ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΣΕΧΙΑ
Στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Από την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα
Από την χθεσινή μεγάλη κινητοποίηση στην Πράγα
ΠΡΑΓΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της τσεχικής πρωτεύουσας, Πράγας, ενάντια στις σχεδιαζόμενες περικοπές των μισθών τους, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων 20 χρόνων.

Τουλάχιστον 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι (αστυνομικοί, πυροσβέστες, στρατιώτες, νοσοκόμοι και σε άλλες υπηρεσίες) κατέβηκαν στην Πράγα και κατέληξαν σε συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών διαμαρτυρόμενοι ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Πετρ Νέτσας. Ανάμεσα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης είναι και η μείωση κατά 10% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων στο όνομα της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού από το 5,3% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% το 2011.

Τα συνδικάτα των δημοσίων υπαλλήλων, ακολουθώντας την τακτική της ταξικής συνεργασίας, έχουν δεχθεί να «παγώσουν» οι μισθοί τους, ωστόσο τώρα αναγκάστηκαν να χαρακτηρίσουν απαράδεκτη τη μείωση των μισθών και απειλούν με νέες κινητοποιήσεις, πιθανά στις 15 Οκτώβρη, την πρώτη μέρα διεξαγωγής των τοπικών εκλογών αλλά και των εκλογών για τη Γερουσία. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει τις απαιτήσεις των διαδηλωτών, ωστόσο, υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις όποιες διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.

ΓΑΛΛΙΑ
Και κατάργηση φοροαπαλλαγών

Προτάσεις επιφανειακών τροποποιήσεων στο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο από τον Βερτ, ενόψει της νέας απεργιακής κινητοποίησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΠΑΡΙΣΙ.-

Την κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών, που αφορούν κυρίως χαμηλά και μεσαία κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, προανήγγειλε, χτες, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Αξιοποιώντας το ...γνωστό πρόσχημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και της αναγκαιότητας περιορισμού του, ο Φρανσουά Φιγιόν μίλησε για περικοπή ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε φοροαπαλλαγές μέχρι τα τέλη του 2012, έτσι ώστε καταρχάς, μέχρι τα τέλη του 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα να έχει περιοριστεί στο 6% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, οξυμένα παραμένουν τα πνεύματα, καθώς έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εθνική απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προγραμματίσει για την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη όλα τα συνδικάτα. Εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αναμένεται να διαδηλώσουν ενάντια στη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση. Το νομοσχέδιο, του οποίου ο πυρήνας είναι η αύξηση του ηλικιακού συνταξιοδοτικού ορίου από τα 60 στα 62 χρόνια, και επί της ουσίας πολύ περισσότερο αφού τα χρόνια εισφορών ορίζονται σε 41, έχει, ήδη, εγκριθεί κατά πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και τώρα πλέον θα εξεταστεί από τη Γερουσία, η οποία έχει περιθώρια μεγάλων αλλαγών ακόμη και επιστροφής του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σε μια νέα προσπάθεια να «γλυκάνει το χάπι» προς τους εργαζομένους, ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ εμφανίστηκε, χτες, «έτοιμος» και για νέες «τροποποιήσεις» όσον αφορά στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, των ατόμων με αναπηρία και όσων εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά ή από μικρή ηλικία. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς το παρόν, απέρριψαν τις προτάσεις του και κατήγγειλαν την κυβέρνηση για καλλιέργεια κλίματος «τρομοκρατίας» καθώς οι αρχές επιμένουν ότι η χώρα «βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή τρομοκρατικού πλήγματος» και έχει ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού.

ΡΩΣΙΑ
Η διαφθορά στη Μόσχα απεικόνιση της συνολικής κατάστασης

Ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ), Βίκτορ Τιούλκιν, σε δήλωσή του για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει σχετικά με τον δήμαρχο της Μόσχας Γ. Λουζκόφ και την πολυεκατομμυριούχο σύζυγό του, Ε. Μπατούρινα, σημειώνει, πως «στην ιστορία αυτή το βασικό είναι πως η κατάσταση του ζεύγους Λουζκόφ - Μπατούρινα αποτυπώνει με ευκρίνεια την κατάσταση όλου του κοινωνικο-πολιτικού συστήματος της Ρωσίας. Η διαφθορά, η δωροδοκία, η «κουμπαριά», το απεριόριστο πνεύμα της κερδοσκοπίας, που διαπερνούν όλους τους κρίκους της εξουσίας από τα πάνω έως κάτω. Για μας είναι δευτερεύον ζήτημα για ποιο λόγο ξεκίνησε η προσπάθεια αποπομπής του Λουζκόφ (δε μοιράστηκε κάτι με κάποιους, ήρθε η ώρα του, υπάρχει μοίρασμα σφαιρών επιρροής κ.λπ.). Το σημαντικό είναι πως η κατάσταση αυτή αποτελεί προϊόν της καπιταλιστικοποίησης της Ρωσίας, αποτέλεσμα της πολιτικής που προωθεί το κόμμα της εξουσίας με επικεφαλής τους Β. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ».

