ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Δεν υπάρχει μέση λύση

Είναι απλά «υπερβολές» η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων; Είναι απλά «υπερβολές» η σύνταξη μετά θάνατο; Είναι μια απλή «υπερβολή» η εξαθλίωση;

Και γιατί είναι «αναγκαστική» η ανεργία για τους εργάτες και να μη γίνει αναγκαστική η κατάργηση των ίδιων των καπιταλιστών που κερδίζουν από την ανεργία που οι ίδιοι και το σύστημά τους δημιουργεί για να μπορεί να έχει στην εφεδρεία προς άμεση χρήση ένα στρατό εξαθλιωμένων εργατών;

Ρητορικά τα ερωτήματα, με αυτονόητες τις απαντήσεις. Τις γνωρίζουν και οι αστοί αρθρογράφοι. Οι οποίοι είναι στοχοπροσηλωμένοι στην προπαγάνδα τους. Παριστάνουν πως κλαίνε για την αναγκαστική ανεργία και στην αμέσως επόμενη παράγραφο ζητάνε στο όνομα της ανεργίας κι άλλα μέτρα ενίσχυσης του κεφαλαίου (νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες κ.ά.)

Η στοχοπροσήλωση της αστικής προπαγάνδας είναι και ένα διαρκές μάθημα για την εργατική τάξη, για το πώς χωρίς καμιά, μα καμιά, ενοχή πρέπει να αντιμετωπίζει στοχοπροσηλωμένα τον αντίπαλό της. Στην ταξική πάλη ισχύει απόλυτα το «ο θάνατός σου, η ζωή μου». `Η αυτοί θα παραμείνουν στον αφρό, ή οι εργάτες θα τους πατώσουν. Δεν υπάρχει μέση λύση.

Τα πράγματα είναι ακριβώς εκεί: Η αστική τάξη δεν αφήνει χαραμάδα αισιοδοξίας ότι μπορεί να υπάρχει άλλη πολιτική πέρα από αυτήν που ενισχύει το κεφάλαιο. Γι' αυτό και τραβάει το αυτί ακόμα και σ' ένα καθαρόαιμο δικό της παιδί, τον αρχηγό της ΝΔ. Που του λέει ευθέως και δημόσια: Καλά κάνεις και προετοιμάζεσαι για επόμενος πρωθυπουργός, αλλά για να πάρεις το χρίσμα πρέπει όχι μόνο να συμφωνείς αλλά και να δηλώνεις καθαρά ότι συμφωνείς με την πολιτική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ! Σχιζοφρένεια; Οχι! Είναι ένα καθαρό δείγμα απόλυτης ταξικής καθαρότητας.

Τέτοια ακριβώς ταξική καθαρότητα απαιτείται να επιδεικνύεται και από την εργατική τάξη όταν καλείται να κρίνει αυτόν ή τον άλλο που παριστάνει τον φιλεργάτη. Οταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δηλώνει πως με τον Λοβέρδο δεν τα έβρισκε αλλά τα βρίσκει με την Κατσέλη, πρέπει ως τάξη να του απαντήσεις: Πάρ' τα σάπια σου και μπρος. Επί Λοβέρδου υπέγραψες τη σύμβαση για μείωση μισθών και επί Κατσέλη διαπραγματεύεσαι το πώς θα καταργηθούν τελεσίδικα οι Συλλογικές Συμβάσεις.

***

«Μέσα στη γενικευμένη λαϊκή αγανάκτηση ισχυροποιείται ένα ρεύμα βαθύτερου προβληματισμού και προσέγγισης των θέσεων και της πρότασης διεξόδου που προβάλλει το ΚΚΕ» (από την προχτεσινή ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την ολοκλήρωση του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»)

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην ανακοίνωση και η αστική τάξη έσπευσε να απαντήσει με κάτι «Πρετεντέρηδες» που ρωτάνε αθώα αθώα γιατί να αρέσει στους Ελληνες «ένα κόμμα που χειροκροτεί τον Στάλιν».

