οι «κίνδυνοι» για την εφαρμογή του προγράμματος μειώνονται, ωστόσο η ιδιοκτησία του προγράμματος παραμένει ένα μεγάλο ερώτημα και η διαπραγματευτική στάση της νέας κυβέρνησης απρόβλεπτη. Παράλληλα, χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης «ουδέτερο» για την πιστοληπτική αξιολόγηση του ελληνικού κράτους.

Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας είχε χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αγκελα Μέρκελ και τον Ζ. Κ. Γιούνκερ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, στη σύντομη συζήτηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα των «προσφυγικών ροών». Τόσο με την Α. Μέρκελ όσο και με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε να έχει συζητήσεις, στο πλαίσιο της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι τα πρώτα «θερμά» συγχαρητήρια για την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν ήδη από το βράδυ της Κυριακής, από τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ, αλλά και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντ. Πιρς.

Συγκεκριμένα, ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γαλλίας χαιρέτισε «μία σημαντική επιτυχία για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», κάνοντας λόγο για «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά», ενώ στην πρώτη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ, ο πρέσβης τους στην Αθήνα χαιρέτισε τόσο την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ, αναρτώντας στον προσωπικό του λογαριασμό σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τους πανηγυρισμούς Τσίπρα - Καμμένου, με το εξής χαρακτηριστικό σχόλιο: «Συγχαρητήρια στους νικητές. Εχουν πολύ σκληρή δουλειά μπροστά»...

Οι Ελληνες βιομήχανοι

«Η νέα κυβέρνηση έχει μια καθαρή εντολή να προχωρήσει μέσα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρώπη και στους Ελληνες πολίτες. Ευελπιστούμε ότι η εθνική ανάγκη για ανάπτυξη θα είναι οδηγός τόσο στην επιλογή των προσώπων όσο και για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών, τις οποίες ο ΣΕΒ, ως κοινωνικός εταίρος, θα υποστηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ευθύνης».

Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωση ο ΣΕΒ, που βέβαια δε χάνει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τον αρνητικό για το λαό συσχετισμό των δυνάμεων, όπως αυτός διαμορφώνεται σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Σύμφωνα με τους Ελληνες βιομήχανους, το αποτέλεσμα της κάλπης «εκφράζει επίσης μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συναίνεση να εργαστούμε όλοι μας, ώστε να έλθουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, χωρίς άλλες ψευδαισθήσεις και χρονοτριβές». Επιπλέον, διαπιστώνουν πως το αποτέλεσμα «αντανακλά την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων για την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη, καταργώντας στην πράξη τη διαίρεση μεταξύ "μνημονιακών" και "αντιμνημονιακών" δυνάμεων».

Μάλιστα, για το «καλωσόρισμα» της νέας κυβέρνησης, δηλώνουν έτοιμοι να της διαθέσουν και «πόρους», προκειμένου να εφαρμοστεί με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο το τρίτο μνημόνιο. Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ, σε προεκλογικού χαρακτήρα παρέμβαση, εστίαζε στην ανάγκη δημιουργίας «μιας νέας ευέλικτης και ανεξάρτητης διοικητικής δομής συντονισμού του μεταρρυθμιστικού έργου, για την ταχεία και έγκαιρη εφαρμογή των σχετικών μέτρων». Επανερχόμενοι λοιπόν στο ζήτημα, δηλώνουν έτοιμοι να διαθέσουν «πόρους, ιδέες και δυνάμεις στη νέα κυβέρνηση με τρεις στόχους» και συγκεκριμένα:

-- Την έγκαιρη και αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

-- Το σχεδιασμό μιας νέας βιομηχανικής πολιτικής για την αναβίωση της μεταποίησης.

-- Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να βελτιωθούν δραστικά τα δημόσια έσοδα.


ΔΙΕΘΝΗ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Προτροπές για εφαρμογή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Χαρακτηριστικοί οι σχολιασμοί για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Με θετικά σχόλια αλλά και προτροπές να προχωρήσει τις «μεταρρυθμίσεις» (δηλαδή τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα) υποδέχεται σύσσωμος ο διεθνής αστικός Τύπος την εκλογική νίκη του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, που - όπως λέγεται - κατάφερε να επιβληθεί εφαρμόζοντας ένα σκληρό μνημόνιο. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για τη μεγάλη αποχή και ταυτόχρονα «ανησυχία» για την «τρίτη θέση στη νεοναζιστική και ξενοφοβική Χρυσή Αυγή».

«Ο Τσίπρας λαμβάνει μία δεύτερη ευκαιρία» αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της γερμανικής «Sueddeutsche Zeitung», η οποία επισημαίνει: «Ο Τσίπρας πετυχαίνει το αδιανόητο - υπέγραψε ένα πακέτο λιτότητας και παρά ταύτα κερδίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη εκλογή. Ολοι, όμως, γνωρίζουν ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα». Το χτεσινό της φύλλο κάνει λόγο για «πέντε καθήκοντα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο Τσίπρας» και τα αναλύει: «Εξασφάλιση της σταθεροποίησης των τραπεζών, συμμόρφωση στις απαιτήσεις των δανειστών, μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό - Φορολογικό που θα επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους, αντιμετώπιση της διαφθοράς και διαπλοκής, πολύ λίγα περιθώρια για αριστερή πολιτική».

«Η ώρα της αλήθειας για τον Τσίπρα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μία δεύτερη ευκαιρία, αλλά «η εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα μπορούσε να διασπάσει το κόμμα».

Αυτό το κλίμα αποτυπώνεται και στην επίσης γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», που μιλάει για «αρχή ενός μεγάλου ταξιδιού», όπου επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι Ελληνες γνώριζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κρατήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει, παρ' όλα αυτά οδήγησαν το κόμμα του στην τρίτη επιτυχία». Ταυτόχρονα, βεβαίως, σημειώνει και τις δυσκολίες που έρχονται και επιμένει στην τήρηση των μεταρρυθμίσεων.

Το περιοδικό «Der Spiegel», υπό τον τίτλο «Το comeback (επιστροφή) του Τσίπρα» και με υπότιτλο «Και πάλι τα κατάφερε: ο Αλέξης Τσίπρας κερδίζει για δεύτερη φορά αυτή τη χρονιά τις εκλογές και ήδη έχει πολύ συγκεκριμένα σχέδια συνασπισμού», αναφέρεται στα αποτελέσματα των εκλογών και περιγράφει τους νικητές και τους χαμένους της αναμέτρησης.

«Καθόλου χρόνος για χάσιμο...»

Το βρετανικό πρακτορείο «Reuters» γράφει ότι ο Αλέξης Τσίπρας «επέστρεψε με ορμή, καταφέροντας μία εκλογική νίκη που ήταν απροσδόκητα αποφασιστική».

«Οι εκλογές τελείωσαν, η κρίση όχι» γράφει ο βρετανικός «Guardian» και συμπληρώνει: «Ο ενθουσιασμός και η ευφορία το Γενάρη έχει πια εξαφανιστεί, το κλίμα ήταν υποτονικό, οι αγορές δεν ανησυχούν - και στην πραγματικότητα δεν έχουν λόγο, τουλάχιστον προς το παρόν (...) ο κίνδυνος είναι ότι η λιτότητα θα μείνει πλήρως σε ισχύ και η ελάφρυνση του χρέους θα είναι λιγότερο γενναιόδωρη απ' όσο ελπίζει ο Τσίπρας».

Το αμερικανικό «Associated Press» αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, ότι η νέα κυβέρνηση «θα έχει μόνο πέντε έδρες πάνω από το όριο και καθόλου χρόνο για χάσιμο», συγκεκριμενοποιώντας στην επόμενη αξιολόγηση την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση αλλά και το προσφυγικό.

Ενδεικτικός και σχολιασμός των «New York Times», που μιλάει για προκλήσεις που είναι μπροστά, ενώ σε ερωταπαντήσεις που θέτει για να εξηγήσει το αποτέλεσμα, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι Ελληνες, παρόλο που έχουν απηυδήσει με τη λιτότητα, φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε τουλάχιστον να μαλακώσει τις συνέπειες. Η επιμονή του κ. Τσίπρα ότι αυτός πάλεψε με τους δανειστές και αποδέχτηκε ένα δύσκολο συμβιβασμό, για να κρατήσει τη χώρα όρθια και να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ, φαίνεται να έχει απήχηση σε πολλούς Ελληνες», ωστόσο σημειώνει ότι το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» θα είναι «ένα πιθανό εμπόδιο με τους πιστωτές».

Οι γαλλικές «Monde» και «Liberation» μιλάνε για «κερδισμένο στοίχημα» και η δεύτερη σημειώνει: «Παρά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, οι Ελληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο ικανό να αντισταθεί στους πιστωτές (...) Ο Τσίπρας διατήρησε το κύρος του στην κάλπη σε μία χώρα απογοητευμένη, ακριβώς επειδή επιμένει στη θέληση και την ικανότητά του να αμβλύνει τις επιπτώσεις της συμφωνίας που εξαναγκάστηκε να υπογράψει».

Η ιταλική «Corriere della Sera» χαρακτηρίζει την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με την απροσδόκητη διαφορά, μετά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, «ένα μικρό σεισμό, στην πραγματικότητα σχεδόν γκροτέσκο επειδή, από άποψη αποτελεσμάτων, δεν αλλάζει ουσιαστικά τίποτε» και συμπληρώνει: «Η κόπωση των ψηφοφόρων και η υψηλή αποχή: Ο ελληνικός λαός φαίνεται να είπε "ας προχωρήσουμε μπροστά, φτάνει με τις περιπέτειες και τις πρόωρες εκλογές"».

Ανάλογη είναι και η προσέγγιση της «Stampa»: «Οι Ελληνες έδωσαν στον Τσίπρα μία δεύτερη ευκαιρία, παρά την αθέτηση του μεγάλου μέρους των προεκλογικών του υποσχέσεων και το θρίλερ με τα "μπρος-πίσω" που κατέληξαν σε τρίτο μνημόνιο» και συμπληρώνει ότι οι ψηφοφόροι «του συγχώρησαν τη στροφή στη Realpolitik...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