Στη δήλωση αναφέρεται πως η κατάσταση σε άλλες περιοχές και σε διάφορους κρίκους της εξουσίας διαφέρει από τη μοσχοβίτικη μόνο σ' έκταση και λεπτομέρειες. Η ουσία είναι η ίδια: διαφθορά και κερδοσκοπία. «Οι προσδοκίες μερικών πολιτικών για τη συγκρότηση "σοβαρού αξιοσέβαστου κράτους" είναι απλώς γελοίες», - σημειώνεται - Αυτό το «σοβαρό» κράτος συνεργάζεται με τις εγκληματικές δομές (π.χ. στο Πριμόριε), κάνει συμμαχίες με τις οικογενειακές κλίκες (στην Τσετσενία) για να εξασφαλίσει τη διαχείριση και να αποσπά τα κέρδη από τις περιοχές. Η κατάσταση στη Μόσχα αποτελεί απεικόνιση της ουσίας του σημερινού «σοβαρού» ρωσικού κράτους. Πρόκειται για μια πραγματικά σοβαρή, αντεργατική, αντιλαϊκή, κατασταλτική κρατική μηχανή».

Οπως υπογράμμισε ο Β. Τιούλκιν, το σύνθημα του Μετώπου, που έχει συγκροτήσει το ΚΕΚΡ με άλλες ταξικές δυνάμεις, είναι «όχι απλά παραίτηση των Λουζκόβ, ούτε μόνον παραίτηση όλων των υπεύθυνων κρίκων της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, η απομάκρυνση του κόμματος της εξουσίας, αλλά η αλλαγή ολόκληρου του συστήματος! Γι' αυτό το λόγο αναπτύσσεται ο αγώνας των εργαζομένων, συγκροτείται το Ενιαίο Μέτωπο Εργαζομένων της Ρωσίας (ΡΟΤ ΦΡΟΝΤ)». Και καταλήγει: «Αυτή ακριβώς η αντίσταση επιβεβαιώνει την ορθότητα της θέσης μας».


Ι.Π.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Δράση και απεργία από τους πυροσβέστες

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μαζικά υπέρ της απεργίας και της ανάληψης δράσης ψήφισαν οι πυροσβέστες της βρετανικής πρωτεύουσας, του Λονδίνου, αντιδρώντας στα νέα συμβόλαια που προτείνονται όπου αποψιλώνονται δικαιώματα και αλλάζει συλλήβδην το καθεστώς εργασίας τους, με περικοπές όχι μόνο των αποδοχών στο όνομα της κρίσης, αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

«Εάν οι πυροσβέστες δεν αποδεχθούν τους νέους όρους της σύμβασής τους θα απολυθούν όλοι», δήλωσε ο επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος του Λονδίνου, Ρον Ντόμπσον, όσον αφορά τους 5.500 πυροσβέστες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Evening Standard». Οι απολύσεις, κατά τον Ντόμπσον, μπορούν να γίνουν βάσει του άρθρου 188 της εργατικής νομοθεσίας του 1992, που επιτρέπει στη διοίκηση περίοδο 90 ημερών «για διαβουλεύσεις» και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε «στις 11 Αυγούστου», όταν έγινε η ενημέρωση όλων των πυροσβεστών για τους όρους της νέας σύμβασης. Μία σύμβαση - δουλεία, όπου προβλέπονται δύο βάρδιες των 9 ωρών και δύο βάρδιες των 15 ωρών αντί των τεσσάρων συνεχόμενων 12ωρων βαρδιών, ουσιαστικά κόβοντας τρεις ώρες βραδινής εργασίας που την μετακυλίει σε «πρωινή βάρδια», γεγονός που σημαίνει τη μείωση των αποδοχών, αλλά και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους, αλλά και την κυριολεκτική εξόντωσή τους καθώς μειώνεται το προσωπικό που είναι σε επιφυλακή τις πρώτες πρωινές ώρες, τις ώρες που στατιστικά ξεσπούν οι περισσότερες πυρκαγιές. Την ίδια στιγμή, έγγραφο που έχει διαρρεύσει στον Τύπο, αποκαλύπτει ότι οι αλλαγές στις βάρδιες απλώς αποτελούν πρελούδιο των δραστικών περικοπών και στον τομέα της πυρασφάλειας, στο πλαίσιο των δρακόντειων περικοπών στις κοινωνικές δαπάνες που θα ανακοινωθούν τον Οκτώβρη ενόψει και της κατάρτισης του νέου προϋπολογισμού λιτότητας εκ μέρους της κυβέρνησης των Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

ΗΠΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ανεργία και η φτώχεια ... καλπάζουν

NEA YΟΡΚΗ.--

Μόνο κακά μαντάτα υπάρχουν για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ, που βυθίζονται ολοένα στην ανεργία που βρίσκεται σταθερά γύρω στο 10% και με την φτώχεια να χτυπάει έναν στους επτά, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Απογραφής - Census Bureau.

Χθες η εταιρεία φαρμακοβιομηχανίας Abbott Laboratories ανακοίνωσε την περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας υπό το «σκεπτικό» της εξοικονόμησης περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη διετία για τη διαδικασία συγχώνευσης της Solvay, με έδρα το Βέλγιο, που απέκτησε νωρίτερα φέτος.

Επίσης τις προηγούμενες ημέρες η FedEx, ένας κολοσσός στον τομέα των ταχυμεταφορών και δεύτερη στην τάξη εντός των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την απόλυση 1.700 εργαζομένων.

Οι επίσημοι δείκτες για την ανεργία στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, της έκτης οικονομίας του πλανήτη σκαρφάλωσαν στο 12,4% για το μήνα Αύγουστο από 12,2% σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times καθώς χάθηκαν οριστικά 33.500 θέσεις εργασίας. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που καταγράφονται απώλειες θέσεων εργασίας δίχως να δημιουργηθούν νέες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