Αφήνουμε στην άκρη το αντιΚΚΕ του πράγματος - παλιά του τέχνη του συγκεκριμένου - και εντοπίζουμε ορισμένες παράλληλες συμπτώσεις:

Προχτές η «λαϊκή» του συγκροτήματος, τα ΝΕΑ, αφιέρωσε μια σελίδα σ' αυτόν που φωτογράφισε για να πουλήσει τα αχαμνά της γυναίκας του.

Χτες αφιέρωσε το κεντρικό φωτορεπορτάζ στις πόρνες της Ουγγαρίας που γιόρταζαν τη νομιμοποίηση της πορνείας.

Δεν περιμέναμε διαφορετικό αξιακό μοντέλο από το συγκρότημα. Πίσω από τα Μέγαρά της η αστική τάξη πάντα έκρυβε τον κόσμο που χτίζει. Σήμερα πιστεύει πως είναι η ώρα να τον παρουσιάσει στην πρόσοψη. Στον κόσμο του «όλα είναι εμπόρευμα» αυτές είναι οι αξίες.

Η προβολή αυτών των αξιών συμπίπτει με ένα νέο κύκλο επίθεσης στο ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας τη γλίτσα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όσο πλησιάζει η ώρα να καταγραφεί και πρακτικά στην κάλπη τόσο η αντίθεση πλατιών λαϊκών στρωμάτων στην πολιτική που εφαρμόζεται, όσο και - αυτό είναι το νέο στοιχείο που κινητοποιεί τους αστούς - την αυξημένη επιρροή των θέσεων του ΚΚΕ.

Στη γλίτσα δεν αρκεί να απαντήσεις με μια μάνικα. Θα λερωθείς.

Η απάντηση σε τέτοιες προκλήσεις πρέπει να δίνεται με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνει η αστική τάξη: Με όλα εκείνα τα μέτρα που οργανωμένη ως τάξη για τον εαυτό της η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της να απειλούν ευθέως την ίδια την ύπαρξη των αστών ως οικονομική και πολιτική πραγματικότητα.

Τα συλλαλητήρια που οργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ αύριο σε δεκάδες πόλεις είναι μία από εκείνες τις απαντήσεις όπου ο αγώνας λειτουργεί σαν διαδικασία που αλλάζει συνειδήσεις. Αυτό το δρόμο φοβούνται οι αστοί, σ' αυτό το δρόμο οι απαντήσεις και στις ανησυχίες του όποιου «John».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΣΤΟΧΟΠΡΟΣΗΛΩΜΕΝΟΙ

ΚΛΑΜΑ ΓΙΑ ...ΝΕΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ: «Εγιναν υπερβολές. Αναγκαστικά θα περάσουμε από την "ύφεση" και την "ανεργία". Το κρίσιμο όμως θέμα είναι η έκτασή τους και από πλευράς εύρους και από πλευράς χρόνου. Το αντιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας. Αρα πρέπει να τα ξαναδούμε. Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και η αναστολή επιβολής νέων φόρων στην επενδυτική δράση, λ.χ., είναι αναγκαίες. Το δημοσιονομικό κόστος τους μπορεί να καλυφθεί από την ίδια την "ανάκαμψη" και με παράλληλα μέτρα περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο» (από άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΑΠ' Τ' ΑΥΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δίκιο όταν διαπιστώνει πως το μείγμα οικονομικής πολιτικής, και κυρίως η υπερφορολόγηση, που επέλεξε η κυβέρνηση οδηγεί σε βαθιά ύφεση. Ομως, ο κ. Σαμαράς δεν είναι ένας απλός οικονομικός αναλυτής. Τόσο οι πολίτες αυτής της χώρας όσο και οι εγχώριοι και ξένοι οικονομικοί παράγοντες, που έχουν στο μικροσκόπιο την Ελλάδα, τον αντιμετωπίζουν ως έναν πολιτικό που έχει πιθανότητες να διαδεχθεί τον κ. Παπανδρέου. Περιμένουν, λοιπόν, από αυτόν να δώσει απολύτως συγκεκριμένες απαντήσεις για το πώς θα καταφέρει, όπως λέει, να ξαναβγεί στις αγορές η Ελλάδα για να δανεισθεί το 2011. Οι γενικολογίες περί "αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας" ή "ενός πιο αναπτυξιακού μείγματος" δεν πείθουν στη σημερινή συγκυρία. Οι πολίτες έχουν ωριμάσει αρκετά και περιμένουν επώδυνες έστω, αλλά ρεαλιστικές προτάσεις. Δεν θα ανεχθούν για δεύτερη φορά μία υπόσχεση του τύπου "λεφτά υπάρχουν" ούτε όμως και μια καμπάνια κατά του Μνημονίου, χωρίς καμία πραγματικά εναλλακτική πρόταση, από τον ηγέτη της κεντροδεξιάς παράταξης» (το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αναζητούμε επενδύσεις και το κράτος τις απωθεί

