ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εποικισμοί και νέοι όροι από την ισραηλινή ηγεσία

TEΛ ΑΒΙΒ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ισραηλινή ηγεσία να προχωρήσει σε μια παράταση του μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα (ή σε κάτι που θα μοιάζει με μορατόριουμ) έτσι ώστε να διευκολυνθεί η παλαιστινιακή παρουσία στις άμεσες συνομιλίες που δρομολόγησε η Ουάσιγκτον. Μετά τις χωριστές σχετικές αναφορές του Αμερικανού Προέδρου Μπ. Ομπάμα, της υπουργού Εξωτερικών Χ. Κλίντον και του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, χτες αργά, αναμενόταν ανάλογη ανακοίνωση από το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ, Ρωσία), στην οποία, σύμφωνα με διαρροές, θα επισημαινόταν: «Η, μέχρι στιγμής, εμπειρία απέδειξε ότι το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας συνεισέφερε σημαντικά στην έναρξη των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών».

Προς το παρόν, πάντως, η ισραηλινή πλευρά εμφανίζεται αδιάλλακτη ως προς την απόφασή της για άρση του εποικιστικού μορατόριουμ. Ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου έχει αντιπροτείνει την «ύπαρξη ορισμένων περιορισμών», κάτι που εκτός από ανεπαρκές δεν αποτελεί καν εγκεκριμένη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης. Πόσο μάλλον που σειρά αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Υποδομών, Ούζι Λαντάου, μιλά, ήδη, για σχέδια υδροδότησης και αποχέτευσης, εκατομμυρίων δολαρίων, στους εποικισμούς. Στην ένταση που προκαλεί το ζήτημα των εποικισμών, η οποία εντός της Δυτικής Οχθης εκφράζεται με τις αλλεπάλληλες, μικρής εμβέλειας προς στιγμήν, συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστινίους αγρότες και εποίκους, που προσπαθούν να εμποδίσουν την παλαιστινιακή ελαιοσυγκομιδή, ήρθε, χτες, να προστεθεί μια νέα ισραηλινή πρόκληση.

Ο Νετανιάχου δήλωσε σαφώς ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται ν' αποσύρει τους στρατιώτες του από τη μεθόριο με την Ιορδανία, ακόμη και αν ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Υποστήριξε ότι «αυτό είναι απαραίτητο για να μην εισέρχονται στο παλαιστινιακό έδαφος παράνομα όπλα». Εντονα αντέδρασε η παλαιστινιακή ηγεσία, υπογραμμίζοντας ότι η μεθόριος μπορεί να φυλάσσεται από διεθνή στρατεύματα και ότι σε παλαιστινιακό έδαφος δε θα μείνει «ούτε ένας Ισραηλινός στρατιώτης» μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, δε, εκτιμούσαν ότι «οι επόμενες δέκα μέρες είναι κρίσιμες για το μέλλον των άμεσων συνομιλιών».

Υπό την έννοια αυτή, στον «αέρα» βρίσκεται ο επόμενος γύρος των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, ασχέτως αν ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Σιμόν Πέρες, συναντηθούν εθιμοτυπικά στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ρεκόρ απωλειών για το στρατό κατοχής

Η χειρότερη ως τώρα χρονιά για τις κατοχικές δυνάμεις το 2010
Η χειρότερη ως τώρα χρονιά για τις κατοχικές δυνάμεις το 2010
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η χειρότερη χρονιά, όσον αφορά τους θανάτους κατοχικών στρατιωτών, χαρακτηρίζουν οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές δυνάμεις το 2010, μετά και τη χτεσινή συντριβή ελικοπτέρου, που είχε σαν αποτέλεσμα εννιά κατοχικούς στρατιώτες νεκρούς. Εκπρόσωπος των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αίτια της συντριβής, υποστήριξε ότι δεν είχε πληροφόρηση για πυρά από Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης, υποστηρίζοντας ότι δικοί τους «μαχητές» κατέρριψαν το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με τις κατοχικές δυνάμεις από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 529 κατοχικοί στρατιώτες, ξεπερνώντας ήδη τις απώλειες του 2009, που έφτασαν τους 521 και ήταν η μέχρι τότε χειρότερη χρονιά του πολέμου. Απώλειες που δε συγκρίνονται με τον αριθμό των νεκρών αμάχων που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μέχρι τον Ιούνη έφταναν τους 1.271, αριθμός που έχει αυξηθεί κατά πολύ μέχρι σήμερα.

Οι κατοχικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα στοιχεία, προκειμένου να αποδείξουν την «αυξημένη επιθετικότητα εκ μέρους των Ταλιμπάν» και να δικαιολογήσουν την συνεχώς αυξανόμενη κλιμάκωση των επιχειρήσεών τους στη Χελμάντ και την Κανταχάρ.

Την ίδια στιγμή, τις 3.000 φτάνουν οι έγγραφες δηλώσεις για παρατυπίες κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του Σαββάτου, που αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματά τους στο τέλος Οκτώβρη. Εκλογές που για ακόμα μία φορά αναδείχθηκαν σε παρωδία, καθώς διεξήχθησαν υπό την απειλή των Ταλιμπάν, των 140.000 κατοχικών στρατιωτών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΑΝΖΙΝΓΚ.- Τη διεύρυνση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας στο ενεργειακό πεδίο και τις αυξανόμενες δυνατότητες υπογράμμισε χτες ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Γουάνγκ Κισάν σε συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Ρώσο πρωθυπουργό Ιγκόρ Σετσίν στην Τιανζίν, με αφορμή τον έκτο γύρο των σινο - ρωσικών διαπραγματεύσεων, με θέμα την ενέργεια, μετά και τη συμφωνία κατασκευής του αγωγού Σιβηρίας - Κίνας, που θα λειτουργήσει τέλος του χρόνου.

