ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ
Μορφή συνεργασίας περιοδικών Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Συνεδρίασε στην Αθήνα η Συντακτική Επιτροπή και καταδίκασε την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, όπως και τη δράση της φασιστικής Χρυσής Αυγής

Από τη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της ΔΚΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Από τη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της ΔΚΕ στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό
Συνεδρίασε προχτές στην Αθήνα η Συντακτική Επιτροπή της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΔΚΕ) και εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου:

«Στις 20 Σεπτέμβρη 2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης" , η οποία αποτελεί μια μορφή συνεργασίας ανάμεσα σε θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων που δουλεύουν από κοινού πάνω σε μια σειρά θεμελιώδη θεωρητικά και ιδεολογικά ζητήματα.

Οπως σημειώνεται στο σημείωμα της Σύνταξης στο 1ο τεύχος της ΔΚΕ:

"Η "Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση" συνεχίζοντας τις λενινιστικές παραδόσεις είναι μια έκδοση με σαφές ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, είναι περιοδικό άποψης και όχι απλώς καταγραφής θέσεων των Κομμουνιστικών Κομμάτων, διαδικασία που άλλωστε εξυπηρετείται με άλλες ανάλογες εκδόσεις, όπως π.χ. το Πληροφοριακό Δελτίο των διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και άλλες εκδόσεις των κομμάτων. Σκοπός μας είναι η συμβολή στη διάδοση και ανάπτυξη της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας με την ιδεολογική ανάλυση και πολιτική τοποθέτηση στις σύγχρονες εξελίξεις του καπιταλισμού και στα προβλήματα της ταξικής πάλης. Θεωρούμε την ενίσχυση της μαρξιστικο-λενινιστικής κατεύθυνσης/προσανατολισμού στους κόλπους του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος ως προϋπόθεση για την αναγκαία ανασυγκρότησή του.

Τα θεωρητικά και πολιτικά περιοδικά των ΚΚ που συνεργαζόμαστε στην έκδοση της "Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης", συναντηθήκαμε με κριτήριο την κοινή μας αντίληψη για σημαντικότατα ζητήματα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, την υπεράσπιση των αρχών του μαρξισμού - λενινισμού, του προλεταριακού διεθνισμού, την αναγκαιότητα της σοσιαλιστικής επανάστασης, της δικτατορίας του προλεταριάτου και της οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις με σκοπό να συμβάλουμε στη θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος σε στέρεη μαρξιστική - λενινιστική βάση παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις έχουμε σε ζητήματα τακτικής και στρατηγικής.

Για να προβάλουμε ξεκάθαρα τον πρωτοπόρο ρόλο της εργατικής τάξης στην επαναστατική διαδικασία, σε συνθήκες που από μια σειρά δυνάμεις αμφισβητούνται τα μαρξιστικά - λενινιστικά κριτήρια για την ένταξη στην εργατική τάξη, και επομένως η ηγετική της θέση στην πάλη για την κοινωνική πρόοδο, για την επαναστατική μετάβαση από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό.

Για να υπερασπίσουμε τις λενινιστικές αρχές για το κόμμα σε συνθήκες που εντείνονται οι πιέσεις για ενσωμάτωση των κομμουνιστικών κομμάτων.

Για να προβάλουμε την αναγκαιότητα της πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, όπως το ΔΝΤ, το ΝΑΤΟ , η ΕΕ κ.ά.

Για να υπερασπιστούμε την ιστορική πείρα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, χωρίς βεβαίως να αρνούμαστε την αναγκαία κριτική και τα επιστημονικά συμπεράσματα που θα βοηθήσουν το σύγχρονο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα να βρεθεί ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Θεωρούμε αναγκαίο να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση των επαναστατικών παραδόσεων της Παρισινής Κομμούνας, της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, της Κομμουνιστικής Διεθνούς και της σοσιαλιστικής πείρας στην ΕΣΣΔ και στις υπόλοιπες χώρες.

Η θεωρητική και ιδεολογική ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αταλάντευτη διαπάλη ενάντια στα ρεύματα που δρουν μέσα στο εργατικό κίνημα όπως η σοσιαλδημοκρατία, κάθε είδος οπορτουνισμού στο ίδιο το κομμουνιστικό κίνημα, ρεβιζιονισμού, ρεφορμισμού, εθνικισμού, κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου και του φιλελευθερισμού.

