ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΧΙΛΙΕΤΙΑΣ
Αντιδιαμετρικές θέσεις για την «αντιμετώπιση» της φτώχειας

Πολλά εκατομμύρια παιδιά, ως απόρροια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιο τρόπο μπορούν

Associated Press

Πολλά εκατομμύρια παιδιά, ως απόρροια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιο τρόπο μπορούν
HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Αντικρουόμενες θέσεις σχετικά με την εκπλήρωση ή όχι των λεγόμενων Στόχων Ανάπτυξης της Χιλιετίας παρουσίασαν χτες με ομιλία τους στο βήμα της ειδικής συνεδρίασης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι ηγέτες πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, για παράδειγμα, προέβλεψε χτες το απόγευμα ότι η ήττα του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτη και ζήτησε μέτρα κατά τεράστιων πολυεθνικών εταιρειών που, όπως είπε, «ευθύνονται για τα δεινά αμέτρητων ανδρών, γυναικών και παιδιών σε τόσες πολλές χώρες».

Αντίθετα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, επέρριψε τις ευθύνες για τη φτώχεια στην κακοδιοίκηση των αναπτυσσόμενων χωρών. Ισχυρίστηκε έτσι ότι «είναι στο χέρι αυτών των χωρών εάν θα είναι αποτελεσματική η βοήθεια ή όχι», μη βλέποντας απολύτως καμία ευθύνη στα τεράστια οικονομικά συμφέροντα και στις στυγνές αντιλαϊκές πολιτικές Παγκόσμιας Τράπεζας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, «εμπνεύστηκαν» ως «πανάκεια» ένα νέο διεθνή φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές τάχα για την εξεύρεση νέων πόρων προκειμένου να καταπολεμηθούν η φτώχεια και η πείνα στον πλανήτη.

Η Λιβεριανή Πρόεδρος, Ελεν Τζόνσον Σερλίφ, υποστήριξε ότι η Αφρική «πρέπει ακόμη να κάνει πολλά» και εκτίμησε αισιόδοξα πως «εάν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες (για καταπολέμηση της φτώχειας) τότε σίγουρα θα εκπληρωθούν οι στόχοι» ανάπτυξης του ΟΗΕ...

Πάντως, τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 920.000.000 οι άνθρωποι που καλούνται να «επιβιώσουν» με 1,25 δολάρια τη μέρα. Επιπλέον, από το 1990 ως το 2005 παρατηρήθηκε μείωση κατά 27% (από 46% πριν μία 20ετία) του αριθμού των ανθρώπων που ζούσαν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα. Ωστόσο, από το 2008 η τάση αυτή άλλαξε εξαιτίας της μεγάλης ακρίβειας στα τρόφιμα και της εξελισσόμενης παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Δραματική η αύξηση των κατοίκων παραγκουπόλεων

NAΪΡΟΜΠΙ.-- Περίπου ένα δισ. άνθρωποι - κάτοικοι παραγκουπόλεων σε αναπτυσσόμενες χώρες είναι ευάλωτοι σε έντονα καιρικά φαινόμενα κάθε λογής, επειδή ζουν σε άθλιες συνθήκες δίχως καμία απολύτως υποδομή, επισημαίνει σε έκθεσή του ο Ερυθρός Σταυρός. Στην έκθεση αναφέρεται έτσι ότι λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από κυκλώνες, πλημμύρες και σεισμούς όταν ζουν σε χώρες με στοιχειώδεις έστω υποδομές σε στέγαση, υπηρεσίες υγείας και επιχειρήσεις διάσωσης. Υπολογίζεται ακόμη ότι για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία υπερτερούν σε αριθμό οι κάτοικοι αστικών κέντρων απ' ό,τι εκείνοι αγροτικών περιοχών, με συνέπεια τη δραματική αύξηση των κατοίκων παραγκουπόλεων ή αυθαίρετων οικισμών.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι στην Αφρική ο αστικός πληθυσμός ξεπερνά τα 412.000.000 και ότι σε ορισμένες πόλεις όπως το Ναϊρόμπι (Κένυα) και Μουμπάι (Ινδία) τουλάχιστον το 50% των κατοίκων ζουν σε παράγκες.