ΚΑΪΡΟ.- Με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις αντιμετώπισε η αιγυπτιακή αστυνομία αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προεδρικό μέγαρο, για να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια διαδοχής του Προέδρου Μουμπάρακ από τον γιο του.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Στην πολωνική δικαιοσύνη προσέφυγε ο Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, κρατούμενος στο αμερικανικό κολαστήριο του Γκουαντάναμο για παραβίαση των δικαιωμάτων του, για την παράνομη κράτησή του στην Πολωνία, για τη μυστική είσοδο και εξαγωγή του από τη συγκεκριμένη χώρα αλλά και για βασανιστήρια στα οποία επιβλήθηκε με ιδιαίτερο σκληρό τρόπο. Ζήτησε από την πολωνική εισαγγελία να ανοίξει έρευνα για τα βασανιστήρια που υπέστη σε μυστική φυλακή της CIA στη Πολωνία.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- ΗΠΑ και Λιβύη «θα συνεργαστούν» στο θέμα διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στο νότιο Σουδάν το Γενάρη του 2011 ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον μετά από συνάντησή της με τον Λίβυο ομόλογό της, Μούσα Κούσα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, Βρετανία και η Νορβηγία κάλεσαν τους ηγέτες του Σουδάν να αυξήσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα το δημοψήφισμα.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.- Παραιτήθηκε χτες ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Ομάρ Αμπντιρασίντ Σαρμάρκε, εξαιτίας αξεπέραστων διαφωνιών με τον πρόεδρο σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ πάνω στο ζήτημα αντιμετώπισης των ισλαμιστών ενόπλων στη χώρα.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.-- Στην απομάκρυνση των επικεφαλής των τριών όπλων του στρατού της Παραγουάης προχώρησε ο πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία «μεταρρύθμισης των δομών των Ενόπλων Δυνάμεων». Είναι η τέταρτη φορά από το 2008 που ο πρόεδρος Λούγκο προχωρά σε κίνηση απομάκρυνσης των επικεφαλής του στρατού.

ΡΩΣΙΑ
Πουλάει οπλικά συστήματα στη Συρία

Η Ρωσία θα πουλήσει τελικά στη Συρία πυραύλους προηγμένης τεχνολογίας «Γιαχόντ» (θαλάσσης - θαλάσσης), αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για δύο συστοιχίες «Μπαστιόν», που φέρουν όχι λιγότερους από 72 πυραύλους «Γιαχόντ», με ακτίνα δράσης 300 χιλιομέτρων και ταχύτητα 2.700 χιλιομέτρων την ώρα (750 μέτρα το δευτερόλεπτο), που μπορούν να αποκρούσουν κυρίως επιθέσεις από τη θάλασσα, αλλά μπορούν κι εύκολα να αποφύγουν τα αντίπαλα ραντάρ.

Εντονα αντέδρασε το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, δήλωσε πως «αυτή η πώληση περιπλέκει την κατάσταση. Δε συμβάλλει στη σταθερότητα και δε δημιουργεί ειρήνη στην περιοχή». Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ σημείωσαν πως αυτή η απόφαση της Ρωσίας μπορεί να «αποσταθεροποιήσει» την περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Ισραήλ μπορεί να απαντήσει στη Ρωσία με την αύξηση του εμπορίου ισραηλινών όπλων στις χώρες της περιοχής που η Ρωσία θεωρεί δική της «σφαίρα επιρροής», για να πάρουν την απάντηση από τα ρωσικά ΜΜΕ πως η Ρωσία δεν έχει ακόμη εξαντλήσει τον κατάλογο των όπλων που θα μπορούσε να πουλήσει στη Συρία, όπως π.χ. είναι οι πύραυλοι «Ισκαντέρ», τους οποίους το Ισραήλ έχει επίσης ζητήσει από τη Μόσχα να μην τους πουλήσει στη Συρία.

ΣΕΡΒΙΑ - ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΓΗΣ
Επιμένουν στις συλλήψεις Μλάντιτς και Χάτζιτς

ΧΑΓΗ.--

Επικριτικός εμφανίστηκε χτες στη Χάγη ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης (μηχανισμός που έστησαν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές), Σερζ Μπράμερτς, υποστηρίζοντας ότι οι σερβικές αρχές δεν καταβάλλουν επαρκείς προσπάθειες για τη σύλληψη του καταζητούμενου πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σέρβων της Βοσνίας, ε.α. στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και του επίσης Σερβοβόσνιου πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου Γκόραν Χάτζιτς.

Ο Μπράμερτς είπε ότι το Βελιγράδι «εξακολουθεί να μη συνεργάζεται πλήρως» με τις έρευνες της γενικής εισαγγελίας του ICTY, προσθέτοντας ότι «χρειάζονται περισσότερος επαγγελματισμός και περισσότερα μέσα για να συλληφθούν οι καταζητούμενοι». Εκτίμησε ότι δεν πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά στη μάχη κατά της ατιμωρησίας και ότι «δεν έχουμε χρόνο», αφού το δικαστήριο πρέπει να ολοκληρώσει το «έργο» του ως το 2013.

Πάντως, ο Σέρβος ειδικός εισαγγελέας για τα εγκλήματα πολέμου και επικεφαλής της ομάδας δράσης για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς, υποστήριξε ότι η σύλληψη των Μλάντιτς και Χάτζιτς είναι «η υπ'αριθμόν ένα εθνική υπόθεση με την οποία ασχολούμαστε αυτό το διάστημα».

  • Η ΝΑΤΟική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει τη «διασφάλιση της τάξης» στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη της Σερβίας, Ειρηναίου, στις 3 Οκτώβρίου, στο Πετς του Κοσσόβου.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