Εκθέτουμε λοιπόν τις θέσεις μας, την αντίληψή μας, την κριτική μας στην υπάρχουσα υποχώρηση και διαστρέβλωση του μαρξισμού ανοιχτά σε όλο το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και συμβάλλουμε στο να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στις γραμμές του για το θεωρητικό και ιδεολογικό προσανατολισμό του. Απευθυνόμαστε σε όσα ακόμα θεωρητικά περιοδικά των ΚΚ υποστηρίζουν τις παραπάνω αρχές και θέλουν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

Προετοιμάζεται το 5ο τεύχος

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 4 τεύχη της ΔΚΕ (στα αγγλικά, ισπανικά, ρωσικά, ελληνικά), ενώ στη συνεδρίαση της Συντακτικής Επιτροπής της ΔΚΕ στις 20/9 συζητήθηκε η θεματολογία του 5ου τεύχους της, που θα κυκλοφορήσει το 2014, 100 χρόνια από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα περιέχει αρθρογραφία σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη στάση κομμουνιστών.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εκδόσεων: «Ετούντ Μαρξίστ» (Κόμμα Εργασίας Βελγίου), «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας), «Προπουέστα Κομουνίστα» (Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας), «Σοτσιαλίστ Λάτβιι» (Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας), «Ελ Κομουνίστα» (Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού), «Σζαμπαντσάγκ» (Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα), «Μάρξισμ ι Σοβρεμένοστ» (Ενωση κομμουνιστών Ουκρανίας), «Σοβέτσκι Σαγιούζ» (Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας), «Γκελενέκ» (Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας).

Λόγω της προεκλογικής καμπάνιας στο Λουξεμβούργο δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο εκπρόσωπος του «Τσάιτουνγκ φομ Λετσεμπούργκερ φόλεκ» (Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου), για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο εκπρόσωπος του περιοδικού «Ντεμπάτε Αβιέρτο» (Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας).

Τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής της ΔΚΕ, με την ευκαιρία της συνεδρίασής τους:

Καταδίκασαν την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία και συντάχθηκαν με το κείμενο καταδίκης του νέου σχεδιαζόμενου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 77 Κομμουνιστικά κι Εργατικά κόμματα απ' όλον τον κόσμο.

Καταδίκασαν την εγκληματική δράση της φασιστικής ΧΑ στην Ελλάδα, τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, την επίθεση σε μέλη και συνδικαλιστές του ΚΚΕ κι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους κομμουνιστές και γενικότερα το εργατικό - λαϊκό κίνημα της Ελλάδας.

Καταδίκασαν τη δολοφονία 3 μελών του ΚΚ Μεξικού και την αυξανόμενη κρατική καταστολή ενάντια στο λαό και στους εργαζόμενους σ' αυτήν τη χώρα.

Επιπλέον, εξέφρασαν, με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη φυλάκιση στις ΗΠΑ των πέντε Κουβανών πατριωτών, την αλληλεγγύη τους στους τέσσερις Κουβανούς που παραμένουν φυλακισμένοι, στις οικογένειές τους και στον κουβανικό λαό. Σημείωσαν πως η σύλληψη και φυλάκιση των 5 Κουβανών, το 1998, εντάσσεται στα συνολικότερα ιδεολογικοπολιτικά σχέδια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού κατά της σοσιαλιστικής Κούβας κι απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση και των τεσσάρων εναπομεινάντων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές των ΗΠΑ.

Τέλος, με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των περιοδικών στη Συντακτική Επιτροπή της ΔΚΕ παρακολούθησαν δραστηριότητες του 39ου Φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ).


Πατριδογνωμόνιο
Το πένθος μην κρύψει το λάσο!

Πάει το παλικάρι. Δεν ήταν τυχαίο που ήταν μουσικός αντιφασίστας. Δεν ήταν τυχαίο που ήταν μουσικός δημιουργός. Κρατήστε το, σύντροφοι, σαν όπλο βαρύ κι αποτελεσματικό κι ασήκωτο από μη εργατικά χέρια. Ο φασισμός πεθαίνει μόνο πνιγμένος από τον πολιτισμό που γεννιέται κι ανδρώνεται στην πραγματική ζωή κι είναι μούσα αντίστασης. Πνίγεται στα πάρτι και στις μαζώξεις των φίλων στις γειτονιές, στα σχολεία, στα συνδικάτα, στις λαϊκές αγορές, στα ντόκια και τα γήπεδα, στους έρωτες και τα παραμύθια, στις ιστορίες και τα ποιήματα. Ομως, το πένθος κι η οργή έχουν κι αυτά τον πολιτισμό τους. Το ήθος τους το κατακόκκινο σαν το αδικοχυμένο αίμα. Αμα το πένθος ενδύεται ιθαγένεια άστα να πάνε. Αυτή είναι η διαφορά φάσης, στην ταξική υγεία μιας κοινωνίας. Και τώρα το πένθος κι οργή κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μαύρη προπαγάνδα ύπουλα αντικομμουνιστική, σε οπορτουνίστικη «μετωπολογία». Ετσι που γενικώς και αορίστως η βία, από μαμμή της Ιστορίας, να γίνει απλώς η κακιά μάγισσα στο παραμύθι της χιονάτης κι αγνής αστικής δημοκρατίας...