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

ΕΘΝΟΣ: Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για τη διαδοχική ασφάλιση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συλλέκτες... ακινήτων στα «πόθεν έσχες» των 300

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΣΧΕΣ χωρίς... «ΠΟΘΕΝ»

Η ΑΥΓΗ: ΠΩΛΕΙΤΑΙ δημόσια περιουσία 270 δισ.

Η ΧΩΡΑ: Κέρδισε πόντους από την σύγκριση ο Σαμαράς

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΜΑΦΙΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Ομηροι της νταλίκας

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ» οι κινητοποιήσεις των φορτηγατζήδων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ σε μετεγγραφές και συγγράμματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το ερώτημα του John

«Δικαιούμαι να θέσω και εγώ ένα ερώτημα στην Αλέκα. Για ποιον λόγο πιστεύει ότι μπορεί να αρέσει στην Ελλάδα του 2010, με ή χωρίς ΔΝΤ, ένα κόμμα που χειροκροτεί τον Στάλιν, που κλαίει για τη Σοβιετική Ενωση (...) Πόσοι Ελληνες του 2010 μπορεί να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε αυτή τη ρητορική; (...) Η απάντηση δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη: 7% και πολλοί είναι» (ο I. K. Πρετεντέρης στα ΝΕΑ).

και η πραγματικότητα μετά τις ανατροπές

«Τουλάχιστον 238 παιδιά με αναπηρίες έχασαν τη ζωή τους σε διάφορα ιδρύματα της Βουλγαρίας ενώ άλλα κακοποιήθηκαν με διάφορους τρόπους (...) Για να γίνει πιο σαφής η εικόνα του εφιάλτη αναφέρεται ότι μεταξύ των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους 31 εξαθλιώθηκαν και υπέκυψαν από την πείνα και 84 από την εξάντληση (...) Συνολικά περισσότερα από 7 χιλιάδες παιδιά, στην πλειονότητά τους από φτωχές οικογένειες, βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε ιδρύματα στη Βουλγαρία» (η ανταπόκριση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

στο άλλοτε βασίλειο των παιδιών

«Οι οργανώσεις για την προστασία των παιδιών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς τα παιδιά στα ορφανοτροφεία της Ρωσίας υπολογίζονται σήμερα σε 700.000, περισσότερα δηλαδή και από τα ορφανά στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από οικογένειες φτωχές και με πολλά κοινωνικά προβλήματα» (το θέμα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

εκεί όπου γιορτάζουν τα θύματα του κάθε John

«Τα μέλη της Ουγγρικής Ενωσης Σεξουαλικών Εργατών συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο της χώρας για να γιορτάσουν τη δέκατη επέτειο από τη νομιμοποίηση της πορνείας στην Ουγγαρία» (το θέμα στα ΝΕΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org