Αναφέρεται ακόμη ότι τα 3/4 των 2,57 δισ. κατοίκων αναπτυσσόμενων χωρών ζουν σε παραγκουπόλεις και βρίσκονται συχνά στο «έλεος» παντός είδους επικίνδυνου καιρικού φαινομένου γιατί ζουν σε χώρους δίχως την παραμικρή υποδομή.

Η αύξηση του πληθυσμού και της εγκληματικότητας σε αστικά κέντρα σχετίζονται άμεσα, ενώ σεισμοί, πλημμύρες και καύσωνες σκοτώνουν πολύ περισσότερους σε πολυπληθείς πόλεις αναπτυσσόμενων χωρών από εκείνες πλουσίων χωρών. Προβλέπεται τέλος πως κάθε χρόνο η στρατιά των φτωχών κατοίκων παραγκουπόλεων αυξάνεται κατά τουλάχιστον 10.000.000.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμεσα απειλούμενα από την πείνα 10 εκατομμύρια παιδιά

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΜΟΥΤΖΑΦΑΡΑΜΠΑΝΤ.--

Καθημερινές είναι πλέον οι εκκλήσεις του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στο Πακιστάν, μετά τις πλημμύρες που κατέστρεψαν την αγροτική παραγωγή και όλα τα αποθέματα τροφίμων, πλήττοντας συνολικά περισσότερα από 20 εκατομμύρια ανθρώπων. Η κατάσταση παραμένει σε εξαιρετικά επικίνδυνα επίπεδα, αφού το μέγεθος της καταστροφής σε συνάρτηση με την καπιταλιστική βαρβαρότητα έχουν αποτέλεσμα η πλειοψηφία των πληγέντων να εξακολουθεί να ζει σε άθλιες συνθήκες, με τη βοήθεια να μη φτάνει ποτέ.

Χαρακτηριστικές είναι οι τελευταίες προειδοποιήσεις του ΟΗΕ που υπογραμμίζει τον κίνδυνο μαζικών θανάτων παιδιών που υποσιτίζονται, καθώς δεν καταφέρνουν να εξασφαλίσουν τρόφιμα, που διανέμονται ως βοήθεια. Οι πλημμύρες έπληξαν 10 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία όπως τονίζουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ αποτελούν την πλέον ευαίσθητη ομάδα και αν δε ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα το φαινόμενο των μαζικών θανάτων θα πάρει ανυπολόγιστες διαστάσεις και θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την ήδη απελπιστική σημερινή κατάσταση.

Την ίδια στιγμή περισσότερα από 5,6 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με επιδημικές ασθένειες, λόγω των πλημμυρών, με την έλλειψη φαρμάκων και καθαρού νερού να παραμένει στα βασικά προβλήματα των πληγέντων.

Στο μεταξύ χτες τουλάχιστον 30 μαθητές σκοτώθηκαν στην περιοχή του πακιστανικού Κασμίρ, όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του σχολικού και έπεσε στο ποτάμι, με τις αρχές να υποστηρίζουν ότι πιθανότατα δεν υπάρχουν επιζώντες και εκφράζοντας φόβους ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί δεδομένου ότι στο λεωφορείο επέβαιναν και παιδιά εκτός σχολείου, που δεν ήταν γραμμένα στη λίστα. Ακόμα 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Καράτσι σε επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων σχετικά με τη δολοφονία του Πακιστανού πολιτικού Ιμράν Φαρούκ στο Λονδίνο, την περασμένη βδομάδα.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός», καλεί τα συνδικάτα, αλλά και τους φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών και των φτωχών αγροτών, τις οργανώσεις των γυναικών και της νεολαίας, τους εργαζόμενους να συμβάλουν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο και από τις καταστροφικές πλημμύρες λαό του Πακιστάν.

Η 4η Οκτώβρη 2010 έχει οριστεί από το ΠΑΜΕ μέρα αλληλεγγύης στο λαό του Πακιστάν και καλεί τους εργαζόμενους από το υστέρημά τους να συμβάλουν εκτός από χρήματα και σε βασικά προϊόντα, νερό - λάδι - ζάχαρη - γάλα σε σκόνη. Οι προσφορές θα γίνονται δεκτές στα ταξικά συνδικάτα καθώς και στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β, 10556 Aθήνα, τηλ. 210.3301842, από τις 8.30 το πρωί έως τις 8.00 το βράδυ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