Να πάμε στους νέους να τους δείξουμε, σ' αγόρια και κορίτσια, τι λένε στις ιστοσελίδες τους οι κτηνώδεις ρατσιστές. Πως άμα άριος δει γυμνή καλλονή από άλλη φυλή, μαύρη, κίτρινη, ινδή, δεν του σηκώνεται γιατί δεν πρέπει... Κι άμα του σηκωθεί πρέπει να την τιμωρήσει, αυτήν που τον ερέθισε... Να πάμε στους άλλους, τις ορδές των λαβωμένων απ' τη φτώχεια, το υπερόπλο του καπιταλίστα αφεντικού, εργατών και να τους πούμε πως άμα σηκώσεις τα χέρια, φανταχτερός επαίτης για ένα κιλό κρομμύδια, να πάρεις το φαΐ από τα χέρια του φονιά δεν θα ταΐσεις τα παιδιά, τα φαρμακώνεις ύπουλα ιδεολογικά, τα ξεριζώνεις ταξικά και τα χαρίζεις στους λύκους σα γουρουνάκια τροφαντά. Τώρα θα βγουν τα μεγάλα προπαγανδιστικά μαχαίρια. Τα... «άκρα» αλλού θα παίζονται κι αλλού θα βαρούν οι κότες. Το σύστημα θα συσπειρώνει μάζες τρομοκρατημένων καθώς θα μαζεύει το λάσο του, που ήταν η Χρυσή Αυγή. Θα το βάλει στο άλογο του σωτήρα της κοινωνικής ειρήνης ως «συμμορία». Θα το κρατήσει στο μούσκιο για κάμποσο κι ύστερα θα το ξαμολήσει αλλάζοντάς του μπλουζάκια. Μπορεί να είναι κι άσπρα κι αντί παντελόνια παραλλαγής να φοράνε φόρμες γυμναστικής. Το μαχαίρι θα το κρατάει το ίδιο χέρι στην ίδια καρδιά να το μπήξει. Κι οι κοντυλοφόροι του προσαρμοσμένου φασισμού θα αναρωτιούνται πώς έγινε ναζί ο γιος του μετανάστη από τη Γερμανία, καθώς ο καουμπόι - μπόγιας με ευρωπαϊκή φορεσιά θα μαζεύει τα δήθεν «άκρα-χάλια» της εργατικής τάξης που σφάζεται ανάμεσα στο κόκκινο και το μαύρο. Το συνταγματικό τόξο είναι το μαντρί για να μην υπάρξει κι εμφανιστεί το ουσιώδες αντίπαλο πολιτικό του δέος. Η ταξική συνείδηση κι εργατική εξουσία χωρίς παραλλαγή.

Αμα το παιδί δεν μπορεί να ξεχωρίσει το φασίστα παρεκτός κι αν φέρει την κατάλληλη στολή, φωνάζω στις μανάδες αντί μοιρολογιού σε μια τέτοια κηδεία, τότε θα είναι αργά να ψάχνετε μια Μήδεια με πολιτική ενδυμασία κι άλλοθι για την απορία. Για να παραφράσω την άθλια ποιητική της ενεργοποιημένης καταστολής που κρύβεται στα δήθεν ανακλαστικά του «κράτους δικαίου» θυμίζω τον ποιητή. Και τώρα τι θ' απογίνουμε χωρίς βαρβάρους; Αυτό μαζεύονται ως πενθούντες συγγενείς και συζητάνε τ' αφεντικά. Το λέει κι ο Μιχαλολιάκος με κοστούμι και γραβάτα κι ύφος απεργού-εκπαιδευτικού, «ήμασταν μια κάποια λύσις»... Λεφτά υπάρχουν, θα βρεθεί. Αλλά κι εμείς θα είμαστε εκεί. Απέναντι, άφοβοι κι ορθοί. Το πένθος ας μην κρύψει το λάσο και ποιος το κρατά...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